neljapäev, 9. november 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum


  1.   Peatükk

  „Oehh, appike, Mathilde, Mathilde, kallis!“ lausa röökis Mirell, sest ei suutnud oma emotsioone tagasi hoida. Valveõde tormas nagu tuulispask palatisse ning ka teda ootas rõõmusõnum, aga ta üritas jääda ettevaatlikuks. Mõnikord võib ootamatu koomast ärkamine anda tagasilöögi ja just seda kartis õde kõige enam. Jah, Mathilde oli oma diagnoosist teadlik, ta oli teadlik ka sellest, et ta ei tarvitse iial liikuma hakata. Naine oli koomas olles kuulnud millest raviarst rääkis ja see kõik tegi temale, uhkele naisele, väga haiget, aga ta tundis, et ei tohi alla anda, sest ta tahtis elada. Olgugi, et ere palativalgus lausa nõelas ta silmi ja Mathilde ei tundnud oma keha. Vargsi poetas ta pisara, kuid ei saanud isegi aru kas see oli valu- või rõõmu- või hoopis kurbusepisar. Mirelli lähedus oli memmele nagu palsam hingele ja ihule, see oli kuidagi väga eriline tunne mida ta selle naise läheduses tundis, aga ta ei osanud arvata miks see nii on. Võimalik, et ta otsis Mirellis oma last või lapsi. Võimalik, et ta lihtsalt vajas hellust. Võimalik, et ta kartis ärgata tühjusesse, palatisse kus teda keegi ei hellita, ei oota ta naasemist. Aga võimalik, et selleks oli ka mõni teine põhjus, millele memm vastust ei teadnudki, ega otsinudki. Igal juhul oli ta sellel hetkel ja selles kohas väga õnnelik.
  Juba jooksiki haigla personal kokku, sest Mathilde hakkas õhku ahmima. Mitte midagi head polnud loota, ehkki korraks oli päike välja tulnud. Mirell juhatati palatist välja ja meedikud hakkasid memme elu nimel suurt tööd tegema.
  „Issand küll, ega Mathilde ometi ei sure!!? Ta ei tohi surra!“ hüsteeritses Mirell. Üks õde haaras õblukese naise õlgadest ja juhatas ta psühholoogi kabinetti ning teadjanaine õpetas Mirellile käitumist, paludes jääda naist rahulikuks, sest just lähedaste rahu ja distsipliin mõjuvat haigele hästi. Mirelli jäi kummitama sõna- lähedaste, sest nad ju ei olnud lähedased, olid vaid põgusalt tutvuda jõudnud. Aga miski oli siiski pannud naist Mathilde-memme austama ja armastama. See miski võis olla seotud tema poja ja poja lähisugulastega, kelle pere liige ta oli. Kuid oli just ju Marise ja Trevori suhe karile jooksnud ning Mirell kippus arvama, et just see võis sellisel juhul Mathildele halvasti mõjuda, nagu ta psühholoogi juttu tõlgendas.
  Korraga kuulis Mirell räuskava Marise häält, kuid isegi see jättis teda külmaks. Praegu oli naisele tähtis vaid see, et arstid teeks imet, et päästaks Mathilde elu. Tema jaoks oli hetkel poja õnn teisejärguline, kuigi südamest armastas ta oma poega väga. Pealegi olid viise aja kurvad sündmused Mirelli närvikava taas segi paisanud, ehkki Ants oli temast ideaalilähedase naise teinud. Vähemalt Mirell tundis ennast Antsuga koos olles idealnaisena ja ega Ants ei väsinud teda kiitmast ka kunagi. Mirellile ei meenunud isegi oma kallis mees hetkel, ta oleks nagu teises ajas viibinud, kaugel ära, nagu teises dimensioonis. Ta palus mõtteis kõigevägevamat, et Mathilde saaks terveks.
  „Ahahh, hea eksämm mul! Sa oled vastik rõvedik! Kuuled vä?! Jälk oled! Ma üldse ei imesta et sul nii valelik ja vastik poeg on, kui sa ise oled veel hullem!“ raputas raevunud Maris ühtäkki ämma õlast, mille peale viimane vaid tuima näoga miniat piidles. Kes teab mis edasi juhtuda oleks võinud, kui pohmellis Lembit poleks vahele seganud. Meedikutel oli liiga palju tegemist, et Marist rahustada ja haigla turvamees oli kadunud nagu vits vette. Teda ei olnud kunagi õigel ajal õiges kohas. Aga see pole ka mingi ime, sest vaid üks turvamees oligi haiglasse tööle jäänud ning ta elaski juba haigla seinte vahel, sest naine väsis üksinda lapsi kasvatamst, kuna ei näinudki oma meest, kuid mehe palgast perele nii ehk naa ei jagunud. Pigem on kohalik omavalitsus nüüd see kes turvamehe eksnaise ja laste eest hoolt kannab, sest väikelaste kõrvalt, kellest üks on veel autistlike joontega, ei saa turvamehe eksnaine tööle ka minna. Nii juhtub tihti peredes, kus üks vanematest on kas kusagil komandeeringus või pikki ületunde tööl, et pere eest hoolt kanda. Kahjuks ei kipu paljud naised seda mõistma ja aksepteerima ka, kuigi raha surnuks löömine on nende meelistegevus. Mees rügab ihu ja hinge eest, et pere toidetud saaks, aga naine jätab ta lihtsalt maha, jättes mehe ilma ka ta kallitest lastest ning pannes kohtukaudu peale alimendid, mis meie riigi palkade juures on lausa inimsuse vastased, karmid ja mõeldamatud. Eesti mees koorib, oma pere heaolu nimel kasvõi seitse nahka seljast, aga jääb tänutäheks ikka purupaljaks ja maksab tihtilugu alimente kogu elu. Pole siis ime, et mõni murdub, komistab ja kukub, kasvõi viinapudelisse. Meie ühiskond justkui soosiks seda, sest elu kalline juba iga päevaga. Muidugi ei kehti see kõigi perede kohta, aga üha enam tekib just sellisel viisil lõhestunud ja lõhutud perekondi. Tihtilugu antakse naistele õigust rohkem kui meestele, süüvimata tegelikku olukorra tõsidusse. Ebaõiglus.
Lembit tõmbas Marise toore jõuga Mirell juurest ära, kahmas sülle ja hakkas haiglast välja tarima. Nagu komöödia, või vähemalt sellisena see teistele patsientidele, kes palatiustel piilusid, tundus. Kogu haigla oleks nagu pea peale pööratud.
  „Kas sa natuke mõtled ka!? Kes see möödunud öösel oli see kes üritas minu südametunnistusele koputada, et mu lihane õde vaagub elu ja surma vahet? Kes see oli, ah? Kas sul endal häbi ei ole? Ei mõista mina neid tänapäeva noori, tänitavad ja räuskavad vaid oma heaolu nimel, teiste mured on neile teisejärgulised. Kas sul puudub empaatiavõime? Maris, kullake, mis sinuga juhtunud on?“ oli Lembit ärritunud kuid mures, kui ta Marise autosse talutanud oli. Lembitul polnud tahtmist minema sõita, sest põhjus, mille pärast nad haiglasse sõitsid, oli siiski tema ões Mathildes, aga õe kohta polnud ta veel midagi kuulnud.
  Maris oli mõtteisse vajunud, ta justkui ei kuulnudki millest Lembit rääkis. Naine mõtles omi mõtteid ja muu maailm oli talle tähtsusetu. Empaatiavõime on sellel noorel naisel täitsa olemas, aga iga tugevamgi inimene võib raskeid hetki üüle elades muutuda ja lausa psühoosi sattuda. Mitte keegi meist pole üdini terve ja tugevm, igal ühel oma tugevamad ja nõrgemad küljed. Mida kirglikum on inimene, seda sügavamalt ja valusamalt ta asju üle elab, pettusi talub ja ta elab selle kõik ka kirega välja, sellepärast võibki kõrvalvaatajale selline isik närvihaigena tunduda. Aga tegelt on vastupidi, need inimesed kes elavad emotsioonid enda sisse, haigestuvad palju kergemini ja just vaimselt. Nad ei jaga oma mure kellegagi, on enesekesksed indiviidid ja satuvad just iseendaga kergemini pahuksisse. Aga seda kõrvalvaataja ei näe, seda näeb vaid introvert ise. Aga kõrvalvaatajale võib just selline inimene tunduda stabiilsena, sest tema silmadele kiirgab sellest inimesest stoiline rahu, rahulikkus ja apaatsus, mis on tegelikult palju valusama valu väljendus, või, pehmelt öeldes, pime nägemus. Me kõik oleme erinevad ja tihtilugu paljud ei mõista teiste emotsioone ja öeldut. Pigem on aktiivsemad inimesed avatumad ja passiivsemad kinnised, kuid kui lõpuks plahavatavad, siis ikka suure leegiga, sest lõpmatuseni ei suuda ükski inimene kõike endas hoida, kuigi väärikamad inimesed kipuvad väitma, et näe, see inimene vaiks kogu elu ja võttis saladused endaga hauda kaasa. Tegelikult päris nii ei ole. Igal inimesel on keegi kellega ta oma muret jagab. Õigesti teeb see kes jagab vähestega, sest iial ei või teada kes, kus ja millal sulle selja pöörab ja näpuga näitama hakkab. Liigne usaldamine pole ka hea. Inimesed lihtsalt on liiga uudishimulikud ja tihtilugu on keelepeksu ajandiks just see, et nad on kadedad, et ei saa tõde teada ning kipuvad külajutte välja mõtlema.
  „Hea küll. Lubad, et ootad mind autos? Ma lähen vaatan kuidas Mathilde olukord on. Lubad?“ üritas Lembit apaatse Marisega kontakti leida, kuid tulutult. Mees võttis süütevõtmed autol eest ja lahkus haigla suunas. Maris jäi autosse ega reageerinud millelegi. Ja siis helises telefon.


9. november. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar