neljapäev, 4. jaanuar 2018

ELU PÄRAST ELU 3. (14.pt)


14.peatükk

  „Nooh, sa vennake magad ennast nii emakseks ka veel!“ tögas Mathilde, kui Lembit lõuna ajal ennast voodist välja vedas.
  „Jaajahh,“ hoidis mees kubemest kinni ja lausa jooksis tualetti.
  „No mis siis nüüd? Kirbud kubemes või?“ hõikas õde talle järele.
Lembit naases kuselt ning kamandas õde, et ta kohvivee keema paneks. Mathilde kuuletus.
  „Ja vaata, et sa uuesti magama ei keera, keetsin sulle seda värisevat seapekki.“ hõikas õde taas.
  „Jaajahh,“ nagu ei osanudki Lembit muud vastata.
Mees pani riidesse ning hakkas paaniliselt oma nutitelefoni otsima, kuid ta ei leidnud seda kusagilt. Lembit arvas, et unstas mobla Reili öökapile ning otsustas, et peab selle kohe kätte saama. Ilma pikemalt mõtlemata pani ta linnariided selga ning võttis auto võtmed.
  „No kuhu sa nüüd kiirustad?! Praad jahtub nii ära ka veel!“ ehmatas õde.
  „Kuhu? Kuhu? Kuke suhu!“ vastas unesegane vend.
  „Ja oma mobla jätad ka koju?“ hõikas Mathilde talle järgi.
  „Misasja? Mobla on kodus või?“ ärkas Lembit selle teate peale justkui unest.
  „Muidugi! Vana mees ja tuli takkus kohe! Arvasid, et unustasid selle armukese manu või?“ tögas õde.
  „Jaajahh,“ oli Lembit nagu rikkiläinud grammafon, mis ühe ühte fraasi kordas.
  „Muide, Reili helistas.“ teatas Mathilde.
  „Mida? Misasja? Sa nuhid minu asjades või? Mida kuradit sa talle nüüd kokku keerasid?!“ turtsatas vend vihaselt.
  „Rahune nüüd maha! Justkui mina oskaks selle saaniga midagi teha! Põrgusse mingid hiigelsuured ja tobedad moblad!“ pahandas õde, et vend teda umbusaldas, ehkki Mathildel tegelikult oligi kiusatus kõnele vastata, aga ta ju ei osanud.
  „Tahad sa ehk mulle sellest Reilist rääkida?“ muutus vana naine kavalaks.
  „Ei taha! Ja üleüldse, tegele oma asjadega ning ära topi nina teiste ellu!“ muutus venna hääletämber lausa bassiks.
  „Rahu nüüd! Oi, kui kuri vend mul on!“ ehmatas õde.
  „Olgu, olgu, vabandust!“leebus Lembit.
  „Kas tõstan prae lauale? Või teatad nüüd, et kõhuke polegi tühi?“ pidi õde kohe kuisama.
  „Tõsta, tõsta! Aga mul on omal ka käed otsas, võin seda ise ka teha!“ ei olnud režiimiga sassis olev vend just jutukas. Pealegi tahtis ta Reilile tagasi helistada, kuid ei olnud hetkel sobivat kohta ega aega selleks.
  „Ära torise! Vanaks hakkad jääma, vennake!“ möönas õde.
  „Sina võid seda tunnistada, aga mina kindlasti mitte! Ma ei ole vana, mul on pigem uus noorus“ sai õde väga optimistliku vastuse vennalt.
  „Kas see on kuidagi Reiliga seotud? Kas see Reili...?“ oli Mathilde uudishimulik, kuid vend katkestas ta küsimustejada.
  „Kas? Mis? Kes? Pole sinu asi uurida!“ oli vend resoluutne.
  „No vanasti sa ikka jagasid oma armuasju minuga, küsisid targa õe käest abi, aga nüüd....Sa ei usalda enam mind?“ ei saanud Mathilde ikka veel midagi teada.
  „Usaldan ikka, usaldan, õtse! Ära pane mind tähele! Pool päeva maha magatud ja režiim sassis, eks see teeb oma töö. Tahaks lihtsalt rahulikult ärgata ja ennast üles leida. Praegu tunnen, et mu füüsis istub laua taga, aga vaim on alles teki all. Vabandust!“ avameelitses vend.
  „Mõistan sind. Aga kas see Reili on su noorepõlvearmastus? Kas te suhtlete siiani? Kas tema oligi põhjuseks, et su abielu ei sujunud?“ uuris õde nüüd juba malbel toonil.
  „ Jah, õtse, jah, just tema see ongi. Aga minu abielusse ta ei puutunud. Me polnud aastakümneid kohtunud ja nüüd, hiljuti, jooksime juhuslikult kokku. Mis kõige hullem-vanad tunded lõid nüüd, raugaeas, veel lõkkele! Ma olen ise ka jahmunud, aga nii on. Ta on hea naine. Aga saatus tegi õigesti, et meid nooruses kokku ei liitnud!“ takerdus mehe jutt pisaraisse ning ta ehmatas, et hakkas juba õele südant puistama.
  „Oot, oot, mis snid painab, vennake?“ oli õde segaduses.
  „Painab see, et, et, et....“
  „No räägi, mis sa kokutad!“ ühmas Mathilde.
  „Painab see, et me, et ma, et Reili on hemofiilia edasikandja ja sellepärast riskis ta oma eluga mõnes mõttes. Tal ei ole ei peret, ei lapsi, sest ta ei tahtnud neile elu pärast, elu anda. Mõistad?“ uuris Lembit.
Mathilde neelas keele alla. Kogu tema entusuiasm ja jutukus oli koos keelega alla läinud, kõhukoopasse, ning surus sealt juba mujale, ning tahtis okserefleksiga välja tulla. Ta oleks nagu venna jutust mürgituse saanud. Tema maailm peatus sõnal-hemofiilia.
  „Õde, õtseke, kas sul on halb?“ ehmatas Lembit ning ruttas vee järgi ning ulatas kruusi veeha õele ning sundis teda jooma.
  „Noh, kas hakkas kergem? Joo, joo veel, see teeb head!“ juba kahetses ta, et oli õele südant puistanud.
  „Lemps, sa tahad öelda...? Sa ei taha ometio öelda...?“ ei suutnud Mathilde ühtegi küsimust lõpuni küsida, aga terane vend juba taipas millele õde sihib.
  „Ma ei tahaks öelda, ma ei tahaks uskuda ka, aga...Ma ei oskagi sulle üheselt vastata, aga Reili on aastakümneid uurinud ka meie suguvõsa ja rääkis mulle nii mõndagi. Jah, ma tean millele vihjad ja mida kardad, kardan isegi, aga ei ole milleski veel kindel. Ja üleüldse ma ei tahagi midagi enamat teada ega edasi uurida, sest ma ei taha teada, et meis Reiliga võiks üks veri voolata. Jah, me oleme taas Reiliga lähedased, nagu kunagi ammu, aga õnneks oleme nüüd juba vanemad ja pere enam planeerima ei hakka. Usun, et taipad, miks sellele vihjasin.“ selgitas vend.
  „Sa püha peetrus küll! Ma olen kogu elu korranud, et issanda teed on imelikud ja nüüd ma kordan taas, need on ikka juba rohkem kui imelikud! Mis pagana pihta saatus mulle nii suuri tagasilööke annab? Kus ja millal ma suure vea tegin? Jah, viga oli vast ka see, et ma Johhannesesse armusin ja sugu tegema hakkasin, aga see on ju suur ja tähtis elu osa. Ja ma ei tea ühtegi inimest kes elus vigu poleks teinud, aga mis pagana pihtsa see saatus mind just kuisab ja grammigi ei soosi!? Kas ma tõesti olen nii jube inimene ja maailma suurima patukott? Et see Johhannes siit lahkudes kõik minu õlgadel pidi jätma ja mind kaasa ei tirinu!“ ahastas memm.
  „ Sa ei ole halb inimene, aga inimestele antakse ikka siin elus nii suur koorem mida ta kanda jaksab! Järelikult oled üks tugevamaid inimesi siin maaminal, järelikult oled ka oma lahkunud abikaasast kordi tugevam, et kõik sinu kanda jäeti. Aga Reili rääkis mulle ühe loo, loodan, et oled nõus kuulama. Nii siis:
  „Ma ei tea mida ma öelda või mitteöelda tahan, aga jah, ma olen hemofiilia edasikandja, ehk siis sama diagnoosiga, mis sinu õde. Mind lapsendati haiglast juba imikuna ning sain sellest teada alles kasuvanaema surivoodil. Miks mul lapsi ei ole? Mingisugune sisetunne ei tahtnud neid ilmale tuua, olen kaks korda elus aborti teinud. Jah, mul oli üks kavaler kellega meil pikalt visiitsuhe toimis, aga ma pole kunagi mehele läinud. Ja kuna ma kahel korral kaotasin meie ühise lapse ära, purunes meie suhe, sest kallim tahtis isaks saada. See on ju loomulik. Miks peaks üks mees sellepärast kannatama? Kindlasti mitte. Aga see pole veel kõik. Ma ei tea mida ma öelda või mitteöelda tahan, aga jah, ma olen hemofiilia edasikandja, ehk siis sama diagnoosiga, mis sinu õde. Mind lapsendati haiglast juba imikuna ning sain sellest teada alles kasuvanaema surivoodil. Miks mul lapsi ei ole? Mingisugune sisetunne ei tahtnud neid ilmale tuua, olen kaks korda elus aborti teinud. Jah, mul oli üks kavaler kellega meil pikalt visiitsuhe toimis, aga ma pole kunagi mehele läinud. Ja kuna ma kahel korral kaotasin meie ühise lapse ära, purunes meie suhe, sest kallim tahtis isaks saada. See on ju loomulik. Miks peaks üks mees sellepärast kannatama? Kindlasti mitte. Aga see pole veel kõik.“
  „Mina küsisin vahele; „Hmm, mnjah. Saa tahad siis väita, et oled mu sugulane? Mis moodi?“ ja Reili vastas; „Ma ei ole midagi väitnud, jagan sulle vaid oletatavaid juhtnööre. Taipad? Vihjeks on Mathilde, aga jäägu see sulle koduseks ülesandeks, kas, kuidas ja kes ma sulle või sina mulle olla võiksid. Mina tegin uuringutega algust ja olen tõesti palju, tõe välja selgitamiseks, vaeva näinud, aga kui see ka sind tõsiselt huvitab siis tegele nüüd ise edasi. Ja ühte ma ütlen, sada protsenti ei saa ma milleski kindel olla, need on vaid oletused ja andmed mille ligi ma pääsesin, pluss veel vereuuringud ja asjad. Hulga tööd on tehtud, aga suurem hulk ootab veel ees. Mina tänaseks lõpetasin. Jah, ma mõistan su hämmingut. Mõistan ka seda kui sa mind ei usu. Ka mina ei usu paljusid asju, situatsioone ega ka inimesi. Antud juhul on teised lood, ma panin kõik oma tutvused mängu ja olen väga, väga pikki aastaid seda asja uurinud, sest kasuvanaema on kaua juba surnud ning kasuemaga katkes meil kontakt peale kasuvanaema surma, sest ta pole siiani oma emale, ehk siis minu kasuvanaemale suutnud andestada, et memm surivoodil mulle tõe välja ütles. Olgugi, et olin juba enne vihjeid saanud ja kahtlustasin või mu hing tundis, et minu vanemad ei ole mu pärisvanemad. Selle asja tunneb ära. Mitte ainult välimuses sarnsust otsides, aga kõik on kuidagi võõras. Mäletan kuidas mu lähim sõbranna kogu aeg rääkis kuidas talle meeldib oma ema ja vanaema lõhn, see on nii kodune ja parim asi maailmas. Hakkasin minagi siis oma ema ja vanaema lõhna taga ajama, kuid ma ei tundnud midagi. Pigem iga kord kui ma salaja püüdsin emat või vanaemat nuhutada, sain selle eest sugeda. Nad nagu kartsid midagi. Nüüd mõistan, et tegelikult kartsidki, sest ehk olid nemad oma vanemate lõhna tundnud ja sellest suures vaimustuses. Ehk taipasid, et ma ei tunne nende lõhnas kodutunnet, armastust ja soojust? Olen nii palju sellele mõelnud, kuid vastust ei leia kusagilt, sest mul pole olnud õnne oma vanemaid tunda ja nendega koos kasvada.“
Mahtide sai shoki. Ta ei osanud enam midagi öelda, kui tal üldse oligi midagi lisada. Naine tundis ennast väga halvasti, kuigi plaanis sõbranna juurde Tenerifele mõneks ajaks kolida, kuid ei suutnud sellest vennale isegi mainida. Kogu ta maailm oli kokku varisenud. Ta tahtis üksinda olla.
  „Õtse, sa ei kujuta ette mida ma tundsin kui Reili mulle sellest kõigest rääkis! Jah, ma kujutan ette, et ka sinul on praegu väga, väga valus seda kõike kuulda, aga ma tahaksin sinu arvamust kuulda.“ oli vend mures.
  „Siin polegi midagi rääkida. Kõik on öeldud!“ oli õel nagu klaasistunud pilk ees.
  „Aga mida teha? Kas uurida edasi või jätta kõik sinna paika? Ma muidugi ise eelistaksin jätmist.“ uuris vend.
  „Mis see ikka annab kui minevikus torkida? Rebib lihtsalt vanad haavad lahti...Jah, öeldakse küll, et kes minevikku ei mäleta see elab tulevikuta, või siis kes minevikku ei mäleta sellel silm peast välja. Mul on ükskõik, nagunii silmad ongi juba poolpimedad ja mis tulevikku sa enam tahad.“ oli Mathildel oma versioon olemas.
  „Las ta siis jääb. Olgugi, et Reili soovib hingest kogu tõde teada ja...Aga mina ei soovi, sest ma ei taha ennast verepilastaja- või tontteab kellena tunda. Kas sina, õtse oled kuulnud, et sugulastel, kelles voolav üks veri, on tugev seksuaalne ligitõmme? Minu teada Saksammal on sugulasega vahekorda astumine seksuaalkuritegu ja ka karistatav. Nad tahavad sellega ära hoida puudega järglaste sündimist. Aga kuni on maailm täis adopteeritud lapsi siis me ju ei saagi kunagi ehk teada, et me sugulasega sugu teeme. See on vaieldav asi. Kui ikka palju on sellise saatusega lapsi, nagu Reili, siis pole üldse ime. Tean, et see on sulle valus teema, aga ma ei mõista vahel seadusi. Kas partnerid, enne, kui nad seksuaalvahekorda astuvad, peavad aastaid uurimistööd tegema, et nad verd ei pilastaks või mida iganes?“ oli vend hämmingus.
  „Jah, õe-venna ja teiste veresugulaste vahel on jah paraku tugevam seksuaalne tõmme. Sarnaste inimeste vahel on ka. Kui armuvad omavahel vend ja õde, siis on see päris karm juhus, neid on raske lahutada, sest nad oleks justkui üks isiksus. Lähedaste vaheline intiimsuhe, ehk intsest on ohtlik, sest kui sünnib laps, siis kannatab ta geneetiline mutstasiooni all mis on laiaulatusliku tähendusega, mis omakorda vähendab populatsioone. Karm reaalsus!“ oli õel valus seda teemat lahata, aga ta seisis silmitsi faktiga mis teda liiga lähedalt ja valusalt puudutas. Pealegi hoolis ta oma vennast ning tahtis Lempsi valgustada veidi. Pealegi oli kõigile kolmele, nii Mathildele, Lembitule kui ka Reilile parem, et maailm ei saaks Reili ja Lembitus vahelisest sugulussidemest teada, sest see rikuks nende kõigi elu.

Liiga palju kapikaid oli elu selle suguvõsa kodaratesse loopinud ja need kaikad olid liiga suurte mõõtmetega. Need rikkusid kodarad igaveseks. Kui palju tahaks Mathilde oma lemmiksugulasele eluüpetust anda, oma salasoovidest pajatada, mid akõike veel, aga ta ei saa. Taas üks kaigas ta kodarais. Aga Mathilde lõi juba käega, sest ta oli ennegi tõdenud, et kui laseb mõnest asjast, millest ta aastaid kiivalt kinni hoidnud on, lahti, alles siis toimub muutus paremuse poole. Naine otsustas oma elu muuta ja haaras kaasa ka venna, kes oli vaimselt väga rusutud. Ja võimalik, et füüsiliselt ka, sest seks noores eas annab energiat, aga vanemas eas röövib, vähemalt meestelt.


3.-4.jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar