reede, 29. detsember 2017

ELU PÄRAST ELU 3. (8.pt)


    1. peatükk

  „Õtse, mis sinuga viimasel ajal lahti on? Äkki peaksid arsti juurde minema?“ püüdis Lembit hommikul kohvilauas õe käest uurida mis teda vaevab või piinab.
  „Tead, Lemps, see on kohutav, hirmus, hirmus lugu...“ neelatas Mathilde.
  „Mis asi kohutav on? Räägi ometi!“ muretses vend.
  „Mirell põeb hemofiiliat!“ lasi õde enda murekoorma vabaks.
Lembit läks näost lubivalgeks „Ohh issand, palju neid veel on! Sa tahad õelda, et...?“ ei suutnud ta küsimust lõpuni küsida.
  „Ma ei taha midagi öelda, sest ma ju ei tea midagi. Aga kohutav lugu ikka küll! Hemofiiliahaigeid ei ole maailmas väga palju ja nüüd, siis meie kandis, kuidas see võimalik on? Ja muide, naised ju ei haigestu kergesti, nad on vaid selle haiguse edasi kandjad. Aga kui naine haigestub siis on see juba harukordne, kui ka nii juhtub.“ teadis Mathilde.
  „Mis mõttes neid palju on?“ arvas Lembit, et Mathilde on teadlik ka Reili haigusloost kuid oskab seda hästi varjata.
  „No, kuuldavasti pidavat neid veel olema, aga muud ma ei tea.“ vastas Mathilde.
  Lembit ei jäänud selle vastusega rahule, aga ta tundis oma õde, ta teadis, et õde on suht kidakeelne aeg-ajalt ja tema käest midagi välja pinnida juba ei õnnestu. Mees otsustas, et tema ei räägi ka Reilist, kui saatus ise tahab, saab Mathide sellest teada. Mees oli mures, sest ta oli armunud naisesse, kes võis olla tema sugulane. Samas ei tarvitsenud. Kuid ega nad ju enam pere looma ei kavatsenud hakata ja Lembit polnud kindel kas ta üldse ennast enam siduda tahab. Aga mingi eriline tõmme tal selle naise vastu siiski oli, seda ta ei salanud endas maha.
  „Kuuldavasti? Neid külajutte ei tohi ka alati tõepähe võtta. Kui keegi põeb erilist haigust, kiputakse ikka asja üle paisutama ja rahvasuu väitel saab ühest põdejast mitu. Paratamatus!“ üritas vend asja siluda.
  „Kuuldavasti jah!“ oli kogu vastus mis õel vennale öelda oli.
  „Ja mis plaanid sul tänaseks?“ uuris Lembit.
  „Plaanid jäävad plaanideks, nagu ikka...“ vastas, täna juba paremas tujus, Mathilde vennale tundtud laulusõnadega. Lembit võttis seda oma arusaama järgi ning otsustas õele anda aega omaette olemiseks, sest tundus, et tal ei ole just jututuju. Eks iga inimene vajab omaette oma mõtete vaagimist, vaikust ja iseendaga olemist. Eriti veel siis kui valusam minevikuvarjud kipuvad ka päikeselise päeva pilviseks muutma.
  „Aga olgu, ma pean korra ära käima. Ära küsi mis ajal ma tagasi tulen, sest ma ei oska sulle vastata. Kõik vajalik on olemas? Poest midagi vaja ei ole?“ oli ka vend saladuslik.
  „Kõik on olemas. Ei ole midagi vaja.“ vastas apaatne Mathilde.
  „Olgu, ma siis liigun,“ kohendas Lembit oma rohelist kampsunit, pani halli soni pähe ning lakkkingad jalga ja astus uksest välja.
  „Lemps!“ hõikas Mathilde.
  „Jah! No mis nüüd?“ oli vend hämmingus.
  „Ära sa palun sellest kellelegi räägi!“ oli õde ähmi täis.
  „Rahune! Kellele mul ikka rääkida on? Sa võib täitsa rahulik olla. Aga ära siis väga närvitse kui ma täna koju ei jõua. Võimalik, et tulen öösel, aga võimalik ka, et tulen alles hommikul.“ andis ka Lembit viisakalt õele teada.
  Mathilde istus pliisi ette ja hakkas ajalehti peeneteks ribadeks rebima ning viskas neid tulle. See oli üks toiming mis teda rahustas, mida naine oli harrastanud lapsest saati. Iga ribaga saatis ta mõne halva uudise või mure, mis tema hinge rususid, minema. Sellest oli saanud tema igapäevane rituaal ning alati peale seda hakkas tal kergem ka. Vana naine oli nii süvenenud oma toimingusse, et ei kuulnud isegi auto mürinat, mis ta hoovi ennast parkis. Ta võpatas nii, et pidi oma punaselt, lühikeste jalgadega toolilt äärepealt maha kukkuma, kui kuulis koputust uksele.
  „Tere, memm!“ oli postikana platsis.
  „Einoh, tere, tere! Mis tuuled sind siia tõid? Ja ära ehmata vana inimest, pidin juba kreepsu saama! Jalgsi tulid või? Oot,oot, ega siin Lempsi käsi jälle mängus ei ole?“sadas memme suust küsimusi, nagu laia lund.
  „Muide, ma nägin Lempsi, sõitis mulle jsut vastu. Lehvitas isegi. Aga me ei vestelnud. Ei ole tema käsi mängus. Ma ikka tuleb vahel ise ka selle peale, et vajad seltsi. Ikka autoga tulin, ei mina jaksa nii pikki kilomeetreid maha vantsida! Kas su kõrvakuulmine hakkab kaduma?“ oli postiljon mures.
  „Jäta jutt! Ma kuulen teist kõigist paremini!“ nähvas Mathilde.
  „Olgu, olgu, ju siis olid oma mullis, et mu auto häält ei kuulnud. Aga räägi uudiseid ka?“
Mathilde vaatas kaaslast altkulmu, sest ta kahtles kas nad ikka Lembituga ei suhelndu teepeal.
  „Miks sa mind nii põrnitsed, Mathildeke?“ tabas külaline nooti.
  „Ei tea kuidas ma siis vaatama peaks? Mis uudiseid mina ikka rääkida tean, ma nagu üksildane hunt siin laanes, ei mina kuule ega näe mis maailmas toimub. Nüüd võtsivad veel kanal kahe ja kolme vabalevist ka ära, va ei vaata isegi telekat. Vaid aktuaalset kaamerat piilun, kui seegi meelde tuleb. No see Tallinna televisioon, sealt pole ju midagi vaadata, üks Savi Eedu võltskanal on, kus propageeritakse muudkui Tallinna, nagu muid paiku Eestimaal polekski. Pangu see kanal lukku, miks peaks üks maainimene sellist jura küll vaatama ja kuulama?!“ torise memm.
  Küll see Mathilde-memm on ikka viimasel ajal pahuraks muutunud. Ennevanasti käisin siin akusid laadimas, aga nüüd lahkun siit alati nagu tühjaks pigistatud sidrun. Olen nii tühi ja vaevlen energiavaeguses pärast visiiti, mõtiskles postiljon ja piidles ainaiti Mathildet.
  „Noh, keele neelsid alla või?“ tabas memm, ei kaaslane on mõtteisse vajunud.
  „Ei. Jah. Ma jäin mõtleme selle telemaailma peale.“ vabandas postiljon ennast vale taha.
  „Mis siin mõelda! Siililegi selge, et tahavad rahvalt seitset nahka koorida! Ise istuvad seal Toompeal nagu täis õginud sead, vatsad aina kasvavad ja ajumaht kahaneb! Vaata vanasti olid ikka teised ajad, presiidiumis töötasid ikka õppinud poliitikud, mitte nagu tänapäeval. Riigikogu kubiseb näitlejatest ja keskharidusega ajukääbikutest, pole siis ime, et rahad vasakule lähevad ja oma riik vaesub! Eestlane sombab prügikastis või elatub roiskunud toidust, aga riigiisad aiva ostavad omale eksootilistesse riikidesse häärbereid ja seda ka ilmselt maksumaksja rahade eest. Pole see enam uus uudis, et riigi juhtimine käib mahhinatsioonide ja allilma kaudu. Üks rahapesu rahapesu otsa, ei muud!“ oli Mathilde ikka väga tõre. Postiljon lausa ehmatas ning kippus haigutama, sest juba paari esimese minuti jooksul oli ta energiast tühi, aga tööpäeva oli alles poole peal.
  „Eks ta ole!“ noogutas külaline kaasa, lootuses, et perenaise tuju läheb sellega paremaks, aga lootus on lollide lohutus, nagu väidetakse.
  „Mis eks ta ole!? Kas sina suudad seda jama rahulikult pealt vaadata ja taluda nii, et see sinu elu ei puutu?“ esitas memm raske küsimuse.
  „Ee-ei suuda, vist...“ tuli postiljonil üle huulte.
  „Aga oled sa siis midagi ette võtnud? Oskad ja saad ka mind sellesse kaasata?“ ei jätnud memm jonni.
  „Mathilde, ma ei saa öelda, et maailma mured ja jamad mind külmaks jätaks, eriti veel Eestimaa omad, aga mina olen pisike tegelane, ei mina suuda maailma paremaks muuta!“ vastas ta.
  „No näed, hakkab pihta! Kõik muudkui põiklevad ja halavad, ilma, et midagi ette võtaks! Ja siis meie, vanurid, peame palehigis asju ajama, aga noored käivad aiva loorberitel puhkamas! Kuhu me nii jõuame? Pole kaugel see aeg mil euroopa liit lihtsalt kkooku kukub! Pole ime ka kui meid taas loomavagunitega minema eksporditakse või veel lihtsam, lastakse lihtsalt kuul pähe. Mis sa mõtled, et Ameerika sõdurid niisama Tapal Eesti priilobil teenivad või? Sittagi! Peilitakse kõige varjatumad riigisaladused seal välja ja vasrti jääb meist vaid märg plekk järgi, kui sedagi! Eestlane lihtsalt on nii loll ja sinisilmne, et ei saa aru mis teoksil. Siis ärgu pärast halagu, kui vesi ahjus on. Ja teine teema. Venelased. Mis sa mõtled, et meie riigis enam vena nuhke polegi? Vale! Neid jagub igale poole, aga venelane on tark ja oskab suu pidada, kui küsimus seisneb võimus. Näe, ostsivad nüüd Pärnumaal selle Lepanina motelli ka ära, kus eestlased ennevanasti puhkust nautimas käisivad. Nüüd on asutus talviti üldse kinni või siis venelaste paralt. Hea kohake spioonidel ennast varjata. Talviti kubiseb motelli ümbrus vene numbritega autodest aga eestlasele seal kohta pole. Õudne!“ tundus nagu paberiribade põletamine mõjus Mathildele täna vastupidiselt. Tegelikult postiljon ei imestanud, et memm nii halvasti meelestatud oli, sest ta külastas vanureid tihti ja sai ka tihti negatiivsuse laviini enda turjale. Elatanud ja rasket taaka kandvad vanurid muutuvadki kibestunuks, kui nad tunnevad ennast üksildasena ja pole kellegagi suhelda. Ega vanad inimesed ei kipu eriti kedagi usaldama ka, kuid vähemalt usalduse oli postiljon välja teeninud Mathilde poolt.
  „Tore on sinuga siin vestelda, aga aeg on kallis, pean minema,sest rahvas ootab posti. Ole ikka sama vapper!“ soovis postiljon.
  „Mine, mine, ega vanast inimesest ei hooli enam keegi! Näe, kogu elu olen Marist poputanud, aga tema läks, jättis ka mind maha, lahkus mu elust, nagu pole mind olemask olnudki. Seda nad oskavad! Kui oli abi vaja, siis olin olemas, aga nüüd, kui on endale jalad alla saanud, kadus.“ ei tahtnud torisemine kuidagi lõppeda.

  „Head päeva!“ ei kannatanud külaline seda kurjust enam välja, kuigi samas ta mõistis Mathildet, aga seda kõike oli poole tunni kohta liiga palju, millest vana naine pajatas. Liiga palju negatiivsust ei ole hea, kui sa ei oska ennast kaitsta selle eest.


29. detsember. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar