reede, 19. jaanuar 2018

Üksinda Maailmas 12.pt


  12.peatükk


Noored muigasid, mida juhtus Laureeniga harva.
„Laureen, vasta mulle siiralt, kas sa vajaksid abi?“ Kusti pakkus oma abikäsi meestetöödele, kuna nägi, et nii mõnigi asi vajaks kõpitsemist ja valmis ehitamist.
„Tead, ma olen siiani üksinda hakkama saanud ja saan ka edaspidi!“ Naine oli ikka veel tõrges.
„Misasja? Kas sa tahad öelda, et oled siin kõik ise ehitanud? Kas ka koja, maja välivoodri ja teised asjad?“ Mees oli hämmingus, sest arvas, et Laureenil käib mõni töömees abiks.
„Ma mitte ei taha ainult öelda, aga ma ise renoveeringi oma kodu, ilma ühegi abiliseta. Ehitan täpselt sellise maja nagu vajan. Ma ei taha kellegist sõltuda, sest mulle meeldib üksindus. Jah, ma olen isepäine, aga kes meist ei oleks?“ Laureen vastas küsimusele küsimusega.
„Jaajah, noojah, einohjah, ma ei oskagi enam midagi kosta. Tubli Eesti naine! Uskumatu!“ Läksid mehe silmad suureks. Ta tõesti oli hämmingus, et üks habras naine suudab, tahab ja oskab teha mitme mehe tööd. See kummaline naine hakkas iga hetkega mehele üha rohkem sümpatiseerima, aga mees oli hädas, ta pidi valima iga sõna mida välja öelda kavatses, et mitte naist taas solvata. Kusti sai aru, et naine ei ole just jutukas ning on väga ettevaatlik, kuid ta püüdis ka ennast tagasi hoida, ehkki juba oleks tahtnud Laureeni lihtsalt kallistada, aga ta igaks juhuks ei söandunud seda teha, vaid keeras jutu teisele teemale.
„Sa oled ikka väga kaval! Kas sa loed palju? Kus mul Itike tuli välja!“
„Heh,“ muigas Laureen. „Kas selleks, et ennast Itiks ristida, peab ilmtingimata palju lugema? Aga jah, tegelt loen ma tõesti palju aga viimasel ajal võtab kodu korda ehitamine kogu mu aja ja õhtuti ma lausa kukun voodisse, pole jõudnud ammu midagi lugeda.“ Laureen muutus ühtäkki väga sõbralikuks ja jutukaks kaaslaseks.
„Väga vapper naine oled! Üksinda siin metsa ja muudkui askeldab! Ma väga vabandan, kas ma või su tualettruumi kasutada?“ Kusti kibeles juba tükk aega tualetti kuid ei teadnud kus see asub.
„Muidugi võid, aga ära pane tähele, see on mul suhteliselt lobudik, kuid kannatab asja ära ajada.“ Laureen juhatas mehe välja.
Kusti mahtus vaevu sissekukkunud kemmergusse ning ka selle põrand oli ohtlikult mäda. Ta juba kahetses, et ei olnud lobudiku taha häda tegema läinud, aga kartes perenaise reageeringut, läks ta viiskalt õigesse kohta. Kui ta sellest väljudes ust korralikult kinni panema hakkas, kukks lobudik kokku. Mees ehmatas väga, sest ta oli jällegi millegi ebameeldivaga hakkama saanud, kuigi lobudik oligi hinge heitmas ja veel hullem oleks olnud, kui see Laureenile oleks selga vajunud. Asi võinuks palju halvemini lõppeda.
„Oehh, Laureen, ma vist pean minema hakkama, sain taas pahandusega hakkama!“ Kusti oli mures, set ei teadnud mis seisukohta võtta. Samas ta juba kahetses, et hakkas minekust rääkima, sest see kõlas põgenemisena. Mees mõtiskles, sügas kukalt ja hoidis om huuli kramplikult kriipsuna. „Tegelikult...ma ei pea minema hammama, no kuidas sulle selgitada, ma ei taha nõrga ja saamatuna näida, ega kemmerg kukkus kokku. Mul on nii häbi!“Kusti tunnistas intsidenti.
„Ahh, see oligi aja küsimus mil ta kokku kukub! Ära tunne ennast süüdi!“ Laureen mõistis meest.
„Tänud mõistmast!...aga, kas sul on materjali, ehitaksin kohe uue?“ Kusti pakkus abi.
„Ole nüüd, pole vaja! Mul on materjal olemas, aga mitte välikäimla tarvis. Kavtsen wc majja ehitada, või õigemini olen sellega juba algust teinud, kuid ühelt maalt....Noh, mul tegelikult on tõesti abi vaja, sest ma seda veevärki ei jaga ja ma plaanin veega tualetti majja saada, kuid selleks vajan tõesti kas juhendamist või abikäsi. Mul on isegi septik olemas, aga...“ Laureen tunnistas, et on tegelikult hädas.
„On sul äkki mõned tööroobad mulle pakkuda? Ma muidugi võin kodus ka ära käia ja riided ära vahetada, vajadusel.“ Kusti oli valmis kohe tööle hakkama.
„Ära näe vaeva! Magamistoas kapis on vanu riideid küll, kui sa just ei pea sobimatuks võõra inimese riideid kanda. Aga tegelikult oleks vast mõnda masinat vaja, eks ikka septiku kaevamise tarvis. Ma ei teagi kust otsast alustada. Natuke võõras maailm minu jaoks, kuigi iseenesest sanitaarremonti oskan ma teha.“ Laureen nentis, et ta ei saa ikka kõike asju enda sees hoida, et vahel on vaja rääkida, just veel siis, kui sulle heast tahtest abi pakutakse.
„Tead, teeme nii, et sina teedd süüa ja mina hakkan asju ajama. Sobib? Ära minu pärast muretse. Ma ajan kõik asjad korda, sest vastasel juhul ei saa ma ka ise peale sööki ennast kusagil tühjendamas käia.“ Kusti tegei naisele silma ja naine nõustus. Ta hakkas elamises askeldama, koristas, võttis tolmud, pani pesu likku ning hakkas kartulaid koorima, sest talle tundus, et täna tuleb suurem portsjon süüa teha. Külmunud hakkliha pistis ta ruttu uuni sulama ning punapeedid oli ta juba eelmisel päeva ära keetnud. Plaanis oli teha lihtsalt toitu-hakklihakastet ja punapeedisalatit.
Mehed askeldasid õues isegi veel pimedas, aga lõpuks oli tulemus käega katsutav ja seda tänu Kustile, kes ise töötas ehitajana, õigemini ehitusfirma bossuna, aga sellest ta naisele ei rääkinud. Ta ei rääkinud ka sellest, et ta maksab omast taskust töömeestele selle eest palka, sest Kusti kartis, et Laureen ei lepiks sellega kuidagi. Nii pakkuski mees, et itab teda kõhutäie eest ja toita tuli naisel lausa kolm meest.
„Laureen, ära näe vaeva, me ühendasime nüüd pesumasina ka ära, saad kenasti pesu pesema panna!“ Kusti teatas rõõmsalt naisele uudist, kui viimane küürutas pesukausi kohal ja nühkis sõrmade vahel pesu ning pumpas kummimusiga tööroobadelt mustust välja.
„Ooo, see on väga hea uudis, aitäh!“ Laureen oli üliõnnelik. Nüüd ta juba kahetses, et polnud enne kedagi appi võtnud. Aga ta ju ei tundnudki selles külas kedagi, oli elanud uhkes üksinduses oma metsamajakeses ning suhelnud ainult lindude ja lilledega, et rääkimist ei unustaks, ja pealegi armastas ta juba lapsest saati loodusega kõnelda. Oli ju loodus see, kes teda ära kuulas, kui isa, ema ja õde olid ta hingele haiget teinud. Loodus ei tõrelenud kunagi lapsega, pigem kiitis teda. Ja juba lapsena märkas Loriett, et alati siis, kui ta valjul häälel loodusega rääkima hakkas, jäid linnud puuokstel vait, vaid liigutasid pead ja kuulatasid. Kui tüdruk oli mure välja rääkinud, hakkasid linnud valjuhäälselt sidistama, nagu kõneleks temaga ja kiidaks ta sõprust nendega.
„Issand, kui hea toit! Sa teed täpselt sellist toitu nagu mu vanaema kunagi tegi. Täpselt sama maitseg ahakklihakaste ja isegi peedisalat on sama. Ma väga tänan!“ Kiitis kiitsakas, massiivse alalõua ja taevsiniste silmadega, satääni lokkis juustega kopamees perenaise toitu.
„Ma tänan sind, Theo! Ma olen lihtne naine ja armastan lihtsust igast mõttes. Minu kallis, kadunud vanaema õpetas mind juba maasta madalast süüa tegema ja tema tegi täiesti tavalisi toitusid. Ma ei jätnud tema juures kunagi toitu söömata, erinevalt kodust, kus armastati rohkem pitsasid ja hamburgereid. Ema valmistatud või ostetud toit ei meeldinud mulle, kuigi ma vahel sõin selle, austusest ema vastu, vägisi ära. Seda ma muidugi püüdisn varjata, et ma pärast näpud kukru ajasin ja selle välja oaksendasin. Oh, hoidku alt, mis minust siis...“ unustas Laureen eneselegi üllatuseks ennast lobisema, kuni poole sõna pealt avastas, et oli liiga avameelseks muutunud. Kogu meesteseltskond jälgis harbast, punapäist naist, kes oli nagu lõke või kuumav päike, armas ja kauni figuuriga. Tegelikult Laureen märkas endal kolme silmapaari korraga, aga ta püüdis mitte välja teha, kuigi tundis ennast ebamugavalt. Mehed tajusid ta häbelikkust ning keerasid, nagu kokkulepitult, oma pilgud neiult ära.
„Oihh, mul on kõht nüüd ääreni täis, aitäh, hea perenaine!“ Theo tänas kuid ta silmad sihtisid ikka Laureeni kaunist figuuri ning Kusti märkas seda ja see ei olnud üldse talle meeltmööda. Samas polnud Kustil õigust ka sekkuda, ega midagi kommenteerida, sest ta tundis naist sama vähe, kui ta töölised. Aga seda, et Theo naistemees on, teadis kogu Võrumaa. Oli teine kunagi diskorina vist kõikide kohalike naiste lemmikmees, hurmur, kes käis ühe voodist teise ja vaid ainult ei käinud, vaid muudkui eostas lapsi, sest naised kõik tahtsid temalt lapsi ja valetasid, et kasutavad raseduspille.
„Suured tänud kõhutäie eest!“ Teine töömees, albiinost Teet oli kordi tagasihoidlikum kui Kusti ja Theo. Ta ei kippunud eriti rääkima. Tumesiniste, ilmekate silmadega, ümara näoga noormehe nägu meenutas täiskuud ning selle järgi hüütigi teda „Kuuks“ ja Teet oli sellega nii harjunud, et ei pannud paraks. Tegelikult, kui ta oleks pannudki, ilmselt oleks jätnud solvumise oma teada, sest ta oli introvert ja temast tuli reeglina sõnu välja kangutada, ka siis mõtles Teet enne pikalt, kui vastata suvatses. Teet elas Laureeni talule kõige lähemal, umbes pooleteist kilomeetri kaugusel, ka metsatukas, vanas talus. Seal oli ta sündinud ning praegu jagas ta elamist emaga, sest rohkem õde-vendi tal ei olnud ja isa oli ennast kunagi surnuks joonud. Võimalik, et sellepärast oli poiss kidakeelne, aga võimalik ka, et teda painas miski, millest ta kunagi vestnud polnud. Teet ja Laureen näisid natuke sarnased, introverdid, kes naljalt oma emotsioone välja ei näita. Olgugi, et ekstravertsel Kustil oli omadus rääkima panna ka kõige kidakeelsemad inimesed. Algus oli juba Laureeniga tehtud, mees lootis, et ükskord õpib ta silmarõõmu ka rohkem tundma, kuigi ta niigi pidi Laureeniga suheldes oma loomust muutma, mida ei pidavat reeglina muuta saada. Aga kui inimene on teisest inimesest huvitatud, teeb ta kõik selleks, et selle teise inimese tähelepanu võita ja köita. Kusti oli kõigeks valmis.
„Hea meelega viskaks nüüd kummuli ja laseks leiba luusse!“ Theo naerats ja vaatas perenaist.
„Jäägem ikka viisakaks!“ Kusti ei suutnud enam oma keelt hammaste taga hoida.

19. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar