esmaspäev, 11. juuli 2016

Tulge külla teed jooma

Anneli, Kaidi, Germo
   Kui Muhamed mäe juurde ei saa ega jõua, jõuab mägi Muhamedi juurde, eksole? Täna jõudsid 3 külalist meile enamvähem ühel ajal külla. Annelist ja Kabristest olen ennegi kirjutanud. Eelmisel kolmapäeval oleks taas võimalik olnud Anneliga ravimtaimi korjama minna, seekord Matsiranda, aga jäi teatud põhjustel minemata. Suvi on ees, küll me jõuame veel korilusega tegelda. Aga maalt linna külla tulla on eriti mõnus, sest aiamaal alati jagub üht koma teist mida külakostiks kaasa tuua (kuigi see ei ole kohustuslik). Nüüd on mu köök täidetud värskelt aiamaalt võetud sibula- ja tillilõhnaga. Peab poodi kartuli ja hapukoore järgi lippama, sest suvisel ajal on ju parim söök värske kartul ja sibula-tilli-hapukoore salat. Anneli kodu ümbrus on ravimtaimedest tulvil ja ta käib ka laatadel ja teistel suvesündmustel pakendatud ravimtaimi müümas, värskeid, puhtast loodusest korjatud ravimtaimi. Nurga talu teesid. Nii sai ka mina täna kahe ravimtaimepaki võrra rikkamaks, põdrakanepi (Katrin Kuresalu, selle kingin sulle/vast Anneli lahkel loal/) ja pojengiõie tee. Panen pildid üles ja ravitaimede pakkide tagant saate lugeda (pilti suurelt avades) mille jaoks need teed vajalikud on.
pojengiõie tee ja põdrakanepi tee

pojengiõie tee ja põdrakanepi tee


  Tegelikult kasvab maal väga palju ravimtaimi, ühed ei saagi veel närtsida, kui teised juba võimust võtavad. Tuleb lihtsalt taimi tunda, et teie toidulauale ei satuks ülimürgiseid "isendeid." Näiteks metsades on ahvatlevad näsiniinid ja ussilakid, mis tihti lapsi meelitavad. Ka vereurmarohu ja teiste mürgisemate taimedega tuleb ettevaatlik olla. Eriti karuputkega, mida vohab viimastel aastate Eestis eriti palju, see on üliohtlik taim.

  Ja Eve ning Kaidi jõudsid ka täna meile kenasti külla. Ma olen endiselt valves ja ei taha veel Gemoga pikki teekondi ette võtta, seega on paras aeg astuda meie juurest läbi ja proovida erinevaid raviteesid. Oleme kodus olemas ja külaliste ootel. Aga juba kahe nädala pärast tahaks metsa liikuda, sest kõik lisavad ahvatlevaid seenepilteja pealegi saab veel ka augustis ravimtaimi korjata. Nii meie koos Eve ja Anneliga köögis kohvitasimegi, kui Germo ja ta kunagine kooliõde Kaidi toas nurmenuku-piparmündi teed rüüpasid.

  Eile õhtul istutasin ka tääkliilia ära. Tegelikult tahaks selle lille potti veidi liiva saada, aga küll ma ka selle saan. Praegu kasvab ta turbamullas. Minu meelest on toalilled just need mis (kes) teevad kodu hubaseks. Tahaks nii väga endale veel luuderohu ja juudihabeme võrseid saada. Kui kellelgi on need lilled olemas ja ta raatsib nendelt võrseid võtta, siis tänan juba ette.

tääkliilia

Imelist esmaspäeva!

11. juuli. 2016.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar