kolmapäev, 21. oktoober 2015

Äratundmishirm



   Paar viimast õhtut-ööd olen olnud Lea Jaanimaa "Äratundmishirmu" meelevallas. Ei, ei, ma ei tundnud hirmu! Pigem elasin täiel rinnal Meelika maailmas ja tundsin kohati lausa füüsilist valu.

  Lea raamatutest olen tänaseks lugenud läbi 3 , kuigi neid on kokku ilmunud 4. Ühte neist mul endal ei ole, aga lugesin pool sellest Rahva Raamatu kaupluses läbi. Loetud on : "Tagurpidi valed", "Kuidas, palun?" ja nüüd siis ka "Äratundmishirm:" Pooleldi loetud "Tule eile meile".

  Lea Jaanimaa kirjutab elulisi raamatuid, ulmekirjandusega siin kohe kindlasti ei ole tegu. Tema teosed on kaasahaaravad ja hoogsad ning väga sisutihedad.

 Antud raamat räägib ehedalt sellest kuidas Eesti naine läheb Soome, kui Imedemaale, tööotsinguile. Kuidas tal tuleb silmitsi seista väga hullude olukordadega ja sattuda ise ohvri rolli ja seda väga valusas mõttes.

  Mina olen ilmselt üks väheseid eestlasi kes Soomes oma jalga maha ei ole saanud, aga Lea suutis mul Soomest päris eheda pildi maalida oma memuaaridega.

  Ja väga, väga hea tähelepanek! Ka mina ei mõista miks Soome kolinud või tööle läinud eestlased kasutavad vale kõnepruuki, nagu autor oma teoses välja tõi. Me tõesti ei lähe kunagi Eesti vaid läheme Eestisse!!! Ka väga paljud minu tuttavad tulevad Eesti...no ma ei või :(

   Raamatut ümber ma kirjutama ei hakka. Peate ise lugema. Aga raamatupoe lehelt väikse tutvustuse lisan siia ja soovitan külastada raamatukogusid või raamatupoode, kuna mina igal juhul väga nautisin selle raamatu lugemist.


Meelika on idamaise välimusega otsustavalt tegutsev naine. Algul pole kerge märgata, et selles suurepärases koosluses peitub väga õrn hing. See asjaolu saab mitmele tema suhtele saatuslikuks.
Ühel päeval tunneb Meelika, et tahaks oma elus midagi muuta ning otsustab suvilakrundile maja ehitada. Pangalaenu saab ta hõlpsasti, siis aga algavad probleemid. Ränka kriisi satuvad nii Eesti majandus kui ka Meelika isiklik eelarve. Üks mõtlematu lause hävitab tunde, millest oleks võinud areneda midagi väga kaunist. Hingelise ja rahalise kriisi lahendamiseks otsustab Meelika Soome tööle minna. Loodetud parema elu asemel tuleb naisel hoopis heidelda heaoluriigi pahupoolel. Töö ta läbi katsumuste leiab, ent aasta pärast koju tagasi pöördunult tõdeb, et oli lahkudes allkirjastanud lepingu, mis tähendab rahalist hukatust...
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar