teisipäev, 7. veebruar 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum


  1. peatükk
 „Proua Mirell Williams, kus te viibisite ajavahmikus 13.30-14.00?“algas töö jaoskonnas.
 „Kus ma viibisin, kus ma viibisin. Planeedil Maa viibisin. Kas ma pean oma eraelu nagu seltskonnaajakirja teie ees lahti lööma või? Mina olen kannataja! Mina! Miks te mind piinate??!! Otsige õiget süüdlast!“raevutses Mirell.
  „Vabandust! Teie turismitalus puhkes sellel ajavahemikus tulekahju. Me ju üritamegi selgeks teha õnnetuse põhjust. Palun tehke meiega koostööd, muidu on meie töö mõttetu.“ kutsus vanempolitseinik proua Willismsit korrale.
  „Ma ei vasta teile. Kutsuge Vanaküll.“ loobus Mirell vanempolitseinikule, suurele, pikale ja kõhukale, Verner Ploompuule vastamast.
  „Piirkonnavolinik Vanakülli ei ole majas. Ta läks traumapunkti.“ jäi Ploompuu resoluutseks.
„Olgu. Ma siis räägin. Peame koos poja Trevoriga turismitalu, kuid meil on praegu puhkus. Trevor sõitis oma kallimaga maale ja mina jäin üksi majja. Siis helises telefon ja sain teada, et üks turismigrupp Saksamaalt on meie tallu tulemas. Helistasin pojale ja lappasin ka külalitepäevikut, kuid jäime endale truiks, et me ei ole tänaseks ühtegi külalist registreerinud. Olin paanikas ja kartsin, et ehk grupp on ikka tulemas. Kartsin ennast lolliks teha, sest ei oska saksa keelt. Siis koputati uksele ja sisse astus võõras memm. Ta nägi väga närb välja ja palus vett. Loomulikult pakkusin talle. Memm kurtis, et oli metsal marjul käies ära eksinud, jätnud korvid suure puu alla ja hakanud koduteed otsima, kuid metsasiht juhatas ta meie tallu. Kui olime pisut juttu puhunud, palus memm, et viiksin ta koju, kuna ta nägi tõesti väsinud välja. Memme viima minnes keerasin taluukse lukku, kuigi reeglina ma seda ei tee. Kui olime paarsada meetrit sõitnud, pidasin auto kinni, kuid memme korve seal puu juures ei olnud. Mõlema peas vasardas segadus. Korraga kuulsin auto häält ja arvasin, et ehk on mitteoodatud turismikgrupp tulemas. Parkisin auto metsa ja siis kadus auto hääl. Ahjaa, äkki tundsin suitsulõhna, vaatasin auto üle ja veendudes, et minu auto ei kärssa, käivitasin selle ja läksin memme asulasse viima. Ühelt maalt astus memm autost välja ja haihtus, nagu poleks teda olemas olnudki. Ei tea ma ta nime ega elukohta. Vanus võib olla 80 ja pealegi, aga müstiline oli ta küll. Ja siis helistas Ronald Vanaküll ja määras mulle kohtamise.“ muigas Mirell.
  Ploompuu vajus mõttesse. Kuigi Mirell rääkis selgesõnaliselt ja usutavalt, ei ole tal alibi. Kummaline, et ta muidu koduuksi ei lukusta. Kes võis olla see vanamemm? Kuidas on võimalik, et memm kaob nagu tina tuhka. Midagi siin ei klapi.
  „Kas sa tõesti ei tea kuhu kanti see memm läks? Milline ta välja nägi? Pikem? Lühem? Saledam? Korpulentsem? Mida ta seljas kandis? Mis oli tema eripära? Oli mõni iseäralik kõnemaneer või liigutus?“ küsis Ploompuu.
  „Ausalt öeldes, kui ma nüüd järgi mõtlema hakkan, siis tal olid esihambad puudu ja seoses sellega sisistas kuidagi eripäraselt s tähte. Ja rääkides neelas sõnalõpud alla. Tükk tegemist oli tema jutust arusaamisega. Selline matsakas maanaine oli, lüheldane. Hallide õlgadeni ulatubate hõredate juustega ja umbes 80 aastane ilmselt. Minu jaoks natuke kohtlane, kuna arvas, et Värska vesi on alkohol. Ja sihukese eluvõõra olekuga. Võib ehk isegi dementsuse all kannatada.“ kirjeldas Mirel.
„Nojaa...Nagu ma aru sain, elate seal koos oma pojaga. Kas teil või teie pojal on vihavaenlasi? On teie poeg abielus? On tal lapsed? Kui vana on teie poeg? Millega ta lisaks talupidamisele tegeleb? Kuidas tal oma isaga suhted on?“ jätkus ülekuulamine.
  „Jah, tegelikult on kogu turismikompleks justnimelt mu poja Trevori oma. Minu teada tal küll vihavaenlasi ei ole, vähemalt ma ei ole seda täheldanud ja pojake ei ole kurtnud. Kuid iial ei või teada, meie oleme ju palju jõukamal järjel, kui keskmine eestlane, kadestajaid võib küll olla. Kunagi ei või ju teada kes sind silme all ülistab ja seljataga kirve selga lööb. Mina ei usalda ammu juba enam inimesi. Olen ettevaatlik. Trevor hakkab kolmekümnele lähenema, pole ta ka enam mingi poisike. Ja minu teada ei ole ka minul vihavaenlasi. Omast arust ei ole ma kellelegi liiga teinud. Väikeseid erimeelsusi on miniaga ette tulnud, aga kõik on ületatavad olnud. Hmm...Millega Trevor veel tegeleb. Vanas kultuurimajas ta aeg-ajalt käib sõpradega ja moodasas keeles ka hängimas. Aga üldiselt ma ei uuri tema käest väga, sest see ei meeldi talle. Oma isaga on tal siiani head suhted, kuid isa vaid juhendab teda pilvepiirilt, ei muud. Trevori isa on ammu surnud.“ selgitas Mirell asja.
  „Rääkige mulle lähemalt oma miniast? Millest teil omavahel erimeelsused tekivad? Kas ta töötab või õpib? Millisest perest ta pärit on?“ pommitas Ploompuu edasi.
  Mirellil oli juba kõrini. See kõik tundus talle musta pesu pesemisena. Ta mõtles, et mis õigus on politseinikel ja uurijatel nina tema ellu toppida. Kuidas saab kindel olla, et iga isiklimumgi info ei leki? Tema jaoks oli politseinike amet tänamatu, sest üliharva said nad tõele jälile ning kui nad mõne kadunud inimese üles leidsid, oli see küll eriline ime. Esiteks juba see käes Mirellile vastumeelt, et kadunud inimesi nad kohe otsima ei hakka, peab teatud aega möödas olema, aga just selle teatud aja jooksul oleks veel ehk võimalik inimene päästa. Naine oli mõttes ja kaalus kas vastata või mitte. Lõppude lõpuks ei puutunud ju Maris asjasse, kuigi minia ja ämm ei saanud eriti omavahel läbi. Aga Mirrel ei hakanud kitse ka panema, mis teda vaevab. Oli ju tegelikult Maris talle võõras, kuigi minia staatuses juba poole aastakest olnud. Aga naine tundis, et temal ei ole õigust sekkuda ning vaikis endiselt.
  „Ema, sa ei anna mingit infot! Tule, lähme siit minema! Tule, tule!“ astus politseijaoskonna uksest sisse raevunud Trevor. Ploompuu vahtis nagu tuppa sittunud kass, alandlik pilk ees. Ise sellisel positsioonil ja ei osanud seisukohta võtta, vaid vaikis nagu tumm. Mirell tõusiski püsti ja oli valmis pojaga lahkuma, sest ta juhe oli ikka parajalt koos.
  „No, hea küll. Võid minna. Kui oleme asjasse selgust saanud, teavitame ka teid,“ tegi Ploompuu otsuse. Mirellil oli tunne, et Ploompuu kartis ta poja reaktsiooni ja küllap see ka nii oli, sestap ta Trevorile vastu ei hakanud. Naine heitis juhmi pilgu vanempolitseinikule ja asutus koos pojaga jaoskonnast välja. Tegelikult oli ta veidi hirmul, sest Vanaküll lakkus alles oma haavu. Mirell kartis, et piirkonnavolinik seda asja nii ei jäta, et Trevor talle kallale tungis, et sellest võib suur jama ja järgmine kohtu geiss tulla, lisaks talu süütamisele. Teisalt oli Trevori pilk selline, et ta oli vajadusel ka Ploompuule võimeline äigama.
  „Trevor, mis nüüd saab? Kus me elama hakkame? Praegu ei tohi nii ehk naa talu ligigi minna, enne kui kõrgemalt luba antakse. Mis ometi saab?“ oli naine paanikas.
  „Mis saab, mis saab...Pomm tuleb alla panna sellele mendimajale, nagunii nad ei saa oma tööd tehtud. Detektiivid tuleb palgata. Mul ei ole mitte mingisugust usku, et süütajale jälile jõutakse. Äkki on hoopis mundrimeeste endi hulgas mõni püromaan, kes meie kodu süütas ja leekidest rahulduse sai! Fakk, ma ütlen! On ikka seakari küll! Nii palju heategijaid platsil ja ei saanud siis mu suksut päästa.“ Nii kutsus Trevor oma uhket Land Roverit, millest tal kõige rohkem kahju oli. Trevor oli nii püha viha täis, et lajatas rusikaga mendimaja papist seinasse augu. Tal oli täielikult poogen kas keegi nägi või mitte. Mirellil hakkas lausa hirm. Ta ei söandanud enam sõna sekka öelda.
  „Mind ei koti, et koju minna ei tohi. Lähme ja kõik!“ raevutses Trevor edasi. Ta hakkas taskust telefoni otsima, kuid ei leidnud. Ei leidnud ta seda ka autost. Trevor käivitas kiiresti auto ja kimas kodu poole, lootes, et leiad sealt telefoni. Talu rusude juurde jõudes valitses seal vaikus, ei ühtegi hingelist. Päästekomando oli juba lahkunud, kuigi nii ruttu ei tohiks, majad võivad uuesti süttida. Aga ilmselt oli ka neil poogen või tegelt Trevor ei imestanudki üldse enam millegi üle. Ka seal ei olnud telefonist jälgegi. Mees lõi jalaga vastu põlenud auto kere, sülitas sellele ning pani uuesti autole hääled sisse.
Kui nad olid umbes viisteist minutit mööda kitsukest metsavahe teed sõitnud, tegi Mirell oma suu lahti.“Kuhu me läheme? Trevor, tule mõistusele! Kuhu sa mind viid??!! Ma ei taha sinna metsamajja!“tundis Mirell hirmu ühe paiga üle, sest ta tundis tee ääres laiuvate jändrike ja metsasihtide järgi ära tee, mis viis kohta mis oli teda painanud kaua aega.
  „Mida sa vingud! Tahad siin metsa vahel maha minna vä? Davai, mine kui tahad! Ise tead!“ peatas Trevor auto ja tema üllatuseks astuski tema kaunis ja elegantne ema punastel tikkkontsadel autost otse rööpasse sõidetud porisele teele. Trevor ei suutnud selgelt mõelda, nii ta jättiski ema sinna metsavahele, lootuses, et tagasi minnes võtab ta sealt peale. Aga kallima juurde maale oli veel päris pikk tee sõita.

7. veebruar. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar