reede, 22. juuni 2018

MEELESPEAD - Helju Pets


 Ma olen paar viimast ööpäeva veetnud selle raamatu lummuses ja seda otseses mõttes. Tegu on Helju Petsi romaaniga "Meelespead," mis märgiti ära kirjastuse Tänapäev romaanivõistlusel 2015. aastal. Sellel ajal oli see selle autori viies romaan, kuid ma pole veel kursis palju tal neid tänaseks ilmunud on.

 See, ligi 500 lk-line romaan on nii põnev, et ma lükkasin nii mõnegi kodutöö edasi, et saaks lugeda, ainult lugeda ja lugeda. Tohutult hästi kirjutatud, lihtsas ja selges keeles. Mahuka raamatu kohta ei lohisenud ega logisenud see kusagilt, pigem andis iga rida hoogu juurde ja mul polnud isegi aega oma pahet (suitsetamist) harrastada. Vaat nii mõjub üks ülihea raamat.

 Ma tõmbaksin väga, väga palju paralleele Leelo Tungali "Seltsimees lapsega," aga julgen öelda, et mulle meeldis see raamat isegi rohkem. Kuidagi haakuvam ja põnevam oli, kuigi ennist arvasin et Leelo raamat oli, on ja jääb minu jaoks Sajandi Raamatuks. Süžee on suhteliselt sarnane neil kahel raamatul ja põlvkonnad raamatutes ka. Kuigi mina olen ka sündinud Eesti Nõukogude Sotsialistlikus Vabariigis, polnud minu jaoks lapsepõlv üldse õõvastav ja ei tundunud ka nii karm, nagu antud raamatute sisus. Aga tõenäoline on see, et kõige rängemalt elasid Eesti Vabariigi kadumist ja Nõukogude Liidu alla minemist üle tolle aja eestlased, sest see ränk taak, mis nende hingesid siiani rusub, ei unune iial, kahjuks. Pean silmas küüditamist ja külade suremist, vene võimu kätte minemist. kus tuli kõndida mööda nööre ja teha täpselt seda nagu riigi kord nõudis. Elati hirmus, et kui käske ei täida ja Eesti Vabariigi sümboolikaga "lehvitad, "ootab ka sind Siberisse sõit.

 Olen nüüd enamvähem kõik Tänapäeva romaanivõistluse (2015) "võidutööd" läbi lugenud ja julgen öelda, et mina oleksin valinud just selle raamatu võidutööks, sest siit on väga palju õppida ja üleüldse võiks seda raamatut lugeda ka tänapäeva noored (jah, las ma kõlan vanurina), vähemalt põlvkond minust nooremad. Oma emade, isade ja esivanemate saatusega võiks (või lausa peaks) kursis olema, ehk muudab see noorte suhtumist eakamatesse. Olgugi, et mina olen aastakümneid noorem kui selle raamatu tegelased, leidsin ma siiski palju äratundmisrõõmu, kohati nagu oleks minu elust kirjutatud.

 Minu lemmikraamat!

Aitäh teile, Helju Pets, et toote minevikku tänapäeva, sest see kes minevikku ei mäleta elab tulevikuta!

Rahva Raamatus on see raamat hetkel müügil häbematult odava hinnaga:


Raamat

MEELESPEAD

Autor: HELJU PETS
 2 Google +0  0 Share0

„Meelespead” on 1940. ja 1950. aastate Hiiumaal hargnev perekonnalugu, mis kirjeldab väikeste inimeste elu ja otsuseid suurte ajaloosündmuste keerises. Loo keskmes on tüdruk nimega Ede, kes elab vanavanemate hoole all ja saab koolis stalinistliku kasvatuse, teadmata seejuures midagi oma vanemate saatusest.
Traktorist jõllitas suuremõõdulist kullatud raamis Stalini portreed.
„Noh, vaata!” uhkustas Luukere. „Vean meie riigi juhti! On ju Stalin!”
„On,” nõustus traktorist. „Aga kuhu sa viid ja miks?”
„Viin isakese pildi tema tütrele. Kas sa siis pole kuulnud, et Metsakülas elab Stalini tütar, Ede Müller? Saksa perekonnanimega küll, aga mis sellest.”
Tänapäeva 2015. aasta romaanivõistlusel äramärgitud „Meelespead” on Helju Petsi viies romaan.
ISBN 9789949277827
Ilmumisaasta 2015
Keel eestikeelne
Formaat Kõvakaaneline
Lehekülgi 488 lk
Mõõt 221x149x32 (mm)
Kirjastus TÄNAPÄEV
Lisamise aeg: 30.04.2016



22. juuni. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar