laupäev, 25. november 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (15.pt)

  1.   peatükk

  Juba viis päeva elasid Kusti ja Trevor kahekesi nende korteris. Iga päev külastasid nad ema hailgas, kellele tehti põhjalikke uuringuid. Vennad said omavahel kenasti hakkama, kuigi Trevor tundis ennast muidusööjana, tundis, et ta on pigem pere turjal liugulaskja. Aga polnud parata, ta ei saanud tööle minna, sest Kusti lasteaias ei käinud, ta ei leppinudki lasteaiaga, ning keegi ju pidi poisi eest hoolt kandma.
  „Venna, ega sul ju ei hakka enam verd jooksma? Kas sul jooksis suust verd?“ oligi juba nädalajagu vaikist sellel teemal, kuid Kustit vaevas vennaga juhtunu nii väga, et ta ei suutnud seda kõike endas hoida.
  „Kallis Kusti, ma ei tea mida sulle räägitud on ja millest sa mõtled, aga minu tervisel pole häda midagi. Kas ema rääkis sulle midagi? Või isa?“ päris ta.
  „Venna, isa ei saa ju rääkida, ta läks mulla alla. Emme ei saa ka praegu minuga rääkida, ta on seal suures majas ju.“ ei saanud Kusti aru millele vend vihjab.
  „Olgu, olgu, sul on õigus,“ oli Trevor segaduses.
  „Vahetme parem riided ja lähme emale haiglasse külla. Tahad minna?“ pakkus Trevor ja Kusti läks kibekiirelt riideid vahetama.
  „Emme, kas sa tuled täna koju? Ma tahan et sa koju tuled, sest kardan, et venna võib ära surra.“ oli Kusti mures.
  Trevor saatis venna ema palatisse ja tuli hädavalega lagedale, et peab tualetti minema, kuigi tegelikult läks ta oma raviarsti juurde.
  „Oi, lapseke, ära seda küll karda, vend ei sure ära. Jah, ma saan aru, et tunned issist puudust, aga vend jääb sinu kõrvale nii kauaks, kui mina pean haiglas olema. Ma tahaks nii väga koos sinuga olla, aga ma ei saa veel koju. Arstid alles ravivad mind.“ selgitas Mirell.
  „Aga emme, kas Trevoril ei hakka siis enam verd jooksma? Meie issiga pesime kõik puhtaks, isegi õue pesime venna verst puhtaks ja ma nii kartsin, et vend sureb ära kui kiirabiauto ta minema viis. Kas vennale pandi uus veri sisse? Miks tal nii palju verd jooksis?“ tahtis poeg endiselt teada.
  „Millest sa räägid, pojake? Kas Tervoril jooksis verd nüüd kui mind kodus pole olnud? Kus kohast tal jooksis? Issi on ju surnud, ta ei saanud kuidagi pesta.“ selgitas Mairell.
  „Eii, issi pesi ikka, ta oli elus. Mina pesin ka, õues oli nii palju verd.“ ei jätnud Kusti jonni.
Mirell oli suures segaduses, kartis, et poja ja vanema pojaga on midagi juhtunud. Miks küll Kusti Antsust räägib? Äkki sellepärast, et nii näitab ta oma igatsust, leina välja. Jumal küll, ta räägib seda kõike nii tõetruult, aga ma ei saa ikkagi mitte millestki aru. Kuhu see Trevor ometi jääb?
  „Oota, pojake, kas sa tahad öelda, et vennaga juhtus midagi? Räägi uuesti.“palus Mirell.
Kusti mossitas, sest ta oli juba vösinud kogu aeg ennast kordamast, kuid ta alustas uuesti.
  „Trevor oli ju täitsa surnud, emmeee. Meie issiga arvasimegi, et ta suri ära, aga siis tuli see, noh, see auto mis mängib, mulle ei tule meelde..“ tahtis Kusti nutma hakata.
  „Olgu, pojake, olgu, rahune. Sa ei pea rääkima.“ lohutas Mirell oma poega.
  „Aga ma tahan ju rääkida! Noh, see auto tuli, mis venna haiglasse viis, see auto mis karjub. Ja siis meie issiga koristasime maja ja õue ära, sest seal oli häääästi palju venna verd.“ tegi Kusti imestunud nägu.
  „Kus oli palju venna verd? Millest te räägite?“ astus Trevor palati uksest sisse.
  „Kusti siin räägib, et nemad isaga olid sulle kunagi kiirabi kutsunud, sest sa olevat nagu surnu olnud ja palju verd kaotanud. Oli see nii? Trevor-poiss, kas sa varjad midagi minu eest?“ oli Mirell poja tervise pärast väga mures.
  „Mis asja? Kus kohas? Millal? Ma ei tea millest Kusti räägib.“ oli Trevor hämmingus.
  „No sina ei teagi, sa olid surnud kui see kiirabi või see karjuv auto sind suuresse majja viis,“ selgitas Kusti.
  Trevori silmadesse valgusid pisarad ja alles nüüd sai ta pihta millest vend räägib. Oli ta ju verekaotuse tagajärjel meelemärkuseta ja ei teadnudki kuidas ta haiglasse sai. Aga kus ta leiti ja kes talle kiirabi kutsus, sellest ei teadnud Trevor midagi.
  „Oota nüüd vennake, kas ma siis tulin teie koju?“uuris ta Kusti käest.
  „Ei. Jah, sa olid seal metsaonnis surnud, kui me issiga sinna jõudsime. Kas siis surnud ärkavad uuesti ellu vä?“ tegi Kusti suuri silmi.
  „Tule siia, mu kallis, kallis vennake. Sa oled mu elupäästja! Ohh, ja ma ei saanudki Antsu tänada...Ole sa tänatud seal pilvepiiril, mu elupäästja Ants! Olge te mõlemad tänatud!“ tänas Trevor läbi pisarate, kuid Mirell oli sõnatu. Ta jälgis kõrvalt oma poegi ja sai aru, et üks poeg päästis teise elu. See oli üllas, aga samas väga valus teadmine. Mirell ei osanud mitte midagi öleda, ja tegelt ta ei tahtnud ka edasi uurida, naine tahtis vanema pojaga nelja silma all rääkida, aga see polnud hetkel lihtsalt võimalik. Pealegi muretses ta nüüd rohkem poja, kui enda tervise pärast.
  „Minu maailma armsam vennake, ma ei olnud päriselt surnud, aga ma oleksin võinud ära surra, kui sina ja su isa poleks mind päästnud. Ma jooksin peaaegu verest tühjaks, kuna tegin ujuma minnes jalale viga. Kuid kaotasin verd ja ei mäleta isegi kuhu läksin ja mida tegin. Surnud ei ärka küll kunagi üles. Mina pole surnud olnud. Ma olen oma elu võlgu nii sulle kui ka su kallile isale, kellele ma kahjuks kunagi seda öelda, ega heastada ei saa. Aga sina oled mu kallis kullatükk, minu maailma parem ja südamlikum vend. Väga, väga kallis vend oled mulle!“ kallistas Trevor Kustit nii kõvasti, et Kustil oli lausa raske hingata.
  „Aga kallis ema, me hakkame nüüd minema, sest mul on vaja ühest kohast läbi minna. Parane siis kenasti ja ju me juba lähiajal tuleme jälle sulle külla,“ justkui tunnetas Trevor, et emal on talle tuhat küsimust, mida ta hetkel küsida ei saa ja ega Trevor poleks tahtnud vastata ka. Ta lihtsalt ei tahtnud, et ema oma tervise unarusse jätab ja poja tervise pärast muretsema hakkab, kuigi Mirell muretses kogu aeg.
  „Venna, onju sa ei lähe enam ujuma?“küsis Kusti hetkel mil Trevor autot käivitas. Trevor muigas.
  „Tead, ma arvan, et ma lähen ikka. Sina oled veel väike, võimalik, et sa ei saa aru millest ma nüüd sulle räägin, aga võimalik, et saad. Kui inimesega juhtub midagi ja ta hakkab kohta, eset või situatsiooni, kus teatud asi juhtus, kartma, siis ta tõmbab sellega hirmu ligi ja siis võibki uuesti midagi juhtuda. Kui aga inimene läheb samasse kohta tagasi, kus tal midagi juhtus, ei karda enam seda kohta, siis ei juhtu ka. Kui sa kunagi suureks kasvad, siis ma räägin sellel teemal sinuga pikemalt, sest praegu on see sinu jaoks keeruline ja võimalik, et ka arusaamatu. Ma tean millest ma räägin.“ püüdis Trevor selgitada.
  „Aa, ma sain aru. Sa tahad nüüd kohe sinna ujuma sõita kus sa oma jala katki tegid? Aga kui teed uuesti katki kas siis mina pean nüüd ise sulle selle haiglaauto järgi kutsuma? Issi on ju surnud juba.“ oli Kusti ikka mures.
  „Ei, ei, ma ei taha minna sinna ujauma praegu, aga ehk kunagi. Aga kuidas oleks ühe burgeri söömisega, tahaksid burgerit praegu?“ juhtis Trevor jutu mujale.
  „Jeee, venna, jee!“ oligi Kusti ära ostetud.
  Päris tükk aega valitses vaikus, vennad sõid autos burgerid ära ja sõitsid koju. Trevor vaatas oma armsat väikevenda hoopis teise pilguga, temast oli saanud Trevorile maailma kallim inimene. Kõik muu oli hetkel vanemale vennale teisejärguline. Ta oli üliõnnelik oma venna üle!
  „Issi, oihh, venna, ma tahaks nii jäätist ka.“ vaatas Kusti venda kurbade silmadega ning vennal oli lausa nutumaiks suus, Kusti sõnad olid talle nagu seaduseks.
  „Läki!“ hüüdis Kusti, tõusis diivanilt, viipas vennale käega ja juba nad sõidki jäätist.
  „Kas sa oled väga väsinud või tahad autoga sõita?“ küsis Trevor.
  „Jeee! Kas sa lubad minul rooli taga sõita?“ sai Kusti valesti aru, kuid Trevoril polnud venna jaoks millestki kahju, ta võttis venna oma sülle ja andis talle rooliratta pihku, muidugi hoidis Trevor sellest ise ka kinni. Kui õnnelik oli väikemees, ta silmad lausa särasid peas ja suu oli torus.
  „Venna, kui mina suureks kasvan, ostan endale häääästi suure auto ja siis luban sinul ka selle rooliga roolida!“ imiteeris Kusti kätega suurt autot.
  „Oi, kui tore, kui tore, kallis vend!“ ajas miski Trevorit nutma, aga need ei olnud kindlasti kurbusepisarad.
  Trevor suunas autot üha alevist välja, ikka metsa poole, sest ta atahtis kindel olla venna jutus, kuigi ega ta enam kahelnudki. Kui nad Antsu metsonni juurde jõudsid, jooksiski Kusti kohe autost välja ja näitas kus veri oli. Tegelikult tundis väikevend selles kohas ennast hästi, aga talle meenus isa ja pisarad kippusid vägisi silma valguma, kuigi ta ei tahtnud suurele vennale neid näidata.
  „Venna, aga kas me võime vahepeal siin elada ka? Issi ju elas siin kunagi, see oli issile väga armas kodu. Ja emme elas ka siin. Kas me võime ööseks siia magama ka jääda?“ muutus väikemehe süda härdaks.
  „Tead, vennake, ikka võime, aga meil pole süüa ega juua kaasas, tühja kõhuga pole eriti hea olla.“ vabandas Trevor.
  „Aga mul ei ole kõht tühi. Me just sõime jäätist ja burksi.“ oli Kustil põhjus vastuvaidlemiseks olemas.
  „Tuleme siia kindlasti teinekord tagasi, aga täna me siia ei jää. Pakime mõnel teisel päeval omale söögid ja joogid kaasa ning tuleme. Luban sulle.“ jäi Trevor oma otsusele truuks.
  „Olgu.“ mossitas Kusti.
  „Aga millal me Tilde-tädile külla lähme? Ta ju ütles, et me peame minema.“ ei tahtnud poiss mitte sugugi koju minna, kuigi ta ilmselt ei osanud arvata, et Tilde kodumaja ei asu Antsu metsonnist eriti kaugel.
  „Tead, teeme nii, et kui emme peab veel kauemaks haiglase jääma, siis tuleme. Muidu meil hakkab kodus igava ja kui me ühel päeval igal pool ära käime, pole ka huvitav. Luban, et viin sind ka ujumiskohta. Või tahad isegi loomaaeda minna?“ meelitas vanem vend nooremat, sest ta oli juba väsinud ning tahtis koju sõita.
  „Aga venna, võtame ema siis ka kaasa, kui me Tilde-tädile külla lähme. Ma ise kuulsin kui memm käskis emmel talle külla minna. Ujumiskohta ma ei taha minna, ma ei oska ujuda. Ma ei ole kunagi loomaaias käinud, kas loomaaed asub metsas? Kas seal on kurjad loomad ka? Ma ju kardan.“ ei olnud poiss loomaiast just eriti vaimustuses.
  „Olgu, täidan kõik sinu soovid, aga sõidame nüüd koju!“ oli Trevor kindlameelne.

  „Aga mina tahan ratast keerata!“ soovis Kusti ning nii nad kahekesi koju roolisidki.  


24-25. november. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar