teisipäev, 16. jaanuar 2018

Üksinda Maailmas 7. pt



      7. peatükk

Laureen hakkas tuhaplokkidest vöörusele uut seina ümber ehitama, sest järgmist talve ta enam külmetada ei kavatnud. Maja oli nii hõre, et tuulise ilma korral kuulis naine isegi tuule vihinat toas. Naine koukis vana tõrvapapi vööruse väliseinalt maha ja sealt vallandusid niiskuseputukate, selliste, mis meenutavad sajajalgseid, kolooniad lausa välja. Pluss veel koid ja muud tundmatud putukad, kes seal ringi sibasid. Laudseinad olid suhteliselt hõredad ja mädad. Naine imestas, et palkmaja vöörus on laudadest kokku klopsitud. Ilmselt oli see hiljem majale juurde ehitatud, eks ikka selleks, et õuest kohe maja kööki ei astuks, nii läheb ju toasoe välja ja maja jahtub rutem maha.
Tuhaplokid oli õblukese naise jõi kohta päris rasked kohale venitada, aga hakkama ta sai. Nädala pärast imetles ta ise ka oma kätetööd. Mis sest, et maja oli väljapoolt kaetud uue kollast värvki laudisega ning ja tuhaplokid alles hallid ja segused. Küll jõuab ka need niiskuskindla värviga üle võõbata, rahustas naine ennast.
Ühes vööruse remondiga ehitas ta ka duširuumi ning plaan oli ka veega tualettruumi elamisse ehitada, sest suure kase all poolküürakil olev kemmerg oli hinge heitmas ning seal oli talviti väga külm ennast tühjendamas käia. Selle kõige juurde vajas ta muidugi töömehe käsi, sest kaevamistööd oli palju ning Laureen ei teadnud kuidas septikut ühendada. Olgugi, et tänapäeval saab tohter google abiga ka sitast saia teha. See kõik pani naise kukalt kratsima, kuid kindlasti mitte meelt heitma, sest Laureen ei olnud allaandja tüüp. Täna vanaemale kasvas temast tubli, töökas ja järjekindel naine.
Laureenil olid suured plaanid. Vana kuurilobudik oli järgmine mille ta kavatses maha lõhkuda ning selle asemel uue ehitada. Aga see ei olnud kindlasti prioriteet number üks. Naisele tundus, et loomalaudast võib asja saada, sest see oli ehitatud paekividest, mis naisele veider tundus, sest paest pinnast Võrumaa taga ei paistnud olevat. Lausa katus tahtis vahetamist ning siis võis mõne kodulooma endale juba seltsiks soetada.
Tema päevad möödusidki ehitades ning iga päevaga sai ta oma kätega loodust üha postiivsemat energiat juurde. Laureenil oli alanud täiesti uus elu, mille sisse mahtus vaid tema. Ta elas selles maailmas täiesti üksinda ja oli üliõnnelik. Naine ei mõelnud tulevikule, sest see tuli kõigepealt enda tarvis kindlustada. Samas ei teadnud ta ka seda kellele see maja kuulub ja kas omanikud on kusagil olemas. Igal juhul endast nad siiani märku andnud ei ole ja kui uskuda külajutte, siis vast polnudki sellel majal pärijaid, sest taimetark oli külapeal rääkinud, et tema elab sellest suguvõsast üksinda siin maailmas ning kui ta lahkub, jääb maine vara kõigevägevama hallata. Ju siis see sama kõigevägevam haldaski, juhatades korraliku noorperenaise sinna elama.
Peale väsitavat tööpäeva avastas Laureen, et tal on kodust kohvi otsas ning see oli tema jaoks pahasti, sest ilma kahe tassi kohvita ta hommikuti ärgata ei suutnud. Olgugi, et naine tarbis seda ikka suhkru ja piimaga, mitte mustalt ja mõrudalt, aga kohvi vajas ta ärkamiseks kindlasti.
Tööroobad poeriiete vastu vahetatud, asus ta teele. Laureen oli kuurilobudike alt leidnud jalgratta, mis oli küll ajast ja arust, selline pisikeste rataste ja naljakate lenksudega, veneaegne perekonnaratas, aga teenis naist küll. Kuigi ta armastas palju jala käia, oli sellel korral tal poodi minekuga kiire.
„Hei, kuhu neiu tõttab!? Saan ehk teie jalavaeva vähendada?“ astus, samal ajal, kui Laureen poest naases, uhke punase linnamaasturi uksest välja toosama noormees, kes mõne aja eest jaunusena naise kodu väisas.
„No, näed, kohtusimegi!“ rõõmustas võõras.
Laureen viskas põgusa pilgu noormehele ning hakkas ratta selga ronima.
„Hei! Kas sa ei tunne mind ära!? Käisin hiljuti teie käest juua palumas ja nüüd olen teile teene võlgu. Paneme ehk ratta mu autole ja ma viin teid koju?“ hüüdis võõras ning oli eriti abivalmis.
Laureen ei teinud kuulmagi, väntas aga kiiresti jalgratas ning ei vaadanud noormehe poolegi. Naist tabas hirm, et see ei saa olla juhus, et nad taas kohtusid. Laureen arvas, et keegi on midagi temast teada saanud, et nüüd jõuab raske minevik tema ellu tagasi. Seda ei tahtnud ta kindlasti.
Paar kilomeetrit enne kodutee otsa, kuulis naine, et auto annab signaali. Ta püüdis kiiremini vändata, et saaks juba metsateele, arvates, et ükski normaalne inimene ei tule kitsukesele ja pooleldi rohtu kasvanud teele oma uhket autot lõhkuma, aga ta eksis.
Naine jõudis enne majani, ronis ratta seljast maha, asetas käed puusa ja jäi ülbe kuid hirmunud näoga edasist jälgima. Ohooo, on ikka vintske vend, ja tulebki autoga hoovi! Aga panen ta auke, mille tee sisse kündis, parandama! Korraga oli hirm Laureenist plehku pannud ning ta muigas. Enam ei arvanud ta , et teda jälitatakse. Naisele tundus, et noormees tahab tõesti talle abiks olla. Tegelikult vajaski Laureen abikätt, kuid sellise uhke autoga mees ilmselt on paras siidikäpp, et tema juba oma käsi rakku töötama ei hakka, arvas naine. Ja pealegi eremiidist naine ei julgenudki suhelda, kuid midagi tuli ometi öelda, et kena noormees teda imelikuks või tummaks pidama ei hakkaks.
„Kus kohast küll sellised uhked tüdrukud tulevad, kes ennast aidata ei lase?“ Noormees hüppas porise auto uksest välja ja kõnetas perenaist.
„Kusti,“ ulatas ta käe.“No tegelikult panid vanemad mulle Kustas nimeks, aga hakkasid mind juba titena Kustiks kutsuma ja mulle see meeldib.“ Kustas selgitas oma nime tagamaid.
Laureen kaalus pikalt, kas teha suu lahti, kuid kuna noormees ennast Kkustina tutvustas, ulatas naine lõppeks käe. „Iti!“
„Hahaa. Tegelikult ka või?“ Kusti hakkas naerma ja ei uskunud, et naine tõesti sellist nime kannab. Mõlemale meenus „Nukitsamehe“ film. Aga Laureen suutis surmtõsiseks jääda ning piidles Kustit altkulmu, mille peale noormees siiski uskuma jäi, et tegu ongi Itiga.
„Kas sa teed keeta viitsid?“ Kusti ulatas Itile napolenikoogi, mille ta spetsiaalselt poest külakostiks oli ostnud. „Vupsti!“ võttis noormees seljatagant karikakrapundi ja ulatas selle naisele, mille ta lilleturult ostnud oli. Iti sulas, aga ehmatas, sest teda tabas väike hirm, et noormees talle just tema teisi lemmiklilli ostis. Nime vahetades oli ta dilemma ees, kas panna oma perekonnanimeks Karikakar või Kannike, kuid otsustas viimase kasuks. Vaid kadunud vanaema teadis kuidas ta lemmilaps just neid lilli armastas ja nüüd tuleb võõras mees ning kingib need talle. See ei saa olla kokkusattumus, nentis Laureen.
„Viitsin ikka keeta. Aitäh!“ Laureen imestas ise ka, et need sõnad tal suust välja tulid. Ta ei kokutanudki, ei rääkinud valesti. Naine arvas, et küllap oli sellest kasu olnud, et ta viimastel päevadel iseendaga rääkis. Muheledes parandas ta meest; „muide, sellist sõna nagu „viitsid“ ei ole olemas!“
„Tohohh!? Tõsi ka või? Sain siis nüüd targemaks!“Kustas muheles.
„Tõsi, nagu Tõnise...“ mainis naine.
„Jaj-jah, seilasime, teame!“ Kusti oli tark mees.
„Kus kohast selline kena naine siia metsa äkki ilmus? Kas vastab tõele, et olete kadunud Metsamoori sugulane? Või koguni tütar?“ Kusti hakkas esitlema selliseid küsimusi millele Laureen ei kavatsenudki vastata ja just selliseid küsimusi ta kõige rohkem kartiski. Naine juba kahetses, et oli võõra mehe tuppa teed jooma lubanud, sest talle tundus, et mees oli saadetud ta teele külarahva poolt , kes tahtsid keelt lõksutada. Või oli ta üldse lõksu sattunud, oldi talle jälile jõutud. Kuid samas, mida tal ikka nüüd veel karta, laps Lorietist oli saanud noor naine nimega Laureen, kes oli täisealine ja vastutas nüüd juba ise oma elu eest. Aga ikkagi tundis naine ennast reedetuna ning pisarad tikkusid vägisi silmadesse. Ta pidas õigemaks vaikida.
„Uuu, neelasid keele alla või?“ silmas Kusti teda väga teraselt.
„Mingi nõuka-aegne kgb nuhk oled või?“ Laureen vastas kurjalt küsimusele küsimusega ning Kusti tundis pinget õhus.
„Räägi nüüd, et ole keegi lapsena kaduma läinud tüdruk, kellest on naine sirgunud? Keda kindlasti peetakse juba surnuks...“ Kusti küsis teraselt. Laureenil valgus veri silamdesse ning üle pika aja tundis ta ennast kohutavalt halvasti, noormees oleks teda nagu alati rebinud ja vägistama hakanud, just selline tunne valdas Laureeni. Naine puhkes nutma.


16. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar