reede, 24. november 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (14.pt)


    1. peatükk

  Hommikul ärkas Maris väikse ahastusega, sest talle meenus eelmine õhtu. Miski temas oli katki, aga miski elas palju säravamat elu kui enne. Kuigi naine oli pikka aega tsölibaadis elanud, tundis ta uhkust, et polnud Rinaldo vajadustele alla vandunud. Aga see, et ta ise meest kirglikult suudles, tuli talle endale ka üllatuseks. Samas oli ta enda peale kuri, sest nii ta ju hellitab noormehes lootust, näitab nagu oleks armunud, kuigi Maris arvas, et asi ikka nii hull ei ole. Eks vajab iga inimene hellust ja lähedust, kuid Maris polnud see naine kes harrastaks halastusseksi, kuigi see võib põnev olla. Üks suur segaduseuss oli tema hinge pesa teinud. Naine ringutas, käis kusel, pesi ennast puhtaks, sest tundis ennast kuidagi eriliselt räpasena, mida ta kindlasti ei olnud. Pani kohvivee keema ja jõi lausa kolm tassi musta kohvi ära, kuigi muidu ta armastas hommikuti vaid ühe tassi rohke koorega ja magusat kohvi juua.
  Naine tundis peale kohvi joomist ennast eriti näljasena, aga külmkapp oli suhteliselt tühi, vähemalt tema toidukraamist. Ta tõmbas ühe lohvaka kleidi selga ja läks kodu ligidale poodi kuklit ostam, sest tomatit ja vorstiviile ta siiski kapis oli. Eakas müüjanna ei osanud inglise keelt, ta võttis kassast 10 sendise ja näitas seda Marisele. Ka nii saab osta, portugallalne sind hätta ja lolli olukorda kunagi ei jäta. Kui ta hakkas koju tagasi jõudma, viskas naabermaja uksest keegi just ämbritäie põrandapesu vett tänavale. Aga Belomonte tänaval renne ei ole, nii jooksebki vesi mööda munakive tänavast alla ja Marise kodu asusbi just alumises osas. Hea, et naine mujsta veega pihta ei saanud.
  Võileiba närides leidis Maris oma paljalt õlalt sääse, see oli nagu maailma ime, sest sääski kohtab Portugalis üliharva, neid peaaegu ei olegi seal. Aga too hommik oli veidi pilves ja kusagilt akna prao vahelt ilmselt üks sääsk kööki hiilis, sest naabrid olid möödunud ööseks akna kinni pannud.
Marisele meeldib portugallase vabameelsus, siirus, julge ja lahkus. Nii kuulis ta pidevalt kuidas mõni kohalik majast möödus, laulud huulil. Ja naeratus ka, alati.
  Äkki tekkis Marisel kohutav piima janu, kuid Portugalis ei müüda kohupiima, kohukesi, hapukoort ega ka kodujuustu mitte. Piima pidavat kusagil poes müügil olema, aga Maris pole seda poodi veel üles leidnud. Aga asee on nii tavaline, et siis tulevad igasugused isud peale, kuid pole võimalik endale teatud toitu osta. Suuremat rõhku pannakse tortilladele ja pirukatele. Maris armastas endiselt vaid ühte pirukat, mis välimuselt meenutab suhkrivatti, aga tegu on ülihea kalapirukaga, mis lasusa sulab suus.
  Olles kõhukese täis söönud, pesus käinud ja ennast lille löönud, otsustas Maris mööda poode kondama minna. Ta avastas ühe huviatav poe, kus üks müüjatest oli nunna riietuses. See oli mingisugune usu pood, kus müüdi ka ehteid. Marisele hakkas väga meeldima üks puidust käekett, mille küljes on pisike metallist rist. See ehe pühitseti sisse ja asetati Marise käe ümber, naine tundis ennast nagu õnnistatuna. See oli ülimõnus tunne, mkida oleks tahtnud kellegagi jagada, aga uhke naisena ei hakanaud ta Rinaldole helistama ja teisi häid tuttavaid tal veel ei olnud. Pühitsetud käekett maksis kõigest 2 eurot.
  Riidekaup on odav. Paksu tepitud jope saad osta vaid 39 euro eest. Maris imestas üldse, et troopilises kuurtortlinnas talviseid ülerõivaid müüakase, aga linnas elab ja käib palju turiste, väljamaalasi ja ilmselt just nende jaoks seda kaupa ka müüakse.
  Kesklinna tänavate ääred on täis kunstnikke, kes maaivad Porti vaatamisväärsusi, kes kuulsaid tegelasi, kes inimest, kes endast portreed soovib jäädvaustada. Kõike tehakse otse rahva silmade all ja kunastnukid on lahked näitama kuidas kunstiteos sünnib. Ku muusikuid on tänavate ääred täis, nii teenivad nad siin leiba. Portugalalane on lahke sente poetama muusiku kohvrisse. Temperamentsemad inimesed naudivad muusikat tantsu lüües. See ei ole häbiasi, mitte keegi ei vaata viltu. Ka Maris istus tänavakivile ja nautis ühe muusiku esinemist, kes mängis ja laulis nii perfektselt Elvis Presley lugusid.
Portugallased käivad riides lihtsalt, mitte popilt. Ilmselt ei osta kokku nad ka kallitde brändide riideid. Naised ei kanna eriti kingi vaid kannavad tenniseid ja tossusid ka kelidi juurde, sest maastik on Portos väga mägine ja kivine, kingakontsad lihtsalt murduks ära. Eakad memmed ei pelga ringi käia erkkollastes miniseelikutes, jalas roosad roosidega kingad ja seljas roosa, läbipaistev narmastega tsärk ning õlal roosa õlakott. Ilmselt ei aja portugali mehed ka igapäevaselt habet, sest igal teisel kohalikul mehel on habe ees. Kui satubki tänaval liikuma pintsaklipslane, kannab ta ülikonna juurde tennist või rihmikut, kohvri asemel õlal odavat riidekotti, aga kunagi ei puudu ta näolt naeratus ja suult viisakussõnad.
  Väga palavate ilmade korral hoiab portugalalane rulood akna ees ka päise päeva ajal. Öösiti ei karda rahvas magada avatud aknaga.
  Nii nagu Eestis, on ka Portugalis tänavad täis kajakaid ja tuvisid. Igal hommikul teatud inimesed söödavad neid. Aga hulkuvaid kasse ja koeri kohtab üliharva. Koerad liiguvad kenasti koos pererahvaga tänavatel keti otsas, ka nemad armastavad kõndides puhata, sest mäkke ronimine ja kuum kliima võtavad keele vestile.
  Autod on pargitud tänavatele üksteisele nii lähedale, et busside möödumine nendest on nagu täppisteadus, millimeetrite küsimus, et mõnda sõidukit ära ei rihiks. Aga portugallalne ongi väga täpne ja viisakas liikleja, laseb sind üle tee ka kallaku peal, kuigi kõndijat võib see hirmutada.
  Porto on kunstilinn, kui nii võib öelda. Seal puuduvad kaasaegsed klaas- ja paneelmajad, seda just kesk- ja vanalinnas. Äärelinnas neid ikka on. Ja lähiümbruses asuvates linnades ka, nagu näiteks Maias. Rõdudpiirded ja uksed on sepistatud, aknad ja rõdud lilledega kanistatud ja seinaplaadid tejhatud mustritega joonistatud. Igal uksel ja ukselingil on oma lugu rääkida. Kõik on nii läbimõeldult ja detailselt ehitatud ja kujundatud, et paneb lausa õhku ahmima see ilu.
  Marisel läks süda härdaks, kui ta nägi keskväljaku juures, poe ligidal väliseina ääres magamas ühte kodutut, kellel oli seal lausa pesa. Kogu ta elamine asus ühes kohas ja palava ilmaga magas ta õndsat und, veeklaas kõrval. Mitte keegi ei häirinud teda. Pigem poetasid inimesed magaja kõrval olevasse kaussi sente. Vaid üks vaegnägija, valge kepiga mees ajas kogemata kodutu veetopsi ümber, mille peale kodutu ärkas. Kuid juba kibekiirelt andis üks möödija talle uue veetopsi. Inimesed on sõbralikd ja arusaajad.
  Maris kondas vist kõik keksväljaku poed läbi. Enamustes neist müüakse sama kaupa, rohkelt suveniire ja riideid.

  Kui ta keeras ühest vaiksemast tänavast üles, et ronida mäkke ja sealt üle vaateplatvormi koju minna, tundis ta, et keegi jälgib või jälitab teda. Naine kiirendas sammu, kui see võttis teda võhmale, kuid hirmu peletamseks hüppas ta sisse ühte kohvikusse, mis õnneks jäi tee peale. Ta hingeldas ja võttis istet, kui nägi enda kõrval seismas kedagi. Süda puperdas ja hirmuhigi oli otsmikul ning Maris tahtis appi karjuda, kui jälitaja sulges selja tagant ta suu.  

24. november. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar