esmaspäev, 20. november 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (9.pt)

 9.peatükk

  Matused toimusid pereringis. Kui kirst sai hauda lastud, ilmus kusagilt välja Trevor, kes nägi välja kõhetu ja närb. Leinajate pilk fikseeris selle ära. Trevor sammus haua ligi ja poetas kolm tagasihoidlikku peotäit mulda kasuisale kaasa. Samal hetkel minestas vaevatud ja leinast põdur Mirell ning kukkus poja käte vahele. Õnneks suutis Lembitu toetav käsi Augusti enda sülle haarata, sest poiss jäi ohtlikku olukorda. Alles peielauas jõudis Mirellile kohale, et tema meest enam ei ole. Alles siis puhkes ta südantlõhestvalt nutma.
  „Ema, kallis ema, ma olen sinuga! Ma ei lähe enam kusagile, olen sinule ja vennale toeks!“ oli endine Trevor tagasi, mees, kes hoolis oma perest. Kahjuks just kurvad sündmused lähendavad inimesi, aga ilmselt on see paratamatus. Kui mõni lähedane lahkub siit ilmast, alles siis hakkab inimene mõtlema, alles siis taastub ta empaatiavõime, mis võis temas aastaid surnud olla. Trevor tundis siiski ennast egoistina, külma ja tundeta inimesena, sest ta ei olnud üldse kursis mis juhtus, ta ei teadnud oma ema elust midagi. Kogemata kätte juhtunud kohalik leht, vahetult enne hauale jõudmist, pani noormehe mõtlema. Ta ei tahtnud uskuda, et Ants lahkus. Noormehe silmad otsisid Marist, et ehk sai temagi viimasel minutil sellest kurvast sõnumist teada, aga Marist ei olnud ja Marist ei tulnud. Trevor ei olnud siiani suutnud üle saada armastusest eksnaise vastu. Aga ta ei söandanud küsida ka Marise kohta.
  „Ühte ma ütlen- elu on ebaõiglane! Ants oli noor isa, veel nii teotahet täis ja hakkaja, aga siis tuleb vikatimees ja...“pühkis Mathilde silmist pisaraid.
  „On, väga ebaõiglane on. Siis kui inimene jõuab peale eluvintsutusi õnnelävele, tullekse ja viiakse ta minema. Ma ei saa aru. Kas siis tõesti osad inimesed ei olegi määratud siin elus õnne nautima? Sama juhtub nendega kes hakkavad oma minevikus sorima ja tõde uurima, tihtilugu tõe teada saades astub saatuse karm käsi vahele. Mu oma hea sõbraga juhtus nii. Oli teine lastekodus kasvanud, adopteeriti 7aastaselt õnnelikku perre, kasuvanemad armastasid teda nagu oma lihast last. Vähestel veab nii. Poisil oli kõik olemas, polnud millegist vajaka, aga õrnas eas tahtis ta ikkagi teada kes on ta vanemad ja miks nad temast loobusid. Selgus, et oli rikkurite perekonnast pärit, aga ema oli häärberi vaese harjastusmehega lapse soetanud ning perepea sai haisu ninna. Vaesel emal ei jäänudki muud üle, pidi lapsest loobuma, et mitte suguvõsa põlu alla sattuda. Talle oli maine tähtsam kui oma lihane laps. Kui mu sõber lõpuks tõe teada sai ja oli teel oma lihase emaga kohtumisele, jutus tal teepeal autoõnnetus ja oligi kõik. Olen tihti mõelnud, et poleks sõber minevikus sorkima hakanud, elaks ta ehk siiani oma õnnelikku abielu, aga jah...“ kurtis Lembit.
  „Aga mis see Antsusse puutub?“ ei saanud Trevor aru millele Mathilde ja Lembit vihjavad.
  „Antsusse puutub see nii palju, et ta elas uhkes üksinduses oma elu peaaegu ära, oli harjunud sellise eluga, aga vanas eas astus, otseses mõttes, õnn ta õule, kuid see jäi üürikeseks.“ selgitas Lembit.
  „Sellest ma saan aru, aga ikkagi, mis seost on eelneval jutul Antsuga?“ oli Trevor endiselt segaduses.
  „Kuule noormees, ega sa juhtumisi haige ei ole? Või väsinud? Lembit tegi sulle just kõik puust ette ja värvis punaseks ka, aga sinule ei jõua ikka midagi kohale?“ sekkus Mathilde.
  „Ok, ok, sain aru. Sain hästi aru.“ tundis Trevor ennast pahasti, et peielausas jutuhääled liiga valjuks läksid.
  „Ja kus sa ise elutsenud oled? Kadusid silmapiirilt nagu südametu isend ja ei tea üldse kuidas meil läinud on. Kas sul häbiraasugi ei ole?“ oli Mathilde juba selleks hetkeks ilmselgelt ennast üles kruttinud.
  „Olin, kus ma olin, aga nüüd olen siin ja enam ma ei lahku. Jään oma emale ja vennale toeks.“ oli Trevor resoluutne.
 Mathilde oli küll pisut raevus, aga samas oli tal Trevorist kahju. Ta oleks väga tahtnud kellegagi rääkida murest mis teda painab, aga ei saanud. Vanal naisel oli häbi oma lemmikusgulase pärast. Mõtteis lootis ta et ehk juhtub ükskord ime ja Maris naaseb väljamaalt. Ehk loksub neil Trevoriga veel kõik paika. Kuid kõike seda pidi ta endas hoidma. Pealegi polnud kogu seltskonnal aimugi kus Maris elab, sest igasgugune kontakt neil omavahel puudus. Nagu nõuka ajal, kus külas oli vaid paar lauatelefoni ning keegi ei teadnud kellegist midagi. Samas oli privaatsust palju rohkem ja inimesed sõitsid kohale, kui kellegi järgi igatsus tekkis, mitte ei möllanud netiavarustes, ega raisanud oma kvaliteetaega mingite mõttetute arvutimängude peale, mis sajaprotsendilise kindlusega tekitavad sõltuvust ja depressiooni. Depressiivikud peaks suure kaarega igasugustest mängudest eemale hoidma, aga neid tõmbab mängima lausa nagu magnetiga. Sõltuvus tekitab, teadagi, sõltuvust ning isiksusehäirega inimestel on mitu korda raskem sõltuvusest välja tulla. See on täiesti kurjast. Mathilde kartis kõige rohkem, et kui temaga midagi juhtub ja vanajumal ta oma õlale võtab, ei saagi Maris sellest teada, ei saagi ta lemmiksugulane tema matustele tulla. Tühipaljas mõte sellest tekitas vanas naises juba kõhedust ja valu. Tohutut valu, millel tegelikult olid palju ulatuslikumad mõõtmed. Mathilde imestas ise selle üle, et sellise taaga kandmisega, nagu tema seda tegi, polnud ta südamehaigustesse haigestunud, samas polnud keegi ta südant ka põhjalikumalt uurinud. Reeglina need inimesed kes hoiavad saladusi kiivalt enda sees, elavad sissepoole, haigestuvad südamehaigustesse. Aga võibolla Mathilde avatud loomus leevendas seda haigestumist.Oli ta ju tegelt hea suhtleja ja üllas seltskonnahing, vaatamata raskele minevikule. Ilmselgelt oskas ta enda enegiaid siiski suunata endale sobivas suunas, millist annet pole paljudele antud. Tema mõttelõnga lõikas läbi Lembit.
  „Õtse, kas meil ei oleks aeg hakata kodu poole liikuma? Üht-teist veel toimetada vaja, enne kui pimedaks läheb, ja..“
  „Mirell, kulla, kas ootame teid Kustiga ka ära? Või tulete üldse meile?“ viilis õde venna küsimusest eemale.
  „Tänud pakkumast, Tilde, aga ma eelistaksin ikka oma koju minna. Kusti on ka juba väsinud ja..“ selgitas Mirell.
  „Ja?“ tekkis Trevoril huvi.
  „Ja-jah, koju, ikka koju, vaatas Mirell oma vanemat poega natuke põlastava pilguga. Naisel lihtsalt polnud poja vastu usaldust enam. Liiga palju oli juhtunud viimasel ajal, eks andis Mirelli enda põdur tervis ka tunda, sest ta oli päris mitu kilo ka oma kaalust kaotanud.
  „Aga oodake, kokk lubas söögid ja joogid kaasa pakkida, me Trevori ja Kustiga ei jõua eluilmaski neid ära süüa. Võtke teie ka ikka ports kaasa, õhtul muretum, ei pea enam vaaritama hakkama,“ takistas Mirell Mathilde ja Lembitu minekut.
  Juba tuligi kokatädi suurte kastidega köögis ning toit oli nendesse pakitud. Paljud olid matustele tulemata jäänud, sellepärast jäigi palju toitu üle. Ja ega kohalolijatel polnud eriti isu ka.
  5 km enne kodu vajus Mathilde autos nii sügavasse unne, et teda ei seganud isegi treppi sõidetud kruusatee. Õde lausa norskas venna autos. Ja juba seisiski auto metsamaja ees. Lembit pakkis autost toidulaari välja ning taris selle majja. Tema hämminguks magas ta õde ikka veel, kuigi muidu oli väga erksa unega ja ehmatas isegi sääsepinina peale üles. Mees muutus juba murelikuks. Aga ta ei raatsinud õe magusat und segada ka. Lembit läks kuuri, tõi sealt sülemi puid ning tegi maja küttekolletele tuled alla, kuid Mathilde ikka magas. Vend kükitas auto ukse kõrvale ja vaatas oma õde, kes meenutas talle iga aastaga nende ema. Pisike pisar valgus mööda Lembitu põske alla, mille peale Mathilde silmad lahti tegi ja, nähes venda auto kõrval kükitamas, ehmatas ta lausa näost kaameks. Ta vaatas veel korra, veendumaks, et teda piilub Lembit, mitte isa, keda vend väga meenutas. Õde-venda mõtlesid ühal ajal samu mõtteid. Aga eks kurb päev panebki oma lähedasi, ka neid kes on pilvepiiril, meenutama rohkem, kui tavaline argipäev.
  Vanakesed komberdasid majja kus juba oli soe. Mathilde päris ehmatas, sest ta oli maha maganud oma lemmiktegevuse, tulekollete süütamise, mis oli tema jaoks nagu rituaal päeva. Tuli rahustas naist ja sinna armastas ta visata kõik oma muremõtted. Mathilde istus alati vähemalt pool tundi pliidi ees, peale tule tegemist, vaatas tuld ja mõtiskles. Peale pliidi eest lahkumist valdas teda nagu õnnis tunne, nagu oleks mingi suure ja ilusa asjaga ühele poole saanud. Küllap see nii ka oli. Naine ei mõistnud neid kes ehitavad maju keskütte või põrandakütte peale. Tema jaoks teevad just ahi, kamin ja pliit kodust kodu. Olgugi, et kamin on rohkem romantika tegemiseks, sest see annab sooja vaid nii kaua kuni tuli all on. Aga omal ajal lasi ta Johhannesel kamina elutuppa ehitada, selle ette suure pargitud lamba naha laotada ning koos taadiga nautida puude praksumist, soojust, head veini ja teineteise lähedust kaminatule valgel, pehmel vaibal.
  „Ema, kuule, ma tean, et sa oled väsinud ja sul on hetkel väga rasked ajad, kuid....Mis küll ometi juhtus? Oled sa valmis rääkima või ma ei tüüta sind täna enam?“ tahtis Trevor teada mis Antsuga juhtus. Aga Mirell oli apaatne ja näost ära, ühtegi õnnehormooni tema olekust näha ei olnud. Ta vist isegi ei kuulnud mida ja kas trevor temaga rääkis ning Trevor otsustas, et ta rohkem üle küsima ei hakka. Ka kusti oli nagu kurvakujurüütel, mossis ja võõristas venda. Vapra poisina oli ta isa matused üle elanud, aga mitte keegi ei tea mis tegelikult tema hinges toimus. Mis saab toimuda alla 4 aastase poisi südames, kes kaotab oma vanema? Seda teab ja tunneb vaid see kes on ise sellise asja üle elanud, teistel ei tohiks sellel teemal isegi sõnaõigust olla, või siis just tohiks. Keeruline teema ja keeruline situatsioon, kuid kindlasti mitte ületamatu. Majas valitses vaikus, kuni Kusti ootamatutlt venna sülle jooksis.
   „Venna, kas sul oli valus ka? Meie issiga pesime metsonni puhtaks ja õuest pesime ka sinu vere ära, kui kiirabiauto sind haiglasse viis. Kas ul jooksis ninast nii palju verd? Ega sina ei sure ära enam?“ oli Kusti paanikas.
   Trevor sattus hämmingusse, ta ei saanud üldse aru millest vennake räägib. Korraks jõudis Trevor isegi vihastada, arvates, et ema ja kadunud kasuisa on mingit jama Kustile rääkinud. Kus kohast muidu laps sellist asja teaks? Kuid nähes venna hirmu surma ees, katus ta jääda rahulikuks. Nii ehk naa polnud emast talle mingisugust vestluspartnerit hetkel.
   „Kusti, ei, ma ei sure ära. Ma olen ju terve. Olen sinu suurem vend, tugev ja terve.“püüdis ta mitte meeletesegadust välja näidata.
  „Aga venna, minu iss oli ka suur, tugev ja terve, kuid suri ikka ära. Kas ta tahtis ise ära surra? Mis inimesed surevad?“ ei saanud lapse hing rahu.
  „Kusti, lõpeta ära! Ei tohi venda kiusata!“ tuli Mirell oma mõtete sasipuntrast reaalsusesse tagasi.

  „Ema, rahune! Tule siia.“ haaras Trevor oma venna ja ema embusse ning kolmekesi koos tundsid nad end hästi.


20. november. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar