esmaspäev, 22. aprill 2019

Uus külmkapimagnet Marokost


 Inimesed muudkui reisivad ja reisivad, teeb kadedaks lausa. Ok, tegelt plaanin minagi taasreisima minna. Armas Ave käis seekord ennast Marokos tuulutamas ja tõi mulle sealt külmkapimagneti. Varsti tuleb vist suurem külmkapp mureteseda ja seda just magnetite tarvis.

 No üks armas kaamelipastakas tuli ka ning järjehoidja. Need on mõlemad mulle lausa vajalikud. Mõnikord armastan ju kirjutada ning raamatuid neelan kogu aeg ning vahel loen mitut korraga, seega läheb mul neid järjehoidjaid ikka tarvis. No ja siis lisaks veel tulemasin ning maiustused. Aitäh, kallis Ave!

 Millalgi kinkis Maarja mulle ka külmkapimagneti, Läti oma. Sellest ma ei olnudki bloginud, sestap mahub ka see siia blogisse kenasti ära. Et oleks kunagi, vajaduselt, spikerdada kes kusagilt midagi tõi ja kinkis. Nii nagu blogin tassidest (kruusidest), blogin ka magnetitest.
Maarja toodud magnet Lätist

Ave toodud magnet Marokost

Veidi Marokost, Vikipeedia abiga:


Maroko

 

Maroko on kuningriik Loode-Aafrikas. Selle koosseisu kuulub ka vaidlusalane territoorium Lääne-Sahara.
Marokol on pikk Atlandi ookeani äärne rannajoon, mis Gibraltari väinast möödudes jätkub Vahemere ääres. Naaberriigid on Mauritaania edelas ning Alžeeria idas ja kagus (piir Alžeeriaga on kinni). Vahemere rannikul on ka kaks Hispaania enklaavi Ceuta ja Melilla. Atlandi ranniku vastas on Kanaari saared ja põhja pool teisel pool Vahemerd on Hispaania.
Marrakechi linnast 63 km kaugusel Kõrg-Atlase mäestikus asub Põhja-Aafrika kõrgeim tipp Jbel Toubkal (4167 m).
Maroko pealinn on Rabat. Suurim linn on Casablanca. Teised suuremad linnad on Agadir, Fès, Marrakech, Meknès, Tanger ja Tétouan.

Rahvastik

Maroko põlisrahvaks on iidsetest aegadest pärit heledanahalised berberid – kõrberändurid, kaubitsejad ja kunagised sõdalased. Berberid elavad mägi- ja poolkõrbealadel. Kõrbes rändleb beduiine. Prantslaste ja hispaanlaste hulk on Maroko iseseisvumisest peale vähenenud.
Marokos elab 2007. aasta seisuga 33 757 000 inimest. Riigi rahvastik on pidevalt kasvanud ja 2025. aasta eeldatav rahvaarv on 42 000 000 inimest. Maroko rahvastik on demograafilise ülemineku esimeses etapis, kuna sündimus on suur ja suremus väike. Rahvastiku tihedus on keskmiselt 68 in/km2. Kõige tihedam on asustus linnastunud rannikualadel. Maroko lõunaosa ja mäestikualad on asustatud väga hõredalt.
Linnades elab 58% inimestest.
Aastal 2011 toimunud referendumi tulemusena sai üks berberi keeltest, tamazight, riigikeele staatuse.

Ja siia Vikipeedia link ka, lugeda saad SIIT!

 Mõnusat kevadet!


22. aprill. 2019.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar