kolmapäev, 21. september 2016

Kallis Ema käis külas. Sõbrad. Boršipõhjad

kallis Ema, poeg Germo ja perekass Zorro


   Kui mina hommikul silmad avasin ja telefoni järel haarasin, oli kallis Ema juba Vana-Pärnus. Paar tundi kadus nii ruttu kätte, et ei saanudki aru. Samal ajal jõudis ka Eve kohvitamas käia. Siis tõmbasin Ema telefonist pildid oma arvutisse, et need ühele meilile saata, siin ma neid ei avalikusta, küll aga täna tehtud fotosüüdistused sobivad kenasti mu avalikku päevikusse. Aitäh, kallis Ema, et sa olemas oled!

...


  Enne seda, kui Ema bussile saatma läksin, jooksime kallite Natali ja Leenaga minu kodu juures kokku. Panin boršipõhjade tarvis liha keema ning hakkasin juurvilju hakkima, kui olidki juba Natali alias Tulihobu ja tema õde Leena koos vahukoorekringliga meil külas. Ilusate inimeste seltskonnas kaob aeg kätte, kuid selle aja sees jõudiski supiliha kenasti pehmeks keeda ja hakkasin edasi toimetama. Tulihobule siirad ja suured tänud luuleraamatu VAIKUSE PAISU TAGA eest! Mina olen see õnnelik kes sai selle  raamatuga tutvuda juba enne selle sündi. Kirjutasin ka väikse tutvustuse:

Leena, Natali, Germo ja Zorro
Natali alias Tulihobu teine luuleraamat
ja jälle üks pühendusega raamat juures, aitäh, kallis Natali! :)

Sellest luuleraamatust leiab erinevaid žanre ja kujundeid. Kui raamatu iseloom on valdavalt metafoorivaba ja sotsiaalse alatooniga, laskub sonetipärg muinasjuttu, ohvrimeelsesse muinasjuttu. Autori otsekõne on omamoodi paeluv ja emotsioonid ilutsemata ehedad. Raamat on pisut ka newtonlikult dünaamiline. Tulihobu oskab tabada hetki, neid usutavalt kirjeldada ning lugeja endaga kaasa viia, olgu siis tegu kas paganliku maailmaga või hingekosutuse-, enda leidmisega.

   Kui ma boršipõhjade keetmisega ametis olin, jõudis kallis Jaanika meile. Nii me siis ühiselt mekkisime, et supipõhjad tuleks maitsvamad. Võin kinnitada-tulid! Lausa 10 purki boršipõhjasid on nüüd (vara)salves. Panen siia ka oma retsepti:

viilutatud porgandid õli sisse keema...
kapsas ja peet
kurgid, paprikad, sellerid, till...
tomatid...
liha supipõhja sisse, suitsukondid ja koot...
küüslauk, õli, äädikas ...
10 purki boršipõhju....

200 g õli
5 sl äädikat
1 kg porgandeid
170 g suhkrut
20 tera musta terapipart
5 loorberilehte
1 kg tomateid
1 kg sibulat
soola või puljongikuubikuid
küüslauk
seller (3 vart)
1 kg peeti
3 kg kapsast
tilli
1 kg kurki
2 paprikat
sinepiseemneid
suitsukondid ja seakoot

  Paned õli keema, lisad sinna peedi-ja porgandikuubikud (või riivituna), keedad 5 minutit ja siis hakkad vaikselt teisi komponente lisama, tahkemad enne. Tomat ja kurk annavad ise juba palju vedelikku välja, seega muutub mass üsna vedelaks (mitte nii vedelaks nagu letšod jne...) Mina keetsin ja muudkui maistsesin, nagu mul kombeks on. Kui vaja lisa maitsestamiseks soola ja suhkrut ja äädikat juurde jne...Keetsin nii kaua kui arvasin vaja minevat. Siis sulgesin need kuumana purki ja keerasin purgid kenasti kummuli, et need tõmbaks vaakumi alla (nagu ikka).

  Selline ta sai, tegus päev!

21. september. 2016.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar