esmaspäev, 14. detsember 2015

Margus Oopkaup "Heldur ja naised"



   Möödunud öösel sain loetud Margus Oopkaubi näidendikogumiku "Heldur ja naised." Tegu on 10 lühinäidendist koosneva humoorika vihikuga, mille on välja andnud kirjastus "Fantaasia" Eesti Kultuurikapitali toel.
  Inimese esimene reaktsioon on näidendiraamatu puhul veider, tihti üteldakse, et nad ei osta seda (ka ei laenuta), kuna ei kavatse lavastama hakata. Tegelikult ei pea ju lavastama, lihtsalt lugeda on ka tore. Eriti seda raamatut. Tekitab rõõmsa meele ja see ju ongi kõige tähtsam.

sain ka pühenduse.
   Margus on ise neid näidendeid ka lavastanud, osaledes ka ise, Helduri rollis. On võtnud nendega osa Puuetega Inimeste Festivalidest. Laupäeval Pärnu esitlusel olid tal ka näitlejad kohal ning meie saime asjast osa. Rahvas nautis väga.
  Margus on, lisaks nendele näidenditele kirjutanud ka teisi. Ehk saavad ka need kunagi kaante vahele.
Oli kuulda, et ka Setomaal on juba neid näidendeid lavastatud, seega lähevad rahvale peale. Lihtsus ju võlub. Lugege ise, mina nautisin.

Kopeerin ka Rahva Raamatu lehel siia väikese tutvustuse.
Meie igapäevaelu on üpris hall. Hommikul tööle, õhtul koju ja siis magama. Hommikul jälle... Jah, on küll puhkepäevad, aga siis on kodu korrastamine, pesu pesemine jne. Veel hiilivad salakavalalt ligi töötus, alkoholism, pangalaenud. Ühesõnaga on mured.
Ja siis avaneb võimalus minna vaatama etendust. Kas seda mängib siis kohalik või küllasõitnud teatritrupp. Hetkemured kaovad, naeratus tuleb näole, tuju läheb paremaks. Just selliseid emotsioone pakuvad minu lühinäidendid. Neis näidendites lahendatakse humoristlikus võtmes armumuresid.
Armastada ja armastatud olla on alati õnn. Kuid selle õnne eest tuleb võidelda. Just seda teevad minu näidendites kolm naist. Võitlus armastuse eest vahendeid valimata. Nad satuvad naljakatesse situatsioonidesse, mille lahendab lõpuks absurdselt armastatu Heldur.
Need näidendid ei ole mõeldud ainult mängimiseks. Neid võib lihtsalt lugeda nagu mõnd teist kirjandusteost. Ja kindlasti saab neist meeldiva elamuse.
Margus Oopkaup, autor


14.12.2015.a.
Mai


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar