pühapäev, 21. jaanuar 2018

Üksinda Maailmas 16.pt


 16.peatükk

Laureen pidas pesupäeva. Ta võttis kõik riided kappidest välja ja hakkas neid läbi pesema, sest nüüd tal oli pesumasin, mis tegi tema eest suure päevatöö ära. Suur riidekuhil köögi põrandal, sorteeris ta heledad riided ühte hunnikusse, tumedad teise, villased kolmandasse ja sünteetilised neöjandasse hunnikusse. Peagi oli kogu hoov pesunööre ja pesu täis. Osad riided kuivasid kiiresti ning samal ajal, kui masin pesi, triikis naine pesu ja ladus hunnikutesse, et need korrektselt kappidesse tagasi paigutada.
Loodus soosis naise pesupäeva, päike säras kõrgel ja kerge tuuleiil, mis juba kevadiselt soe oli, kuivatas pesu ja silitas perenaise nägu, mis oli juba kerge jume all. Naine otsustas, et hakkab hoovi koristama järgmisel päeval, sest kolme kätt tal ei olnud ja hoov oli suhteliselt porine. Mapind oli ka tema kodu ümbruses suhteliselt vesine, lausa nii, et naine oli sunnitud ajutisi laudteid maha panema, et oleks puhtam ja vabam liikuda.
„Ohh, ma elan päikesemajas!“ Laureen avastas, et päike kuldab üle ta tinukollase maja, mis tundus nüüd lausa neoonkollane. Teda häiris küll hall vöörus, aga Kusti soovitusel otsustas naine ka sellele kollase laudise ümber panna.
Kuigi naine oli kodune ning elas vanema pärandatud säästudest, jagus tal tööd hiliste õhtutundideni. Oma majas, eriti, kui see vajab veel renoveerimist, ei tule iial töödest puudust, aga naine igatses tööle, sest ta avastas, et vajab suhtlemist, vajab seltskonda. Tal sai üksindusest villand. Aga selleks tuli uurida mis võimalused tal üldse on, milliseid spetsialiste või töökäsi lähiümbrus vajab. Naisel polnud ju töökogemust, aga ta ei kartnud ühtegi tööd. Kuigi ermiidielul olid omad plussid ja omad miinused, pani just töömeestega veedetud päev teda suhtlemise järgi igatsust tundma. Olgugi, et Laureenil oli alati võimalus sõber Kustile helistada ja oma igavust kurta, elas naises mingisugune uhkus, mis ei lubanud noormehega ise ühendust võtta, kuigi juba mitmel korral oli ta telefoni kätte võtnud ja isegi numbri valinud.
Möödusid tunnid, päevad ja nädalad, kuid Kustist ei olnud mingit elumärki. Laureen ei pidanud enam vastu ja valis noormehe numbri, kuid telefon vastas;“mobiiltelefon, millele te helistasite on välja lülitatud või asub teeninduspiirkonnast väljas!“ Naine muutus nukraks. Jälle elas ta erakuelu, jälle oli ta siin maailmas üksnida. Masendus kippus uuesti maad võtma, ning päevad venisid, tahtejõuetus aina tundis naise ellu.
„Kui palju ma üldse Kustit tunnen? Ma ju ei tunnegi teda peaaegu. Kes ta selline on? Kas ta siiski saadeti minu järele nuhkima? Õhtul, enne lahkumist, oli ta väga kummaline, kuidagi mõtteisse vajunud ja mulle tundub, et miski vaevas teda. Ma ei tea isegi kus ja kas ta elab. Ehk on tal perekond? Kindlasti on. Nii kena ja abivalmis mees ei saa ju ometi vaba olla. Oli mul vaja teda üldse oma ellu lubada? Aga ta ju oli järjekindel ja tungis ise mu ellu. Mida ma nüüd tegema peaksin?“ Laureen pidas lausa häälekat monoloogi iseendaga, sest raadio, mis ta ainsaks kõnelevaks kaaslaseks oli, tüütas ka juba ära.
Päeval, kui naine oli petnud ennast raamatuga voodisse, käis seal väljas vaid teatud vajaduste pärast, kuulis ta auto hääli, mis ühe ligemalt kostuma hakkasid. Laureen kargas voodist välja, vaatas peeglisse ning ei olnud üldse oma peegelpildiga rahul. Silmad olid punased ja kotikesed nende all näisid nagu elatanud inimese omad. Ta viskas ruttu külma vett silamdele ning joonistas näo pähe. Aga kedagi nähe ega kuulda ei olnud. Laureen juba rõõmustas, et Kusti tuli, kuid pidi selles suhtes pettuma. Korraga koputati uksele.
„Tere, kas siin elab Laureen Kannike?“ küsis võõras, ke seisis nõutu näoga ukse taga, kui naine ukse avas.
„Tere. Jah. Mina olen see inimene. Kuidas ma saan teile abiks olla?“ Laureen oli ehmunud ja vaatas võõrast, kartes, et jälle saadeti keegi tema järel nuhkima.
„Teile on koorem. Kas mõni mees ka majas on? Oleks abi vaja selle maha laadimisel.“ Nentis võõras ja arvas, et kahekesi nad selle õblukese naisega ei suuda sellist koormat maha laadida.
„Ee, see, seda, et...ma elan siin üksinda. Ja mis koorem see selline on?“ Laureen oli hämmingus, sest masenduses olles unustaas ta ära, et oli tellinud valmis võõbatud kollase laudise maja tarvis.
„Suur koorem laudisied,“ vastas võõras.
„Ahjaa, oihh, ma juba jõudsin unustada! Vabandage, ma panen riidesse ja tuleb kohe!“Laureen jättis välisukse poikvele ning tormas magamistuppa riietuma.
„Võõras mees seisis köögi uksel ja imestas, et selline kena piiga elab uhkes üksinduses metsamajas. Tal polnud õrna aimugi, et selline majake üldse siin kandis olemas on, kuigi ta elas sealt mitte just kaugel.
Kui pool koormast oli maha, euroaluste peale tõstetud, sõitis hoovi järgmine auto ning selle roolis oli Kusti. Mees nägi, et tema asemel askeldab Laureeni kodu juures hoopis teine mees, ta pidas õigemaks tagurdada ja lahkuda. Kustit haaras armukadedus, kuigi neil polnud ju Laureeniga suhetki. Mees kahetses, et ei saanud pikka aega Laureeni külastada, kuna nende ehitusfirma viis neid lausa viiesk nädalaks Norra tööle. Seal elades muretse Kusti endale Norra kõnekaardi ja lülitas telefoni välja. Mees tuli, auto kingitusi ja ehitusmaterjali täis, kuid vaatas, et oli lootusetult hiljaks jäänud. Silmad kiskusid vägisi veekalkvele ning ta otsustas koju tagasi minna.
Laureen oli nii ametis, et ta ei kuulnud ega näinud Kusti autot. Sestap ei saanudki ta teada, et Kusti teda otsimas käis. Aga naine üritas mehest üle saada, sest õigupoolest oli Kusti ju juhuslik teelkäija ja ilmselt aitas ta Laureeni kaastundest, sedasi arvas Laureen, sest mis põhjus sai veel olla, kui mees temaga üldse ei kontakteerunud.
„Oehh, lõpuks ometi! Kas tohib teile teed või kohvi pakkuda?“ Laureen tänas autojuhti, kes oli peale koorma mahalaadimist väga väsinud ning ilmselt ei kujutanud mees ettegi, et peab ise, koos õblukese perenaisega selle lasti maha tarima.
Mees võttis töökindad käest; „Reigo olen!“ ulatas ta käe tutvumiseks.
„Laureen!“ tutvustas ka naine ennast.
„Tassikesest kohvist ei ütleks küll ära!“ Reigo muigas ja tänas mõtteis perenaist, kes justkui oleks tema mõtteid lugenud.
Laureen piinles suhtlemisvaeguses, sestap ta võõra vastu lahke oligi. Ta juhatas mehe kööki ning pani kohvivee veekeetjasse.
„Kas musta või suhkruga?“ Laureen tundus väga abivalmis ja üldse mitte väsinud. Ta võttis külmkapist võilevataldriku ning avastas, et ta pole isegi ühtegi suutäit söönud. Nüüd, kui keegi tal külas oli, tuli naisel isu tagasi.
„Musta paluks! Mul pole hetkel piimakisselli isu!“ Reigo tegi omast arust nalja, kuigi vahel armastas ta piimaga kohvi ka juua.
„Heh! Naljatilk! Aga mina vaid piimakisselli armastangi sellisel juhul!“ Laureenile pakkus mehe reageering nalja.
„Võta võileiba ka. Võta, võta. Muud mul hetkel pakkuda ei ole, sest olen täna laisk ja ajameelne olnud. Nägid ju isegi kuidas ma laudisekoorma tuleku ära unustasin. Hea veel, et ma kodus olin! Ma vahel ikka kondan ringi ka.“ Laureen selgitas asja, kuigi tegelikult oli ta viimased päevad põhimõtteliselt voodis vedelenud. Aga nüüd tuli töhe hakata, sest laudisekoorem ootas ja see tuli vähemalt kusagile varju alla toimetada, sest mine seda ilmataati tea.
„Tänud. Võtan ikka. Oled väga lahke. Aga kes sul siin nüüd seda laudist koja külge panema hakkab?“ Reigo justkui teadis kuhu see panna tuleb. Aga mehe silm on mehe silm, küllap teadiski, sest oli ju näha, et vaid koda on laudiseta.
„Kas sa kahtled minu võimetes?“Laureen muheles ja näitas mehele oma hernetera suurust musklit, mis suudab teha rohkem, kui mõne mehe käsi kokku.
Reigo muigas. Talle tundus uskumatu, et õbluke naine saab meeste tööga hakkama. Noormees mäletab vaid seda kuidas ta kadunud vanavanaema üksinda saunamaja valmis ehitas, aga vanaema ja ema polnud iialgi kätte meestetöö külge pannud. Reigo arvates tänapäeva naised ei taha üldse ennast liigutada, hoolitsevad vaid oma kunstküünte ja kunstripsmete eest, et need kuidagi kahju ei saaks ega katki ei läheks. Isegi nõudepesemine oli neile raske koormus, mille pärast Reigo õde kodus pidevalt emaga tülli kiskus, sest just nõusid pestes läksid tal alati kunstküüned katki.
„Ei, ei, ei ma kahtle. Aga imstama paneb küll, et kuidas sa jaksad ja tahad!“ Reigo avaldas oma arvamust.
„Mis mõttes? Oma kodu heaks teeks mida iganes! Ega ma nüüd siidikäsi ka ei ole, kuigi olen pisike ja õbluke. Ka pisikestel naistel on jõudu ning tahtejõudu!“ Laureen küll väitis seda, kuid pidi endale tunnistama, et just tahtejõust oli tal viimasel ajal puudus olnud. Aga noormehle ei saanud ju ometi sellest kurta.
„Olgu, olgu, müstika!“ Reigo oli kidakeelne. Kuid teda pani naine ikkagi imestama. Peale pikemat mõttepausi küsis ta; „kas sa elad täiesti üksinda siin majas?“
„Ahahh, no selge, leidsid siin uue abilise. Väga tore!“ Kusti astus ootamatult uksest sisse ja näitas pettumust ja armukadedust üles.
„Tänud kohvi eest, Laureen! Ma hakkasingi juba minema.“ Reigol hakkas kiire, ta pani tassi lauale ja suundus välisukse poole. Ei tahtnud tema peretülist osa saada, sest Kusti jättis mulje, et ta on peremees siin majas, kes ootamatult keset tööpäeva koju naaseb ja leiab oma naise võõra mehega eest.
Reigo naases üsna ruttu tuppa tagasi, sest ta ei saanud oma suure furgoonautoga minema sõita, kuna peremehe auto oli tema masina taha pargitud.
„Vabandust, et ma taas segan! Peremees, ehk saaksite oma auto natuke kõrvale ajada, ma ei pääse liikuma?“ Reigo oli sõbralik ja näitas viiskaust üles.
„Saan ikka. Lähme.“ Kusti läks autot maja kõrvale parkima. Mehed omavahel sõnu rohkem ei vahetanud ning Reigo sõitis minema, kuigi sõit oli väga vaevaline ja ta oleks autoga sopa sisse kinni jäänud, sest tee oli rööpasse sõidetud ja pinnas pehme.
„Laureen, tee sinu majani on täiesti hukas. Kas ma võin lasta killustikku tuua? Päris raske on siia sõita, see tee on juba autode surm.“ Kusti muutus abivalmiks ning unustas mida enne oli öelnud.
„Tänud abi eest! Küll ma sellega ise hakkama saan!“ Laureen näitas taas oma reserveeritud ja külma poolt.
Mees sulges enda järel ukse, ning alles siis Laureen leebus, kartes, et Kusti lahkub taas, ja sellel korral tema kapriisitsemise ja kõrksuse pärast.
„Oota, Kusti!“ jooksis ta mehele järgi, kuid Kustil polnudki plaanis lahkuda, ta läks autost kingitusi ja ehitusmaterjale maha tõstma.  

21. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar