teisipäev, 21. veebruar 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum


  1. peatükk

  Möödus üksteist kuud.
  Krunn peas, kodukittel seljas ja paljajalu vao vahel kartulaid maha panev naine, titt kartulavakas põllu kõrval magamas, avanes ehmatava vaatepilt Mathildele, kes polnud mitu kuud Antsu näinud ja läks uudistama kas vanamehega ikka kõik korras on. Oli. Liiga korras oli. Ants oli kõrges eas naise majja toonud ja isaks saanud, näis Mathildele. Ta ei jõudnud ära imestada. Kuid otsustas asja lähemalt uurida.
„Terekest ja jõudu! Kas peremees ka kodus on?“hüüdis Mathilde. See ehmatas Mirelli vagude vahelt püsti. Noor ema pani näpu suule ja keelas sellega võõrast karjumast, sest August magas kartulvakas õndsat und. August ei olnud veel kahe kuunegi.
  „Keda te otsite?“ küsis Mirell sosinal.
  „Antsu, ikka peremees Antsu otsin,“ vastas Mathilde.
  Mirellil käis mingi hirmujudin rindkerest läbi. Esiteks polnud neil seal onnis kunagi keegi külas käinud ja nüüd tuleb mingi memm. Mirell hakkas juba kahtlustama, et äkki on tegu Antsu mõne eksnaisega. Kuidas võõras muidu tee metsa leidis?
  „Eee, seda, et...Antsu pole hetkel kodus. Ta on metsas jahil. Aga varsti peaks koju jõudma. Kuidas saan teile kasulik olla?“ oli Mirell ähmi täis, võttis oma poja kartulavakast ja sammus koos võõraga majja. Mirell piidles vana naise näojoobi ja midagi oli nendes liiga tuttavat, aga ta ei suutnud pilti kokku panna. Naine arvas, et liiga kaua metsas, eemal inimestet, elades otsis ta vast igas inimeses tuttavadi näojooni. Ta asetas imiku tuppa laiale lavatsile ning läks kööki teed keetma.
  „Vabandust! Kas ma tohin teile teed pakkuda? Millist teed armastate? Kas ma tohin teekõrvast ka pakkuda?“ vadistas perenaine.
  „Rahu, rahu, olge nüüd rahulik. Noor ema ei tohi pabistada, piim võib rinnast kaduda. Teil kindlasti tekkis küsimus, et kes ma selline olen? Ma olen Antsu naabrinaine. Küll kaugete kilomeetrite tagant, aga ega siin läheduses rohkem ühtegi maja ei ole ka. Kes teie olete? Antsu sugulane või koguni naine?“ küsis Mathilde.
  „ No....kuidas nüüd öelda? Ah, ütlen otse-olen Antsu lapse ema. Jah, ma usun, et te ei usu, aga nii on. Meil on Antsuga suur armastus ja just tema on see mees, kes mu silmad avas, kes õpetas mind armastama. Ta õpetas ka mind ennast armastama, sest enne ma seda ei osanud. Ma ei osanud olla mina ise. Katsin juba hommikuti oma näolapi paksu krohvi alla ja raiskasin kvaliteetaega tunde peegli ees veetes. Ka siis ei olnud ma endaga veel päriselt rahul. Kogu aeg tahtsin uusi ja kalleid riideid, aksessuaare, jalanõusid, kreeme. Ühesõnaga raha oli mu kõige parem sõber kogu elu, aga nüüd elame täiesti ilma rahata, puhtas looduses. Kõik toidupoolise kasvatame ka ise. Isegi oma ravimeid, mida igapäevaselt tarvitasin, ei ole ma pidanud võtma. Olen siin metsade keskel tervenenud. Ja seda tänud mu kallile mehele, Antsule. Augustile püüan rinda anda nii kaua kui õnnestub, sest rinnapiim on ka kõikide ravimite eest. Kunagi nooruses olin ma seda meelt, et imikule rinda andes rikub naine oma rinnad, aga nüüd ma üldse sellepärast ei pabista, peaasi, et lapsel kõht täis ja tervis korras!“ selgitas Mirell.
  Mathilde oli mõtteisse vajunud. Tegelikult oli ta sada protsenti naisega nõus, aga seda, et tänapäeval keegi veel sellist elu elab, oli kummaline kuulda. Samas rebis see tutvumine lahti Mathilde haavad kaugest minevikust, mis teda pidevalt painasid ja mille pärast ta tihti ennast oma käärkambrist palvetamast leidis. Aga need olid tema saladused, millega ta kavatses ka hauda minna. Taat oli see kellega ta oma muresid jagas, aga taati ei olnud juba aastaid ja kogu koorem oli jäänud Mathilde enda kanda. Kogu ajataak, valus ja eluenergiat neelav. Aga Mathilde oli vaatamata karmile minevikule siiski väga vapper naine.
  „Tegelikult saab inimene kõik kaasa lapsepõlvest. Kui ma olin õrnas eas, ehk siis kolmeteistkümne aastane, sain ma teada, et ma ei olegi oma ema-isa tütar, et mind lapsendati lausa sünnitusmajast, kus mu ema mind jäädavalt hülgas. Õudne on juba mõelda selle peale, et su lihased vanemad su sünnitusmajja jätavad! See lõi mu hinge nii suure haava, et ma põgenesin kodust. Sattusin Tallinna tänavatele. Ei, ei, minust ei saanud prostituuti, kuigi mitmel korral üritati mind sinna värvata. Aga õnneks olin ma varem tutvunud Virus ühe allilma tegelasega, kes mulle juba pubekaeas passi teha lasi, ning siis alustasin ka juba tööd Viru varietees. Kuna paistsin enda ea koht vanem välja, ei teadnud keegi, et ma tegelikult alaealine olin. Tegelikult oli see alilma kuli minusse armunud, aga ta ei puutunud mind, pigem oli nagu vanema venna eest, ise naerdes, et kasvatab minust oma käe järgi naise. Ma ka elasin tema juures, ühes Mustamäe korteris, mis oli juba sellel ajal väöljamaa tehnikat ja mööblit täis. Ma ei tundunud millestki puudust, kõik oli olemas. Telekast vaatasin isegi juba sellel ajal Soome kanaleid mingi vidina abil. Imre, ehk siis mu niinimetaud vanem vend ostis valuutapoodidest mulle brändiriideid, mida tavaline eestlane ei julgenud isegi unes näha. Lõhnaõlid oli ka ehedad lõhnaõlid, mis isegi peale pesu pesemist juures püsisid. Mitte lõhnaveed mida ka tänapäeva lõhnaõli pähe, kalli raha eest müüakse. Aga ühel päeval see juhtus, Imre vahistati ja tema kuriteoregister, mis koosneb põhimõtteliselt vaid riigi vara riisumisest ja narkootikumidega kaubitsemisest, pani aluse tema aastatepikkusele vangistusele. Korter jäi küll mulle. Mitte keegi sealt mind välja ei ajanud, olin ikkagi bossu noorem õde paljude silmis. Ka minu töö jäi õnneks alles ja iga õhtuga muutusin ma professionalsemaks varietee-kabaree tantsijannaks ja me reisisime juba toteistkümneaastasena abielluda ja rikka väljamaalase abikaasaks saada ning rikkurielu elada, aga mulle oli tähtsam minu au ja mitte ükski austaja polnud suutnud mu pead sassi ajada, kuid siis see juhtus, ühel õhtul, kui ma olin tantsides oma jaanalinnusule kaotanud. Üks üliviisakas inglise poissmees leidis selle ja tuli mulle seda aksessuaari isiklikult üle andma ning ta silmad olid armastust täis. Ma armusin. Kohe. Ja peagi helisesid pulmakellad.“ puistas Mirell millegipärast võhivõõrale naisele oma südant.
  Mathilde oli nii mõttesse vajunud ja tema suust ei tulnud ka parema tahtmise juures ühtegi sõna. See ei jäänud Mirellile märkamatuks. Endiselt oli perenaisel tunne, et külalise näojooned on kuidagi tuttavad, aga ta ei suutnud meenutada kus ta seda naist näinud on, aga oli kindel et on näinud. August hakkas toas häälitsema ja Mirell läks lapse juurde, jättes külalise omaette mõtisklema. Juba hetke pärast oli ta toast koos imikuga tagasi ja asetas lapse rinnale. Kes teab kui kaua nad oleks minevikku seal heietanud, kui poleks Ants jahilit koju jõudnud, küülik jalgupidi näppude vahel.
  „Ooo-ohhooo, keda minu vanad silmad näevad! Tulge siia mu lemmikud!“ asetas Ants küüliku köögipliidi ette maha ja kukkus kõiki järgemööd kallistama ja musutama. Tal oli tõsiselt hea meel ka Mathilde üle, sest ta tõesti polnud enam aega saanud memme külastada, noor naine majas ja...
  „Mis issanda teed sind siia tõid, Mathilde? Vaid issanda teed saavad imelikud ju olla!“ tegi metsamees Mathildele silma.
  „Mis? Mis? No, naised külasaunas rääkisivad, et näe, vanameees olla veel enne surma õndsaks saanud!“ tõgas Mathilde. Selle peale Mirell ehmus, et jutud on juba külas lahti. Ta ju ei tundnud Mathildet ega teadnud tema naljasoolikast ka midagi. Mathilde nöökimine võttis seest soojaks ja ka laps hakkas tissi otsas pirisema.
  „Aha-ah-haaa, sa va naljahammas! Mulle langes jah nagu taevast õnn kaela. Ja ma olen oma naiskukese üle üliõnnelik. Kas sa ikka vaatasid mu pojakest ka? On ju ississe?“tögas Ants.
  „No, kuidas siis muidu, ikka ississe! Kõik halb tuleb isadelt ja hea emadelt!“ jätkas memm lõõpimisega.
  „Sa va sindrinahk, kus nüüd ütles,“ muigas taat.
  Selle peale lõpetas August tissitamise ja manas ka muige näole, nagu oleks jutust aru saanud. Ta jäi oma tumesiniste imikusilmadega Mathildet põrnitsema, nagu meenutasks ka, et kus ta seda tädit näinud on.

  „Heakene küll, nüüd tean, et sa Antsukene oled elu ja tevise juures ning võin südamerohus koduteed otsima hakata. Tulge siis ikka kogu perega mulle ka külla, ja võite lausa mitmeks päevaks jääda, mul kohta on. Talu vaid vahel mehekätt ja Ants on mind juba oma kuldsete kätega ära helliatanud. Kõike kõige kaunimat teile!“ lahkus Mathilde nukker pilk silmis, ehkki pidanuks ikka rõõmus olema. Tee koju oli sellel korral eriti pikk, sest iga hetkega meenusid äasj kuulnud perenaise, kellega ta tuttavaks ei saanudki, sõnad, mis rebisid nii valusat ta hinge, et tekitasid lausa õhupuudust. Mathildel oli lausa hirm, et ta ei jõuagi koju ning naine võttis tee ääres, suure magistraalkraavi nõlval istet.

21. veebruar. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar