neljapäev, 23. veebruar 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum


  1. peatükk

  „Heldekene, meie Antsul ja naine majas! Kangesti tuttavate näojoontega see naine. Miks mu süda tõrgub uskumast, et kas tõesti Ants veel selles eas...Aga sama, tundus, et nad on õnnelikud. Ah mina, ja mu eelarvamused! No, kui nüüd mõelda siis mu vend sai ka ju kõrges eas veel kahekordseks isaks. Ehk tõesti. Ja miks ei võiks Ants endale naist saada, ta ju tegelt hea mees, olgugi, et veidi ummamuudu. Aga see naine? Kas ta aru ei saa, et Ants on pisut metsapoole? Kus kohast see Ants selle naise küll leidis? Pagan, ma isegi ei küsinud nime!“ pidas Mathilde endaga monoloogi, nagu tal üksinda metsamajas elades tihti kombeks oli.
  „Helistaks õige vennale? Polegi ammu Lembituga suhelnud. Ehk on tema Antsu käekäigust rohkem teadlik? Ai, ai, ripsmetušš läks silma,“ meenus Mathildele, et ta oli kraavipervel istudes silma nühkinud ja juba siis tundis silmas kerget kipitust. Kuigi ta oli oma majas ihuüksinda, meikis ta ennast alati. Ka siis, kui ühtegi külalist polnud tulemas. Mathilde oli endiselt seda meelt, et naine peab korrektne ja särav välja nägema, kasvõi enda peegelpildi silmis.
  „Aluuu, Lemps, kuidas sa hästi elad?!“ hõikas Mathilde telefonisse väga noortepärase lause.
  „Allo-allo, sina õeraas või?“ pomises karuse häälega Lembit, Mahtildest vaid aastajagu päevi vanem vend, kes elas teises Eestimaa otsas ning nende viimaste aastate suhtlemised piirdusidki peamiselt telenonikõnedega.
  „Mina, ikka mina. Kes siis veel? Või ootasid mõne pruudi kõnet?“ aasis Mathilde.
  „Sind ja sinu nalju! Hea, et mu oma naisuke veel mind ohjes hoiab. Kes minu sugust rauka ikka veel tahaks?!“ muigas Lembit.
  „Tohoh, või tema ja rauk! Poisike oled alles! Poisike Hirmus Antsu kõrval! Aga näed, isegi Ants leidis endale naisukese ning on koguni tite majja saanud või toonud. Just käisin Antsu manu, kuna oli teine pikka aega silmapiirilt kadunud. Jõudsin mina metsaonni ja vaatan, et üks naisolend vagude vahel ja beebi ka temaga ühes. Mõtlesin, et näen luulusid, aga võta näpust, noorpere nii õnnelikult koos, nagu muiste!“ seletas Mathilde.
  „Kuule õde, kas sa ennast kraadinud oled? On sinuga ikka kõik korras?“ ei uskunud Lembit õeraasu juttu.
  „Jajahh, lausa pidalitõbine olen. Peale selle vaatab üks silm silku ja teine leiba juba ning kõrvakuulmisega on ka hauakambrilood,“ tögas memm. Eks olid need noortepärased ütelused talle külge jäänud, sest kui Maris kippus Trevori käest küsima kuidas tal tevis on, siis Trevor alati vastas, et lausa hauakambrilood olla sellega. Ja see silgu/leiva jutt pärines ka noorte suust, või siis algselt ikka ühe eaka memme suust. Kord olla ühte alevi noormeest kõõrsilmaks kutsutud, aga too polnud üldse suu peale kukkunud vaid vastas, „Ei,ei, ma lihtsalt vaatan ühe silmaga silku ja teisega leiba! Kui tahate, tehke järgi või õppige ära!“ Ja need sõnad oli too tegelane pihta pannud on vamaemalt.
  „Räägi nüüd tõsist juttu ka ikka! Kuidas ma nii äkitsi sulle nüüd meelde tulin? Tuli takus millegiga või?“ päris Lemps.
  „Noh, kui ma sulle ausalt ütlen, siis see Antsu teema vaevaski. Aga tühja sest, isa siis isa!“ muutis Mathilde meelt.
  „Kas ma kuulen su jutus mingisugust armukadedusnooti või? Ohh, õde, õeke, kesse siis nüüd nii vanas eas veel..?“ ei saanud Lembit lauset lõpetada, kui juba Mathilde pröökama hakkas.
  „Vennas, sõida õige seenle!“
  „Just hetk tagasi tulin metsast ja seened on juba täitsa olemas. Sellel aastal on kõik asjad varem valminud millegipärast. Ei tea kas ennustab maailma lõppu või ootavad meid taas vagunid mis liiguvad vaid Venemaa suunas?“ oli Lembit isegi pisut murelik.
  „Ah, missa ajad! Kesse tänapäeval veel vagunitega kedagi küüditab. Ameerika on ammu oma väed mede õule toonud, nüüd viiakse lennukiga sups ja sups kohale. Ja mitte tiblademaale, vaid ikka juba Ameerikasse, neil tööjõudu ju vaja, orje vaja, sest ameeriklane ise ei viitsi ju tööd teha.“ lobises Mathilde.
„Aga kuidas muidu kulgeb? Kas Maris käib ikka tihti sul külas? Sa ju ta lemmiksugulane. Tead, nagu siiami kaksikud olete, ausõna! Juba lapsena pistis Maris iga asja peale pirisema ja kohe tahtis vanatädi õpasse. Sähh sulle kooki moosiga, saidki endale lapse!“ üritas Lembit nalja teha, kuid riivas sellega pigem õe hingemure. Ega tema teadnud tegelikult õe elust väga palju. Kui sa elad teises Eestimaa otsas, pole lihtsalt aega ennast kõigega kurssi viia. Mahtilde vaikis, sest vajus mõtteisse. Sellel hetkel tundis ta taas kahetsust, et on oma elu valesti elanud, või siis just õigesti, sest peale minevikuvarjude läks ta elu ikka ülesmäge, mitte alla. Ja millegi üle ta ka nüüd, kõrges eas ei kurtnud.
  „Uuu, kas sul on tõesti kuulmisega hauakambrilood?“ tögas Lembit, kui ta juba mitu minutit oli läbi telefoni nagu seinaga rääkinud, sest vastust ei tulnud.
  „No, ja sina ei tahtnud üldse õde uskuda!“ hakkas Mathilde naerma. Neil oli vennaga tegelikult väga hea klapp, sest mõlemad mõistsid teineteise nalju juba pool sõna pealt. Kunagi, kui nad noored olid, sõimas üks kurikeelne mutt neid lausa nii hullult, et noorukid pidid hingetrauma saama, sest peale sõimu oli näpuga näitajaid nagu seeni peale vihma tekkimas. See mutt väitis, et õde-venda on ilmselt ka verepilastajad, kuna flirdivad teineteisega. Aga noh, osadel iminestel kas on naljasoolikas umbes või olematu, ning nad ei saagi rõõmsamtest inimestest aru. Nad ei mõista ka seda, et asi on neis endis. Aga ju vanajumal lõi nad sellisena, pole keegi teine kohtumõistja.
  „Ahjaa, mis Marisesse puutub, siis tema elab juba oma kallimaga koos. Ehitasid uue maja ja on õnnelikud. Annaks kõigevägevam, et nende õnne keegi või miski varjutama ei hakka, kuigi pilved on peakohal juba olemas. Nimelt, Trevori ema on ikka veel teadmata kadunud. Juba sai aasta täis, kuid temast ei ole kippu ega kõppu. Trevor ise on nii kindel, et ta näeb veel oma ema, et ta ei ole loojakarja läinud. Aga minul ei ole enam usku. Kuhu sihuke peen daam ikka kaduda võib. Isegi tubases õhkkonnas ei võtnud see daam minu teada tikkkontsadega kingi jalast. Ja tead ju küll meie politseinikke ja uurijaid, no mitte ei saa oma tööga hakkama!“ vadistas Mathilde.
  „Ahsoo, või nõnnaviisi on teitel seal lood. Kurb kuulda. Kas peenikest pere ei ole siis juba oodata?“
  „Ohh, vennas, Maris ja üldse tänapäeva noored on kuidagi targemad. Ei kipu nad ühti naa ruttu pere looma. Tahavad enne veel tarkust taga nõuda ja maailma avastada. Lapse saamine ei ole enam ammu prioriteet number üks, nagu veneaja lõpus, kus juba puberteedieas emmesi tekkis nagu liivahiiri peale pidevat poegimist. Tänapäeva noored on selles suhtes palju targemad. No mis viga, maailm valla, muudkui aga arene ja arenda silmaringi, kui vaid vanemate rahakotid vastu peaksid.“
  „Kuule õts, ma võikski sinuga lobisema jääda, aga kupakartulad tahavad kurnamist, Lobisemiseni!“ katkestas Lembit kõne.

  „Lobisemiseni!“ vastas Mahtilde juba õhule. Korraga hakkas tal häbi, sest oli vaid ju külajuttu puhunud ja venna pere kohta polnud uurinudki. Aga käsi ei tõusnud enam uuesti kõne valima. Mathilde sai piisavat mõtlemisainet, pani telefoni kummuti äärele ja viskas tigudiivanile pihali ning peagi uinus.

23. veebruar 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar