reede, 19. jaanuar 2018

Üksinda Maailmas 11.pt


 11. peatükk


„Ma olen mõnikord mõelnud, et kui vanaema oleks alles elus, kas siis elaks Loriett alles meiega. Võimalik, et elaks jah vanamema Salmega, aga vähemalt ikkagi oleksime tema käekäigust teadlikud. Nii jube on mõelda, et teda enam ei ole. Aga see ei saa võimalik olla, ma öösiti räägin temaga ja ta räägib vastu. Kuuulen tema häält selgemini kui enda oma. Juba see näitab, et ta on elus. Samas ma ei usu, et ta varjeks ennast meie eest kogu elu, sest ta on palju parema südemega kui mina. Aga äkki ta on üldse nime vahetanud ja väljamaale põgenenud?“ Mariett usutles ning kaalus võimalikke variante. Ta oli tõele väga lähedal, aga ta ei tednud seda. Väga paljud, eriti just need kes tahavad oma minevikus määritud nime varjata, vahetavad enda nime, et siis enda arvates justkui alustaks puhtalt lehelt, kuigi ega minevikuvarjud su küljest ei kao, aga nimevahetaja tunneb ennast paremini küll.
„Jah, Salomia oli ainus õige inimene meie seast kes tõesti hoolis Lorietist. Ja ma usun ka, et kui ta elaks, siis Loriett oleks ka meie jaoks olemas. Aga see on kõik vaid oletus, ning oleks ja poleks pole sõbrad, nagu targemad räägivad. Mina olen mõelnud, et saaks kuidagi aega tagasi kerida, teeks paljud asjad, mis vett vedama läksid, heaks. Aga samas ma ei tohiks üldse viriseda, sest minu vanemad rügavad siiani välismaal palehigis tööd teha, et meie siin millestki puudust ei tunneks. Ja nad ei kavatsegi vist Eestimaale tagasi tulla. Ema vähemalt mainis viimase kõne ajal nii. Aga isa, tema kohta ma ei oska kosta, ta on suhteliselt Eestimaa patrioot ja on seda eluaeg olnud. Uurib ja joonistab sugupuud ning isegi kogu endise Nõukogude Liidu ajalugu on tal lausa une pealt peas. Ema on ema, aga armastus suudab paljut ja mine tea mida elu veel ette tuua võib. Kui nad juba nii kaua on koos elanud, muutuvad nad mitte ainult välimuselt, aga ka sisemuselt sarnaseks, nii võib ema isa ümber näpu keerata ja isa saab madalam kui muru ning viimaks ka muld võõramaa pinda.“ Tiffani oli segaduses.
„Nojah...Ema, mina ei tea kas mina üldse oskan armastada. Tahaks sellel teemal nii õega rääkida, aga ma ei saa. Mis asi see armastus üldse on? Kas sina ikka armastad isa?“ Mariett oli segadusest ja sestap avameelitses.
„Ju ma ikka armastan. Aga ühest definitsiooni armastusel ei olegi. Ega kehamõnude nautimine ei tarvitse armastus olla, see on pigem armastsemine, rahulduse vajadus, et oleks mõnda aega taas hea olla. Kuid mina kaldun arvama, et armastus on midagi muud, selline tunne, et tahad vahel inimest näha kasvõi. Mina ei usu, et armastus on see mis sind iga kord armastatut nähes jalust nõrgaks võtab. See on pigem seksuaalne iha, energia, mis paneb su seksimise järel igatsema, mis jalgu niitma hakkab. Aga mis definaator mina nüüd olen, ma ei tea isegi kas mul on õigus ja sestap ei oska ma ka sulle, kallis tütreke, sellele üheselt vastata. Võibolla polegi sellelel ühest vastust, inimesed tõlgendavad erinevalt. Aga mina olen seda meelt, et kui sa teist inimest aramastad, ei tohi sa tema vabadust piirata ja tema sinu vabadust ka mitte. Ei tohi elada abikaasa elu, kuigi nende elud on reeglite ja rõngatega ühendatud. Kui ikka mina tunnen, et ma vajan rahuldust ja seksi ning mu abikaasat ei ole kohe võtta, lähen ja võtan mujalt. Kas ma peaksin olematu seki pärast piinlema? Oh, ei! Aga seda vist taipad sa kunagi hiljem. Ja samas, kui Mairold on pidevalt ära, leabki Soones rohkem kui kodus, ei pane ka mina pahaks, kui ta seal ringi kepib. Andku minna! Peaasi, et haigusi koju ei too!
„No, ma ei tea...Ma praegu küll sellisel arvamusel ei ole. Ema, sa vist oled liiga rikutud!“ Heitis Mariett Tiffanile ette, kuigi ise käib peaaegu sama rada mida ema. Eks kodune kasvatus on paljutki määrav, aga mitte alati. Väga palju on juhtseid kus korralikust haritlaste perest pärit viiskast ja eeskujuliksut lapsest saab narkomaan või kriminaal. Aga vaeses või koguni alkohoolikute peres kasvanud lapsest saab kõrgharitud sptesialist, aus ja intelligentne inimene. Palju oleneb ka inimesest endast. Marietti ennast poputati ja hellitati, aga tal pole ka nüüd, kaheksateistkümne aastasena mingit sihti ega eesmärki elus, ka oma last ei suuda ta armastada. Samas kakikõde põgenes kodust ja jäi ellu, ehitab oma kätega endale kodu ning saab hakkama, kuigi ta hing on mürgitatud ja temast on saanud eremiit, kes peale enda kedagi usaldada ei julge. Haavad, mis lapsena jäävad hinge, ei parane iialgi. Need võivad küll armistuda, aga minevikuvalud rebivad haavad uuesti verele ja nii terve elu. Tekib mingi seletamatu sisemine foobia, mille meedikud liigitavad depressiooni või tont teab mille alla, aga tegelikult päris nii see ei ole, kõik ei ole ühe vitsaga loodud. Nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid foobiaid mis kohe kindlasti ühise nimetaja alla ei kuulu.
„Kulla tütreke, sa peaksid üldse töö peale mõtlema hakkama. Sa ei saa kogu eluks koju jääda. Feldo-poiss on juba nii suur küll, et sa võiks teda lasteaeda harjutama hakata, seal ta areneb ja hakkab teiste lastega seltsima. Nii kodus istudes ja mööda ööklubisid hängides võid veel viimaks süstla otsa kukkuda, mis su pojast siis saab?“ Tiffani hakkas ootamatult tütart noomima. Küllap sellepärast, et Mariett emaga nõus ei olnud ja teda korrale kutsuma kippus. Tiffani ja rikutud, see solvang riivas tema au ikka väga valusalt, ega Tiffani ju ei kippunud oma vigu tunnistama, ta võis tarka nägu teha või koguni filosofeerida, aga ise astus ikka sama rada, ühest ämbrist teise, aga ta vähemalt pidas töökohta ja teenis. Sestap tahtis naine, et ka tütrest saaks tööinimene, saaks Mariett teada mis tunne on kui pead oma kötega elatist teenima.
„Mis sul hakkas? Mingi mürgine puhtukas hammustas või? Ahjaa, sa lihtsalt ei kannatanud tõde välja, et ma sind rikutuks tituleerisin. Aga sa ju oledki rikutud. Ja mina ise tean mida oma lapse ja oma eluga peale hakkab, sa ei pea mind õpetama, ega ma mingi laps ei ole!“ Mariett oli sama kange kui Tiffani, ega jäänud emale vastust võlgu. Pigem salvas ta edasi, sest temale pidi ju õigus jääma. Teda ei huvitanud isegi, et solvatavaks oli ta lihane ema, kes ta sünnitas, kasvatas ja oli ka kogu elu vaeva näinud, et tüytrel oleks kõik olemas. Isegi tänutunnet ja austust ei olnud Marietil oma ema vastu, millest kipub tänapäeva lastel üldse vajaka jääma. Nas on nii ülbed ja ebaviisakad, pruugivad oma suud seal kus tahavad, ei vali sõnu ka. Neil ei ole kombeid, kuigi vanemad võivad viiskaust neile palehigis õpetada, aga noored lihtsalt ei võta omaks. Oleks nagu põlvkond ülbikuid planeedile maa sündinud, kelle jaoks ei ole vanamad inimesed ausees ja kes ei hinda oma vanemaid mitte natukenengi. Muidugi ei saa üldistada, aga üha enam kohtad sa isegi tänaval noori, kellel ei ole mittemingisugust austust kaasinimeste vastu. Nad sülgavad kasvõi su varbale, puhuvad kanepihaisulist suitsu sulle näkku, kusevad häbenematult rahavamassi seas, räsukavad ja ropendavad ning peavad ennast maailmanabadeks, kellel peab alati õigus jääma. Kui mõni vanem inimene üritabki neid korrale kutsuda, saab ta sellise roppuse osaliseks ning seda on veel vähe öeldud, isegi vägivalla ohvriks võib vanur saada, kui ta julgeb sekkuda.
„Olgu, olgu, eks sa siis tea edasi! Mina kavatsen puhkuse ajal kolmeks nädalaks Eestist lahkuda. Vaata ise kuidas siin hakkama saad!“ Tiffani solvus ja astus mja välisuksest välja.
„Kah mul mingi ema! Lits selline! Käib ja magatab igasuguseid ilalõugu ja siis veel õigustab ka oma teguviisi! Fakk, mutt, ma ütlen, elan ilma sinu almuseta ka ära!“ Mariett oli nii ülbe ja tänamatu, ime, et tal endal paha ei hakanud. Õnneks Tiffani seda kõike enam ei kuulnud. Mariett on elus näide tänapäeva ülbikutest, kellle ei ole mingitki austust ligemese vastu. 

19. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar