laupäev, 22. august 2015

Alari "Papa" Janson- SÕNAVIISI

 

     Pärnu juurtega muusikul, poeedil ja laulusõnade autoril Alari "Papa" Jansonil ilmus paari kuu eest tema viies raamat SÕNAVIISI, mis on minu lemmikum tema teoste hulgast. Enne on tal ilmunud:

1. Proosateos "Päraküla kohatu juhtum" (2006)- kirjastuselt Kentaur
2. Lauluraamat "Lõkke ääres jorisemikses" (2011)- kirjastuselt Kentaur
3. Lauluraamat "Talviseid laule pimedaks ajaks" (2012)- kirjastus Kentaur
4. Luuleraamat "Valitud tõed" (2013)- kirjastus Hea Tegu
   ja nüüd see, uus
5. Luule- ja lauluraamat "Sõnaviisi" (2015)- kirjastus Hea Tegu

 Tutvusime Alari "Papa" Jansoniga 2010. aastal Pärnus, Jahtklubis bluusiõhtul. Lisaks sellele, et Papa on parim Eesti bluusilaulja (minu arvamus), oskab ta ka häid laulusõnu ja luuletusi kirjutada.

  SÕNAVIISI on 104 lk pehmes köites raamat, mis koondab endasse Papa uuemad luuletused ja laulusõnad, mis tänaseks on saanud lausa bluusiõhtute hittideks. Selles kogumniku leidub ka väga häid ja ehedaid vabavärsse ja proosaluuletusi, lisaks riimiluulele. Papa maalib sõnadega. Kuigi tema luuletused on suurel määral kurva alatooniga, leidub nendes ka muigama ajavaid luuletusi. Ja laulusõnad oskab Papa väga elavaks laulda.
  Mikk Allase illustratsioonid raamatus annavad väga palju juurde, need on üliprofessionaalsed ja head. Täielik tase! Üldkokkuvõttes väga hea raamat! Soovitan lugeda. Eriti meeldib mulle raamatu esimene pool. Muidugi bluusisõpradele (kaasa arvatud mina) ka teine pool, kus on laulusõnad.

Papa ise kirjutab raamatututvustuseks nii:

Paar aastat tagasi ilmus Hea Teo kirjastuselt mu esimene luulekogu „Valitud Tõed” ja juhtus nii, et laulsin esitlusel ka mõned enda kirjutatud lood. Selle peale küsiti, et kuule, kas su laulude sõnad on ka selles kogumikus sees? Kahjutundega pidin nentima, et ainult paaril luuletusel oli ka viis, kusjuures ühele neist oli kirjutanud viisi sõber Kessu bändist nimega "Koera Saba Kergitaja". Et viga parandada ja ühtlasi headele sõpradele vastu tulla, panin ma enda bändile, „Rääma blue”, mõnele teisele koosseisule ja skautidele, kirjutatud lugude sõnad kokku. Lisasin veel avaldamata luule ning nii see kogumik, „Sõnaviisi” ühel momendil koos oligi. 
Hea sõber Mikk Allas joonistas mu sõnu, Pilleriin Järve lubas enda tehtud fotoga katseid teha ning Vallo Hallik ohkas, kujundas, toimetas ja aitas kuni ilmumiseni välja. Tegelikult on päris najakas mõnda naiivsemat lauluteksti praegu lugeda, aga tõe huvides pidin ka need avaldama. seda enam, et üle poole, aja jooksul tekkinud lauludest, ei kannatanud kogumiku tarvis trükimusta välja ja jäid sahtlisse järgmist tolmukihti koguma. Cest la vie! Nii et võtame elu sõnaviisi, ikka sõnaviisi!

 Alari "Papa" Janson on bändi "Räämablue" laulja ja nende esinemist Pärnu Bluusipäevadel saate vaadata ja kuulata SIIT. Mõnusat nautimist ja tänud Papa! :)

22. august. 2015.a. (öösel kell 3.21)
Mai

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar