reede, 5. jaanuar 2018

ELU PÄRAST ELU 3. (16.pt)


  1. peatükk

  Nagu ikka, võõrsil ööbides ei tule paljudel und, nii magas Trevor ka väga halvasti. Kella nelja paiku vastu hommikut sai ta sõba silmale, kui äkki kuulis kuidas keegi korteri ukse lukuga jändas ning siis käis tugev potsatus. Trevor tõttas asja uurima. Max jõudis koju, ja oli täis nagu meremiin. Kukkus esiku põrandale ja välisuks jäi pärani. Trevor keeras ukse lukku ning talle tundus, et kõik korterikaaslased magavad sügavat und, või olid nad juba harjunud Maxi öiste seiklustega, ega vaevunud ennast mugavast voodist võõra mure pärast välja ajamagi. Sõber üritas sõpra maast püsti aidata, kuid see oli lootusetu, sest umbjoobes Max oli tinaraske, ega suvatsenud jalgu alla võtta.
  „Võta jalad alla, sõber! Kuuled või? Noh,nooh, veel veidi, noohh....“ üritas Trevor kogu oma jõudu kasutada, kuid asi näis lootusetu. Korraks avas Max silmad ja need olid ka pahurpidi peas, nagu oleks mingi laksu all, aga kodutee ta ju ometi üles leidis. Tervor võttis igaks juhuks sõbra taskust dokumendid ja rahakoti ning viis need oma tuppa, sest ta ei tundnud veel korteri- ja töökaaslasi ja hull asi oleks võinud aset leida, kui sõber homm´ikul kassiahastuses ärkab ja märkab, et ta dokumendid on kadunud. Trevor läks voodisse tagasi, veel kaua mõtles ta Maxist, kuni uinus. Olles vaevalt paar tundi maganud, kuulis ta järgmist potsatust. No see oli juba liig. Ilmselt oli sõbral põiekas tekkinud, ta üritas endale jalgu alla võtta, kuid kukkus uuesti ning oli ennast täis lasknud, püksid seisid rebadel.
  „Issand jumal küll, mis sinust siin Rootsis saanud on! Enne olid ikka mõistlikum mees, kuid elu väljamaal on sind ikka täiesti segi pööranud. Aja jalad alla, davai, davai, aja nad alla ja mine kasi ennast puhtaks!“ oli Trveor kuri.
  „Möl-li-mol-li...“ üritas sõber midagi pomiseda, kuid mitte ühestki sõnast ei osanud Trevor midagi välja lugeda.
  Viimaks ajas Max ennast seina najal siiski püsti ning loivas kemmergusse ning jäi potile magama. Trevoril ei tulnud und, ta pidi ju ometi sõpra kantseldama. Kümne minuti möödudes ei pidanud Trev enam vastu ning ta läks tualettruumi juhuks, kui sõbral peaks abi vaja minema. Õnneks, et ta läks, sest Max oli kukkunud potilt põlvede peale ning magaski nii, pea vastu seina toetumas. Poleks Trevorit olnud, võinuks sõber jalutuks jääda, sest veri ei saa sundasendis korralikult liikuda. Kui Trevor hakkas sõpra maasta üles kangutama, astus tualettruumi üks norrakast korterikaaslane kes tutvustas ennast Thorsteinina, ulatas abikäe ning koos Trevoriga talutasid nad Maxi oma koikusse magama.
„Trevor,“ tutvustas eestlane.
„Thorstein,“ tutvustas norrakas ning mainis, et nad on sellise Maxiga harjunud, et iga jumala nädalalõpp pidavat Trevori sõber samas staadiumis olema. Kõikide korterikaaslaste rahu pidavat häiritud olema, aga nad on õppinud neid öiseid laamendamisi mitte kuulma. Samas olla Thorstein just see mees kelle süda valutama jääb ning appi tõttab. Norrakas tunnistas, et kaine mehena on Max väga tore ja truu sõber, aga niikui jooki paneb, muutub idioodiks. Et neil ole mitmeid kordi lausa kaklusi ette tulnud, kuid siiani on suutnud hiljem leppida. Oli ka Thorstein algul koos Maxiga mööda kõrtse kolistanud ja naisi rajalt maha tõmmanud, aga peale seda kui ta süüfilise sai ja pahaaimamatult sellesse ka oma abikaasas nakatas ja peale selle lahutusega leppima pidi, mees muutus. Västerosis pidavat ka palju aidsihaigeid olema ja veel rohkem viirusekandjaid, sellepärast Thorstein oma eluga enam ei riski.
  „Kas sa oled ka teadlik, et Max on viirusekandja?“ küsis norrakas, arvates, et korterikaaslane on oma sõbrale sellest rääkinud.
  „Mida? Misasja? Päriselt? Omg!“ lõi see uudis Trevori juhmiks.
  „Vot seda. Kahjuks, jah!“ kinnitas mees.
  „Einoh, appi! Ma...ma tõesti ei teadnud midagi! Kas on viirusekandja või põeb juba aidsi?“ tahtis Trevor veel kinnnitust saada.
  „No, praegu on ta jah viirusekandja, aga sellise eluviisi juures pole ime, kui ta varsti juba aidsis on. Ta ju ei hooli oma tervisest, ega võta ravimeid ka. Hoorab ringi ja nakatab järjest naisi, mis on tegelikult kuritegelik. Me kõik siin loodame või õigemini lootsime, et nüüd tuleb ta sõber siia tööle ja elama, et ehk paneb sõbrale mõistuse pähe. Kas me saame sinu peale loota?“ oli Thorstein tegelikult väga mures.
  „Oehh, päris karm! Annan endast parima, aga kuna sain allest sellest teada, siis vabandan, olen hetkel suures segaduses! Ma ei mõista miks mu sõber, keda tunnen lapsest saati, nii alla käinud on. Ehk sellepärast ongi ta ükskõikne, võtab elust kõik mis võtta annab. Ja tõsi, ta rääkis mulle, et tal on palju partnereid, seega...see asi tuleb peatada! Aitäh, hea Thorstein, et mind valgustasid!“ tundus norrakale, et Trevori silmad olid pisarais, kui ta rääkis.
  „See on kõik mida mina teha saan. Olen temaga korduvalt rääkinud ja eks just see ole ka üks meie tülide pühuseid, kuid ta ei kuuula mind. Viimasel ajal üldse eirab. Aga me kõik oleme siin mures, sest see haigus pole naljaasi ja meie pundis on palju pereinimesi kes lausa kardavad, et saavad kusagilt nakkuse, kasvõi tualetist või....Kui sa tähelepanelikult vaatad, siis Maxi nahk on väga habras, kohati veritseb. Midagi peab ette võtma, sest keegi ei taha meist vabasurma minna. Ja eks homode või biseksuaalide hulgas liigub rohkem seda surmahaigust ka.“ teadis Thorstein.
  „Nende hulgas on jah seda rohkem liikvel, ka Eestis. Aga õnneks pole ju Max biseksuaal, kuigi mis see enam päästab.“ oli Trevor niukker.
  „Sa siis ei tea seda ka?“ oli norrakas ehmunud.
  „Mida seda?“ ei saanud Trevor aru.
  „Kas sa tõesti ei tea, et su sõber on biseksuaal? Appi! Ta tarib siia elamisse igasuguseid tüüpe, küll seksib loomamoodi meestega, küll naistega. Ükskord jätkus tal jultumust lausa köögilaual ühte neegrimeest panna. Meil oli tükk aega söögiisu läinud ja see info jõudis isegi ülemuse kõrvu, hea, et Max üldse tööle jäeti!“ valgustas norrakas.
  „Täitsa lõpp!“ ei uskunud Trevor oma kõrvu.
  „Trevor, mulle tundub, et sa siiski ei tunne oma sõpra. Oot, kaua te juba sõbrad olete olnud?“ oli ka Thorstein ehmunud.
  „No ikka oleme, lapsest saati. Aga tundub tõesti, et ma ei tunne oma sõpra enam ära. Minu teada oli ta kunagi täiesti tavaline hetero, või vähemalt pole ma kusagilt kuulnud, et ta mehi ja poisse piiluks. Samas tema vabameelsus ja ümber augu jutt panevad mindki mõtlema, aga minule ta homokalduvustest rääkinud ei ole, kuigi kui oleks rääkinud, poleks ma teda ilmselt hukka mõistnud, inimene on inimene, aga...“ said Trevoril sõnad otsa.
  „Siin Rootsis on ju üldse see õhkkond kuidagi väga vabameelseks ja närviliseks viiimaste aastatega muutunud, eks ikka sellepärast, et rootslane paneb rõhku sooneutraalsusele. Ütlen ausalt, ma olen täielikult selle vastu, tüdruk jäägu ikka tüdrukuks ja poiss poisiks. Ma ei saa rootslaste kiiksust aru, et nad sellist asja pooldavad. Omasooihalejaid ma mõistan, sest ka minu tuttavate seas on neid, täiesti mõistlikud inimesed, aga see sooneutraliseerimine on täielik lollus, kui mitte öelda kohalike kiiks. Aga tegelikult Rootsi on alati minu silmis olnud selline riik, kus propageeritakse sellised veidraid asju, mis muule maailmale on vastuvõetamatu. Sa siis aru misk ja millest see alguse saanud on!“ oli ka norrakas segaduses.
  Thorstein tuli Rootsi tööle sellepärast, et ta oma sõber kutsus, kuna palganumber on ka temal seal palju suurem, kui Norras oli. Pealegi on ta naine isa poolt rootslane ja ema poolt norrakas, kes saalib kahe kodumaa vahet. Naine austab Norrat rohkem aga mitte Rootsi seadusi, mis pole ka talle vastuvõetavad ning on isegi maininud, et tal on häbi tunnistada, et ta pooleldi rootslane on. Thorstein ise aga on puhas norrakas, keda kutsutakse Viikingiks, kuna ta teab peast lausa ajalugu viikingite kohta ning isegi seda, et mingite legendide põhiselt olla ka eestlane viiking olnud, sellepärast ta jutu käigus Trevorit hõimlaseks kutsus ning ka Maxist lugu peab. Trevor ei saanud algul aru, et miks just hõimlane, kuid kui Thorstein mainis viikingeid, meenus eestlasele, et ta on ka kusagilt lugenud nende kohta.
  „Kas sul on ka Eestis pere?“ tahtis norrakas teada.
  „On. See täehendab, et ei ole. Või oli. Ma ei oskagi vastata.“ oli eestlane segaduses.
  „Vasta nii nagu on!“ hakkas sõbralik Viiking oma homeerilist naeru naerma ning see nakatas ka eestlast.
  „Ha-ha-haa! Olgu! Noh, mul oli naine, mitteametlik, aga me läksime lahku. Kodus ootavad mind väikevend ja ema, eks ma suurel määral just nende pärast siia tulin ka, sest kasuisa suri alles, ema on haige ja vend vajab hoolt. Ja, ausalt öeldes, enda rahakott hakkab ka tühjaks saama. Ning teiste kulul ma enam elada ei kavatse, olen seda niigi palju teinud. Tahan, et mu pangaarvet ehib oma kätega teenitud raha, mitte pärandus sugulastelt, mille nemad raske tööga välja teenonud on. Eksnaine kolis ka mõne aja eest Eestist minema, aga isegi ta sugulased ei tea kuhu ja kui kauaks. Lihtsalt läks, pühkis kodumaa tolmu nii jalgelt, kui jalgade alt ja kadus. Kummaline. Ja mina mõtelsin et tunnen teda ..ja mina mõtelsin, et elidsin endale naise kogu eluks...“ läks eestlase meel härdaks.
  „Karm. Väga karm. Aga võta seda asja nii, et ei olnud veel teie aeg. Ära võta nii, et teie aeg sai läbi. Unista suurelt ja su unistus täitub! Mingisugune sisetunne ütleb, et teil oli teineteisest puhkust vaja. Meil oli ka kunagi alguses nii, kuni minu apsakani, mis meid juba lõplikult lahku viis. Tõsi küll, oleme sõbrad edasi, ta käib mind siin ikka vahel külastamas ka, aga naise-mehe suhet meil enam ei ole. Mina elaksin meeleldi temaga koos, aga tema vist enam ei taha. Või? Ei meie seda elu ette tea! Aga sulle ma soovitan küll, et ära lõika enda ja tema vahelt sidet läbi, mulle tundub, et kõik ei ole veel lõppenud. Anna andeks, aga ma näen seda nii.“ väitis norrakas.
  „Kas sa oled selgeltnägija?“ jahmus eestlane.
  „Noooo...Ütleme nii, et mu vanaisa ja isa on šamaanid, kui sa sellistest tegelastest kuulnud oled?“ vastas norrakas avameelselt.
  „Ahsoo! Nuuvott! Ikka olen kuulnud, aga oma käega katsunud ei ole!“ teatas eestlane, kelle silmad reetsid imestust.
  „Mis neist ikka katsuda, inimene nagu inimene ikka!“ naeris norrakas.
  „Aga kas nad tulevikku ka ennustavad? Ma olen kuulnud, et puhuvad hingesid sisse ja välja, või mida iganes, ega ma väga kursis ei olegi.“ andis Trevor teada.
  „Ehee, jah, puhuvad oma šamaanitrummidele hingesid sisse ja saadavad lahkunute hinged minema. Nii see on. Oled väga teadlik siis sellest maailmast. Jah, nad vaatavad ka tulevikku, kuid ma eriti ei soovita sul oma tulevikku torkida, tuleb see mis tulema peab.“ soovitas norrakas.
  „Räägi, räägi, sa lihtsalt oled kade ja ei taha, et ma su perekonnaga tutvuks!“ aasis eestlane.
  „Jah. Just. Seda ma kohe kindlasti silmas pidasingi!“ mõistis norrakas eestlase nalja juba poolelt sõnalt.
  „Näed, vanad Viikingid on ikka ühte moodi ja isegi naljasoolikas on neil ühesugune!“ tögas norrakas, mille peale eestlane, nagu muuseas, nõustuvalt noogutas.
  „Teeks tassi teed. Tahad ka?“ avastas estlane, et nad olid ennast lobisem aunustanud.
  „Ma eelistaks kohvi, ärkamiseks, kuigi oleme juba ärkvel.“ andis norrakas teada.
  „Mis pagana teed! Ma tahan ise ka kohvi! Vist tuleb uuesti kummuli visata, sõnad ka juba sassis!“oli eestlane segaduses.
  „Muide, ma kunagi tarbisin kanget teed, see aitas paremini šamaanirännakule minna, no transi. Aga mingilt maalt kadus tee isu ja nüüd võibolla paar korda nädalas vaid tarbib seda ja siis ka vaid Norrast, oma kodumaalt ostetud taimedest teed, ei muud. Teetaimed, mis on kasvanud ja korjatud sinu kodu ümbrusest on sulle palju väekamad ja tervislikumad. Ma ei joo iial poodidest ja apteekidest ostetud teid, need ei tarvitse õigel ajal korjatud olla ja neis pole ka väge. Igal teetaimel on oma korjamisaeg ja sellest tuleb kinni pidada. Ma tean, et peen maailm, mis sind ei tarvitse huviatada, aga nii on.“ pajatas šamaanihakatis oma tarkustest.
  „Väga põnev! Mulle tundub, et ma olen leidnud endale põneva sõbra!“ surus Trevot käe Thorsteinile pihku.
  „Muide, kas sa tead mida mu nimi tähendab?“ uuris norrakas.
  „Eee, mingine norrakast suusataja vist on samanimeline.“ meenus Trevorile.
  „Heh, sa pead silmas kindlasti Torbjörn Lökkenit, ma arvan. Jah, tema on meie riigi au ja uhkus, aga ma siiski ei pidanud teda silmas. Minu nimi tähendab Thori, ja see on pärist Skandinaavia mütoloogist. Odini poeg olen.“ teatas norrakas naerulsui.
  „Aaa, seda küll, jah, vägev!“ oli eestlane vaimustuses. „Aga minul on inglise nimi ja nende tähenduses pidavat see merd vihjama. Samas sünnib Eestis neid tTrevoreid rohkem kui päikelisi ilmu viimasel ajal. Aga ma täitsa usun, et mingi seos sellel merega on, sest meri meeldib mulle kuidagi eriliselt. Mõjub ka eriliselt.
  „Rõõm teada! Eks ka viikingid ei kartnud merd!“ tögas Thorstein ning mõlemad said jällle siira naerupahvaka maha pidada.

  Trevorist ja Thorsteinist olidki suured sõbrad saanud ja mõlemad olid selle üle uhked.


4-5. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar