kolmapäev, 6. märts 2019

HÄRRA SUURVAIM - Mati Soonik


 Nonii, selleks korraks on öökapp Mati Sooniku raamatutest lage, just lõpetasin ta jutustuse "Härra Suurvaim" lugemise.

 See osutus kõige paremaks raamatuks, mida tema loomingust lugenud olen.

 Tegevus toimub küll hästi ammusel ajal, 1946. aastal, mil Stalin oli kommunistidel Jumala seisusesse tõstetud, aga lugeda oli põnev, ajad olidki sellised, olen palju sellest lugenud ja kuulnud ka, sest mu oma ema on 1935. aastal sündinud.

 Jah, kunagi olid ka tõesti sellised ajad, et tänu tutvusele said leti alt kaupa ja lihakast või kalakast tooteid, visatigi üle aia, riisuti riiki, et ennast elus hoida. Sellest kirjutab põgusalt ka Soonik oma selles raamatus. Elati ju väga vaeselt. Mäletan isegi kuidas üks tuttav viis tutvuse kaudu kalameestele ja lihakombinaadi töötajatele õlut, sai vastu nii liha kui kala...jne. Ja ka seda kuidas mu ema oli koperatiivli liige ning sai leti alt paremat kaupa.

 Ühesõnaga see Mati Sooniku raamat mulle täitsa meeldis. Selliseid loeks veelgi. Aga ma rohkem ei taha blogida ka, soovitan teil endil lugeda!

 Rahva Raamatu lehelt:

HÄRRA SUURVAIM

Autor: MATI SOONIK
 1 Google +0  0 Share0
On aasta 1946. Härra Suurvaim prassib viiendal pulmaaastapäeval kogu oma raha läbi. Sel ajal on ta õnnistatud olekus abikaasa pojaga oma lesestunud emale öösel seltsiks.
Järgmisel hommikul tutvustab härra Suurvaim koju tulnud naisukesele suitsu pahvivat naiskodanikku kui julgeolekuohvitseri, kes on tema juurde riigivastaseid laule kuulama tulnud, mille eest lubab ka rahanatukest anda. Oma sõbra käest, kes töötab kalakombinaadis valvurina, on härra Suurvaimul lootust tasuta kala saada, kui ta tuleb sellele öösel järele, sest toidukraamiga on peale sõda kitsas käes.
Kuidas elatakse nõukogude korra viljastavates tingimustes pärastsõjaaegses Eestis, rääägibki Mati Soonik oma leebe nostalgiaga kirjutatud raamatus.
ISBN 9789949525362
Ilmumisaasta 2014
Keel eestikeelne
Formaat Pehmekaaneline
Lehekülgi 160 lk
Mõõt 205x140x12 (mm)
Kirjastus EESTI RAAMAT
Lisamise aeg: 30.04.2016 
13.99 5.65 €
Kaupluses püsikliendile: 5.65 €
Kaupluses: 5.95 €
Kaup kätte: Kiirtellimusega: täna 06.03





6. märts. 2019.a.
Vana-Rääma

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar