reede, 17. november 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (6.pt)

  6. peatükk

  Mirelli olukord ei olnud just kiita, veri oli väga halb ja ta oli haigestunud südame arütmiasse- täpsemalt tahhüarütmiasse, sest ta süda lõi kiiremini kui 90 korda minutis. Samas olid uuringud alles alanud ja sada protsenti ei saanud diagnoosis keegi kindel olla, kuid kõik viitas sellele haigusele. Teda hakati süviti uurima, sest sellise diagnoosiga patsiendil võib esineda isegi südamepuudulikkus, ateroskleroos või hüpertoonia. Ka kilpnäärme ületalitus võib olla üheks suuremaks tahhüarütmia tekitajaks. Ja vereringehäiretega inimestel on ka soodumus haigestuda sellesse haigusesse. Tahhüarütmia võib tekitada südamelihase isheemiatõve, mis võib lõppeda infarktiga. Sellepärast otsustati Mirell jätta haiglasse vähemalt nädalaks. Kui Ants ja Kusti palatisse jõudsid, ootas Mirell just endokrinoloogile minekut.
  „Tere, mu kallikesed! Ohh, kuidas ma teid igatsesin! Kuidas on läinud? Kas saite ilusasti kodus hakkama või tundsite minust ka puudust?“ oli Mirellil siiras heameel lähedaste külastuse üle.
  „Emme, emm, sa ju ei sure ära?“ oli August suhteliselt ehmunud näoga kui ta ema palatis nägi.
  „Ei, kullake, ei sure ma ära. Saan varsti terveks ja tulen koju. Tulen teie juurde, mu südamekesed.“ oli Mirell optimistlik, kuigi tema diagnoos ei olnud veel päristäpselt teada ja raviarst oli naise tervise pärast päris mures. Ja kohe astuski raviarst uksest sisse. Saanud teada, et tegu on Mirelli perega, otsustas ta pikemalt mõtlemata oma muret kurta.
  „Asjalood on nüüd sellised, et patsient Mirell on väga haige. Ta põeb hemofiiliat. Kuigi tavaliselt on naised selle haiguse edasikandjad, juhtub harva, et ka naisterahvas haigestub, Mirell on haigestunud. Tegu on geneetilise mutatsiooniga. Patsiendi veri ei hüübi kuna ta veres puudub hüübimisfaktor ja raviks peame manustama talle selle puuduva faktori konsentraati veeni. Seda vajab patsient lausa kaks kuni kolm korda nädalas, kui mite tihedamini. Asi on väga tõsine. Plaanime teha ära kõik analüüsid, alles siis saame rääkida diagnoosist. Ja tahame katsetada teie sugulase peal hüpnoosiravi, sest see pidi mingil määral ravima vere hüübimatust. Jah, tänapäeval on meditsiin juba nii palju edasi arenenud ja meedikud sallivamaks muutunud, et võtame vastu ka alternatiivmeditsiinilist abi, lisaks meditsiinile. Aga teie sõna maksab, teie, kui pereliikmete sõna on meile väga tähtis. Kas teie, härra, olete patsiendi isa?“ küsis raviarst Antsu käest. Palatit täitis piinlik vaikus ja see oli ilmselt esimene kord kui Antsul häbist isegi kõrvad punaseks läksid. Kõik vaikisid, isegi pisike Kusti oli segaduses ja vaatas tohtrit altkulmu.
  „Ta on minu iss, ainult minu iss on!“ lausa karjus August, kuid vähemalt lahendas piinliku olukorra.
  „Heakene küll, vabandan!“ tundis ka raviarst ennast ebamugavalt. „Nüüd on selline lugu, et meil oleks vaja teha ka teie sugulastele uuringud. On teil lapsi, proua Mirell?“ jätkas tohter.
  „On. Mul on kaks poega.“ oli Mirell kidakeelne, sest ta oli hämmingus, kartes, et midagi head oodata ei ole.
  „Oleks hea, kui teie pojad saaksid ka kontrolli tulla, sest teie haigus on pärilik ja just poeglapsed pärivad hemofiilia vanematelt.“ jätkas arst.
  Ants istus nagu vahakuju, tal ei tulnud ühtegi sõna suust, kuna ta oli hirmul, et nii tema naise kui ka poja tervis on ohus. Pealegi ei olnud ta tegelikult haigusega üldse kursis ning Mirell polnud enda tervise seisundist mehele midagi rääkinud ning tema teada ei tarbinud naine ka mingeid ravimeid. Vähemalt Antsu nähes polnud ta seda teinud. Tõsi küll, Antsule meenub kui ta kord Mirellile pea valu puhul aspiriini andis, hakkas naisel verd ninast lausa purskama ning äärepealt oleks Ants tookord ka Mirellile kiirabi kutsunud, kuid naine ei lubanud. Aspiriinil on võime verd vedeldada ja seda ei tohi hemofiilihaiged üldse tarbida, aga Ants tahtis vaid head. Tollel korral küll lõppeks jäi Mirelli ninaverejooks kinni, kuid väidetavalt käis naine järgmisel päeval ninast veresooni kõrvetamas. Võimalik, et käiski. Ants ei osanud midagi hullu kahelda, kuna ninavarejooksu ikka esineb, ka temal oli noorena esinenud. Aga Ants oli saanud abi jääst ja teelehest, toppinud teelehe ninna ja pannud nina peale jää tüki.
  „Emme, emm, tule koju. Ma ei taha siin olla, lähme kojuuu..“ tuli lapsele lausa jonn peale, sest võõra tädi jutt teda ei huvitanud ja ta ei saanud sellest niikuinii aru.
  „Kas sina oledki Mirelli poeg? Oi, sa oled armas poiss.“ võttis raviarst taskust kommi ja ulatas selle Kustile. Kusti arvamus tädi kohta muutus hetkega.
  „Tädi, aga kas sa siis lubad emme koju?“ oli nutikal poisil üks tingimus enne, kui ta käe kommi järele ulatas.
  Raviarst muigas kuid ta ju ei saanud vahvale poisipõnnile vastamata jätta.
  „Jah, ma luban su emme koju küll, aga mõned päevad peab ta kindlasti haiglas olema. Mitte, et ma teda sinust, armsast lapsest, eemal tahaksin hoida, aga haiglas olemine on tähtis sinu ema tervisele, aga ma luban, et teen ta terveks,“ ehmatas tohter oma sõnade peale, sest ta teadis liiga hästi mis haigus on hemofiilia. Aga vahel peavad ka täiskasvanud andma katteta lubadusi, et just laste hinged rahule jääks. See oli siiski arsti enda soov, kuid ta tundis ennast hetkel inimesena, kes püüab üle oma varju hüpata. On ju ka arstid lihast, luust ja verst inimesed , nagu nende patsiendid ja patsiendtide omakesed. Mirelli raviarst oli südamega inimene ja ta tõesti tahtis vaid head. Pealegi vaatas ta Kustit kurva pilguga, kartes, et ka see pisike poiss võib hemofiiliat põdeda. Nüüd jäi tal vaid soovida, et kõik laabuks nii nagu oleks õige, et Mirelli pojad läheks ka uuringule, kuid hetkel ei tahtnud ta kedagi survestada, sest nägi kuidas laps oma emme järele igatseb.
  „Jee, tädi, kas sul on veel kommi?“ pistis, nüüd juba rõõmust särav, Kusti kommi põske.
„Heade laste jaoks on mul alati kommi, aga ma ei teadnud, et ma täna haiglas ühte head last kohtan, sellepärast ei võtnud ma kodust rohkem komme kaasa. Aga ma luban, et järgmisel kohutmisel annan sulle jälle kommi. Diil?“ tõstis tohter käe püsti. Nobe Kusti ei teadnud küll mida see diil tähendab, aga nähes tohtri kätt, lõi ta sellele patsu. Nii oligi nende vahel kokkulepe sõlmitud.
  „Mirell, me hakkame minema, aeg juba hiline ja..“ pomises Ants habemesse, kuid naine sai tema jutust aru. Ants suudles Mirelli laubale ning Kusti jooksis emmet kallistama. Rõõmsas tujus jooksin väikemees issile järgi ja nii see palati uks sulguski.
  „Teil on imearmas poeg! Kas mõlemad pojad on nii armsad ja pisikesed alles?“ üritas raviarst Mirelli käest tõde teada saada.
  „Ma olen väsinud, tahan magada,“ polnud patsient üldse sõbralik.
  „Heakene küll, aga enne lähme käime endokrinoloogi juures ära. Oihh, olemegi juba 4 minutit hiljaks jäänud! Lähme!“ lausa hõikas arst. Mirell ajas ennast tujutult voodist välja ja lonkis arsti kannul eriarsti uksest sisse.
  „Iss, mulle meelis see tädi. See on hea tädi. On ju, iss?“ oli Kusti endiselt rõõmus, aga Ants oli mõtteisse vajunud ega kuulnudki millest poeg rääkis.
  „Iss, kuuled, iss!?“ raputas Kusti issi kätt.
  „Ahh, mis, mis juhtus?“ ei saanud Ants aru miks poeg nii kärsitu on.
  „Näehh, iss, on ju tore tädi see kes emme toas oli?“ küsis poeg uuesti.
  „ Jah, ikka on, on küll.“ oli Ants konkreetne.
  „ Aga iss, miks inimesed haigeks jäävad? Miks nad just siis sellesse suuresse majja peavad minema?“ tahtis Kusti väga suhelda.
  „Pojake, me kõik võime haigeks jääda, sest haigused käivad mööda inimesi. See suur maja on haigla, kus raskemad haiged terveks ravitakse.“ selgitas Ants.
  „Kas emme on siis raske haige?“ ehmus Kusti.
Ants oli enda peale kuri, et ta poja muretsema pani, aga ta viibis endiselt oma mõtetes ega pannudki tähele, et nii pojale vastas.
  „Emmel hakkas kodus halb ja ma igaks juhuks kutsusin abi, aga ta ei ole raskesti haige, ei, ei ole!“ ei tahtnud vana mees ka endale tunnistada, et tegelikult on ta naine väga haige ja ka nende ühine poeg võib väga haige olla.
  „Aga iss, kas minu venna on ka raske haige? Kas me läheme ka vennale külla? Kas ta on ka suures majas? See kisav auto tõi emme suurde majja, äkki tõi venna ka siia?“ sattus Kusti segadusse, aga tal oli õigus, tal oli väga õigus, kuid Ants oli väsinud, vana mees tahtis koju.
  „Pojake, lähme koju, ma olen täna nii väsinud,“ ei suutnud Ants oma väsimust varjata.
  „Aga iss, kas me lähme poest ka läbi?“ oli Kusti peaaegu isaga nõus.
  „Lähme, ikka lähme. Piima ja leiba on vaja,“ vastas isa.
Kusti mossitas, sest talle ei maitsenud piim ja leib. Poiss sai kommi maitse suhu ja tal oli mõtteis ainult magus. Poe uksest sisse astudes, peatus Kutsi kommiriiuli ees, kuid Ants lonkas leivariiuli poole.
  „Äh-ää. Äh-äää, tahan kommi!“ röökis pettunud Kusti. Ants ehmatas ja enne kui ta sai midagi ette võtta, astus üks jommis ülbik ligi ning mõnitas; „kes vägisi tehtud-see ikka karjub!“ Ants ei viitsinud isegi vihastada, ta võttis riiulilt kolm pakki komeedikommi, ulatas maas lamavale pojale käe, mille viimane rõõmsalt vastu võttis, ning liikus kassa poole.
  „Pühi nüüd pisarad ära, muidu teised vaatavad ja hakkavad norima. Kuidas nende meestega oligi?“ mainitses ta poega.
  „Iss, ma ju olen tugev, ma luban, et ma enam ei nutta, mitte kunagi ei nuta!“ meenus talle isa vestlus.
Koju jõudes võttis Ants diivanil istet ning asus värsket ajalehte lugema. Ikka ja jälle meenus talle möödunud hommikupoolik haiglas. Ikka ja jälle kippus vanale mehele pisar silma tikkuma, sest ta kartis, kartis enda, oma poja ja oma naise pärast. Tõsi küll, ka Trevori pärast oli tal hirm. Ants tahtnuks hetkel oma osmikus viibida, tahtnuks viibida minevikus, täiesti üksinda metsaonnis, olla aee Ants kes ta oli enne Mirelliga tutvumist, üksik eremiit. Ta tundis, et õnn oligi talle kuidagi lihtsalt sülle tulnud, otse oma koju. Nüüd kartis ta, et see õnn kipub üürikeseks jääma, nagu tihti elus ette tuleb. Ta vaatas maas istuvat ja komme kugistavat poega ning ei suutnud ajalehte süveneda. Lõppeks vajus vana mehe silm kinni ning ta uinus, ajaleht silmadel.

  „Iss, keegi koputas, ärka üles, iss!“ hüüdis ehmunud Kusti, kuid Ants ei kuulnud, Ants magas sügavat und. 


17. november. 2017.a.
Vana-Rääma 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar