reede, 19. jaanuar 2018

Üksinda Maailmas 14.pt


  14. peatükk

„Kusti, ma tänan sind! Tänan kogu südamest!“ Laureen peatas mehe, kui ta oli, koos töötajatega lahkumas.
„Pole tänu väärt! Mina ju lõhkusin su kemmergu.“ Kusti tegi Laureenile silma, kuid nii ta tundis ka. Samas oli mehele hea meel, et suutis ühele õnnetule hingele head teha. Talle näis, et Laireen ei taha teda veel koju lasta, aga see võin mehele nii vaid tunduda.
„Ole parem sina tänatud, et meile nii maitsva toidu valmistasid. Unustasingi tänamata. Suur aitäh!“ Kusti tänas ja hakkas uuesti ukse poole liikuma.
„Head õhtut!“ Laureen jäi nukraks.
„Head õhtut!“ Kusti vaatas tagasi ja nägi nukrat naist ning tal hakkab veidi kahju temast ning ta küsis: „Laureen, kas sinuga on hästi? Tahtsid millestki rääkida?“
„Noh, nii ilus päev oli. Üle pika aja olin seltskonnas, kuidagi kurvaks teeb teie lahkumine. Ei muud!“
„Kas vajad mind enda seltsi natukeseks? Ma saadan mehed ära ja olen nõus sinuga veel vestlema, kui sobib?“ Kusti pakkus seltsi.
„Sobib ikka,“ valgus justkui veri naise näkku tagasi, sest ennist oli ta kahvatu. Ta tormas peegli ette vaatama kas näeb kena välja. Naine oleks tahtnud endale veidi meiki peale võõbata, aga see tunduks läbipistev. Niigi oli ta ennast ületnud täna igas mõttes. Kuid see kodukatalik välimus, sellel oli oma võlu, ka külaliste jaoks, aga naine on kord juba selline tegelane, kes tahab ka iseendale peeglist vaadates meeldida. Ta kammis ja sidus oma juuksed patsiks, aga meikima siiski ei hakanaud. Viskas põlle pesumasinasse, sest nüüd ju enam käsiti pesema ei pidanud ja põllesid tal jagus. Ka vahetas ta ruttu köögi käterätikud puhtate vastu ning juba oligi Kusti tagasi.
„Oo, nüüd oled sa tõesti Iti!“ Kusti muheles, sest Laureen nägi patsiga plikalik välja.
„Aga tegelikult mulle täitsa meeldib Iti olla, võin vabalt sinu jaoks seda nime kanda!“ Laureen muheles ja oli natuke pinges, et mees kohe esimese asjana komplimendi tegi. „Jumal tänatud, et ma meikima ei hakanud!“ kõneles ta endaga.
„Kusti, räägi kui palju ma teile võlgnen? Ma ei taha mitte võlgu jääda.“ Laureeni vaevas ikkagi asjaolu, et ainult õhtuprae tegmine oli meestele väike palk, või üldse mitte mingisugune tasu. Olgugi, et materjalid ja ehitamiseks vajalikud vahendid oli ta endale ise soetanud ja meestel ei olnud väga palju tööd. Laureen oli nii iseseisev naine ja ta tõesti oli harjunud ise hakkama saama, aga nüüd tehti tema eest suur töö ära ja ta oskas seda hinnata, oskas tänulik olla.
„Ole mureta! Kui ma juba mehed siia tööd tegema kutsusin, siis võta seda abi kui heategevust. Ära üldse muretse. No ja kui sa mitte muretsemata olla ei saa siis ehk lubad meil teinekord siin grillida või kasvõi kala suitsutada? Vaatasin, et päris korralik suitsuahi on sul. Natuke nokitsemist ja saab selle ka tööle. Kas lubad?“ Kusti tahtis näha naise reageeringut ning nägigi. Ta luges Laureeni silmist välja siirust ja rahulolu juba enne, kui Laureen talle vastama hakkas.
„Olgu! Kas sa minuga tassikese teed jooksid?“ Laureen ei tahtnud, et see õhtu üksinduses lüppeb, kuigi emotsioonid olid tal las ja tal oli millele mõelda.
„Loomulikult! Mis teed preili Kannike pakub?“ Kusti muheles.
„Kas sulle nurmenukutee sobib?“ Laureen pakkus mehele oma lemmikteed.
„Oo, kas siis nurmenukkudest tehakse ka teed?! Mäletan kuidas ma lapsena neid lilli lihtsalt sõin ja kuidas tüdrukud nendega natsusid värvisid. Panid lihtsalt valget välvi nätsu koos nurmenukuõitega suhu ja välja võtsid kollase. Nii lihtne see oligi. Ja usu mind, värv ei kadunud ka pika aja peale nätsult.“ Kusti oli siiani vaimustuses ja rääkis omast arust Laureenile imenipist.
„Nurmenukutee on looduslik antibiootikuma ja pealegi on see mu lemmiktee, maitsev ja rahustav. Aga mis puutub nätsu värvimisse nurmenukuõisikutega, siis see pole mingi saladus, värvisime õega neid tihti.“ Laureen ehmatas, et oli oma õest rääkinud. Ta ju ei tahtnud minevikust üldse rääkida, aga ilmselt tahtis minevik ise tema ellu tagasi tulla ja juba tuligi, luba küsimata.
„Kas su õde on sama kaunis kui sina?“ Kusti haaras härjal sarvist. Laureen sai enda peale kurjaks, aga ta ei tohtinud seda noormehele välja näidata ja midagi tuli ju ometi vastata. Naine kirus mõtteis, et ta oma suud paotas, aga sõnu ju tagasi enam võtta ei saanud.
„Jah. On. Aga ta on minult kordi kenam.“ Laureen arvaski nii, sest miks muidu vanemad õde rohkem hoidsid. Aga vastustega oli ta resoluutne, lootes, et siis Kusti rohkem ei uuri.
„Kas siis sinust kenamaid naisi on ka maapeal olemas?“ Kusti imestas, sest iga hetkege meeldis Laureen talle rohkem. Tema jaoks oli naine ideaalne, ning Kustit ei häirinud miski temas, ka mitte see, et ta ikka veel kaalus mida öelda või mida küsida. Laureen punastas ja ükski sõna ei tahtnud üle ta huulte tulla.
„Vabanda, kui sulle mu küsimused ei meeldi. Sa ei ole kohustatud vastama. Olen kord selline põmmpea kes enne ütleb ja siis alles hakkaba mõtlema.“ Kusti kartis, et oma mesisõnadega tegi ta pigem naisele haiget.
„Ei ole hullu midagi. Asi on minus, sest ma ei taha oma minevikus sobrada, olen sellest lahti öenud ja maha matnud. Ära palun küsi minu käest enam mu mineviku kohta, sest tahan elada tulevikus.“ Laureen ei saanud siiski omi mõtteid endale jätta, sest Kusti tundus talle ausa ja sõbralikuna, mida ta ka kindlasti oli.
„Selge. Arusaadav, Luban sõnakuulelik laps olla!“ Kusti muigas ja nägi silmanurgast, et ka Laureeni suunurk läks ülepidiseks.
Naina ristas käed, nagu hoiaks midagi, millest ta rääkida tahtis, pihkudes kinni. Ta põrnitses meest pisut malbema näoga ning nende vahele tekkis piinlik vaimus, mis sundis naise lauast tõusma ja vett jooma minema, ehkki janu tal just ei olnudki. Häbeliku naisena ei olnud ta harjunud, et mõni mees teda südamliku pilguga vaatab. Ja ega Laureen ennast just iluduseks ka ei pidanud. Sestap tundis ta ennast kohmetult.
„Kas soovid veel teed?“ Laureen küsis vaikuse lõpetamiseks viisakusest mehelt, kuid Kusti oli oma mõtetes kusagil mujal, eemal Laureeni köögist ja talust. Ta ei kuulnud naise küsimust isegi siis kui naine seda teist korda esitas.
Järsku justkui potsatas Kusti reaalsusesse tagasi: „Ah? Mis? Küsisid midagi või?“ vaatas Kusti süütute ja tühjust täis silmadega Laureeni poole. Laureen adus, et midagi on viltu, midagi millest noormees rääkida ei tahtnud, aga see piinas teda. Tegelikult ei teadnudki Laureen Kustist midagi ja Kusti teadis ka tema kohta minimaalselt, ent ometi nautisid nad teineteise seltskonda.
„Ma küsisin, et kas soovid veel teed, aga vaatasin, et oled tummaks muutunud!“ Luareen avameelitses.
„Oi, vabandust. Seda, et...ah teed või? No võib ikka.“ Kusti tundus hajevil ning naisele näis, et ta ei saanud isegi aru millele jaatavalt avstas. Laureen võttis Kusti kruusi ja loputas selle ära ning lisas uued nurmenukud sisse.
„Sa oled nii kena naine. Tõsiselt. Nii hooliv ja lihtne, aga samas keeruline.“ Kusti avameelitses taas ning ei olnud kade komplimentidega.
„Kuule, räägiks ehk millegist muust? Mul hakkab piinlik juba kuidas sa mind kiidad. Tegelikult sa ju ei tunnegi mind, Kusti!“ Laureenil oli tõesti natuke ebamugav olla ning noormehe kiire tujumuutus tegi teda ettevaatlikuks ja tekitas segadust.
Kusti lonksas tassi ruttu tühjaks, kuigi tee oli alles kuum.
„Vabanda, Laureen, aga ma pean hakkama liikuma. Aeg juba hiline ja tüütan sind ka veel muidu ära. Aitäh veelkord maitsva prae eest ja muidugi tee eest ka. Ja selle eest ka, et sa üldse olemas oled!“ Kusti tänas siiralt, suudles naist, luba küsimata laubale ning astus uksest välja.
Laureen jäi nagu mingi kuju tardunult ukse juurde seisma. Nii ilusasti polnud mitte kunagi mitte keegi talle öelnud; „et ma üldse olemas olen...“
Miski oli täna teisisti kui enne. Laureen käis üle aastate duši all ennast pesemas, võttis pseu masinast ja riputas maja ees olevale nöörile, ning viskas, nagu joovastunud olekus, voodile pikali ning kõhuliblikad ei lasknud teda uinuda.
„Maailm on ilus koht elamiseks isegi siis, kui jagad seda iseendaga!“ Laureen hõikas vaikusse, läks peegli ette ja nüüd juba imetles oma peegelpilti.  

19. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar