esmaspäev, 13. november 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (1. pt)


 1.peatükk

  Kolm aastat oli kadunud nagu linnulennult. Maris oli lõpetanud Tartu Ülikooli Bakalaureusekraadiga ning enne magistriõppesse minekut lubas ta endale väikese puhkuse. Tegelikult ta polnudki päris kindel kas ta tahab magistriõppes õpinguid jätkata, sest talle tehti juba mitu tööpakkumist ja ainult diplomi pärast pole ju ka mõtet magistrisse minna, kui juba on väljavaateid tööle. Ise ta arvas, et ehk ei ole ta veel magistriõppeks küps, kuigi ta oli spetsialiseerunud kindlale suunale, nimelt geenitehnoloogiale, mis pakkus talle palju huvi. Samas on võimalik magistriõppesse minna ka aastate pärast, kui on juba töökogemus ja suur praktikpagas olemas. Tegelikult juba teise baka-aasta lõpuks oli tal kindel siht silme ees. Samas Maris ei igatsenud töötada kõrge juhina, nagu doktorikraad võimaldab. Ta ei vajanud akadeemilist ametikohta. Lisaks sellele kurtsid paljud ta tuttavad, et neil on just peale magistriõpet raske sobivat töökohta leida, kuna tööandjatel olevat nagu mingi hirm või aukartus nende ees, et magistriõppe lõpetanu pidavat nagu liiga kõrgharitud olema. Nad kardaks justkui oma ametiposti kaotada. See ei tarvitse küll nii olla, aga on tulnud ette ka selliseid juhuseid, et tuleb värskelt bakakraadiga tudeng tööle ja töötab ennast aastaga nii üles, et edutatakse ja peagi jätkab tööd oma otsese ülemuse bossuna.
Maris oli natuke segaduses ja pika kaalumise peale otsustas mõneks ajaks Eesti tolmu jalgelt pühkida ja oma õnne proovida hoopis teises riigis, teises linnas. Alustada puhtalt lehelt, pehmelt öeldes hüpata pea ees tundmatusse vette. Üks maa ja üks linn oli talle juba aastaid südame külge kasvanud ning sinna ta kolida otsustaski. Enne aga tuli aastaid vaevanud probleem lahendada, kohtuda vanatädi Mathildega, muidu poleks ta rahulikult võõrsil elada saanud. Eestis olles oli ta Mathilde käekäiguga küll kursis, aga kaugused ja vahemaa veidike hirmutavad ja võivad lahutada veel pikemaks ajaks ning Maris otsustas üle aastate külastada oma vanatädi Tildet.
  „Ei ole võimalik! Keda mu vanad silmad peavad nägema! No ei ole võimalik!“ ei suutnud kahe kepi najal vegeteeriv Mathilde oma silmi uskuda, kui hoovi keeranud autost astus välja tema lemmiksugulane Maris. Mathilde pidi taaskohtumise rõõmust äärepealt pikali kukkuma, kuid õnneks olid Marisel kiired jalad ning Tilde-memm potsatas sugulase käte vahele. Hiigelpisarad, nagu jääpurika piisad, mis päikese käes sulavad, valgusid mööda memme põski Marise kätele ja hetke pärast nutsid juba mõlemad. Maris jõudis juba kahetseda, et oli kalli sugulase aastateks unarusse jätnud. Ta kirus mõttes ennast ja kogu maailma, sest aastaid polnud ta nii palju armastust tundnud kui selles hetkes. Ta isegi tundis, et ta ema ja isa polnud ka teda nii palju armastanud nagu Tilde-memm. Aga tunded rääkisid enda eest, sõnad olnuks hetkel üleliigsed. Tegelikult oli Maris pätis ehmunud. Kuigi ta oli meditsiini õppinud, seisis ta hetkel teadmatuses, et mida edasi teha, kuidas memm majja või pingile talutada. Kui emotsioonid käivad üle pea siis inimene lihtsalt ei oska seisukohta võtta, sest sellel hetkel pole ta nagu tema ise. Emotsioonid saavad temast võitu ning sellises hingeseisundis võib inimene kergesti mõne apsaka teha. Päris mitu minutit hoidis ta memme oma embuses, kuni esimesed sõnad suust sai, kuid memm, uhke ja kange naine, toetus uuesti kahe kepi najale ja juba ta istuski kase all pingil, mis oli ta lemmikpink, Johhannese ehitatud kunagi omal ajal, umbes paar aastakümmet tagasi. Küll oli ta aeda uusi pinke lasknud teha, aga see pink oli kõige kallim. Mis sest et pink kippus sammalduma ja osad lauad olid juba suhteliselt mädad. Mathilde oli kord välja öelnud, et alles siis kui tema taevasse läheb, võivad sugulased pingiga teha mis tahavad. Tema elu jooksul peab see olema kindlas kohas. See oli tema üks helgemaid mäletusi Johhannesest, sest see pink kõnetas teda kõige rohkem. Isegi Maris mäletab Tildet ja Johhannest sellel pingil moklemast. Kes teab mis seal veel juhtuda või mittejuhtuda võis. Aga sellest vaikib ajalugu.
  Maris pühkis põsesarnadelt oma pisarad ära ning kuivatas veekalkvel silmad, sest ta häbenes vanatädi. Tegelikult häbenes ta eelkõige iseennast, kirus ennast maapõhja ja ikka ja jälle takerdus nutuklombi taha, mis kurku tekkis. Hetkeks jõudis ta juba kahetseda et Tildele külla sõitis, sest piinlik vaikus sundis noort naist silmi peast häbenema. Aga selle eest avad Mathilde oma suu ja Maris oli päästetud.
  „Kulla kallike, palun ära nuta! Palun rahune! Annan sulle kõik andeks! Annan andeks ka selle, et sa mind aastateks enda elust välja puksisid. Noortel on oma elu ja küll meie, vanakesed ka kuidagi surma poole sammutud jõuame. Ega siis noored ju ei saa väetite vanurite pärast oma elu elemata jätta. Ikka edasi tuleb minna. Tegid õigesti, sest sinu saatus juba on selline. Räägi nüüd ometi! Ära vaiki! Kuidas meditsiiniõpingud ülikoolis kulgevad? Heh, oled üllatunud, jah? Kas sa arvasid, et ma ei tea sinust midagi? Valesti arvasid. Muidu ma nii rahulik ei oleks ja oleksin sind ammu tagaotsitavaks kuulutanud. Aga palun ära kiusa vanainimest, ära küsi kus kohast ma tean. Nii seintel kui taeval ja maal on silmad ja kõrvad. Pealegi on meie kaunis kodumaa peopesa suurune ning kõik on kõigi tuttavad, semud ja sugulased. Ei jää meil miski siin teadmata. Tähtis on vaid see, et leidsid taas tee vanuri juurde, vana memme juurde, kelle jaoks sa tähendad siin ilmas väga palju, rohkem kui mu enda elu mulle korda läheb. Aga näe, vikatimees ei taha mitte mind, kuigi hoovis heina käib niitmas küll,“ ei olnud Mathilde huumorisoolikas aastatega umbe läinud.
  „Tuhat vabandust, kallis Tilde! Isegi miljon vabandust! Mul on tõesti häbi, et ma nii käitunud olen, aga elu sundis mind selleks. Tahtsin kõigi ja kõige, eelkõige iseenda eest põgeneda ja selle ma ka saavutsin. Ma olin katki, olin totaalselt katki, puhta puruks, kildudeks. Väga raske oli neid kilde taas kokku korjata ja nendest tervikpilti luua, aga ma sain hakkama. Sain isegi nii edukalt hakkama, et olen nüüd bakatüdruk, jee! Kuulsid, mul on baka!“ vabanadas Maris ning tahtis oma bakauudistega memmele head meelt valmistada, kuid memm jäi pigem murelikuks ja emlotsioonituks. Ta kartis ennast noore sugulase ees lolliks teha, sest bakatüdruk kõlas talle kuidagi kahtlaselt. Mathilde arvas, et see on prostituutide släng, sest ta oli kusagilt lugenud et suur protsent prostituute on bakatüdrukud, aga memmel polnud õrna aimugi, et Bakalaureusekraadi saanud õppurid on bakatüdrukud. Ja ta poleks iial vast uskunud ka, et kõrgharitud tüdruk oma keha müüma hakkab, kuid nüüd seisis ta hirmu ees, et kas tõesti tema lemmiksugulasest on lõbutüdruk saanud. Ta hakkas ennast mõtteis süüdistama, et kõik nii läinud on. Memm kartis, et Maris on ülikooli õpingute maksude tarvis oma keha müüma hakanud ja see tegi talle haiget. Mathilde pidas õigemaks vaikida.
  „Tilde, kas sa ei rõõmustagi mu saavutuste üle? Ma olen nii õnnetu. Memm?? Kuuled mind vä?“ oli Marisel tükk tegemist, et Mathildet oma mõtetest välja saada.
  „Ah, ei, mis? Ma siin jäin ennist mõtlema. Kas sa siis jätsid ülikooli pooleli või lõpetasid ikka ära? Ära ütle, et...“ tahtis ta veel edasi küsida, kuid õnneks Maris sekkus.
  „Ei, kulla memm, ei, ei!“ tõstis Maris lausa häält.
  „Mis ei? Sa siis ei lõpetanud ülikooli? Ei saanudki kõrgharitud naist sinust?“ oli Mathilde segaduses.
  „Memm, ma ju räägin, et olen bakatüdruk. Kuidas ma saaksin...?“ tahtis ta veel edasi kõnelda, kuid Mathilde ei lasknud. Mahtildel oli kohutavalt kurb, et ta sugulane on allakäigu redelit mööda sammumas ning ta otsuatas selle jututeema ammendada.
  „Ah, mida me siin ikka lobiseme. Astu aga edasi! Tunne ennast ikka nagu kodus, kuigi mul elamine praegu nagu seapesa. No Lembit pidi koju sõitma ja ma ei jaksa väga ise enam siin liigutada. Aga ühel päeval saan ma kindlasti nendest tüütutest keppidest võitu ja vihisen kahel jalal edasi. Olen selles väga kindel. Kui ma juba koomast välja tulin ja istuma ning kõndima hakkasin, küll ma saan varsti ka ilma nendeta hakkama. Eesti naise jonn ja kangus ei lase mind veel minema. Ühel öösel nägin Johhannest unes, ta ütles mulle, et ma endale uue taadi majja tooksin, sest tema mind seal üleval veel ei oota, et pean tema elamata jäänud aastad ka ära elama. Kujutad sa ette, ma sellisel juhul põrutaks üle saja aasta elada kindlasti. Kes see minu sugust vanamutti ikka enam tahaks. Aga tundub, et Johhannesel ei ole seal üleval ka naljasoolikas umbe kasvanud, muudkui pillub kilde. Aga see selleks. On sul ehk kõhuke tühi? Ah, mis loll küsimus, tule tuppa ja lähme jooma tassikese kama ning mul on kupakartult ja silgusoolvett ka kõrvale pakkuda. Sa ju ikka armastad neid?“ jutustas Mathilde.
  „Jah, memm, jah, ikka armastan!“ jäi Maris kidakeelseks. Tegelikult polnud tal hetkel söögiisu, sest memme elamine oli totaalselt segamini, nagu oleks sealt sõda üle käinud. Ometigi oli see maja kaua aastaid Marise kodu olnud, kõige armsam kodu maa munal. Noor anine hakkas kohe toimetama. Ta korjas laualt kokku ajalehevirna, mille peal vedelesid soolasilgu rapped. Tegi tule pliidi alla ning viskas portsu ajalehti sinna. Viis solgiämbri välja, sest memm oli siiani vanamoodne, ega kasutanud prügikotte. Maris tõstis pesemata nõude virna hiigelpotti, pani kaopsikuga vee peale ning setas pliidile sooja. Ühe ajalehehunniku tõstis aknalaua ette ning hakkas äädikalahusega läbipaistmatuid aknaid pesema. Lausa neli tundi läks Marisel aega elamise korrastamiseks. Selle aja sisse mahtus ma memme maagama panemine. Tõsi küll, memm ei maganud viimasel ajal lõunaund, aga vahel on käsud meist vanemad. Sellel korral unustas ta ennast iluunne lausa kaheks tunniks ning Marisel oli hea segamatult tegutseda. Vikerraadiost kõlasid parasjagu „Raagus sõnad“ Marju Kuudi esituse, kui Maris kuulis enda selja taga maja välisust avanemas.  


13. november. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar