laupäev, 18. veebruar 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum



  1.   peatükk

  „Oooehh-aehh, aiijaaa! Kus ma olen?! Aaappiii! Mu pea! Mu..ma...Tulge aaappii!“ avas Mirell silmad ühes metsaonnis. Kui kaua ta seal maganud oli ja kuidas ta sinna sattus, polnud naisel õrna aimugi.
  „Appiii, on siin kedagi?! Mis toimub??!! Aidakeee!“ röökis ta nüüd juba täiest kõrist, kuid ühestki hingelisest ei olnud kippu ega kõppu. Ometi pidi keegi Mirelli sellesse metsaonni toimetama, kuid naisele ei meenunud miski. Kogu ta keha oli justkui halvatud ja suu nii paks, nagu oleks pohmakas.
Hetkeks ei teadnud ta isegi kes ta on, kuid siis hakkas mälu taastuma.
  Kui Mirell oli Trevori autolt maha astunud ja oma tikkkontsadega kingad jalast võtnud, sai ta vaid paarsada meetrit jalutada, kui nägi rästikut enda poole tulemas. Maailmalõpp, mõtles, naine, teades, et on rästiku mürgi vastu allergiline. Teda haaras paanika ning õhupuudus. Naine muutus nagu kivikujuks, ega suutnud ennast liigutada. Ta mäletab veel kuidas rästik teda jalast salvas ning üle jäänud on tume maa. Mirell akotas teadvuse ja nüüd ärkas täiesti inimtühjast ja võõrast onnist. Naist oleks peaaegu uus paanikahoog tabanud, kuid siis kuulis ta eemal koera klähvimist ja nägi ühnte mehe kogu onni poole lonkimas. Teda ei hirmutanud isegi koer ja võõras mees, pigem hirmutas teda abitu olek üksinduses. Mida ligemale tulijad majale jõudsid, seda enam tahtis ta teada mis toimub, kuid ta ei teadnud kellega tegu ning otsustas magajat teeselda, sest lamajat ju ei lööda.
  „Nooh, kuidas mu imekena pruudike ennast tunned? Nagu ingel sadas taevast vana mehe ellu! Eks oli ka mul aeg lõpuks endale naine võtta, olengi põline poissmees olnud!“ muheles eakas taat, keda rahvasuu vana legendi järgi Hirmus Antsuks kutsus. Kas just tema tegude pärast, aga selle pärast, et ta elas aastakümneid uhkes üksinduses metsas, nagu metsavend Hirmus Ants omal ajal, keda kiputakse tänapäeval 20. sajandi Rummu Jüriks kutsuma. Hirmus Ants ehk kodanikunimega Ants Kaljurand (1917-1951) elas ja tegutses Põhja-Pärnumaa metsades aastaid. Tema järgi on kutsutud paljusid Koonga valla külades elavaid Antsusid Hirmus Antsudeks ja ükski neist ei ole olemuselt hirmus olnud. Eks see nimi pandi selle järgi, et Teise maailmasõja ajal töötas Ants sulasena Pärnumaal, Soontagana valla taludes. Kaitseliidus tegutsedes osales ka 1941. aastal metsavennana Pärnu- ja Läänemaal võitluses Nõukogude vägede vastu. Kuid aastaid hiljem sattus ta Nõukogude okupatsioonivõimude kätte vangi ning hukati sõjaväetribunali otsuse põhjal. Eakamad Koonga ja Soontagana inimesed osakvad pajatada temast palju häid lugusid, mitte halbu. Ega nimi ju meest riku. Nagu ei riku see ka onni astunud metsameeest. See vanatoi on elanud metsas juba 60 aastat ning kohalikud teavad rääkida, et taat tunneb isegi loomade ja lindude keelt ning oskab ravida. See pole üldse ime, sest metsavaikuses ja ellujäämiseks samastubki inimene loomaga ja loomad ju tunnevad looma ära, ega tee talle liiga, kui just pole tegu verejanulise kiskjaga. Aga näed, naist salvanud rästik mehele midagi ei teinud, kuigi Mirelli salvas.
Tegelikult rästiku mürk ei olegi iseenesest mürgine ja surmav, kui ta just selle mürgi suhtes allergilist inimest ei salva ja see otse veresoonde ei lähe.
  „Tütreke, ega sa ometi kõnevõimet ära ei kaotanud? Ussimürgi imesin ma ruttu su jalakesest välja, aga suu on sul kuidagi kahtlaselt lukus. Ära sa mind omaeti karda, mina ei tee kärbselegi liiga.“ muheles taat.
„Näe, võta see piimamannerg ja higista selle sisu endale sisse, no, nii vastumürgiks,“ tegi taat Mirellile silma, asetas oma peo naise salvata saanud jalale ja lisas „ohei, tütreke, siin haavas ei ole enam kübetki mürki ja kohe kaob ka paistetus.“
  Mirell jälgis taadi tegevust silmanurgast ja rahunes. Õnneks oli kõik kõige paremas korras ja ta enesetunne hakkas juba enne piima joomist paranema. Nagu võluväel tõusis ta peale mannergu tühjendamist voodist püsti ja hakkas paaniliselt midagi otsima.
  „Maja nurga taga asub see koht kus kuningas jala käib,“ luges Ants nagu Mirelli mõtteid. Ehk lugeski.
Kempsust tagasi tulles ei olnud Mirellil kusagile kiiret. Ta istus vanale lavatsile tagasi, pööras pilgu vanale õlilambile ja tahtis midagi küsida, kuid Ants jõudsi temast ette.
  „Jah, see lamp on tõesti juba peaaegu sama vana kui mina. See on ainuke aare, ainuke talisman, mis mind ja mu lapsepõlvekodu veel seob. Kõik need aastakümned on valgustanud see lamp minu elu ja usun, et teda jagub kuni minu surmani, kuigi ega see vanatühi mind veel ei kimbuta. Loodus ja loomad ju ravivad, mitte keemia, mida tabletinäol manustatakse. Ja värske õhk on alati edu pant ja seda just tervise suhtes. Aga kurda nüüd.“ lausus taat nii noortepärase lause, et Mirell jäi teda suurte silmadega vaatama. Ja ta kurtiski.
  „Ma olen teile südamest tänulik, et te mind surmasuust päästsite! Aitäh, aitäh, aitäh! Ma olen tõesti väga allergiline inimene ja seda mitte ainult rästiku mürgi suhtes. Eluohtlikuks võivad saada mulle ka herilaste sutsamised. Ka nendest lähen paiste ja mitte ainult jalg ei lähe, vaid ka mu nägu, ma üleni. Eks ma üks allergik olegi. Üleni.“ vajus Mirell mõtteisse.
  „Mis veel vaevab kena daami südant?“ taipas Ants, et neine oli oma südamevalust rääkimata jätnud. Tegelikult Mirell kaalus kas üldse seda kodu kaotuse teemat võõraga lahata või siis mitte. Ei teadnud ju ta veel isegi mis sellest kõigist saab ja kuhu ta üldse elamagi läheb. Pealegi oli ta kodus nii kaugel ning naine tundis ennast selles onnis kuidagi väga koduselt, et ei tahtnudki lahkuda. Kuid Ants luges daami mõtteid.
  „Teen sulle aseme üles oma sängi. Vöörusel saad ennast leige veega loputada. Ära karda, ma ei piilu. Tõmba see kardin ette ja mine. Mine julgelt. Oled mulle nagu tütreke keda mul kunagi olnud ei ole. Minu pärast võid jäädagi siia, vanal mehel ka seltsin olemine. Oot, ma toon sulle saunalina ka, muidu saan pärast veel sugeda ka, et näe, taat on kade ja paha. Ei ma ole ühti paha, tavaline metsaasukas, kui mitte ütelda metsavend Hirmus Ants.“ muheles ta taas endale omasel moel, ulatas Mirellile saunalina ning läks tagaukse kaudu välja piipu popsima.
  Mirell pesi ennast ja teda kiusasid mõtted sellest, et Trevor on juba teda ilmselt tee äärest otsimas käinud. Naist see antud hetkel väga ei morjandanudki, pigem oli teadmatu nende kodu saatus ning Mirell kartis, et poeg tahab teda sinna elama sokutada, kuhu ise sõitis. Mirell oli kategooriliselt selle vastu ja otsustas taadi käest veel pikemaks ajaks ulualust paluda. Tegelikult oli naine kindel, et taat lubab tal kauaks sinna jääda või vähemalt nii kauaks, kui keegi tema kadumist märkab.
  „Jah, saad ja võid siin ennast varjata küll, kuid mina vana mees ei tahaks enam vanglamüüride vahele sattuda ja seal oma elu lõpetada, kui seadustega pahuksisse lähen. Sellepärast luban sul siin mõned päevad veel viibima, aga siis pead oma saatusele vastu minema,“ lausu Ants Mirellile, kui viimane nagu muuseas teekannu võttis, sellesse kuivatatud piparmünti pani ja tulele lisas.
  „Diil!“ hüüdis Mirell.
  „Tele2“ vastas taat, kes ei olnud suupeale kukkunud.  

18. veebruar 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar