laupäev, 11. november 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum


  1. peatükk

  „Oota, oota nüüd, kuhu sa kiirustad! Küll ma ükskord tõusen ja teen sulle! Kõik see aeg on temal kiire! Kui ma jalad alla võtan, teen sulle sellise tuule alla, et sa lausa hingedad!“ loopis ratastoolis Mathilde Lembitule lubadusi, kes oligi õe häärberisse resideeruma jäänud. Tõsi küll, majas valitses kurblik vaikus, sest miski polnud enam endine. Ants, August ja Mirell külastasid küll aeg ajalt Mathildet ja Lembitut, sest nad elasid nüüd külast palju kaugemal, ostsid alevikku kolmetoalise mugavustega korteri ja elu oli muidu taas rööpasse läinud, August aina kasvas ja Ants käis nüüd üles talus sulaseks. Oma osmikust nad loobuda ei kavatsenud, sest Ants oli sellega nii harjunud ja pidas osmikut endiselt koduks, aga lapse heaolu nimel oli ta valmis kivilinna magalarajooni kolima.
  Maris ei suutnud leppida, et tema elus enam Trevorit ei ole, et tema kallim kadus nagu vits vette. Ta ei pidanud sellele teadmatusele ja pingele, et Trevorit enam silmapiiril ei ole, vastu, ei jõudnud oodata kas ja kus ta üldse enam Trevorit kohtab. Ta oli kõiges ja kõigis nii pettunud, et jättis isegi abivajava vanatädi kus see ja teine ning lahkus, kolis teise linna ning ei jätnud isegi oma aadressi lähedastele. Maris oli kindlamast kindlam, et Trevor põgenes oma sohilapse ja armukese juurde elama, et temast lahti saada. Nii otsustas noor naine ka lahkumise kasuks ning asus ülikooli geenitehnoloogiks õppima. Ta jagas ta ennast kahe linna vahet, sest Tartusse elama ta ei tahtnud minna, sellest linnast oli liiga palju valusaid ja liiga elusaid mälestusi. Noor naine pühendas õppimisele.
  „Tilde, mis nende noorte vahel õigupoolest juhtus? Mis sohilapsest sa Maris rääkis ja miks nad Trevoriga üldse lahku läksid? Oskad sa sellele vastata? Igasuguseid jutte liigub ja igasuguseid saladusi tuleb elus ette, aga mis küll võis lõhkuda noorte armastuse? Jah, ma tean juba su pilku, näen, et sa varjad midagi ja ei taha vastata, aga ära piina mind, olen ju ometi su lihane vend ja otsustasin sulle mõneks ajaks abiks jääda. Ja ju võid mind usaldada?“ oli Lembit mures. Tegelikult mureteses ta ka õe tervise üle, ka vaimse tervise, sest tema kange ja hakkaja õde oli harjunud ise elus hakkama saadma, kuid nüüd oli ta ratastooli aheldatud. Hea, et niigi läks. Olid sugulased juba valmis kõige hullemaks, aga vanajumal ei tahtnud Tildet veel oma manu kutsuda, tal olid naise jaoks teised plaanid. Aga oma saladustest ja plaanidest Mathilde vaikis kiivalt. Esiteks ei tahtnud ta saladusi paljastada, teiseks tegid need talle siiani väga haiget ja kolmandaks oli ta veel liiga nõrk, et seda kõike endast veel piltlikult läbi selekteerida. Tegelikult tahtis memm üldse üksinda olla, aga ta oli sunnitud venna abi vastu võtma ning see kõik rõhus teda kohutavalt. Ta vajanuks pigem kalli Marise abistavat kätt ja pealegi ei tahtnud Mathilde kuidagi leppida, et venna käsi teda peseb ja hooldab. Ta ei lasknudki seda teha, ootas Mirelli külastust, olles või paar nädalat pesemata. Mirellist oli saanud selle lühikese ajaga tema parim sõber, lausa hingesugulane ja usaldusisik, kuigi päriselt ei avanud Mathilde ennast ka temale. Mõningad seigad ja mäletused kippusid viimasel ajal unustuste hõlma alla pugema, meenusid nii häguselt ja segaselt, et memm ei suutnud neid isegi parema tahtmise juures meenutada. Oli ta küll pidanud kunagi plaani oma eluloost raamat kirjutada, seda küll läbi ilukirjandusliku fantaasia, kuid nüüd oli hilje, tema näpud olid tõntsid ja tuimad. Samas unistas Mathilde, et ühel päeval tõuseb ta ratastoolist ja alustab kõikide asjade toiminguid sealt kus pooleli jäi, aga see oli vaid tühipaljas unistus. Isegi vanajumal taevas ei teadnud kas memm kunagi veel liikuma hakkab. Mitte keegi ei teadnud.
  „Ants, kallis, ma olen väga mures. Trevor on juba ligi kuu aega kadunud ja ma ei tea temast mitte midagi. Äkki ongi Marisel õigus ja Trevoril on sohilaps? Äkki ta põgeneski sohilapse ja armukese juurde? Miks muidu Maris nii raevutses ja halas? Midagi on viltu. Ma tegelikult ei taha uskuda, et mu oma poeg minu eest sellist asja varjaks ja seda ma ka ei usu, et ta Marist pettis, armastab seda naist arvatavasti siiani. Kuid midagi on siin teisiti. Midagi mille vastust teab vaid Trevori ise, või siis ei tea. Aga miks küll Trevor oma põgenemisega mind karistab? Kas teeb tagasi, et olin tema elust kaua kadunud? Aga äkki temaga juhtus midagi ja ta ei olegi enam elavate kirjas? Mul on sihuke tunne, et ma pean politseijaoskonda minema ja oma kalli poja kadumisest võimujüngritele teatama.“ oli Mirell kõike, kuid mitte õnnelik. Vähemalt hetkel.
  „Oota, kannata nüüd, ära sinna politseisse kohe torma. Teed nii veel pojale karuteene ja alles siis võib ta tõsiselt sinu peale vihastuda. Ta on täiskavanud mees ja teab mida teeb, usu mind. Mina ka teadsin, olid aastakümneid incognito ja olen siiani elus. Ma ei tea kuidas naistega on, aga mehed vahel vajavad üksindust. Usun, et ka Trevor vajab ja tal on vaja aega ja ruumi oma eluga edasi minemiseks. Usun, et tean, millest räägin. Te, naised, kipute ikka väga tihti ülemõtlema! Ma ei usu, et Trevor meiega enam ühendust ei võta. Ma usun, et ta on nii tark ja intelligentne mees küll, et annab endast varsti elumärki. August ka kindlasti rõõmustaks venna üle. Kui sind kuulata siis ka mina ei usu seda sohilapse saagat. Küllap oli mõni külajutt Marise enda meelevalda haaranud ja armukadedust tuleb ikka ette, kui suhtes on armastus. Eriti alguaastatel. Hiljem läheb asi kergemaks. On ju nii. Kui pole armukadedust pole ka armastust, sest armukadeduse puudumine näitab armastuse ja tunnete puudumist, apaatsust, ükskõiksust. Ehkki armukadedust on ka mitut sorti, kui ikka inimene on haiglaselt armukade, siis on see juba kurjast, sest pimeda raevu käes vaevlev inimene on ohtlik nii ühiskonnale, kui ka iseendale. Ta pole päris tema ise. Katsume ikka rahulikuks jääda, küll kõik korda loksub. Armastan sind, mu kallis naisuke.“ oli Ants armuline.
  „Tead, kallis abikaasa, ilma sinuta ma oma elu enam ette ei kujutakski. Päriselt. Sa oled parim, kes mu ellu on antud. Muidugi mu pojad tähendavad ka mulle kõik, aga sina, no kuidas sai sinu sugune õilis ja üllas inimene oma elu ilusamad aastad metsas redutades mööda saata? Ma olen tõesti õnnelik, et sa mul olemas oled! Aitäh, mu arm!“

  Sulgus magamistoa uks ja edasine jäi ukse taha.

11. november. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar