esmaspäev, 17. august 2015

Ka ennemuistsel aal...



Koduväi niitis aias vikatiga heina, kui tema juurde tuli külakaupmees ja küsis kas abi ei ole vaja. Nimelt olla kaupmehel näpud põhjas ja aida alune tühi. Va pikanäpumehed olla öösel  külakorda käies ka kanad õrrelt patta kihutanud. Ja nüüd oli poodnikul vesi ahjus. Koduväi asetas vikati õunapuu külge, sügas kukalt ja nokkis nina, justkui otsiks sealt vastust. Ta oli üldse kidakeelne toi, kes meelsamini korrutas, nagu papagoi, peremehe sõnu. Nagu endal arvamust polekski.
  "Seda´nt, ma, ma...ma ei tihka miskit kosta. Eile ma niigi panin peremehe tagant mõned  punnsuutäied puskarit tuuri ja hammas läks verele. Öösel hakkas kurk janutama ja hiilisin salaja ulu all olevast õllevaadist põhjakaabet noolima, kuid jäin peremehele vahele. Häbene või silmad peast! Aga õnneks andis peremees mulle armu ja käskis kogu mitmekümnehektarilise maalapi korda teha. Nüüd ma siis siin rügan patte lunastada, seitsme penikoorma saapad keset leitsakut jalas. Olgu taevas talle armuline, et mulle sulge sappa ei löönud!" oli ärev koduväi taevale ja peremehele tänulik.
  "Heakene küll! Ma ootan kuni su peremees turult naaseb. Lasen seniks kaarikul leiba luusse," ühmas poodnik, keeras jalapealt ümber ja tuhises nagu kevadtuul minema.
  " Mes sa vanamees siin mede valdustes norised! Ehmatad nõnda veel kosilised eemale. Eile alles üks väimehekandidaat käis mu noorimat tütrekest kaemas, aga sina vanatoi tuled ja lihtsalt persetad mu õue pääl. Tee, et sa, kurat, kaoks! Et ma su viluvarju ka enam siin ei näeks!" pahandas perenaine, haaras sitahargi ja tahtis sellega kaupmehele ägada, kuid õnneks pimestas maante tolm ta silmad. 
  "Sa püha peetrus küll! Tahtsin veel perenaist moosida, et kuda tal kube kärab, aga tema kohe pahandama! Ilmselt pole peremees korralikult ta sabaalust tuulutanud. Muudkui aga rautab rege, aga oma mehekohustused jätab unarusse. Küll mina alles põrutaks seda Maalit, aga tema kohe...Tont teda võtku!" andis poodnik hobusele valu.
  Kaupmees laostus, kuna külapeal levisid jutud tema meestelembusest, sest Käänaku, Ants olla käänaku tagant näinud kaupmeest ja koduväid esimese koduõuel hundijalavett manustades tihti kaelustamas ja lembesõu jagamas. Külas on ju ikka nii, et kui ühes küla nurgas peeretad, siis teises küla nurgas räägitakse, et lasid püksid vedelat täis. See kaupmeest ei heidutanud. Pigem valas ta õli tulle ja korraldas külameestele saunapeo, kuhu ka lohakad naised kohale veeti. Nagu ikka, kassid läinud, hiirtel pidu!  
  Täna kärab Maali kube hästi, kui mitte ütelda vapustavalt. Lausa nii, et üheksa kuu pärast saab eakas naine, kellel parim enne möödas, taas emaks. Aga tema silmad säravad vaid kaupmeest nähes. Räägitakse küll, et hunt oma kodu ümbert ei murra, kuid kust sa ikka saad, kui veri vemmeldab ja ihu on jampsi täis, aga taadist enam tolku pole. Ja noh, eks ole seegi tõsi, et ka vanahobune tahab kaeru.  
 Küla teab, mis küla räägib, sest kus suitsu, seal tuld!


17.08.2015.a.
Piiri

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar