pühapäev, 17. juuli 2016

Ikka kodurajoonis...

Germo muru niitmas

   Tegelikult tahtsin eile metsa seenele minna, aga plaanid muutusid. Mõnes mõttes oligi see hea, sest oli viimane aeg vaarikapõõsad tühjaks korjata, kuna vaarikad on kohati vanad ja hallitavad. Sellel aastal on kuidagi liiga vara ka kõik puuviljad valminud, nagu oleks juba augusti kuu.

juba sujub...

Germo niidab aias muru

  Germo niitis eile muru. Natuke oli raskusi tal sellega, kuna sirge joone hoidmine ei ole just tema jaoks kerge. Aga näitasin natuke ette ja pärast tuli tal juba paremini välja. Nii me kolmekesi aias asjatasimegi, lisaks niitmisele, korjasime marju, ravimtaimi, šašlõkitasime ja ladusime puid. Ühesõnaga töökas laupäev oli enne õhtust naabrinaise sünnipäeva. Jah, sellel korral keetsin valmis 4 purgijagu segumoosi, mis koosneb vaarikatest, mustsõstardest, punasõstardest, tikritest, kirssidest ja suhkrust. Päris hea sai.

4 purki segumoosi sai purki...

punasõstrad, mustsõstrad, tikrid...

suvised suutäied...

vaarikapõõsad on tühjad...



lillakas-roosad raudrohutaimed

  Kallil ämmal kasvavad aias ka lillakas-roosad raudrohutaimed. Imeilusad. Tema lahkel loal korjasin neid endale veidike. Mäletan juba lapsepõlvest, kui vanavanema mulle rääkis, et raudrohul on vere hüübimist soodustav toime. Ka köharohuna on ta hea, eriti siis, kui köha on kinnine. Raudrohi aitab köha lahtistada ja välja ravida. Ka võtab ta ära pea ja selja piirkonnas olevad valud ja ja mõjub tõhusalt seedetegevusele, kergendab neerude tööd, aitab vereringehäirete ja südame kloppimise puhul ning leevendab nastel menstruatsioonivaegusid. Ja need kes vaevlevad söögiisutuse käes, peaks seda teed tarbima, sest see tekitab söögiisu. Aga, nagu ikka raviteede puhul, ei tohi ka seda teed ülemanustada, ning soovitav oleks juua 1 tassitäis päevas ja umbes 10 päeva vältel, siis pausi pidada. Maitse on küll mõru, kuid toime on ka tugev. Parema maitse saamiseks võiks kasvõi veidi aedpiparmünti lisada. Mõjuvad koos hästi.

  Eile saatis keegi hea Helle Tallinnast mulle juudihabemed (toataimed), lillad ja rohelised. Keegi hea Arabella toimetas ned Pärnumaale ja hea Anneli tõi need mulle koju kätte. Aitäh, aitäh, aitäh! Olen üliõnnelik. Nüüd need ehivad Germo toas raamaturiiulit ning luban neile hea "ema" olla :) Minu jaoks on toalilled alati kodu kodusemaks ja hubasemaks muutnud. Mulle ei meeldi, kui kodu on nagu range väljanägemisega kabinet, kus puuduvad värvid ja hubasus. Lisaks toataimedele muudavad kodu rõõmsamaks ja kodusemaks  ka käsitööna valminud voodikatted, vaibad, kardinad jmm...Nojah, lõpmatuseni ma oma kodu ka just botaanikaaiaks muuta ei saa, eks ma valin milliseid lilli tahan. Aga juudihabemed panevad nostalgitsema. Kunagi oli mul neid lausa 3 sorti, lillad, rohelised ja valgetriibulised. Viimaseid tahan ka endale soetada.

juudihabemed Germo toas

minu tuttuued juudihabemed. raamatud kinkisin taimede eest headele inimestele

Kena pühapäeva vihmasest Pärnust!

17. juuli. 2016.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar