esmaspäev, 13. november 2017

ELU PÄRAST ELU 2 (2.pt)



      2. peatükk

  Augustipimedus ja suveleitsak panid Trevori unistama. Sellel aastal oli kummaline suvi, juuni- ja juulikuu ilmad meenutasid jahedat kevadet ning suvi saabus alles augusti keskpaigas. Tükati ei jagunud õhkugi, eriti tuulevaiksetes kohtades.
  „Ohjah, jube tühi tunne on! Mis või kes suudaks täitsa selle tühjuse minus? Kummaline, inimesed tulevad ja lähevad. Kes jääb pisut kauaemaks su ellu, kes lahkub ja jätab su katkise hingega üksinda just siis, kui oled õppinud teda armastama. Miks see elu ometi küll peab nii ebaõiglane olema? Issand, mul ei olegi ju mitte kedagi! Ma olen nagu orb, kuigi täiskasvanud mees vast ei tohiks nii tunda. Liiati veel minusugune memmekas, kellel tegelikult on ema ja ka vend olemas. Ma olen isekas, olen täielik egoist! Mille kuradi pärast ma oma lähedased hülgasin? Nemad pole ju mulle midagi halba teinud...Ja Maris, ma olen üks egotsentrik ja saamatu inimene, ei vääri mehe staatustki! No ei vääri, noh! Õige mees ei oleks tohtinud põgeneda, ei ole tohtinud oma lähedasi ega ka Marist maha jätta. Ma oleks pidanud mingi valemiga suutma Marisele andestada tema kapriisid ja otsima lepitust, aga mina lihtsalt põgenesin. Ma olen nõrk. Ma olen totaalselt saamatu, kasutu inimrämps, kes mõtleb vaid endale! Fakk, ma ütlen! Mida küll teha? Kas mul on veel mingigi võimalus endisesse ellu tagasi pöörduda? Või? Äkki saatus siiski oli minu vastu armuline ja säästis mind tumeda tuleviku eest, sest Maris, kena ja noor naine on pere välja teeninud, aga mina, mina ju ei taha isaks saada! Mul on selleks oma põhjus. Mul on mu hirmud, millega ma pean edasi elama. Mul olen mina, kelle vanajumal siia ilma lõi, miks ma peaks elust loobuma? Äkki ma olen ülemõelnud ja ma siiski võin järglasi saada? Pekki küll, miks emps ei või rääkida mis teda vaevab? Huvitav, mis on Mathildest saanud? Kuidas mu vennal läheb? Tema kindlasti jookseb juba ringi ja mängib palli. Kindlasti igatseb ta oma venda, keda pole kaua näinud. Kuidas ma suudan selle paha, millega olen hakkama saanud, taastada? Kas ma tahan seda üldse taastada?“ piinas minevik Trevorit.
  Trevor pakkis seljakotti mõned hilbud, pani matkasaapad jalga ning lahkus palja ülakehaga kodust. Paari kilomeetri järel tegi ta väikse puhkepausi järve kaldal. Olgugi, et selles järves keegi ujumas ei käinud, sest see oli mudase põhjaga ja veetaimedest umbe kasvanud, otsustas Trevor ennast veidi värskendada. Ennast alasti koorinud ja punnsuutäie spordijooki manustanud, läks ta ujuma, kuid juba kaldal astus tereva pudelipõhja otsa ning sinna ta ujumine lõppeski. Veri ta jalahaavast ei tahtnud kuidagi kinni jääda, see lahmas nagu kärestik, kuigi mees sidus oma triibulise lemmiksärgi selle ümber ja haav tegi kohutavat valu, tal oli raske astuda. Ometi ei liikunud ta lähimasse emosse ega kutsunud taksot või kiirabi autot järgi. Just sellisel hetkel vajas ta kellegi lähedase lähedust. Ta nööris ühe matkasaapa jalga, teise toppis kotti ning hakkas ühel jalal edasi hüppama, kuni väsis. Siis võttis ta lemmiku meremehe särgi, viskas selle minema ning pani teise maktkasaapa jalga, olgugi, et verd lahmas endiselt. Endiselt ei tahtnud ta haavad paraneda ega veri hüübida. Trevor kaotas palju verd, aga sellele vaatamata oli tal siht silme ees, ta ei kavatsenud seda teekonda lõpetada vaid lonkis edasi, kuigi jäi verekaotuse ja suvise leitsaku pärast üha nõrgemaks. Kogu tema sisikond kõrbes ja spordijook oli ka otsa saanud. Veel oli viisteist kilomeetrit sihtpunktini maad.
*
  „Ants, mu süda valutab millegipärast. Lausa füüsiliselt valutab. Ma ei ole midagi sellist varem tundnud. Kas ma hakkan ära surema? Selline valu on rinnus, et, et...ole pai ja too mulle ruttu vett!“ pidi Mirell ära minestama. Ants torkas kiiresti veetoobriga naise manu ning Mirell kugistas peaaegu terve toobitäie vett makku.
  „Oehh, täitsa imelik! Ma pole midagi sellist varem tundnud. Ja kui aus olla siis ma pole ju aastaid arsti juures ka käinud, äkki on mõni näriline minu sisse pesa teinud? Ja see pagana august on ka nii kuum, nagu troopiks ela juba. Ma kujutan ette, et südamehaigetel ja hüpertoonikutel on hetkel väga raske elada. Nad ei tohiks üldse palava päikese käes olla ja peaksid pidevalt toaleiget vett jooma. Ohh jummel, mida mina targutan, äkki on ka minul süda haige või olen hüpertoonik? Ohh, ohh, mul hakkab jälle halb!...“ lausa ehmatas Mirell abikaasat.
  „Rahune, naisuke, rahune! Sina oled ikka noor ja kena naine, ega sa taha ometi mind, vanatiod, üksinda siia jätta? Kusti vajab ikka ema, sinusugust ideaalset ema. Mis minust talle enam kasvatajat. Näe, selga on ka juba selline küür kasvanud, nagu kaamelil. Oot, sa mõtled tõsiselt?“ ehmatas Ants, kui nägi naist minestamas. Ta haaras ruttu telefoni ja juba oligi Mirell teel haiglasse.
  „Saa siis nendest naistest aru! Kusti, sina ole rahulik, emme tuleb varsti koju tagasi, ta ei jää kauaks,“ rahustas Ants poega, kui viimane vaatas rõdult kiirabiauto lahkumist.
  „Iss, iss, emme ei ole haige, emme ei ole haige!“hakkas August nutma alles siis kui operatiivmasin silmapiirilt kadus.
  „Tahan emme juurde, ähää-ähää-äää...Ei atha, ei taha issit!“ ei suutnud väikemees rahuneda. Ants tundis ennast abituna, kuid ta ei läinud naabrite käest abi paluma, sest tema oli Augusti isa ja just tema pidi oma pojaga hakkama saama.
  „Pojake, kallike, sina oled mees ja mehed ei nuta. Mehed on tugevad ja peavad naistele toeks olema. Sinu ema on naine ja kui ta teada saab et sa nutad, siis ta ei saa ruttu koju, sest tal hakkab halb, kuna ta armastab sind nii väga ja sinu pisarad teevad talle väga haiget. Sa pead tugev olema. Meie mõlemad peame tugevad olema, sest me oleme mehed. Sina oled praegu väikemees ja mina suur. Aga kunagi kasvab ka sinust suur mees, võtad naise ja pead olema peres kõige tugevam. Naised vajavad enda kõrvale meest, sest mees on tugevam ja siis naised ei karda midagi ega tunne ka valu, ega hirmu. Teeme nii, et me ei nuta, siis saab ema rutem koju. Oled nõus?“ selgitas isa.
  Mingil imelisel väel kuivataski Kusti silmist pisarad ja jäi põnevusega isa juttu kuulama. Ta jäi sellise imetleva pilguga isa vaatama, et Ants lausa kohkus ning kaalus kas ta midagi valesti ei öelnud. Viimaks hirmutas oma poja üldse ära?
  „Olgu iss, ma olen täitsa tugev, siis saab emme kohe terveks!“ nõustus August. „Aga iss, ma olen nii tugev täna, et jõuan maamajja ka sinuga jalutada. Kas sina oled ka täna tugev?“ tuli Kustil üle hulga aja soov osmikusse minna. Ants ei jõudnud ära imestada. Olgugi, et pikk tööpäev oli vanamehel seljataha jäänud, ei saanud ta ometi pojale reeta, et on väga väsinud ning luud ja kondid annavad ka tunda. Kümne kilomeetrine matk tuli poja õnne nimel ette võtta, polnud parata.
  „Oi, Kustike, kas sa mõtled seda tõsiselt? Kas sa tõesti jõuad ise nii pika maa jala ära käia? Ei hakka jonnima ja nuruma, et iss sind kukile võtaks?“ imestas Ants.
  „Ei hakka jonnima, ega ma mingi nõrk ei ole. Sina ka ju ei hakka jonnima, kui ma vahepeal ära väsin ja kukile tahan? Sina oled ju ka tugev? Ise ütlesid, et mehed peavad tugevad olema ja kui sa jonnima hakkad siis emme ju ei saa ruttu terveks,“ usutles terane Kusti.
  Ants tundis, et ta poeg on palju terasem ja targem kui ta siiani uskunud oli. Pole kah ime, sest Ants rügas pikad päevad tööd teha ja Kusti kasvas kogu aeg Mirelli hoole all. Antsu jaoks oli tema poeg siiani alles beebi, kuigi Kusti oli juba kolme aastane, arukas poiss. Eks see olegi tingitud pikkadest tööpäevadest ja igasugustest komandeeringutest, lapsed kasvavad justkui ilma isata, sest isa peab ju rasket tööd tehes pere ülal pidama ja koju jõudes on ta tihtilugu nii väsinud, et ei jaksagi oma lapsega tegelda. See on paratamatus meie ühiskonnas, sundolukord ellu jäämiseks. Oli ja tegelt Ants üliõnnelik, et saatus teda sellise eas veel isadusega õnnistas, see oli puhas ime, suur õnn. Ants vaatas oma poega teise pilguga ja terane Kusti märkas seda.
  „Iss, sul on nii suured silmad! Ma pole kunagi enne näinud, et sul nii suured silmad on!“vaatas poeg isa imestunult.
  „Oh, sind, mu tark pojake! Jah, mul on suured silmad, aga sina vaata peeglisse!“ üllatas Ants poega.
  „Miks ma pean peeglisse vaatama?“ suunaski Kusti pilgu peeglile.
  „No sellepärast, et ka sinul on suured silmad ja eriti suured on nad täna, sest sa ei jonni. Jonnides muutuvad silmad piskesteks, vesisteks ja koledateks. Juba sellepärast ei tohiks jonnida. Aga suured silmad on ilusad, selged ja targad. Sinu silmad on täna nii targad, et ma ei jõua ära imestada, kui tark pojake mul on!“ selgits isa.
  „Iss, aga onju me nüüd läheme maale?“ tuletas Kusti päevaplaani meelde.
  „Lähme, ikka lähme, kus me pääseme..“ jäi Antsul üle vaid nõustuda, et mitte pajale pettunust valmistada. Ta oli ise nii hämmingus, et saabki poja kasvatamisega hakkama. Antsule ei jõudnud kohale, et ta suutis poja nii ruttu maha rahustada ja maale minekust unistama panna. Tegelikult tundis ta ennast õnnelikuna, täiskohaga isana, kuigi juba varahommikul pidi ta taas talus sulane olema.
  „Hakkam liikuma, aga me peame veel ühest kohast läbi käima, sest ma ei tohi töökohta kaotada ja pean minema oma tööandja juurest läbi, et paluda vaba päeva. Mõistad?“ August vaid noogutas nõusolevalt ja juba nad olidki teel.
  Õnneks jäi talu, kus Ants sulaseks käis, üsna tee äärde, vaid kilomeetri kaugusele suurest magistraalmaanteest. Taluni oli viis pikka kilomeetrit ja Kusti läbis selle vapralt, ei luninud kordagi isa kukile. Pigem kiirustas Antsu tagant, et viimane ennast kiiremini liigutaks.
  Tööandja lubas Antsule lausa nädala vabaks, sest polnud ju veel teada mis Mirellil viga oli ja kauaks ta haiglasse jääma peab. Talunik oli väga mõistlik ja arusaaja, pealegi oli Ants aus ja tubli töömees, kes kunagi ei virisenud ega kurtud ka siis, kui selleks oli tõsine põhjus olemas. Löödi käed ja matkamine kulges edasi. Alles kilomeeter enne osmikut, sealt kus tee metsa keeras, näitas Kusti mossis nägu ja väsimust. Kuid kui Ants seda märkas, manas asjalik poeg muige näole ja tegi nagu poleks ta üldse väsinud.
  Kui Ants osmiku ust avama hakkas, oli see juba avatud ning neid ootas ees kohutav vaatepilt.


13. november. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar