teisipäev, 28. veebruar 2017

"Saladus sinu sees"- Maria Lepmaa


  Nonii, sain järjekordse raamatu loetud. Tegu on Maria Lepmaa kolmanda raamatuga. Ausalt üteldes ma ei oska isegi liigitada mis žanri alla see käib. Romaan see ei ole, novell ei ole, miniatuur ei ole, essee ei ole, jutustus ei ole...Ilukirjanduslik raamat on küll, aga...

  Tihti teevad noorautorid suure vea, kui hakkavad juba välja kirjutatud romaanile järge kirjutama, kuigi see pole hea. Olin eelarvamusel juba enne selle raamatu lugemist. Aga austusest autori vastu (kuna ta saatis selle raamatu mulle ja veel pühendusega) lugesin kuidagi selle lõpuni. Minu jaoks täielik pettumus!
Ausalt öeldes poleks ma tahtnud seda raamatut lugeda, sest "Saladuse jõud" (mille mõtteline järg see on. mis on mõtteline järg? kuidas mõista? mis žanri alla liigitada?) iseenesest mulle isegi meeldis, kuigi autor teeb kohutava apsaka raamatuid kirjutades. Nimelt puudub tema teostesl olustik, raamat lihtsalt ei hakka tööle, ei teki romaanidele vajalikke pilte silme ette. Kogu süzee jooksul ikka loed ja unistad, et ehk ometi kohtad mõnda romaanile vajalikku olustikku, et lugeja saaks mingigi pildi silme ette, aga kahjuks selles raamatus ka ei saa. Lugemine läks ka visalt, pidin vahepeal loobuma, sest oli kohutavalt igav! Kohutavalt!

  See ei ole romaan! Selle raamatu valdav osa on tühipaljas ja ääretult igav targutamine, tüütud suhted ja reetmised. Mannetud ja kõrgid naistegelased, kes on endast väga heal arvamusel ja kohati nagu vihkaks mehi. Kohati jääbki tunne, et naistegelased on kas biseksuaalsed või lausa lesbid. Sellise hooramentaliteedi maitse on juures. Sorry, aga minu jaoks on.

  Toon katkendeid:

 Ruumis valitseb meeldiv rahustav muusika, laual on ilus säravvalge laudlina, millel kaunid nõud. On meeldiv, romantiline ja õdus atmosfäär. Mõned paarid tantsivad omavahel magusasti juttu puhudes. Täiuslikult kaunis ja sume õhtu.

 Minu küsimused antud katkendi kohta (kus autor isegi "säravavalge" värvi sisse pikib, kuigi tal oleks nagu kahju värve kasutada oma loomingus)

1. Milline on meeldiv ja rahustav muusika? Too või näiteid. Mõnele ju meeldib raskem tümps ja see rahustav, teisele meeldib klassika, kolmandale disko jne...Tuleks ikka lahti kirjutada milline on meeldiv ja rahustav muusika.

2. Millised on kaunid nõud? Lugeja tahab ju pilti. Millise mustriga, mis värvi? jne...

3. Milline (mis värvi kasvõi?) on romantiline ja õudus atmosfäär? (sõna meeldiv, mida pole lahti seletatud, kordub kahes lauses järjest).

4. Milline on magus jutt? Kuidas lugeja peaks seda mõistma?

5. Milline on täiuslikult kaunis ja sume õhtu? Kirjelda! Uhh...

****************************************************'

  See siin on vaid imepisike katkend, aga selliseid katkendeid (ja veel nõrgemid) on kogu raamat täis.

  Üleüldse kirjedab autor imelist maja. Mul pole õrna aimugi milline see ta uhke ja imeline elamine välja näeb, sest mingit pilti silme ette ei teki. Ainukesed domineerivad asjad on selles teoses tunnete sasipuntrad ja arusaamatused tegelaskujude vahel. Tegelaste välimusest ei saa ka aimu. No ei saa! Nad on minu jaoks täiesti elutud! Surnud! Kuigi üks käib tiiru kirikus ja siis sünnib nagu uuesti. Ilmselt ei ole selle tegelase psühholoogiaga kõik korras. Selleks, et Jumalasse uskuda, ei pea minema kirikusse. Kes usub, usub ka ilma kirikus käimata. Mina usun. See Jumala teema hakkab ka natuke tema teostes väsitama, nagu teised (kes pole kristlased) polekski inimesed. Olen ise seda meelt, et me kõik oleme inimesed, ka need kes on ristimata ja ei kuulu ühtegi usulahku ega kogudusse.

  Väga vabandan, aga jään oma arvustusetes alati ausaks ning ütlen välja ka selle kui raamat mulle ei meeldi. See on kõige kehvem raamat mida ma üldse lugenud olen! Autor võiks enne järgmise raamatu ilmutamist uurida ja ennast kurssi viia mis see romaan üldse on. Minu viisakas soovitus.

Uhh, natuke oli ajast kahju, mis lugemise peale kulus, aga mul on öökapil ka häid raamatuid!

28. veebruar. 2017.a.
Vana-Rääma

Rahva Raamatu lehelt:

14.45 13.73 €

  • RAAMAT

    SALADUS SINU SEES

    Autor: MARIA LEPMAA
     32 Google +0  0 Share0

    „Saladus sinu sees” on mõtteline järg Maria Lepmaa esimesele romaanile „Saladuse jõud”.
    Mitme naise unistused on täitunud. Gea elab oma unelmate kodus ja töötab valitud erialal, jagades elu parima mehega, keda ta soovida oskas. Kristel on leidnud suurepärase abikaasa ja saanud emaks. Irinal on päris oma mees, kes ei kiirusta tema juurest koju abikaasa juurde ning Viivika pereelust on truudusetuse pilved kadunud.
    Ometigi veeretab elu kõigi naiste teele uusi katsumusi ning tuleb tõdeda, et ükski rahulolu pole loodud muutumatuna kestma jääma.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar