neljapäev, 28. detsember 2017

ELU PÄRAST ELU 3. (5.pt)

    1. peatükk

  „Ah, mis me tulime nüüd siia vaikima või?“ tegi Lembit jutuotsa uuesti lahti.
  „Mis seal ikka...“ tegi ka Mathilde suu lahti, kuid Kusti rääkis temast üle.
  „Emme, aga mis siis saab kui sa jälle haiglasse pead minema? Kas mina lähen siis venna juurde sinna välismaale?“ oli väikevend rohkem kui mures. Ta silmad olid hirmu ja muret täis.
  „Mirell, kas sa oled haige? Miks sa jälle haiglasse minema pead?“ ehmatas memm.
  „Pole mul häda midagi, inimesed ikka käivad vahel uuringutel, nii ka mina. Ära muretse, pojake, küll me hakkama saame! Ei saa ma sind kuidagi Rootsi saata, sest venad peab ju tööl käima. Ja ma ei lähe haiglasse, käin vahel arsti juures.“ oli Mirell natuke pahane, et tema terviseprobleem jutuks tuli, kuid emana pidi ta ju pojale midagi vastama, kuigi see sama mure piinas ka teda ennast.
  „Aga emme, kas mina saan siis sinuga haiglasse kaasa tulla?“ ei rahuldanud eelnev vastus poega, sest ta oli teadlik, et emme peab vahepeal haiglas olema.
  „Jah, saad ikka. Saad, pojake!“ tundis Mirell ennast halvasti.
  „Aga Mathilde, räägi parem kuidas sinu tervisega lood on? On juba parem? Ja lembit, kuidas sinul läheb?“ keeras naine jutu teisele teemale.
  „Ah, mis nüüd mina! Ega surm võta ka sealt, kust võtta pole!“ porises Mathilde.
  „Ei taha surma, ei taha!“ hakkas Kusti nutma. Lembit reageeris sellele ruttu, ta läks Kusti juurde ning kutsus poisi kööki. Imekombel poiss nõustuski, kuigi nad polnud Lembituga just väga tuttavad. Küllap tundis Kusti puudust nii isast, kui vennast ja sellepärast ta Lembituga kaasa läkski.
  „Vaata Kusti, tädi Mathilde ei mõelnud praegu mida ta ütles. Täiskasvanutel on vahel komme öelda selliseid asju millest lapsed aru ei saa. Lapsed on terasemad, nemad räägivad sellest, mis on hetkel olemas, nad ei oska valetada, kui just keegi neid valele teele ei juhi. Tädi ei tahtnud kindlasti selle ütlemisega solvata sinu isa ega kedagi teist. Tegelikult inimene sureb siis, kui tema aeg elada saab läbi. Mõni elab kauem ja mõni elab vähem. Kui sinu isa ära suri siis talle oligi nii kaua määratud elada. Ja kui inimene ära sureb, läheb ta hing taevasse. Kuigi teda meie seas enam ei ole, juhib ta meid ikka, saadab palju headust meie teele, sealt teisest ilmast, kuhu ta peale surma läheb. Seega ei ole surmas midagi halba, see on elu loomulik jätk. Me sureme kõik kunagi ära, kui meie aeg saab maapeal läbi. Aga sinule jääb ta isaks ikka, ka nüüd kui teda enam elavate kirjas ei ole. Millal sul sünnipäev on? Ma kingin sulle sünnipäevaks ühe targa raamatu. Las ema loeb seda sulle ette, sest sina vist ju veel lugeda ei oska?“ võttis Lembit taskust kaks kuldse paberiga medalšokolaadi ja ulatas need Kustile.
  „Emmee, emeee, vaata, onu Lembit kinkis mulle kaks medalit! Kas ma olen ka nüüd olümpiavõitja nagu tädi Erika Salumäe!?“ jooksis Kusti, juba palju paremas tujus, köögist tuppa ja näitas emale medaleid.
  „Oh, sa mu kullake! Jah, tädi Erikal on palju medaleid ja sinul on ka. Aga selleks, et pärismedalid välja teenida, tuleb palju tööd teha, palju sporti teha, nagu tädi Erika tegi. Ta pühendas kogu oma elu ilusamad aastad spordile ja nii ta teeniski olümpiavõidud. Igaüks ei saagi kunagi olümpiavõitjaks, kuigi ta võib palju trenni teha. Vaid tublimad saavad.“ selgitas Mirell oma pojale.
  „Okei. Ma nüüd lähen tagasi onu Lembitu juurde,“ hakkas Kustil kiire ja ta jooksis Lembitule sülle ning nad suundusid uuesti kööki, jättes naised omavahele jutustama.
  „Onu Lembit, ma tegelikult natuke juba oskan lugeda, tunnen tähti, a-d ja b-d ja k-i ka, teised on rasked. Emme vahel õpetab mind. Aga mis raamatu sa kingid?“ oli Kusti üllatunud.
  „On olemas üks hästi paks raamat, mis oli algselt kirjutatud küll gooti keeles, aga tänapäeval on juba tavalistes kirjatähtedes ja lastel on eraldi piibleid, milles on hästi palju värvilisi pilte ka. See on üks tark ja õpetlik raamat, mille võiks iga inimene läbi lugeda ja sealt mõndagi õppida.“ selgitas Lembit.
  „Kas seal on siis minust ja vennast ja issist ja sinust ka pildid?“ ei saanud Kusti aru.
  „Ei, ei, seal on hoopis teised pildid, maailma loomisest ja esimestest inimestest maapeal. Kuidas nad siia tekkisid, kuidas valgus tekkis ja palju, palju muud. Aga ma ei saa sellest kõigest sulle siin praegu rääkida, muidu pole hiljem sul huvitav lugeda. Luban, et kingin sulle sünnipäevaks.“ selgitas Lembit.
  „Jess, onu Lembit, sa oled niiii armas!“ oli vaid mõne hetkega laps nagu äravahetamiseni muutunud. Eks see tuleb ikka sellest, kui nii noores eas kaotab laps oma vanema, isa, autoriteedi, kes oli kogu aeg ta jaoks olemas. Ja seda tühimikku ei suuda tihtilugu ema üksinda täita, sestap vajabki just eriti poisslaps isa tuge, või kasvõi võõra onu tuge, vaistlikult, instinktiivselt. Sest just isa eeskujul kasvab temast mees, perepea, isa.
  „Tule siia, Kusti! Kas sa lubad emale nüüd hea laps olla?“kallistas Lembit poissi. Kusti ronis Lembitu sülle, sirutas mõlemad käed ümber onu kaela ka pigistas kogu oma lapsejõuga, ja see jõud oli piisavalt tugev, et tajuda millist igatsust ta oma kadunud isa, või väljamaale lahkunud venna pärast tunneb. See oli karu jõud, armsatuse- ja igatsuse jõud, kordumatu ja siiras. Lembitust ja Kustist olid vähese ajaga saanud suurimad sõbrad.
  „Mathilde, ära palun lapse ees praegu surmateemadel räägi, ta on nii habras alles isa kaotusest, et mul endalgi on väga raske seda kõike kõrvalt vaadata. Mis aga minusse puutub siis mul tõesti on terviseprobleemid, aga mitte ületamatud, surema ei hakka, kuigi vahete-vahel käin ennast haiglas turgutamas. Palun jäägu see meie vahele, aga ma põen hemofiilist, see on üks verehaigus, ajaloost teame, et Romanovite dünastia on üks kuulsamaid hemofiiliat põdevaid hõimkondi. Aga raviga saab haigust kontrolli all hoida, seega ma just jah surmatõve ei põe. Vanasti olid kurjemad ja kurvemad lood, paljud selle diagnoosiga inimesed suiri ruttu, aga tänapäev on tänapäev.“ avaldas Mairell Mathildele oma saladuse. Mathilde oli vait, vana naine sai shoki, ega suutnud ühtegi sõna öelda. Kas talle kogu Mirelli juttgi kohale jõudis-on kaheldav.
  „Mathilde-memm, ega sul ometi paha pole?“ hakkas Mirell muretsema.
  „Misasja? Miks mul paha peaks olema?“ oleks vana naine nagu äsja kuu pealt kukkunud. Tema pilk oli tühi ja suunurgad nii alla suunatud, nagu tahaks nutma hakata, aga nutt ei tule ega tule.
  „Ei. Ei peakski!“ ehmus Mirell.
  „Ei tea kaua see Lembit seal köögis veel jahavatab, tahaks juba koju sõitma hakata!“ hakkas Mathildel ühtäkki kiire.
  „Kusti, tule siia!“ hõikas ema oma poega.
  „Mis on, emme?!“ hõikas poeg vastu.
  „Tule nüüd siia ka. Ära onu Lembitut nüüd ära ka väsita!“ kamandas Mirell.
  „Onu Lembit, kas ma tüütan sind ära?“ oli poiss hämmingus.
  „Ei. Ei tüüta. Seda kindlasti mitte, aga kui ema kutsib siis pead minema.“ möönas ta.
  „Kas sina tuled ka tuppa?“ oli Kusti mures.
  „No lähme koos siis!“ lubas Lembit ja nad läksidki.
  „Emme, kui sina pead haiglasse minema siis äkki ma saan onu Lembitu juurde minna?“ uuris Kusti, kuigi sellel teemal nad Lembituga üldse ei rääkinud.
  „Emme ei pea haiglasse minema ja alati tuleb küsida kas keegi tahab sind enda juurde. Kas sa küsisid onu Lembitu käest?“ uuris Mirell.
  „Onju, onu Lembit, ma võin sinu juurde tulla, kui ema haiglasse läeheb?“ suunas poiss küsimuse otse Lembitule.
  „Võid. Ikka võid.“ oli Lembit konktreetne.
  „Jess! Ja siis onu Lembit ostab mulle raamatu!“ rõõmustas poiss.
  „Kusti, ei ole ilus niimoodi kaubelda! Ei ole viisakas!“ hakkas Mairell juba tõrelema, kuid Lembit katkestas teda.
  „Mirell, Kusti pole midagi halba teinud, ma rääksin talle ühest targast raamatust põgusalt ja lubasin talle selle sünnipäevaks kinkida. Kõik on korras!“
  „Olgu. Siis on hästi!“
  Mathilde istus kollase diiavni nurgas sõnatult, kuigi hetk tagasi oli tal koju minekuga kiire. Nüüd ei teinud ta teistest väljaga, oli oma mõtetega kusagil mujal, kusagil, kus tal polnud kaaslasi, oli täiesti omas mullis.
  „Õtse, kurt oled või! Mitu korda ma sind hüüdma pean!“ tõstis vend pärast kolmandat korda häält.
  „Mis sa lärmad! Ega ma mingi kurt ei ole!“ pahandas Mathilde, ajas ennast diivanilt püsti ning liikus ilma head aega ütlemata ukse suunas.
  „Onu Lembit, millal sa jälle meile külla tuled!?“ jooksis Kusti Lempsile järgi.
  „Ma ei oska praegu öelda, aga tulen. Ei julge sulle päeva öelda, muidu jääda ootama aga ma pole kindel kas saan sellel päeval tulla.“ selgitas ta.
  Kusti jäi mossis näoga toa ukse juurde seisma.
  „Ära mossita, Kusti! Mäletad millest rääksime?“ uuris Lembit.
  „Jaaa, mäletan jaa!“ jooksis ta Lembitule sülle. Lembit kallistas last, tegi talle pika pai, nagu heale lapsele ikka, soovis Mirellile kõike head ja astus memme kannul uksest välja.

  „Mis sa komberdad vanamees! Liiguta oma jalgu!“ pahandas Mathilde trepikojas selle peale, et Lembit ei armastanud jalgu tõsta. Memme häiris hetkel iga asi, kuid ta vend ei teadnud põhjust. Lembit ei torisenud vastu, pigistas silma kinni ja vaikis. Nii oli mõlemale parem.


27.-28. detsember. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar