laupäev, 25. november 2017

ELU PÄRAST ELU 2.(16.pt)


  1. peatükk
  Lembit jõudis koju tagasi alles vastu südaööd. Mathilde tundis ennast halvasti. Ei, mitte tervise pärast, aga nüüd oli ta päris kindel, et vennal on kusagil noorik, aga ei taha õele seda tunnistada. Mathilde arvas endiselt, et ta takistab vennal eraelu elamist. Süütunne kasvas iga päevaga.
  „Tere õdakut, õtse!“ imestas vend, et õde istus köögis ega maganudki veel.
  „No tere, tere. Oli sul vast asjaajamist! Ja sa ei pea minu pärast muretsema ning kedagi mulle seltsi saatma, olen nii suur tüdruk küll, et saan endaga ise hakkama!“ iroonitses Mathilde.
Lembit muheles habemesse ja vaikis. Tegelikult oli tal õele väga palju rääkida, kuid mees pidas õigeks nende uudistega lagedale tulla alles uuel päeval, kartes, et põdur õde ei saa muidu und. Uudised ei olnud just kergete killast ning Lembit ise ka alles seedis neid ja ega ta polnud päris kindel ka kas rääkida nendest õele või mitte.
  „Õtse, õeke, ma olen tõesti täna väga väsinud. Kui lubad, lähen ja viskan pikali, sest olen endiselt seda meelt, et hommik on õhtust tergem.“ loivas Lembit oma tuppa, sulges ukse ja potsatas riietega voodisse. Ega tal ausalt öeldes und ei olnudki, aga vana mees tahtis üksinda olla ja mõelda oma elu üle järele. Ja mitte ainult oma elu üle, sest värsked uudised puudutasid tem õde väga tugevalt ja valusalt. Isegi nii valusalt, et Lembit oleks nagu füüsilist valu tundnud. Veri on paksem kui vesi, ehk võiski nii olla.
Umbes nädalajagu päevi tagasi kohtus Lembit juhuslikult oma esimese pruudiga, võib vabalt öelda, et oma esimese armastusega, sest nii see oligi. Saatuse tahtel toonased noored kahjuks kokku ei jäänud, kuna Lembitu kauaaegne abikaasa Maive, naine, kellega ta aastakümneid koos elas ja kelle hiljuti mattis, püüdis Lembitu valedega võrku ning lõi üle, pehmelt öeldes. Olgugi, et Lembit nuttis oma esimest armastust aastakümneid taga. Aga see selleks. Eelmisel kohtumisel kutsus Reili Lembitut endale külla ning sealt mees just tuligi. Tegelikult oli neil plaanis vaid veidike kohvi tassi taga vestelda, aga asi võttis teise suuna. Reili nimelt töötas haiglas anestesioloogina ehk narkoosiarstina kaua aastaid, töötab pensioni kõrvalt veel praegugi, sest spetsialiste ei jagu, nooremad on välimaale tööle pagenud ja eks omal soovil soovib nooruslik ja tervisest pakatav arst ka pensionile lisa teenida. Kui arst hakkas oma pikkadest tööpäevadest ia hirmudest rääkima, ei saanud ta pidama. Eks ole arstideki inimesed kes kõike muresid ja saladusi endas kanda ei jaksa. Hea kui on olemas lähedane sõber või perekonnaliige, keda nad saavad usaldada ning kellele ka nad vahel oma tööga seonduvatest muredest räägivad.
  „Tead, Lembit, ma olen nii mures. Meie väikeses haiglas on liiga palju hemofiiliahaigeid viimasel ajal, lähtuvalt 2013. aastal tehtud uuringutest, mis väidavad, et Eestis on üldse kokku hemofiiliahaigeid õnneks ligi sada. Ehk siis 1 haige 10000st. Inimesed tihtilugu ei tea mis haigusega tegu on, kuna rahvasuu nimetanb seda Kuninglikuks haiguseks ja siis arvatakse, et tegu ei ole hullu ega eluohtliku diagnoosiga. Haiguse staadiumid on küll erinevad, aga sellest haigusest ei parane keegi. Eks se nimi ole pandud Romanovite dünastia järgi, sest nemad on ühed tuntumad avaliku elu tegelased, kes seda põdesid. Tekib juba hirm, et inimesed on massiliselt verd pilastama hakanud, kuigi nii mõelda ja öelda pole vast ilus, eriti minul, arstil. Aga ma siiralt loodan, et meie jutuajamine jääb meie vahele, sest olen andnud artivande ja kui see saladus peaks kusagilt läbi imbuma, on minu karjääril, või lausa elul kriips peal. Hea küll, tegelikult ma küsin su käest otse. Kas sa tead, et Mathilde ei ole su pärisõde? Kas sa tead, et tema juured ulatuvad kaugele Venemaale? Oled sa teadlik, et sinul on teine isa? Või tead sa ka seda, et su poolõde Mathilde on hemofiilia edasikandja?“ valgusid pisarad vana naise silmi. Olid need kaastundepisarad või hirmupisarad, et ta arstivannet eiras? Tegelikult ta seda viimast eriti ei kartnud, sest nagunii oli tema juba oma töö, omast arust, siin ilmas ära teinud ja ta ei kartnud edasist. Samas usaldas ta laembitut pimesi ja ausalt öeldes ei ole lakkanud ta teda siiani armastamast. Aga armunud inimene on pime ja teebki tihti vigu, mida ta hiljem kahetsema hakkab. Ka kõrgeaulised tohtrid ei ole sellest priid.
„Hmm, vaat kus lops! Uskumatu! Aga samas,,,jah, jaa, ma tean oma õe elust palju, liigagi palju, aga ma olen neid saladusi aastakümneid endas kandnud, kuid seda, et ta mu poolõde on, selles ma polnud päris kindel. Aga kui sa väidad, ju siis nii on. Olen jah teadlik õe higusest, aga sellest mitte, et tema juured kaugele Venemaale ulatuvad, sest juuri määratakse ikka ju ema liini pidi ja ema on meil üks.“ oli Lembit kahtleval seisukohal.
  „Olgu, olgu, kutsugem siis neid isapoolseteks juurteks, mis Venemaale ulatuvad. Sa oled ikka paras tähenärija, nagu vanasti!“ vaatas Reili muheda pilguga, tõsist juttu rääkides, Lembitut.
  „Oletagem, et nii ongi. Aga kes on siis minu isa? Kui sa juba nii tark oled, ehk oskad ka sellel küsimusele vastata?“ oli Lemps uudishimulik.
  „Sinu isa, noh, tema sai isaks üsna puberteedi-eas ning praegu ei ole teda enam elavate kirjas. Kahjuks.“ jäi arst millegipärast kidakeelseks.
  „Nojah, mis seal ikka, mina olen veendunud, et isa on see kes last kasvatab, mitte see kes ta sigitanud on ja vastutusest eemale hoidnud, seega oli mu bioloogiline isa, kes ta oli, mind see eriti ei morjenda.“ andis Lembit teada.
  „Oled sa valmis veel mind kuulama või olen sind südamepõhjani ära tüütanud?“ jäi Reili viiskaks.
  „Anna aga haugu, mis mul ikka enam kaotada!“ tahtis Lembit naist edasi kuulata. Tegelikult Lembit täitsa nautis Reili seltskonda ja usaldas ka teda, kuna tundis teda aegade algusest ja mäletab siiani, et võis teda juba siis usaldada. Pigem oli Lembit see, kes naise usaldust pettis ja teisel ennast ära moosida lasi. Kummaline, et nüüd, aastakümneid hiljem, Reili ikka veel usaldab sinisilmselt seda petist. Naised ja nende sinisilmsus!
  „Ohjh, päris raske on sellest kõigest rääkida. Tean, et teen suure vea, aga ma ei suuda ka vaikida. Nagu sa tead, olen ma narkoosiarst ja puutun haiglas kokku iga patsiendiga kes läheb operatsioonile. Pealegi on meie haigla nii pisike ja arstide visiidi ajal saame igast patsiendist ideaalse ülevaate, sest peame ju nende diagnoosidega kursis olema. Nõndaks siis. Alevis elab üks naine, nimega Mirell, see on väga haruldane nimi ja minu teada teist sellise nimega inimest meie registris üldse ei olegi. Kas saad aru millele või kellele vihjan?“ küsis Reili.
  „No oletame, et saan, sest ma tõesti tunnen ka ühte sellenimelist meie kandis siin. Edasi?“ muutus Lembit üha uudishimulikumaks.
  „Sellel naisel on poeg, õigemini on tal kaks poega, üks esimesest abielust ja teine päris titake alles. Kas tead, et Mirell põeb ka hemofiiliat? Olgugi, et reeglina põevad mehed, aga naised kannavad seda edasi. Kuid juhtub ka erandeid ja jsut see Mirell ongi erand. Tema vanem poeg, oehh, ei suudagi nime meenutada, igal juhul mingi väga noortepärase nimega noormees, tema põeb ka hemofiiliat. Ma olen nii hämmingus, sest need diagnoosid pandi nendele patsientidele alles hiljuti. Õnneks osatakse tänapäeval seda haigust kontrolli all hoida, sest sellest ei tervene keegi. Aga patsiendid peavad väga hoolsad olema oma tervisejuhendite jälgimisega, muidu on kuri karjas. Vanasti oli hemofiilia haige eluiga ikka päris lühike, kuid tänapäeval on meditssi areneunud...Annaks jumal, et ükskord leitaks ka ravim, mis selllest ahigusest terveks ravib!“ oli Reili tõsiselt mures.
Lembit vajus mõtteisse. Neid oli ju päris mitu õde ja venda, osadest ei tea Lembit ja Mathilde siiani midagi. Ja Mathildel oli omakorda päris mitu last, kelle kasvatusõigused nad Johhannesega ära andisid ja just selle sama haiguse pärast. Mathilde küll arvab, et tema sünnitatud lapsed on kõik ammu surnud, kuna tollel ajal surid tõesti selle haigusega lapsed väga noorelt. Kuid samas otsib ja näeb ta paljudes, tema laste vanustes inimestes, oma lapsi. Ta ei ole sellest kunagi üle saanudki. Enne oli tal veel Johhannese õlg, millele toetada, kui ahastus kippus maad võtma, kuid nüüd oli ta hingelt üksi, sest palju tuge ikka Lembitust talle oli ja lemmiksugulane oli teda maha jätnud, oma elust välja visanud. See kõik tegi tegelikult Mathildele väga palju haiget. Tegelikult oligi vaid Lembit kes Mathilde minevikust teadis, sest vana naine oli suutnud oma saladusi kiivalt varjata ja välja näidata ennast õnnelikuna, kuigi mitte keegi tegelikult ei näe naise hinge, kes on saatuse tahtel pidanud oma ihuviljadest loobuma.
  „Aga ise? Räägi endast ka? On sul pere? Oled või olid õnnelikult abielus? Või oled koguni vanaema?“ tahtis Lembit juttu teise teema peale veeretada.
  „Ah, mis nüüd mina! Elupõline vanatüdruk olen. Sina ju mind ei tahtnud!“ oli Reili torssis näoga.
  „Egas mina ainuke mees siin maamunal pole, neid kavalerikandidaate sul ju ikka jagus. Väga paljud poisid oli minu peale kadedad.“ mäletas Lembit minevikku sama hästi nagu eilset päeva.
  „Tead Lembit, kõige kurvem ja hullem ongi see, et ka mina põen hemofiiliat....“ takerdus arsti jutt pisaraisse.

  „Mida? Sa ei taha ju ometi öelda, et...?“


25. november. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar