teisipäev, 21. juuli 2015

VEE PEAL Olavi Ruitlane

Olavi Ruitlase raamatu VEE PEAL esitlusel Tallinnas, kohas Kapsad 14. 07. 2015.a.


siia ka Facebooki pildialbum https://www.facebook.com/margit.peterson/media_set?set=a.10204478686391421.1073741872.1360030851&type=3


  14. 07. 2015.a. kell 17.00 esitles Olavi Ruitlane oma raamatut VEE PEAL Tallinnas, Koidu 84 aias KAPSAD. Sain minagi sellest osa. Tänaseks olen käinud kolme Ruitlase raamatu esitlusel. Kahjuks ei ole 2013 aastal toimunud raamatu EESTI EDULOOD esitluselt pilte, aga 2009 aastal toimunud Olavi raamatu NAINE esitluse pilte saate vaadata siit: Olavi Ruitlane NAINE

Pühendusega raamatud on mul eraldi riiulis :)
  Täna on mul kodus olemas ka O. Ruitlase KROONU teine trükk. Olen ka pooleldi läbi lugenud tema noorteka KAIL, kui 2010 aastal külastasin Võõpsut. Seda kahjuks ei oma. Ja üleüldse võiks autor sellele kordustrüki teha :)

   Juba eelmisel nädalal alustasin VEE PEAL lugemisega, aga kuna on suvi ja tegemisi palju, siis osadel päevadel ei õnnestunud seda kätte võtta. Aga möödunud öösel ei saanud und ja neelasin lausa 2 raamatut.
Olen kord selline inimene kes raamatut enne käest ära ei pane, kui ta läbi loetud on.
Esiteks raamatut avades ajas mind juba miski muigama. Ilmselt see, et olen härra Ruitlase loominguga väga kursis ja aiman mis tulema hakkab.
  Ligi 200 lk raamatu on illustreerinud kunstnik Lilli- Krõõt Repnau. Illustratsioonid on väga head ja ajakohased. Just selline toona see Eesti elu oligi. Minule, kui mitte kalandusspetsialistile olid teatud kalandustarbed võõrad, aga Repnau illustratsioonid tutvustaid neid ideaalselt.
  Kohati on raamat VEE PEAL justkui õpik kalandushuvilistele. See peidab endas palju elutarkust ja vajalikke nõuandeid.
  Ruitlase otseütlemised on Eesti rahvale teada/ tuntud. Kohati viskas raamatut lugedes seriaal EESTLANE JA VENELANE silme ette. Raamatut ümber tsiteerima ei hakka , aga siia sobib ka ideaalselt videolink raamatu esitluselt :Raamatu VEE PEAL tutvustuse video

  Olles ise enamvähem autoriga üheealine, leidsin minagi palju äratundmisrõõmu, palju sellist mida oleksin tahtnud juba lapsena välja ütelda, aga ei julgenud ja vaikisin.
Olen kindel, et sellest saab ka bestseller, nagu tema raamatust NAINE.
Siia sobiba ka ideaalselt väike raamatu tutvustus:

"Vee peal" on Olavi Ruitlase uus ja neljas proosaraamat. Võru päritolu kirjamehe teine raamat, 2005. aastal avaldatud "Kroonu" pälvis mitmeid kirjandusauhindu, ta 2009. aastal ilmunud romaanist "Naine" kujunes bestseller. Nüüd tuleb Ruitlane oma lapsepõlvelugu rääkiva, südamliku ja samas õudusjudinaid tekitava jutustusega.
Raamatus "Vee peal" kirjeldatud sündmused leiavad aset Võru linnas aastatel 1981-1982. Ajastutruud elupildid, tollane reaalsus ja peategelase põgenemised selle eest kalavetele kõnetavad ilmselgelt ka praegu. Piirid inimlikkuse ja ebainimlikkuse vahel on haprad, heatahtlikkusest võib teisipidi saada koorem.
Kirjandusteadlane Taive Särg on naljatanud, et tegu on uue "Kevadega". Eks jah, Liblesidki ole siin juba paar-kolm tükki. Kindlasti on "Vee peal"
inimeseks olemise ja jäämise manifest, ilus armastuslugu, kirglike kalapüügihetkedega kalameesteraamat, asjalik lugemine nii täiskasvanutele kui noortele.

*********************************************************''
Igal juhul soovitan endale see raamat öökapile muretseda. Eriti kalameestele! :)

Margit Peterson
21.07.2015.a.
Mai

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar