teisipäev, 9. jaanuar 2018

ELU PÄRAST ELU 3. (22.pt)


  1. peatükk

  „Venna! Emme, venna tuli koju!“ säras Kusti silmnähtavalt. Ta imeltes oma suurt venda sellise vaimustusega, et unustas lausa suu lahti.
  „Oi, minu kallis pojake on tagasi!“ kargas Mirell Tervorile kaela. Kusti mossitas, sest tema oleks tahtnud enne emmet vennat kallistada-
  „Tule siia, mu pisike hurmur! Tule kallista vennat! Või sul ei olegi hea meel, et ma koju tagasi tulin?“ imestas Trevor, samas ta sai aru väikevenna tujust, sest Kusti tahtis alati igal pool esimene olla.
  „Üks artist sinust kasvab!“ haaras Trevor venna sülle ja kallistas teda kõvasti.
  „Venna, kes on artist?“ vaatas väikevend ehmunult venda.
  „Artist on see, kes tahab igal pool esimene olla, armastab esineda ja shõud teha, nagu sina!“ muigas vend.
  „Aga millal siis minust artist saab? Kas kohe?“ ei saanud Kusti aru.
  „Nooh, võib ka kohe, aga elu õpetab ja küllaps sa kinagi saad selle sõna tähendusega hiljem sõbraks.“ lubas vend.
  „Aga venna, kas sa mulle midagi magusat tõid sealt kaugelt maalt?“ muretses Kusti.
  „Kusti, ma ei unustanud sind, kuigi koju tulemisega läks väga kiireks.“ võttis vend käsipagasist terve kilekotitäie ninni-nänni, ning juba silkaski väikevend kotiga oma tuppa.
  „Räägi nüüd. Mis sundis sind tagasi tulema? Mitte, et sa mu küsimusest valesti aru saaks, aga olid ju nii entusiasmi täis, kui läksid ja nüüd äkki...“ muretses Mirell.
  „See on nii pikk ja mitte just hea alatooniga jutt. Ma ei teagi kust otsast alata.Ausalt. Kõik oli nii vale, ka minuk minek. Tegelikult ei olnud ma üldse entusiastlik, pigem ikka vastupidi, aga tööle minna ju tuli, kuigi ma ei jõudnud, nagu sa tead, üldse tööle. Kas sa Maxi mäletad?“ küsis ta ema käest.
  „Muidugi mäletan. Tema kaudu ju sa läksidki sinna. Mis juhtus? Läksite tülli? Miks?“ tahtis ema täpselt poja käekäigust teada.
  „Tüli tüliks, aga ega me otseselt tülli ei läinudki. Väljas käisime küll koos, ööpubis, aga mina märkasin õigel ajal koju minna, kuid Max jäi edasi hängima, ning otseses mõttes potsatas purujommis peaga koju. Tead ema, see on ja on kohutav!“ kippus nutuklomp mehele kurku ja ta ei saanud enam edasi rääkida.
  „Mis asi on kohutav? Ära ehmata!“ oli naine mures.
  „Kohu-tav..tav...on see, et, et...Maxi ei ole enam!“ hakkas Trevor nutma.
  „Ohh, õudust! Räägi pojake! Ega sina sellega seotud mingit moodi ei ole? Max surma pean silmas.“ pidi Mirelli süda sees lõhkema, just selline tunne pakitses tal rinnus.
  „Mina olen Maxi surmas süüdi!“ lausa ahastas mees.
  „Eiiiii! Sina pole võimeline kedagi tapma, mu kallis pojake! Eiiii!“ kajas ema ahastus läbi maja nii, et Kusti jooksis hirmunult oma toast välja.
  „Emme, mis on?“ hakkas ka laps nutma.
  „Eiii, Trevor, eiii! Sa valetad!!! Ma ei usu!!“ ei suutnud Mirell painavaid emotsioone varjata.
  „Rahune, ema, ajad muidu Kusti ka närvi!“ pühkis Trevor silmanurgast pisara, et mitte näidata väikesele vennale oma nõrkust.
  „Kusti, ole pai ja mine mängi oma toas. Sa ei tohi alati vanemate inimeste juttu pealt kuulata!“ keelustas ema last.
  „Tule siia, väikevenna!“ kutsus Trevor Kusti oma sülle ning paitas teda.
  „Rahune, kallike, rahune! Ja sina ema, võta ennast kokku!“ ei tahtnud Trevor kellelegi hingepiinu valmistada, aga tegelikult tundis ta ka ennast sõbra surmas süüdi olevat.
  „Venna, miks emme nutab?“ oli Kusti mures.
  „Sellepärast, et ma rääksin talle ühest asjast, mida laste kõrvad kuulda ei tohi. Osad asjad lihtsalt ei ole laste kõvadele, need teevad haiget. Kui sa kunagi suureks saad siis alles mõistad. Praegu sa ei peagi aru saama millest täiskasvanud inimesed räägivad. Lapse hing on teatud juttude jaoks veel liiga hell ja haavatav, sellepärast vanemad ei tahagi, et laps osasid jutte pealt kuulaks. Kui sa lähed oma tuppa tagasi, siis saan mina emaga selle jutu ära rääkida, siis hakkab emal parem ja ta ei nuta enam. Meeldiks sulle see?“ selgitas suurem vend.
  „Jaa, venna, ma niiii tahan, et emme naeraks! Ja sina pead ka naerma. Onju sa ei hakka nutma, kui ma oma tuppa lähen?“ esitas väiksem vend suuremale ulthimaatumi.
  „Luban, et ei hakka. Luban, et pärast naeran koos sinuga. No kas nüüd lähed mängima? Või sulle ei meeldi need kingitused mille sulle Rootsist tõin?“ küsis Trevor kavalalt.
  „Meeldivad väga palju! Ma lähengi mängima, muidu need robotid on kurvad, et ma ei mängi nendega.“ teatas Kusti uhkelt ning läkski.
  „Ema, me käisime Maxiga väljas, no ööpubis, aga ma ei talunud seda kohta, läksin minema ja jätsin sõbra sinna. Kujutad sa ette? Ma jätsin oma sõbra lihtsalt unarusse, ei hoolinud temast!“ täitusid Trevori silmad taas pisaratega.
  „Noh, aga siis sa ju ei ole tema surmas süüdi. Pealegi on või oli Max täiskasvanud mees, sina ei pea ühelegi täiskasvanud mehele lapsehoidjat mängima!“ tõreles Mirell.
„Ei, ei! Kulla edasi! Max jäi pummeldama, aga mina läksin koju. Öösel kuulsin kuidas ta umbjoonuna koju potsatas ja seda otseses mõttes. Tõttasin talle appi ja siis liitus minuga veel üks norrakas, kõik tundus korras olevat. Järgmisel päeval läksid töökaaslased tööle, koju jäime vaid mina ja Max. Kui mu sõber ärkas, oli tal kohutavalt paha olla, otse öeldes kohutav pohmell. Loomulikult soostusin talle poest õlut tooma. Siis me veidi vaidlesime, ma jätsin ta köögilaua taha magama, ise pakkisin asjad ja kiirustasin bussile, et koju tulla. Ja kujutad ette, kui töökaaslased töölt naasesid, leidsid nad eest surnud Maxi! Ma isegi ei tea kas ta oli siis juba surnud, kui ma sealt lahkusin! Mina olen ta surmas süüdi!“ oli sõbra hing väga haige.
  „Ei ole ju sina süüdi! Kuidas sa saad süüdi olla? Miks sa süüdistad ennast selles, milles sa süüdi ei ole?“ ei saanud Mirell aru.
  „Sellepärast, et õige sõber ei jäta iial sõpra üksinda ööpubisse, ega ka mitte laua taha magama, eriti veel, kui ta on teadlik sõbra haigusest. Aga mina jätsin. Ainult mina oleksin suutnud päästa Maxi elu! Mõistad? Ainult mina!“ oli Trevor endast väljas.
  „Aga palun ära süüdista sellegi poolest ennast! Max on ise oma surmas süüdi, kui ta endast, ega oma tervisest ei hoolinud, nagu sa väidad. Mis tal siis viga oli, lisaks pohmellile?“ tahtis ema teada.
  „Ema, tead, ma küll ei taha eriti sellest rääkida, aga ....Max oli viirusekandja. Saada aru? Ta oli HIV! Kui jube, kui su oma sõber ei hooli oma tervisest üldse!“ pühkis Trevor pisaraid.
  „Oh sa püha müristus! Kus kohast ta sellise hullu haiguse endale kallale pookis?!!“ imestas Mirell.
  „Ema, haigused käivad inimestelet inimestele, nagu ikka! Max hävitas oma elu teadlikult ja meie ühine töökaaslane, norrakast Thorstein teadis rääkida nii mõndagi, püüdis Maxi korduvalt korrale kutsuda, aga Max ei hoolinud. Ta ei hoolinud ei endast ega ka teistest. Tema seksuaalne aktiivsus sellise diagnoosi juures oli tegelikult juba kriminaalne, aga ta ei hoolinud ka sellest. Kui inimene vahetab pidevalt seksuaalpartnereid ja ei hooli naise-mehe suhtest, siis ongi suurim soodumus haigestuda suguhaigustesse. Rootsi on pealegi vabameelne maa, propageerivad seda sooneutraalsust, varsti ei saagi seal enam aru kes on naine ja kes on mees. Varsti seksivad kõik kõigiga ja igasugused haigused hakkavad aktiivsemalt vohama kui pärmiseen! See on kohutav!“ oli mees väga mures, aga samas õnnelik, et sellelt maalt minema sai. Mitte kunagi ei soovi Trevor enam isegi Rootsit hetkeks väisata, sest ta tunnetas, et see maa ei sobi talle karvavõrdki.
  „No sellegi poolest pole sina oma sõbra surmas süüdi“ hakkas Mirellil parem.
  „Ema, sa ei saa aru, mina olin kõige viimasena Maxiga koos, ma oleksin saanud ta elu päästa!“ oli poja hing haige.
  „Seda küll, aga mõrvar sa ei ole!“ vaidles Mirell.
  „Teoreetiliselt mitte, aga...kui mind nüüd hakatakse Maxi surmas süüdistama, siis vastan, et olen süüdi jah!“ teatas poeg.
  „Kas sa oled hulluks läinud või? Sa ei lase vabatahtlikult ennast Rootsi trellide taha panna, sest sealt sa juba eluga ei pääse!“ hakkas ema taas nutma.
Siis tuli Trevorile kõne.
  „Tere, Trevor, Thorstein siin. Lahkamistulemused näitasid, et Max suri aidsi. Kahjuks nii on. Aidsist oli tingitud ta südamepuudulikkus, pohmellist kõrge vererõhk ja nii ta süda töötamast lakkaski. Minu sügav kaastunne su sõbra kaotuse puhul!“
  Trevoril u telefon peost ja ta läks näost lubivalgeks. Mirell jooksis ruttu suhkruvett tegema, sest poja olukord ehmatas naise ikka väga ära.
  „Joo, joo see klaasitäis suhkruvett põhjani! Joo, joo!“ sundis ta poega.
  „Ema, ma olen kohutav inimene! Kohutaaav!“ oli mees nõrkemisini vaevatud.
  „Ei, sa oled minu kallis poeg, väga kallis!“ vaidles Mirell.
  „Ema, tead...Max suri aidsi...“ lasi Trevor häälega nutu endast välja.
  „Rahu talle sinna ülesse! Rahu ta noorele hingele!“ soovis Mirell head.
Järgmisel päeval alustas Trevor tööd uuel töökohal ja elu läks rööpaisse tagasi. Maxi põrmu kodumaale jõudmisega tegelesid tema töökaaslased ning ülemus lubas katta kõik kulud. Mirell võttis peielaua organiseerimise enda peale ning pani ka surmakuulutuse lehte.

*
  Nädala pärast toimusid Maxi matused ja ta sark sängitati kodumaa mulda. Kohal olid ka kõik töökaaslased, kes Maxi, kui tublit töömeest väga taga leinasid.
  Trevor ja Reivo jätsid ka oma liivakastikaaslasega hüvasti ning lubasid peiedel, et hoiavad oma lähedastega rohkem ühendust, sest iga hetk võib olla viimane. Me ei ole kunagi kaitstud surma eest, aga me saame, endast ja oma tervisest hoolides, seda ära hoida või eluiga pikendada. Väga kahju, kui lähevad noored, kellel on oma elu elamata, või kellele saatus on andnudki vähe eluaastaid.



9. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar