esmaspäev, 20. veebruar 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum




  1. peatükk

  „Tere päevast! Siin piirkonnavolinik Ronald Vanaküll. Kas ma räägin Trevor Williamsiga? Olen siin nii mures, püüan Mirell Williamsiga ühendust saada, aga tundub, et ta kas on leviaugus või on lihtsalt telefoni välja lülitanud,“ kaebas Vanaküll.
  „Jah, mina see tõesti olen. Ma palun kõigepealt vabandust, et ägestusin ja teile kehavigastuse tekistasin. Ma ei olnud enam mina ise. Teate, ma pole praegu ka mina ise. Vabandan veel kord.“ oli Trevor viiskas.
Mathilde kuulas ühe kõrvaga kõne pealt, kuigi läks viisakusest teise tuppa, mida ta ise hellitavalt käärkambriks kutsus. Selles ruumis oli memmel altar ning paganlik ja kristlik sümboolika. Tema oli veel vanauskliku mõttemaailmaga, kes püüdis vanu uskumusi sulandada kristilikku traditsiooni. Käärkambri imepiskest akent ehtis Jeesuse pildiga klaasist vitraaž, mille oli Mathilde kunagi kirikust saanud, kui ta veel kirikukooris laulmas ja kiriku ümbrust koristamas käis. Ka vana, lubivalget värvi orel, mis ka pärit kohalikust kirikust, ehtis käärkambrit. See oli ajast ja arust ning sealt ei võlunud keegi enam ühtegi häält välja. Kui kirik uue oreli sai, õnnestus Mathildel vana endale saada. Küllap oli oma osa ka sellel, et memm toetas igakuiselt kirikut, kinkides sümboolse osa pensionirahast kirikule. Isegi käärkambri uks oli eriline. Selle olla kord Hirmus Ants ühe maha põletatyud kiriku ruside vahel leidnud ja hundijalavee vastu Mathildega vahetanud. Selle leiu üle oli memm eriti uhke. Küllap oleks see paras muuseumieksponaat olnud, aga juba see tuba nägigi memme majas välja nagu muuseum. Küll leidus seal virnade kaupa vanu piibleid, milles mõni oli ikka sajaditevanune ja kõnekas. Kuigi kristalsed usuvad, et piibel on Jumala sõna mis on inspireeritud Jumala poolt, polnud memm sellega päri. Tema jaoks olid selliste raamatute välimused ise nagu pühakirjad, mis kõnelesid temaga vanavanemate keeles ja ajast. Memme käärkambris leidus ka hulgi vanu ja uusi teatamente ning üks vanadest testamentidest oli lausa heebria keelne.
Kõige vanem piibel elutses oreli nurgal, see trükiti 1739. aastal Tallinna Gümnaasiumi trükikojas ning trükkis Jakob Joan Köler. Seda ei lubanud Mathilde mitte kellelgi lehitseda, rääkimata puudutamisest. See oli kõige püham ese selles majas.
  Kuigi Mathilde oli koguduse liiga ja peaaegu pool tema elust oli kirikuga seotud, polnud ta siiski selline kristlane kes igapäevaselt söögipalveid loeb ning alati häda korral Jumala poole pöördub. Memm oli seda meelt, et inimene peab eelkõige ise endaga hakkama saama, et Jumal ei tee inimese eest ära seda, mida inimene ise taha suudab. Jumal ainult suunab ja leevandab valu, mis aeg-ajalt inimeste hinge täidab. Ühesõnaga võttis memm iseenesest mõistetavalt elu, mitte ei tormanud pidevalt palvetama ja issameiet lugema. Ega ta eriti armulaudadel ehk püha õhtu söömaaegadel ka ei käinud. Tema käis ja võttis korra või paar nädalas tolmu oma käärkambris asetsevatel esemetelt ja hoidid ruumi puhtana. Eeriti kippusid nagu magnetiga enda külge tolmu tõmbama erinevad krutsifiksid, eriti reliikviakrutsifiksid, mis olid pärit lausa 7. sajandist, aga siis ei olnud need sümbolid veel altari olulisteks osadesks, millesks said need kuus sajandit hiljem. Memm naljatas, et need tolmumagnetid on eriti tugeva energiaga, sellepärast tõmbavadki käärkambri tolmu enda külge. Tema ja tema naljad, need olid lahutamatud!
  Ikoone oli ka memmel palju, aga enamus nesit olid kaasaja ikoonid, voolitud savist ja erinevate kunstnike käe läbi. Kuid kõige tähtsamal kohal oli tal iidvana ikoonpilt mis pärines 15. sajandist ning selle autoriks oli Andrei Rubljov ja ikooni pealkirjaks Kolmainsus. Kõige rohkem oli memmel lehtkullaga kaetud ikoone. Ta lihtsalt kogus neid. Üks pateen ehk armukarikas ehtis käärkambri aknalauda. Kuigi see hõbedane armukarikas kuulub armulaua invetaride hulka, kasutas memm seda küünlaalusena.
Loomulikult oli memm ka ristitud ja leeritatud. Mathilde avastas, et ristimisrist, mida ta aastakümneid kadnud oli, lebas altaril. Ta võttis selle seal ja asetas kaela, kui nägi Trevorit uksel seismas.
  „Noh, Reevo, kas pean sulle ühe palvetunni?“muheles Mathilde.
  „Ausalt üteldes, kui ma oleks usklik siis ilmselt tahaks pihtida küll. Liiga palju negatiivset on mu elus...“ vajus Trevor mõtteisse.
  „Tohoh, kurivaim! Nii noor mees ja sellised kurjad mõtted kohe! No, tegelikult pihtimine ei ole üldse kurjast, ma niisama suusoojaks mainisin. See on ikka hea, aga millest sellised mõtted? Mis juhtunud on, pojake?“ muutus Tilde uudishimulikuks.
  „Ah, pani ühele pasunasse. Vabandasin küll, kuid tunnen ennast pärist täbaralt. Ilmselt arvab ta, et mu vabandus ei olnud siiras, ei tulnud südamest, kuigi ma üritasin..“ oli noormees nõutu.
  „Küllap ohver ikka aru sai. Lihtsalt eestlased on väga kidakeelsed ja vabandamisaltid, see võis tunduda antud juhul lihtsalt kentsakana, kui nii võib öelda. Mis südamest tulnud, see südamesse läinud!“ üritas Mathilde tarkuseteri veeretada.
  „No, piirkonnavolinik Vanaküll just helistas, tema oligi mu ohver. See selleks, mu ema on kadunud nagu vits vette. Telefon on ka välja lülitatud ja ment ei saanud temaga lihtsalt ühendust. Nii ta mulle helistaski ning mina üritasin vabandust paluda. Igavene jama on majas, kui nii üldse ötelda saab, sest maja polegi enam. Mul ei olegi enam kodu! Mõistad?“ läksid Trevori silmad veekalkvele.
  „ Mis mõttes ei ole kodu? See siin on aka sama hästi nii sinu, kui ka Marise kodu. Võite siin pesitseda nii kaua kui süda lustib! Ei mina teile ust näita!“ ei uskunud memm oma kõrvu.
  „Nooo, jah!“ oli Noormees kidakeelne.
  Maris oli vast kogu õue ära kastnud, sest alles nüüd astus ta maja uksest sisse. Ta tegi emotsioonitu näo ette, kuigi ootas endiselt oma kallimalt vabandust, mida ei tulnud. Tervor oli oma mõtetega endiselt sasipuntras ja ta lihtsalt ei osanud käituda.
  „Noh, tütrekem kas kastsid kogu hoovi ära või? Ega jah, mullamutid said ka ilmselt üle pika aja dušši võtta, ongi liiga pikalt põud olnud ja viljaväljad talunikel kõik ikaldunud või ikaldumas, kui see leitsak edasi kestab. Me siin Reevoga juba kenasti sõime kõhukesed täis. Kas panen sulle uuesti söögi sooja?“ vadistas ta.
  „Ei, aitäh Tilde, ma ei ole näljane,“ vastas Maris.
  „Ah, mis ma teid siin ikka oma muredega vaevan, sõidan parem oma olematusse kodumajja.“ tõusis Trevor toolilt ja hakkas ukse poole liikuma.
  „Misasja? Tuli takus või? Või su jutt peabki vett? Oota nüüd, pojake! Räägi mis juhtus?“ pidas Tilde noormehe kinni.
  „Tõsi, mis tõsi! Ega ma muidu verest väljas ei oleks. Piirkonnavolinik Vanaküll helistas sellepärast mulle, et ei saa mu ema telefonitsi kätte. Ma olen suures hädas ja mures. See, et ma nagu peata kana siin ringi tuiskan, ongi seotud suurte õnnetustega mis äsja aset leidsid. Andke mulle andeks, kui suudate!“ hakkas Trevor, nagu väike laps, südantlõhestavalt nutma.
  Memm ruttas Trevorit kallistama. Maris seisis sõnatult, kuni läks ka puntrakallistama.
  „Räägi, pojake, jaga oma mure meiega. Võta meid kui oma peret. Räägi, kallis!“ valgusid Mathilde silmadesse pisarad.
  „Olgu, mu kallid. Aitäh, et mõistate! Kui ma vaid ise mõistaks. Meie talukompleks põles maatasa ja nüüd oleme emaga mõlemad kodutud ja seda otseses mõttes. Mõistate? Asja uuritakse, aga teate küll Eesti riigi politseinikke ja uurijaid, enne läheb siga meres põlema, kui nemad mõne niidiotsa leiavad. Imlselgelt on tegu süütamisega, sest mu suksu põles ka maha. Ka kõrvalhooned löksid nagu kulutuli ja kogu meie maine varandus. Kõige rohkem ongi mul enda suksust kahju, no kodust ka, aga...Kui siia sõitma hakkasin, keeldus ema sellesse majja tulemast, nagu oleks siin kunagi käinud. Aga ilmselt oli ta šokis ja lihtsalt sellepärast keeldus. Panin ta tee ääres autost maha, kuid tagasi sõites ei leidnud ma teda kusagilt. Imelik! Ja nüüd on ka telefon välja lülitatud ning sellepärast Vanaküll mulle helistaski. Ma ei tea enbam mida teha! Mai ei tea...“ oli Trevor silmnähtavalt õnnetu, kuigi väljarääkimine tundus vabanemisega, vabanemisega neist kammitsaist mis teda pool päeva olid suhtlemast hoidnud.
Taluköögis valitses korraga haudvaikus. Kõik kolm olid mõtteisse vajunud, kui koputati uksele ja astuti sisse.

20. veebruar 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar