pühapäev, 17. juuni 2018

AJUTINE ELU- Hugo Vaher


  Paar päeva ühe romaani seltsis on taas möödunud. Lõpetasin just Hugo Vaheri romaani "Ajutine elu" lugemise. See romaan märgiti ära kirjastuse Tänapäev 2015. aasta romaanivõistlusel.

  Loen viimasel ajal palju kirjastuse Tänapäev romaanivõistluse raamatuid ja millegipärast meeldivad mulle just ära märgitud raamatud poole rohkem kui näiteks võidutööd. Kummaline, eksole? Ja paljud mu tuttavad, kellega on sellel teemal juttu olnud, arvavad sama. Aga jah, maitsed on erinevad ja minu jaoks peab ka teema haakuma, raamat peab haarav olema, et ei tekiks momenti seda (jäädavalt) käest ära panna...

 Mulle väga, väga see valusalt eluline romaan meeldib. Kohe väga! Raamat kõneleb kolmest eluratta kodarate vahele jäänud mehest, ehk rahvakeeli geoloogist, ent ometigi on nemad ka inimesed ja vaata, et inimlikumad inimesedki kui paljud teised. Eriti meeldib mulle peategelane Andres, -see üdini aus ja intelligentne mees, kes kaotas kunagi oma naise ja lapse õnnetuse tagajärjel, hakkas jooma, kaotas kõik ja sattus tänavale. Eluheidikute elust tänaval, ellujäämisest ja surmaga silmitsi seismisest see raamat kõnelebki. Mul oli nii kahju, et see otsa lõppes. Tõsiselt kahju.

 Hugo Vaheril on väga hea käekiri, piltlik väljendusviis ja tohutult jõulised kujundid. Nutta sain üle pika aja. Mitte, et ma seda väga tahaksin, aga see emotsioon, mida tekitab raamatu lugemine, see on hoopis teine nutt(mine). Kuna see oli esimene raamat mille selle autori omadest läbi lugesin, loen kindlasti veel ja soovitan teilgi seda teha.

 Elu ei ole vaid lillelõhnaline ja positiivne, seda kogeme me kõik. Olles ise viimasel ajal situatsioonis, kus n.ö. sisekliima käärib, siis paneb imestama millised silmakirjalikud ja valelikud on inimesed. Just nemad peaksid seda raamatut lugema, võtma õppust Andresest, eluheidikust, kes ka surmaga silmitsi seistes suudab ja tahab jääda iseendaks-ausaks intellktuaaliks.

 Kindlasti on see raamat üks mu lemmikutest mille selle aasta numbris olen läbi lugenud! Aitäh!

Rahva raamatu lehelt:

Raamat

AJUTINE ELU

Autor: HUGO VAHER
 1 Google +0  0 Share0

Kõik pidi olema ajutine. See ei saanud jätkuda kaua. No aasta-paar veel. Kõige enam ehk viis aastat. Mõte sellest kiskus temas jälle lahti midagi, mis igapäevatoimetuste ja kohati ohtra joogikraamiga kinni oli kasvanud. See oli parandamatu haav. Kümme aastat. Kui ajutine see on? Lapsena tundub nagu igavik. Täna, viiekümnesena, kadus iga aasta justkui peeruhais tuulise ilmaga. Andres muigas. Ja siis naeratas. Ta suutis veel olla irooniline. Kõik ei olnud kadunud. 
Hugo Vaheri sulest on nooremale ja täisealisele lugejale kirjastuselt Tänapäev ilmunud „Punk ei ole surnud” (2012), „Skvotterid” (2013) ja „Ümera Mehed Roosa Villast” (2014). Seekordne teos „Ajutine elu” märgiti ära kirjastuse Tänapäev 2015. aasta romaanivõistlusel. See on lugu kolmest karmi, aga mitte alati õiglase elu hammaste vahele jäänud mehest, kellest igaühega on saatusel omad ettearvamatud plaanid.
ISBN 9789949277810
Ilmumisaasta 2015
Keel eestikeelne
Formaat Kõvakaaneline
Lehekülgi 216 lk
Mõõt 222x149x17 (mm)
Illustreerija(d) ANGELIKA SCHNEIDER
Kirjastus TÄNAPÄEV
Lisamise aeg: 30.04.2016
18.902.57 €
Kaupluses püsikliendile: 2.57 €
Kaupluses: 2.70 €
Kaup kätte: Kiirtellimusega: homme, 18.06

17. juuni. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar