neljapäev, 21. detsember 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (27.pt)


  1. peatükk

  Noored istusid tänavakivil ja lasid Rinaldo valmistatud toidul hea maitsta. Maris püüdis küll uurida mis on prae nimeks, aga targemaks ei saanud ta niikuinii. Kuigi portugallastel on kombeks praadi tehes lüüa ühte patta nii liha, kui ka mereannid, maitses praad hästi. Rinaldo ei olnud küll maitseainete lisamisega kade olnud ning ise väitis ta, et toit peabki vürtsikas olema, kuna vürts tapab vähirakud ja ei lase sellel sõralisel oma kombitsaid laiali ajama hakata. Pealegi meeldis Rinaldole tegelikult idamaine köök. Tema tehtud praad sisaldas, kalmaare, loomaliha, sibulat, ohtralt jalapenot, tursakala, kikerherneid ja palju muud. Rinaldo armastas kokku segada igasuguseid pajaroogasid, sestap ei olnudki neil õiget nimetust. Ja üleüldse oli Maris hämmingus, et ühe toidu sisse lisatakse palju erinevaid lihatooteid, olgugi, et kodumaine seljanka, mille sees on ka palju erinevaid lihasid, on naise üks lemmikuid.
  Inimesi liikus tänaval palju, mitte keegi ei vaadanud viltu, et noored seal einestasid. Pigem soovisid möödujad neile head isu, naretasid ja liikusid edasi.
  „Hmm, päris maitsev oli! Aitäh, sõber!“ kiitis Maris Rinaldo kokakunsti, kuigi ilmselt ta peab veel harjuma portugalipäraste toitudega. Samas osad praed on samad mis Eestis. Näiteks ühel päeval käis ta kanapraadi söömas. Lisandiks oli keedetud riis ja tomati viilud, ainult kastme maitse oli võõras, aga meeldiv. Ei midagi erilist. Ja isegi sama jääteed, mida Maris armastab, on saadaval, nagu ka teisi kaupu. Kuid jah, magusast tunneb Maris pidevalt puudust, aga Rinaldo lubas teda juhatada kommipoodi, kus müüakse teiste maade toodangut ning siis peaks naine oma magusavajaduse saama rahuldatud.
  „Mul on südamest hea meel kui sulle maitses! Kas said ikka kõhukese täis? Või võin sind veel millegagi kostitada?“ oli Rinaldo kavala näoga.
  „Oi, ei, aitäh! Ma lähen lõhki!“ tänas naine. Rinaldo võttis taskust pisikese šokolaadi, mille ta oli oma kodu juurest, pisikesest poest ostnud, just Marise tarvis, ning vibutas seda. Marisel hakkas lausa suu vett jooksma.
  „Oiiii, Rinaldo, sa oled vastik!“ lausa janunes naine selle magusa suutäie järel.
  „Sohh! Kuidas siis nii kohe?!“ oli mees hämminugus, naise kiuste hakkas ta maiust paberist lahti võtma ning asetas oma suu juurde.
  „Näehh!“ tegi naine solvunud nägu, nagu lapsena, kui mõni mängukaaslane maiuse paberist lahti võttis ja temaga ei jaganud. Selline asi solvas maiasmokka kohutavalt. Tema ise oli alati viisakas, ning teda oli õpetatud asju teistega jagama. Tõsi küll, vahel tuli ette ka päevi, kus ta sai vaid paar kommi, läks vaikselt oma tuppa ning pistis need ruttu põske, et ei peaks teistega jagama, nii teevad kõik lapsed kellel magusaisu on suur.
  Rinaldo oli kaval, ta õrritas naist tükk aega, kuni pistis šokolaadi naisele suhu ning üritas siis ise ka sellest ampsata. Ja siis nad suudelsid. Ja see suudlus ei olnudki soolane.
  „Appi, kõik vaatavad!“ tuli naisele äkki meelde kuidas nad Trevoriga omal ajal diskol suudlesid ja korraga avastadi, et kümned silmapaarid neid vaatasid. Ta kangutas ennast Rinaldo embusest lahti, kugistas viimase šokolaaditüki alla ning limpsas keelega suunurgad puhtaks, kuid tema üllatuseks publik puudus.
  „Ainult mina näen sind, mu kallike, ainult mina! Ja kui keegi vaatabki, siis ilmselt tunneb ta meie üle rõõmu ning uhkust, ei iial kadedust!“ selgitas Rinaldo, sõi suu tühjaks ja lonksas vett peale. Maris muutus vallatuks, haaras noormehe käest veepudeli nii, et Rinaldo tsärk sai märjaks, aga noormees oli kiirem, haaras pudeli tagasi ja valas sellest vett Marisele. Naine kiljus nagu puberteedieas nooruk ning tegelikult olid mõlemad nagu pubekad, sest neil oli lõbus teineteisega olla ja armunud inimesed tihti muutuvadki nagu lasteks tagasi, teevad meeletusi ja lapselikke nalju, aga see pole üldsegi paha, sest lapselikkus on vaid voorus.
  „Aga tead, aeg tiksub. Ise tahtsid mind õhtul üllatada. Peaks ühe siesta maha ning saaks siis õhtul uuesti kokku. Mul ongi kodus palju toiminguid.“ nentis Maris.
  „Aga kes nõud ära peseb?“ tegi Rinaldo Marisele silma.
  „Aga kes mu hambad ära peseb?“ vastas Maris küsimusele küsimusega, tegi Rinaldole silma ning muigas.
  Noored kallistasid ning kumbki läks oma teed, sest põnev õhtu ootas ees.
  Marisel oli kõht nii täis, et ta lausa potsatas oma voodile. Meeled olid nii hajevil ning miski ei andnud asu.
  „Pagana pihta, Rinaldo meeldib mulle! Meeldib nii hullupööra, et,et...ma lausa kardan temaga kahekesi olla! Aga mis sellest siis on, kui ma ikkagi...Ei, ei, Maris!“ kutsus naine ennast korrale. Aga unistamine ja armunud olek tegi oma töö, uni tikkus vägisi silma. Naine jäi magama.
  „Pagana pihta, see naine meedib mulle hullupööra! Ei anna enam asu,ei päeval, ega öösel! Küll need Eesti naised on ikka sarmikad ja kenad! Hullumaja! Kuidas ma küll saaksin ta südame võita? Ohh, Rinaldo, sa ei tea isegi kas ta siia jäädavalt elmaa jääb ja sina oled juba kõrvuni sees! Kui õige aitaks teda? Aitaks talle tööd leida, siis ehk jääb? Jees, geniaalne idee!“ jõudis Rinaldo järeldusele, pesi kähku nõud ning ruttas sõbra juurde, kellel oli keskväljakul oma ehete pood.
  „Hei, Rahul, kuidas läheb?“ tervitas ta indust sõpra, kellel oli Rinaldo visiidi üle siiralt he ameel.
  „Hei, hei! Mis ime see küll on, et sina siia tulid!? Oled viimasel ajal kuhugile kadunud, sind näeb üliharva. Kas on midagi juhtunud?“ oli Rahul mures.
  „Ei, ei vastupidi, kõik on kõige paremas korras! Õhtul lähen fadot laulma, tulin veidi aega parajaks tegama. Aga kuidas endal? Kas äri õitseb?“ uuris Rinaldo.
  „Mis ta siin õitseb, aga, noh, kurta ei saa, kuigi kerge väsimus on. Vanemad sõitsid Delhisse, kuna vanaisa tervis ei ole enam kiita. Nad koliks hea meelega vanaisa Portosse, aga taat on mul oma riigi patrioot, ei tema tule. Siunab teine niigi meid, et me olla kodumaareeturid, aga...Ja mina pean päevast päeva ning ööst öösse siin üksi majandama. Päris raske on. Tänaseks olen küll neljatunniste siestadega juba ära harjunud, aga ikkagi, tunnen ennast nagu töörobotina, vabu päevi ei olegi. Ja ise? Oled naise võtnud, et nii õnnis nägu peas?“ oli Rahul terane, kuid muigas.
  „Ee, seda, et...ei, ei, ma ei ole naist võtnud! Kus sa sellega! Ega need asjad nii ruttu ka ei käi. Kuid tõsi, olen ühest naisest rohkem huvitatud, kui teistest. Ei saa salata. Ta lihtsalt on võrratult ilus, kõige ilusam, maailma ilusam!“ ei suutnud mees oma emotsioone tagasi hoida.
  „No jah, mis sul viga, eks naised tiirle ikka hõbedahäälsete meeste ümber rohkem! Sul on alati valikut olnud, erinevalt minust , kes lausa elabki poes. Ja ega mul kerge ei ole, vanemad on vanemad, nemad loodavad ikka, et abiellun kunagi indu naisega ning kolime kodumaale tagasi. Nad tõesti südamest loodavad. Aga eks seda näita aeg. Vanapoisi staatus ei ole enam mägede taga, aga nii, siis poes aastaid saates võingi elu ilusama aja maha magada.“ kurtis mees, kes nägi väga nägus välja, tark ja kena, alati hoolitsetud India mees, blondide naiste silmarõõm.
  „Nojah, eks ta ole. Oot, sul ei ole ühtegi vaba päeva, aga vajaksid?“ tuli äkki Rinaldole meelde idee mille pärast ta sõpra külastas. Kuigi mitte ainult Marise heaolu pärast, tal oligi süda juba veavas, et polnud Rahuli ammu külastanud.
  „Jah. Just. Said minust õigesti aru!“ teatas Rahul.
  „Oot, oot, mu üks naistuttav otsib tööd. Ta küll ei oska portugali keelt, aga inglise keelt räägib perfektselt. Äkki tema saaks sulle vabu päevi anda?“ pakkus Rinaldo.
  „Kas tõesti? Kas ta oleks siin poes nõus oma pikki päevi veetma? Inglise keelega saab ideaalselt hakkama, mina ka ju sain, enne, kui portugali keele selgeks õppisin. Pole probleemi! Ohh, sõber, ma oleksin väga tänulik, kui tõesti eliaks kellegi, sest tunnen, et vajaksin puhkust.“ rõõmustas Rahul.
  „Aga ma räägin temaga, luban. Lähen räägin juba täna. Tegelikult lähengi temaga täna fadot lauma, ehk tahaksid kaasa tulla? Teekisn teid tuttavaks? Ega ei peagi väga vara kohal olema, võid ka peale tööd tulla, kui tahtmist ja jaksu!“ kutsus Rinaldo sõpra kaasa.
  „Aga ma tulengi. Panen lihtsalt täna veidike varem äri kinni ja tulen. Ausalt. Aitäh!“ säras indust mees nii eriliselt, et ta suurem mandlikujulised silmad läksid lausa vett täis, aga need olid rõõmupisarad.
Rinaldo läks koju, käis vannis ning lõhnatas ennast. Ta ei tihanud mitte koduseinte vahel oodata millal nad Marisega kokku saavad. Mees võttis oma kitarri, ostis lilled ning jalutas taas Marise akna alla fadot laulma. Naine arvas, et näeb fadolaulu unes, kuid silmi avades taipas, et kõik toimub siiski ilmsi. Ta oli sisse maganud. Maris läks rõdule, vehkis käega ning vabandas, et oli liiga pika iluune teinud, aga tal polnud aimugi, et Rinaldo mitu tundi enne kohale tuli. Aga naisel oli kõik sättimata, ta teatas mehele, et ruttab vanni ja siis sätib ennast kenasti valmis. Rinaldo soostus, ta istus trepimademele ning laulis edasi, kaabu jalge ees. Möödujad aina nautisid, poetasid kaabusse sente, tänasid ja läksid oma teed.
  Kui Rinaldo fadot lauma läks, said Rahul ja Maris kenasti omavahel aega veeta. Käed olidki löödud ning loetud päevade pärast lubas Maris ehetepoodi praktikale minna, sest ega tal müüja kogemust ei olnud. See, et Rahul ning Maris rõõmsalt aega veetsid, tegi Rinaldo pisut armukadedaks, ta laulis südantlõhestavalt armastusefadot, lausa nii, et pisarad voolsid, aga Maris ei näinudki, ta ainult kuulas, kui sedagi, ja vestles uue tuttavaga. Näis nagu nad oleks üliõnnelikud tutvumise üle. Küllap olidki. Muidu suhteliselt karsklane Maris aina valas portveini ja jõi ning ilmselgelt oli ta juba kergelt svipsis. Isegi Rahul tarbis ohtralt veini, kuigi ta seda jooki ei armastanud, aga ilmselt hea seltskond paneb pruukima ja ega sellel hetkel ei mõelda ka tagajärgedele. Kui Rinaldo lõpuks oma etteastega ühele poole sai, oli tal päris raske seltskonda sulanduda, sest teda ei kuulatud. Mees kartis, et tegi elu suurima vea, kutsudes Rahuli kaasa. Ta kartis, et Maris on ehk nüüd hoopis Rahulist huvitatud ja temal pole enam mingisugust lootust Marise südant võita. Kui juba naist tema lemmikfado, mis üle Rinaldo huulte kõlas, ei liigutanud, siis võis kahtlusel tõepõhi all olla.
  „Ma hakkan liikuma. Tahaks nautida öist Douro kallst ja lihtsalt jalutada.“ teatas Rinaldo ootamatult.
  „Kas sina tahad ka juba koju minna?“ küsis Maris Rahuli käest.
  „Mis koht see kodu veel on? Ma tulin üle hulga aja välja ja naudin õhtut, ei tahaks mitte veel minna!“ iroonitses indu.
  „Mina tahaks ka jääda, sest tuju on nii hea ja mul pole niikuinii und, sest magasin päeval.“ teatas Maris. Rahulil oli ilmselgelt he ameel, ta lootis, et saabki Marisega kahekesi jääda. India mehel ei olnud õrna aimugi, et just Maris on see kellesse ta sõber armunud on. Rahulile endale hakkas Maris nii meeldima, et ta hea meelega oleks naise ise koju saatnud.
  „Olgu. Head pidutsemist!“ tõusis Rinaldo lauast ja hakkas ukse suunas liikuma. Korraga tabas svipsis Marist hirm.
  „Oota! Ma tulen ikka ka!“ hõikas ta Rinaldot. Rinaldol oli hea meel, aga ta hing ikka valutas. Maris jooksis mehe juurde ja siis tõusis lauast ka Rahul, kelle samm oli juba üsna tönts. Rinaldo nägi sõpra lähenemas ja viisakusest palus ka Marisel Rahuli oodata. Nii nad kolmekesi mööda öist Douro kallast kodu suunas jalutasidki, kuid piinlik vaikus oli nende kaaslaseks saanud. Kõik kolm olid mõtteisse vajunud, kui äkki Rahul suu avas.
  „Maris, kas ma võin sind koju saata?“ küsis ta. Maris ehmatas. Ta küll nautis mõlema mehe seltskonda, aga Rinaldot ta juba usaldas. Rahuli aga mitte.
  „Tänan pakkumast, sõber Rahul, aga ma eelistaksin üksinda koju minna!“ jäi Maris viisakaks. Pealegi tundis ta Rinaldo seltskonnas ennast turvaliselt ja Rahuli pealetükkivus ehmatas teda.
  „Meie sinuga, Rahul, näeme juba ülehomme. Aga ma tõesti laien ise ka kodutee üles!“ lubas Maris. Indu jäi veidi nukraks, aga samas see meedlis talle, mees lotis, et kui ta esimesel kohtumisel Marist suudelda, ega enda omaks ei saa, siis naise usaldus tema vastu kasvab, et nii teenib ta plusspunkte ja juba järgmisel kohtumisel on naine tema. Rahul oli selles nii kindel.
  Selgus, et ka Rahul elas Belamonte tänaval, aga rohkem keskväljaku lähedal. Nii ta seltskonnast lahkuski ja Rinaldol avanes võimalus Marist koju saata ning naine isegi ei põigelnud. Esimest korda nende tutvuse ajal kutsus Maris Rinaldo endale külla.


Lõpp.


  1. detsember. 2017.a.
    Kell 5.02 hommikul
    Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar