pühapäev, 7. jaanuar 2018

ELU PÄRAST ELU 3. (18.pt)


  1. peatükk

  „Rinaldo, kallis, oota! Kui sa oled mu sõber siis ootad ja lased selgitada! Oota nüüd!“ nuttis Maris nii, et terve tänav kajas.
  „Tule, kullake, tule tuppa. Ära karju nii, sellest võib jama tulla, praegu on siesta ja ei tohi karjuda. Tule tuppa ja rahune maha, teen sulle sidrunivett.“ haaras Rahul Marisel õlgadest ja juhatas nõrkemiseni nutva naise puhkeruumi.
  „Näe, võta sidruni-suhkru vett, see rahustab. Ma vaatan mida ma selle uksega teen. Peab vist remondimehed kutsuma, sest muidu ma peangi siia elama jääma.“ tahtnuks Rahul nagu Marisele hingevalu juurde tekitada.
  „Vabandust, Rahul, ma väga vabandan, see kõik juhtus minu pärast!“ nuuksus naine.
  „Ei, ei, ei juhtunud, ma ise olen süüdi, ise maksan remondimeestele ja lasen asja korda teha. Kuid oma sõbrast ma tõesti aru ei saa. Mis tal hakkas?“ uuris indu.
  Rahuli jutt ajas Marist veel rohkem närvi, aga Maris ei tahtnud hingepiinadega üksinda jääda, ta vajas hetkel väga sõpra. Samas tundis ta, et tema peab remondimehele maksma ja ikkagi tundis ta ennast selles ebameeldivas intsidendis süüdi. Miks küll Rinaldo ei öelnud, et ta tuleb siesta ajal mulle vastu? Ma oleksin siis Rahuli pakkumist eiranud. Miks? Miks?
  „Maris, armsake, kas sa saad nii kaua siin olla, kui ma käin tänava nurgal ära. Remondimehel on ilmselt telefon hääletuks siesta ajaks pandud, katsun ta kodust kätte saada, ehk on nõus kohe ust remontima tulema.“ palus indu.
  „Muidugi saan! Mina käi ära, olen siin.“ loomulikult Maris vastas Rahuli palvele.
Maris valis Rinaldo numbri, kuid Rinaldo ei vastanud ka peale mitmekordset kutsumist. Viimaks lülitas telefoni üldse välja. Marise hing tundis, et see ei tähenda head. Ta oli sõbra pärast päris mures, aga ei saanud minema ka minna, sest lubas Rahulile nii kaua poes olla, kui ta naaseb. Naine jäi nukraks, pisarad tikkusid uuesti silma ning meel oli väga morn. Ta otsis tegevust, võttis laualt kasutatud nõud ja viis kraanikaussi. Korraga kuulis ta seljataga liikumist ning ehmatas.
  „Rahul, juba oled tagasi või?“ hõikas ta taha vaatamata.
  „Maris, see olen mina. Anna mulle andeks! Andke mõlemad mulle andeks!“ pani Rinaldo käed ümber Marise piha, mille peale naine esimese hooga tahtis küünarnukiga lajatada, kuid nähes oma kallimat, taltus.
  „Oi, Rinaldo, sina! Jumal tänatud!“ hüppas naine sõbrale kaela. Sellel hetkel astusid Rahul ja remondimees uksest sisse ning Maris nägi neid ning kartis kõige hullemat.
Rahul vaatas asja vaikides ega ei ärritunudki.
  „Anna andeks, sõber! Palun saada arve mulle, maksan oma lolluse kinni.“ andis Rinaldo teada.
  Sõbrad kätlesid ja kallistasid, nagu poleks midagi juhtunudki. Lõppude lõpuks sidus neid aastatepikkune sõprus ja see maksis ka midagi.
  Vaid Maris tundis ennast halvasti, tundis ennast sõprade tülis süüdlasena. Naine oli suures segaduses.
  „Läheme joome tassi kohvi. Või on tel kiire?“ pakkus Rahul.
  „Ei ole!“ vastas Maris.
  „Ei ole minul ka kusagile kiiret!“ vastas Rinaldo.
Kohvitamine algas vaikuses, sõbrad põrnitseid remondimehe tööd.
  „Kallid sõbrad, palun valgustage mind. Maris, anna mulle andeks, et ma olen teistsugune! Olen hindu ja ilmselt on mul teised arusaamad elust. Rinaldo, anna sina ka mulle andeks, kui ma olen suutnud sind solvata! Tegelikult ma tahaks teada kas teie olete omavahel paar? Kui see nii oleks, siis ma ei hakkaks kunagi sõbra pruudile silmi tegema.“ pihtis indu.
Rinaldo ja Maris vaatasid sõpra ja vaatasid teineteist. Rinaldo tundis, et ta peab esimesena sõna võtma.
  „Rahul, sõber, kui ma oskaks üheselt sellele küsimusele vastata, siis ma vastaks. Jah, ma olen Marisesse armunud või isegi armastan teda. Aga kas me oleme paar?...“ jäi ta nõutuks.
  „Jah, me oleme paar, aga me ei ole seda ilmselt endale tunnistanud, sest meie suhe on alles alguses ja platooniline. Eks see ole vast ka üks põhjuseid mis sind segadusse ajad, Rahul. Ja see on ka üks raskemaid küsimusi. Meie habras suhe on alles lapsekingades ja oli seda juba siis, kui Rainaldo mind sulle tutvustas, Rahul. Palun ära pane pahaks, et ma su tunnetele ja soovidele ei vasta!“ lõpetas Maris Rinaldo jutu.
  „Teate, sõbrad, selle nimel võtame! Palju, palju õnne, noored!“ leidis aset puntrakalli. Alles nüüd taipas indu, et ta oli väga karm ja valelik olnud, aga teda häiris, et sõbrad midagi ei räägi. Sõbrad ju ikka jagavad omavahel selliseid asju. Indu tõmbas tagasi, sest lõppude lõpuks ei tahtnud ka tema sõpru kaotada. Ja ega tal neid Portos eriti ei olnud ka. Just Rinaldo oli ta parim sõber. Indu ju rügas tööd teha ja oli olnud nagu vanemate ori. Ja nüüd oli ta leidnud endale asendaja, kauni naise, kellesse ta ära armus, aga õnnetult.
  „Maris, kas sul on mõni vaba sõbratar, kes võiks minusugust koledikku tahta?“ uuris indu.
  „Näehh, sa ei ole üldse kole mees, pigem vastupidi! Aga mu sõbratarid elavad kõik Eestis, siin oli, kuni sinuga tutvumiseni mul vaid üks sõber, Rinaldo.“ andis naine teada.
  „Tegelikult on mul teie üle hea meel ja ma soovin kogu südamest õnne!“ tegi indu indiapärase žesti, kummarduse näol.
  Rinaldo istus vaikides. Ühest küljest oli tal häbi, et ta polnud suutnud sõbrale enda ja Marise suhet kirjeldada, aga teisalt oli ta õnnelik, et Maris nende suhet tunnistas ning selle nii lahti seletas, nagu oli. Aga mees tundis ennast saamatuna ning tal oli isegi kahju, et avatud hingega sõber, kes ka tema tüdrukusse armunud oli, pettumuse osaliseks sai. Rinaldole tundus, et Rahul on rohkem Marist väärt kui tema. Sõbrad olid palju avatumad, kui tema ise. Aga mees vaikis ja jälgis toimuvat.
Remondimees nokitses vaikselt oma töö kallal, ega sekkunud noorte vestlusesse, kuigi kuulis kõike pealt ja mõistis hästi inglise keelt, kuna oli isapoolte juurte poolt Kanadast pärit.
  „Cory, tuled ja teed ka väikse kohvipausi?“ pakkus indu remondimehele.
  „Aitäh, sõber! Suurima hea meelega!“ läks ta käsi pesema.
  „Tere. Mina olen Cory, keda kutsutakse Jumalaks, sest seda mu nimi tähendabki!“ tutvustas mees, lai naeratus näol. Ta oli nagu päikesepoiss, pani kogu seltskonna mhelema.
  „Maris!“
  „Rinaldo!“
Tutvus käis ruttu ja juba saigi seltskond endale uue sõbra, sest Cory oli ülimalt sõbralik ja natuke isegi liiga sõbralik ja jutukas, ei lasknud kellelgi enam sõna sekka öelda.
  „Cory, kaua sina juba Portos elad? Või oled siin lausa sündinud?“ sai isegi Rinaldo sõnad suust.
  „Sündisin Kanadas, Torontos, Ontario järve kaldal. Kui olin viie aastane siis meie perekond kolis Portosse, sest mu kallis ema tahtis koju tagasi. Nii jäimegi paikseks. Aga ma armastan Portot, tunnen siin ennast kodus, kuigi lapsepõlvest mäletan kuidas linn oli tühje ja nukraid hooneid täis ning tänavad prahti täis. Ajapikku muutus kõik, ning ma ei koliks siit, maailma ilusamast ja hubasemast linnaks mitte kunagi ära! Siin on muj kodu! Muidugi ka Torontos, mida külastan igal aastal vähemalt paar korda. Isa elab mul küll taas Kanadas, nad ei ole emaga lahutatud, aga isapoolsed vanavanemad on haiged ning sellest selline visiitabielu. Sellised lood siis!“ tutvustas remondimees ennast.
  „Aga sina, kaunis daam, kus kohast sina pärit oled?“ tundis Cory Marise vastu huvi.
  „Mina olen eestlane, pärit Eestist. Tulin siia umbes pooleteist kuu eest ja armusin sellesse linna ära. Ma ei tahagi tagasi minna, ausõna! Aga oma kodumaad armastan ma muidugi üle kõige. Tegelikult põgenesidn sealt, mitte halvas mõttes. Põgenesin eelkõige enda eest. Samas tahtsin maailma näha. Ülikooli diplom sai taskusse pandud ja kodumaa tolm jalgelt pühitud. Kõige armsam oleks kui ma leiaks siit erialast tööd, aga ma ei oska veel portugali keelt. Pean selle keeleõppe tõsisemalt ette võtma, kui plaanin siia pikemalt elama jääda. Aga praegu ma veel ei tea kas jään. Eks ma igatsen oma kodumaad ja sõpru ning lähedasi ka taga, kuid ma annan endast parima, et jääda. Poisid, kas keegi teab mis on Eestimaa pealinn?“ esitas ta ootamatu küsimuse.
  „Panen käed rinnale ja ütlen puhtast südamest, et ma isegi ei ole Eestist midagi enamat, kui vaid riigi nime, kuulnud.“ avameelitses Cory.
  „Kauni Eestima, kus elavad maailma kenamad naised, pealinn on Tallinn!“ hõikas Rinaldo. Mees, kes oli Marisesse armunud, oli põhjalikku kodutööd teinud, ning hakkas seltskonnale tutvustama Eestit. Ta rääkis selliseid asju, mida isegi kõrgharitud Maris ei teadnud. See kõik üllatas naist ja pani teda meest veel rohkem imetlema. Armastus teeb imesid!
  „Eesti, Eesti, oot, minu sugulane elab Eestis, Tallinnas! Kas teil on seal üks kuulus kantrilaulja, kelle nimi on Aire või Airi või...?“ meenus Rahulile.
  „Airi Allvee või?“ küsis Maris.
  „Airi...hmmm, no ta abiellus mu sugulasega. Airi on küll eesnimi, aga äkki ta oligi enne abiellumist Allvee, kuid praegu on tal mu sugulase perekonnanimi.“ oli hindu segaduses.
  „Aa, ma tean keda sa mõtled! Airi Vipulkumar Kansarit? Endist Airi Ojametsa. Tema on jah meie kuulus ja andekas kantrilaulja!“ rõõmustas Maris.
„Jah! Just! Tema!“ rõõmustas ka Rahul.
„Nad käivad ikka Indias ka tihti, sest mu suguvõsa elab seal. Ja ma olen kuulnud, kui eriline ja tugev hääletämber Airil on. Ta laulab väga hästi!“ oli indu vaimustuses.
„On! Airi ongi üks tugevamaid ja andekamaid kantrilauljaid Eestis!“ kiitis naine.
„Tõesti, tõesti, Eesti naised on maailma kaunimad naised!“ oli Rahul sõbra väitega päri.
„Oot, kas Eestis elab negriidne rahvas?“ sekkus Cory.
„Eiii! Jah, tänaseks on sinna palju pagulasi, endisi sõjapõgenikke, emigreerunud, aga mitte nii palju kui Rootsi või Soome. Kuid eestlane on ikka valgetverd ja just blonde on palju.“ selgitas Maris.
  „Ah, siis ma ajan midagi sassi. Vabandan! Lihtsalt mäletan, et kunagi võitis Eesti vsit eurovisiooni lauluvõistluse ning võitjad olid kaks meest, üks neist negriidne ja teine europiidne. Ilmselt mu mälu petab mind. Sorry!“ Muudki vabandas Cory.
  „Ahjaa, ei, ei, sul on täiesti õigus! Üks Arubalt pärit laulja elab jah meil, ta on üsna tuntud meie riigis. Koos kohaliku laulumehega nad tõesti eurovisiooni lauluvõistlusel käisid. Aruubalane on Dave Beton ning tal on Eesti anine ja neil on ka lapsed. Ning teine laulja, kellega nad koos seal esinesid, oli Tanel Padar, Eesti nõutumaid ja tuntumaid rokkareid!“ meenus naisele.
  „Okey, poisid, aitäh kohvi eest! Teiega on nii mõnus vestelda, aga ma pean tööle hakkama!“ tänas kanadalane ja läks ust parandama.
  „Rinaldo ja Maris, te pole mulle üldse rääkinud kuidas ja kus te tutvusite. Kas jagaksite sõbraga või on see vaid teile kahele tähis ja kõrvalistele isikutele mitte?“ oli Rahul huvitatud.
Noored vaatasid teineteist ning Msri luges Rinaldo silmadest välja, et tema peab asjast rääkima.
  „Tead, rahul, me tutvusime Porto vaateplatvormil. See on minu lemmikoht, kus ma tihti käin. Platvormilt avaneb minu arust üks ilusamaid vaateid Porto ja Gaia linnale. See koht rahustab mind.“ selgitas naine.
  „Jah. Just. Seal mulle see veetlev leedi silma jäigi!“ kinnitas Rinaldo.
  „Oi, kui romantiline! Peaks ka seal käima hakkama, äkki nökkab!“ lõõpis indu.
  „Vaata, et sa esimest ettejuhtuvad ei püüa! Kõik naised ei ole nii kenad ja sharmikad, kui minu Maris!“ tögas Rinaldio, kuigi lause viimast poolt mõtles ta tõsiselt.
  „Poisid! Mina olen ka siin!“ hüüdis naine ennast nähtavaks.
  „Aga kas te tahaks minuga Indiasse tulla? Kui vanemad tagasi jõuavad, võtaksin väikese puhkuse ja köiksin kodumaal ära. Hea meelega tutvustaks ka sõpradele oma kodumaad.“ pakkus indu.
  „Oihh, tead, ma kunagi väga unistasin sellest maast, unistan tegelt siiani!“ näitas Maris huvi üles.
  „Muidugi, muidugi, sõber, miks ka mitte!“ oli ka Rinaldo nõus.
  „Nii armas teist!“ rõõmustas indu.
  „Tead, semu, kui sa iga tüdrukut kohe omada ei tahaks, siis saaks sinust mulle maailma parim sõber, siis sa enam poleks minu silmis indu, vaid hindu!“ teatas Rinaldo.
  „Ha-ha-haa, naljatilk! Ma isegi olin unustanud, et sa mind mingiks indlejaks pidasid! Aga mida ma teha saan? Kuum veri sees, see kipub kiiresti keema minema ja selline ma kord olen!“ vabadnas Rahul.
  „Jahutust on sulle vaja! Jahutust! Sellist lumist, nagu Eestimaa talved on!“ pakkus Rinaldo, vaatas Marisele otsa ja tegi silma.
  „Ohohh, keegi on ikka väga kursis Eestimaaga! Aga muideks, ma ei tea kas selles on süüdi kliima soojenemine, kuid me elame ka vasrti nagu lõunamaal, iga aastage näeme ühe vähem lund. Lapsed ei teagi juba vasrti mis on lumi, jää ja kes on lumememm.“ oli Maris pisut mures.
  „Lumememm? Kes too veel on?“ oli mõni avastus jäänud ka Rinaldole kahe silma vahele.
  „No, see on lumest tehtud memm, otseses mõttes. Lumi pakib sula imlaga, siis tehakse peo vahel lumest pall, pannakse see maha, lume sisse ja hakatakse veetetama, nii sünnib suur pall. Neid veeretatakse kolm tükki, tõstetekase üksteise otsa. Siis ninaks pannakse porgand, suuks kasvõi kuu kujuline paprika lõik, silmadeks näiteks oliivid või viinamarjad ning vits pannakse ka kätte, see nende laste tarvis, kes kipuvad lumememme lõhkuma.“ selgitas Põhjamaa naine.
  „Ohohh! Põnev!“ hüüdsid sõbrad justkui ühest suust.
  „Nii jah!“ naeris naine.
  „Ja sa tahad öelda, et se memm püsib koos? Ära ei sula?“ uuris Rahul.
  „Sulab ikka, kui ilmad soojaks lähevad, aga kui on külm talv, võib ta mitmeid kuid seal seista.“ muigas Maris.
  „Oi, teil on põnev seal! Nüüd jääb veel oodata millal sõber Maris meid külla kutsub.“ tegi Rinaldo Rahulile silma.
  „No kui enne mitte, siis pulmadeks ikka vast?“ oli indu kaval.

Noored imetlseid teineteise pilku ja seda nüüd juba Rahuli häbenemata. 


7. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar