reede, 26. jaanuar 2018

Üksinda Maailmas 24.pt


    1. peatükk

„Stav, sa oled kuidagi vaenulik Theo vastu. Ma ei tahaks küll torkida, aga ma näen seda kõrvalt. Sa muidugi ei pea rääkima miks, aga mul on valus vaadata,“ nentis Reen.
Mees mõtles veidi. Talle tundus juba, et ehk on Reen hoopis Thost huvitatud ning see tegi talle kohutavalt haiget. Just Theo pärast oli ta oma esimese armastuse kaotanud, kuid kui nüüd peaks see korduma, siis Stav seda enam ilmselt üle ei elaks. Ta sai liiga palju haiget kunagi Theo pärast ja...Samas suutis ta mehele andestada ja veel oma firmasse tööle võtta, lisaks sellele, et nad olid endiselt parimad sõbrad. Stav otsustas Reenile tõe ära rääkida.
„Ma ei taha sinu eest midagi varjata ja ma räägin sulle milles asi. Aga loodan, et sa mind valesti ei mõista.“ Stav vaatas uurival pilgul naist.
„Mis kohtumõistka mina nüüd olen!“ Reen muigas.
„Asi on nimelt selles, et...Noh, ma usun, et ka sinul on esimese armastuse aeg seljataga. Mul oli pruut, kes kogu aeg kinnitas kuidas ta mind armastab. Ma nägin tegelikult küll kuidas ta mu sõprade ees kokereeris, aga armastasin teda ja ei uskunud iial, et ta võib mind petta, mulle haiget teha. Aga ma eksisin. Kui läksin sõjaväkke, ronis ta kohe Theoga voodisse ja...ma ei suutnud enam talle andestada. Tõsi küll, Theoga leppisin ära ja meist said taas head sõbrad, kuigi okas on mul siiani hinges. Mõlemad väitsid, et nende vahel polnud enne midagi, aga kui ma hakkasin järele mõtlema, meenub kuidas nad isegi minu nähes flirtisid. Ja kujutad sa ette, juba samal päeval, kui ma sõjaväkke...“ mehe silmad täitusid pisrataega, ta neelas nutuklombi alla ega suutnud enam edasi rääkida.
„Sa ei pea rääkima rohkem! Ära räägi, Stav! Ma mõistan sind...“ rahustas Reen meest. „Ma mõistan sind täiesti. Väga kurb lugu,“ möönas Reen.
„Palun ära saa minust valesti aru! Ma palun sind! See, kuidas ta sind vaatab ja sinuga flirtida püüab, teeb mulle haiget. Mõistad?“ Stav oli õnnetu.
„Mõistan ikka, muidugi mõistan. Ohjah!“ Reen polnud üldse õnnelik, et ta Stavi vanad haavad verele kiskus.
„Aga räägi sina ka mulle oma esimesest armastusest. Kas see lõppes ka sinul kurvalt? Kas selle eest sa siia metsa põgenesidki?“ Stav tahtis naise lugu kuulda, kuid Reenil polnud millegist rääkida, sest tema elus ei olnud veel armastust olnud, ta oli süütu tüdruk, kes kartis inimesi endale lähedale lasta. Reen ei hakanud ju ometi Stavile rääkima, et temal on see kõik läbi elamata, et Stav oli esimene mees kellega ta suudles. Loll olukord sundis naisel hädavale välja mõtlema ja ise ta lootis, et kui nad jäävad endiselt sõpradeks, siis ehk kunagi räägib tõtt.
„Olen selleks liiga väsinud, et rääkida. Ma ei taha oma lugu rääkida. Tohib, et ma ei tee seda?“ soovis Reen.
„Loomulikult ei pea sa seda tegema, aga ma mõtlesin, et ehk tahad. Tänud aususe eest!“ Stav tänas. Reen tundis ennast halvasti, sest aus ta polnud. Tegelikult ta oli aus naine, aga isegi ausatel inimestel tuleb elus ette situatsioone, mil nad kasutavad hädavalet. Ega ei peagi ennast alati lahti koorima või tundma läbiloetud raamatuna, mis järgmistel kordadel enam põnevust ei paku.
„Teeks täna midagi?“ Stav tahtis metsamajakesest eemale, et rutiin ei poeks nende, alles värskesse või lapsekingades olevasse suhtesse. Jah, majas oli palju teha, aga mees tundis, et ta tahaks kusagile koos Reeniga mina. Kasvõi Võrru restosse, või koguni pubisse. Ta polnud just eriline kõrtsudes käija, aga vahel meeldis ka.
„Mida sa silmas pead?“ Reen muheles. Stav oskas alati kuidagi vürtsikalt oma küsimusi küsida või üldse jutu käigus vihajata mitmemõtteliselt, ning Reenile pakkus see lõbu. Mees võis küll naist teisiti tõlgendada, aga ega tal polnudki õrna aimu, et Reen süütu on, kuigi tema korralikkuses mees ei kahelnud hetkekski. See, et Reen eriti aktiivne tema suhtes polnud, pani aga meest kahtlema, et kas naisel olngi üldse tundid ta vastu. Stavil endal olid ja ta kartis, et naine mängib temaga, kuigi suudlused rääkisid teises keeles, need olid kirglikud ja ennastunustavad, kuigi Reen ei kaotanud iialgi pead, ta ei lasknud tunnetel mõistust allutada, pigem oli mõistus tunnetest üle ja see distsiplineeris naist.
„Anna mulle peegel, palun?“ Stav oli salakaval. Reen ulataski talle peegli.
„Ma siin vaatan ühelt poolt, vaatan teiselt poolt, aga peale silmamunade ma ei peagi silmas midagi,“ muheles mees.
„Lollu!“ Reen tõmbas peegli mehe käest ära ja vaatas ise sellesse.
„Sa oled peeglisse vaatamatagi ilus!“ Stav kohe mitte ei saanud oma suud kinni hoida, ning alati pani ta oma komplimentidega naise punastama. Ta tahtis jälle öelda, et Reen on näoest sama punane ja ilus, kui ta juuksedki, kuid peatus õigel ajal. Samas oli tal kahju, et naine polnud enam punapea, aga Reen oli lahti rääkinud miks ta juuksed ära värvis ning Stav aksepteeris seda.
„Sa kohe pead, jah?“
„Ei, kohe ei pea ma midagi, aga võiks!“ Stav oli paras tähenärija, aga Reenile meeldis see. Tundus, et Reenile meeldis kõik mehe juures, ilmselgelt oli ta armunud, aga kui naine esimest korda armub, siis ta ongi tagasihoidlik. Mõnikord tundis Reen piinlikkust sellepärast, et ta oma vanuses veel süütu oli. Mäletas ta juba ju kuidas kooliajal klassiõde uhkeldasid ja rääkisid kellega nad maganud on. Reenile tundus see vulgaarne ja nõme, ta isegi häbenes neid klassiõdesid kes kelkisid kui palju ja millised partnerid neil olnud on ja milliseid poose nad harrastanud on. Salme-memm oli Lorietile maast madalast õpetanud mis on tabu ja millest sobib rääkida. Alati kordas Salme, et naise süütus on naise au. Kui kord selle kaotad siis enam tagasi ei saa. See teadmine salvestus Laureenile alateadvusse ning jäi isegi mingil määral ta elu juhtima. Sestap tahtis ta enne ka Kustit tundma õppida, kui ta üldse lasi suhtel intiimsemaks kulgeda.
„No, räägi. Mis plaanid sul on? Näen ju, et mingid mõtted sul peas ringlevad, aga välja öeldud ei saa,“ tunnistas naine.
„Näed? Kas sa oled nägija?“ Stav kohe ei saanud ilma tögamata.
„Jah, ja ma olen tegija ka, kui sa veel aru saanud pole!“ Reen ei jäänud vastust võlgu.
„Selles pole ma iial kahelnud! Mõtlesin, et ehk lähsks kuhugile. Näiteks Võrru. Või on sul mõni eriline paik, mida külastada sooviksid? Tahad ehk kodukohta külastada?“ pakkus Stav.
„Norid või?“ Reeni solvas vihje kodule, kuid Stav ei saanud sellest aru.
„Mis mõttes, nagu?“
„Ah, ei midagi!“ Reen oli resoluutne.
„Sa oled väga mõistatuslik naine, saatuslik naine, nagu öeldakse,“ tunnistas mees.
„No sellisel juhul oled sina saatuslik mees,“ tunnistas ka naine. „Aga mineku suhtes, no ma ei teagi, ei taha sulle tüli teha. Aga vaid sellisel juhul olen nõus, kui mina ostan autole kütte sisse,“ pakkus Reen.
„Nalja teed või? Mu auto paak on kütet triiki täis, ei mingit ostmist!“ Stav võttis ka hädavale kasutusele, sest ta mitte ei tahtnud leppida, et naine maksaks. Pealegi oli Stav ammu mõelnud, et millest naine üldse elab ja maja ehitab, kui ta kusagil tööl ei käi. Aga Reeni käest ta seda küsida ei söandanud, kartes, et naine solvub või vastab teravalt. Pealegi polnud neil ühist rahakotti ja sellise küsimuse küsimine poleks kenasti kõlanud.
„Okei, aga, ausalt öeldes, ma ei tea isegi kuhu mina tahaksin. Pole selle peale mõelnud ja su pakkumine tuli nagu välk selgest taevast. Ma pole üldse harjunud inimeste keskel olema ning mingisse rahavarohkesse kohat ma küll ei igatse,“ andis naine teada. Eks ta pelgas neid kohti, sest ta oli siiski teadmata kadunute nimekirjas ja kartis, et mõni terasema silmaga inimene võib teda ära tunda. Aga Stavile ta sellest rääkida ei saanud. Tegelikult oli Reen kordi mõelnud, et ehk oleks targem oma minevikust Stavile rääkida, aga ta ei usaldanud meest veel. Samas saaks ta olemine palju kergemaks ja õhk hingatavamaks, ta ei peaks pidevalt jälgima mida öelda võib ja mida mitte. Stav oli terane noormees, kes oskas niigi ridade vahelt liiga hästi lugeda, ning iga vihje minevikus suunas, võis teda uusi küsimusi küsima sundida.
„No sõdame siis kasvõi metsa, aga lähme kuhugile!“ Stav mõtles seda tõsiselt ning isegi metsi, põnevaid ja ürgseid leidus Võrumaal palju. Mees oli kindel, et Reen ei tunne Võrumaad, muidu oleks nende vestluse käigus mingi mõnus kohake üle naise huulte ikka tulnud.
„Mul pole midagi selga panna!“
„Tüüpiline naine!“ Stav muigas.
„Ma sulle teen siin tüüpilist naist!“
„Kuidas sa teed?“
„Jäägu see sulle koduseks ülesandeks,“ muigas Reen.
Kuna kindlat sihti neil silme ees ei olnud ning Reen rahvarohkesse paika minna ei tehtnud siis sõitsid nad Koidula piiripunkti, aga Stav jälgis pidevalt naist. Ta nägi, et rahavarohkes piiripunktis tõmbas naine ennast kuidagi kössi ning püüdis oma nägu varjata. See tekitas mehes segadust, samas kartis ta, et ehk pole naise vaimse tervisega kõik korras, kuid sellele mõttele jõudis ta küll alles esimest korda. Siis mõtles ta juba, et äkki on Reen mõnest haigast põgenenud patsient, et ta nii käitub, kuid lükks oma mõtted tagasi, sest metsas olles oli Reen hoopis teustsugune ning ta ju hoiatas ka meest, et pole harjunud rahvaga ja ei taha kusaguile minna. On ju Stavil ka endal selliseid perioode olnud, kus ta lausa vanemaid eiras, kuigi ema käis kogu aeg kontrollimas kas ta paojakesel on ikka kõik korras. Lisaks meenus Stavile taas sõjaväkke minek ning hingehaavad esimese armastuse pärast, ka siis üritas mees erakuelu elada, aga katsu seda aega teenides teha. Ta oli sunnitud suhtlema ja käskudele alluma ka siis, kui hing oli lootusetult ribadeks.
„Millest sa mõtled?“ Reen nägi silmanurgast, et mees on mõtteisse vajunud.
„Sinust, mu kallike, sinust mõtlen. Kellest muust ma ikka mõelda saaksin,“ vastas mees.
„Aga tegelt?“
„Tahad täpselt teada? Tead, ma vaatasin tõesti sind ja mõtlesin sinust. Mõtlesin, et sa tõesti ei vaja rahvast, avalikke kohti ega mingit melu. Ilmselt oled harjunud metsas eremiidina elama...Ja siis ma mõtlesin, et miks sa küll mind omaks võtsid, kui võtsid. Ja siis ma tajusin, et midagi on su minevikus, mis sulle valu teeba ja millest sa rääkida ei taha. On mul natukenegi õigus?“ Stav vaatas nukrate silmadega pisikest Reeni ja ootas vastuseid, kuid ei lootnud, et need naise suust tulevad. Ta lootis vaid, et ta oma selgitusega Reeni ei solvanud, sest ta niigi jättis krõbedamad mõtted välja ütlemata.
„Stav, ma luban, et ma räägin sulle kunagi oma minevikust. Selles on sul õigus, et see teeb mulle siiani haiget, nagu ka sulle su esimese armastause lugu. Aga luba, et ma teen seda teisel korral, praegu ma pole veel valmis,“ kordas naine ennast taas.

„Luban, mu arm, luban!“

26. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar