kolmapäev, 13. detsember 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (22.pt)

  22.peatükk

  Koju jõudes oli naine veendunud, et korter on inimtühi, sest oli pärastlõuane aeg ja liikumist ei olnud ning mittemingisusgust jutivadinat ka tubadest ei kostunud. Maris riietus lahti, viskas higised riided pesumasinasse ning pani masina tööle. Ta raseeris ennast ihualasti vannitoa peegli ees, kui kuulis ukseluku naginat. Naine tõmbas saunalina emdale ümber ja läks korterikaaslasele appi, sest nend eelamise ukselukk on mingi kavala nõksuga, vahel oli päris raske elamisse pääseda. Seestpoolt sai ukse kenasti lahti. Naerusuine korternaaber, umbes 30 aastane mulatitar kurtsi muret, tänas Marist ning lahkus oma tuppa.
  Maris käis vannis, nööpis mineraavleepudeli lahti, jõi sealt suure sõõmu ja lihtsalt istus köögi nahkdiivanile ning sirutas jalad välja. Kui hea ole ennast tunda sellel sohval, kerge tuuliil lehvitas rohelist köögikardinat ning päike lõõmas aknast sisse. Ega ilma mineraalveeta Portos kaua vastu ei peagi, sest kliima on kuiv ja palav, vastupidiselt Eestimma kliimale, mis on kordades niiskem. Portos ei saagi aru, kui juba oled päikesepruun või päikesepunane ning isegi viludas istudes hakkab päike peale. Nii avastaski Maris enda ihult päevituse, no muidugi sellise joodikupäevituse, pool rinda punane, pool valge, pool selga punakaspruun, pool valge. Naine otsustas, et lähipäevil peab ta minema päikest võtma, et ühtlase jube peale saaks. Sellisena ei tundunud ta endale üldse seksikas ning põdes, et ei saa erinevaid kleite kanda, lihtsalt kole on. Pealegi unistas Maris, et lõpuks läheb ehk tema albiinonahk ka pruuniks, sest oli tuttavate käest kuulnud, et lõunamaa päike pidi pruuniks päevitama ka heledat verd inimeste naha. Ja siis korraga ta avastaski, et käevarred on palju jumekamad, isegi pigmendilaigud, mille Eesti päike välja tõi, olid kadunud ja kõik oli ühtlaselt punakaspruun. See tegi ta meelele pai.
  Marisele meenus kuidas Mahtilde oli kunagi üheksakümnendatel televiisorist pildistanud maha toonaseid Venetsueela telenovelli tegelasi, sest tollel ajal hakkasid Eesti telekanalitele ilmuma Mehhiko ja Ladina-Ameerika mammut-telesarjad, mis olid nii eksootilised ja lummavad. Memm oli isegi ühesse sarja tegelasse, Ricardo Leoni ära armunud ja just tolle tegelase fotosid oli tal terve albumitäis. Ricardo oli selline ürgmees, naiste lemmik ja paras võrgutaja, kes elas ürgses looduses ning temasse olid armunud nii nõidnaine Manina, kui ka tema tütar, Katariina. Eriti põlev tegelane oli veel olnud selles sarjad üks vanatoi Takupai. Lisaks nendele tegelastele ehivad Tilde-memme verandatoa seinu siiani Mehhiko laulja, saatejuhi ja näitleja Veronica Judith Saentz Castro ning näitleja Victoria Ruffo plakatid, mis on kärbsemusta eet kaitseks raamitud ja klaasitud. Kõik tegelased olid eksootilised ja tõmmut verd. Memme jutu peale armus ka Maris juba kuue aastasena Ricardosse ära, kuigi ta ise polnud filmi näinud. Või isegi oli, aga titena ning ta ei mäletanud. Aga juba need fotod süstisid Marisesse huvi eksootiliste maade vastu. Ta oli juba siis kindel, et kunagi tuleb aeg, millal ta pühib Eestimaa tolmu jalgelt, kuid Eestimaad kindlasti ei jäta. Ka praegu oli naine seda meelt, et tahab oma unistustemaal elada mingi aja, kuid kunagi naaseb Eestisse tagasi. Ja tõmmud mehed olid naise nõrkuseks, kuigi ta oli siiani Trevorisse armunud, ega suutunud uut suhet luua, ehkki Rinaldo ahvatles teda väga, ka seksuaalselt. Aga on olemas seksuaalne ehk ihuline armastus ja ka vaimne armastus. Vaimne armastus on kordi tugevam kui seksuaalne. Olgugi, et ilma seksuaalse tõmbeta pole üldse mõtet suhtes olla, varem või hiljem on see suhe hukule määratud. Kui ikka kahe inimese vahel keemiat ei teki, siis ei teki. Samas vaimne armastus on teistsugune, selline nagu oleks hinged põimitud ning partner tunneb justkui füüsisliselt oma partneri valu. Armastatust eemal viibimine tundub talle nagu oleks hingeosad kaotsi läinud ja osoon ilmast otsa saanud. Just sellist armastust tunneb Maris siiani Trevori vastu.
  Tegelikult Marist hämmastas, et tegelased telenovellidest oleks nagu tema ellu tulnud. Ricardo nimelise inimese käest üüris ta Portosse elamise, Rinaldo on ta sõbra nimi ning Portugali ja samuti ka Porto linna uk´hkuseks on nende oma rahvusest elav iidol Ronaldo, kelle logoga teesärke ja muid asju müüakse peaaegu igas Porto poes. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro on kuulus ja armastatud Portugali jalgpallur, kes on ka Eesti vastu 4 väravat löönud. Alates 2009. aasta 1. juulist mängib Ronaldo Hispaania kõrgliiga klubi Madridi Reali eest ning kuulub ka Portugali jalgpallikoondisesse. Teda jumaldatakse ja fännatakse Portugalis rohkem kui 62. Eurovisiooni lauluvõistluse lauluga „ Amar pelos dois“ võitnud portugalalast Salvador Sobralit. See oli esimene võit Portugalile sellelt lauluvõistluselt. Portugali keel ongi imeilus ning inimesed hingelt rikkad ja ilusad. Tänu Salvadori võidule korraldatakse 2018.aastal 63. Eurovisiooni lauluvõistlus mai kuus Portugali pealinnas Lissabonis, kus ka laulja elab.
Olles tunnikese unistanud, võttis Maris pesu masinast välja ning riputas köögi akna all olevale peenele trossile selle kuivama ning lausa kukkus voodisse. Kõige põnevam oli see, et Maris, kes muidu pelgas lahtise ukse ja aknaga ruumis magamist, seda Portos ei peljanud. Isegi öösiti magas ta lahtise aknaga, sest nii käis õhk paremini ringi. Teda ei häirinud ka ööhääled, mis aknast sisse kostusid. Ei võtnud naise und vaid pigem uinutasid veel sügavamasse unne ja Maris puhkas Portos ennast kuidagi eriti hästi välja. Naine tundis, et ta on kodus.
  Unelõnga katkestas taas muusika, mis otse tema akna alt voodisse kostus ja üha kirglikumaid toone võttis. Sellel korral Maris juba ei üllatunud serenaadi peale. Ta ringutas ning sirutas ennast aknale, unustades, et on Eeva kostüümis. Rinaldol läksid lausa sõnad sassi ning ta silmad olid nii ümmargused nagu täiskuu, mille peale naine ennast unesegadusest lõppeks üles ehmatas. Õnneks ei olnud tänav rahvast tulvil, muidu tundnuks Maris ennast veel halvemini. Aga häbi oli tal ikkagi. Kuigi naist häiris portugallase järjekindlus, oli ta meelitatud, et üks mees tema pärast selliseid asju teeb. Ta oligi nagu sattunud mõnda teleseriaali või muinasjuttu, kus kõik on reaalne ja ülds eenam nii muinasjutuline. Naisel tekkis lausa õhupuudus ning ta tormas vannituppa ennast jaheda veega loputama. Kõike oli korraga ühe tagasihoidliku Eesti naise jaoks liiga palju. Mõnes mõttes tahtis Maris, et Rinaldo lahkuks ta akna alt ja elust, kuid teisalt oli ta nii vaimustuses, et käis muudkui kardina vahelt piilums kas noormees ikka ootab teda tänaval. Tuppa ta Rinaldot kutsuda ei sõandanud.
  Korraga läks naisel kiireks, ta tegi kerge meigi, pani seksika heelpunase pesu selga, lõhanatas ennast, tõmbas helesinise batikamustriga kleidi selga ning juba nad kallistasidki tänaval.
  „Kallis Maris, sa rääksid, et sulle meeldivad agulirajoonid ja vanad majad. Tahan sind viia siit väga kaugele. Ei, ei, see kõik jääb ikka Porto piiresse, aga sinna on päris mitu kilomeetrit jalutada. Soovid sa ehk takso või mõne ühistrantspordiga minna?“ oli noormees viiskaas.
  „Ei, ei, kindel ei! Ma tahan just jalgsi minna ja kõiki vaatamisväärsusi näha. Ja pealegi mulle meeldib jalutada ning olen juba nende mägiste tänavatega nii ära harjunud, et need ei pane mind isegi enam hingeldama.“ teatas naine.
  „Olgu, ma viin sind vaeste linnaossa. Kas obib? Lähme?“ uuris noormees. Maris pilgutas Rinaldole silma ning Rinaldo võttis seda nõusolekuna, embas õrnalt naist ning juba nad liikusidki agularajooni suunas.
  Porto äärelinnas on väga palju lagunenud ja eluohtlikke maju. Ilmselt võib selle taga olla muinsuskaitse, kes ei luba oma kaitse all olevaid maja maha lammutada, kuid omanikel ei ole raha, et neid taastada, sest taastamine on väga kallis.. Aga tegelikult on need hooned lummavad ja kõnekad. Tegelikult see seisma jäänud aja tunne, mida turist Portos tunneb, on omamoodi lummav ja veetlev. Kaootiline arhidektuur pigem annab silmailus juurde, kui võtab ära.
  Noored jalutasid üle Douro jõe, Gaia linna ning hakkasid sealt suunduma Atlandi ookeani poole. Nad jõudsid Afurada külla, mis on vana kaluriküla ja asub Douro jõe suudmes, kus kohast jõgi suubub Atlandi ookeani, seal tundsid nad veel rohkem seda seisma jäänud aja tunnet. Selles külas on vanad traditsioonid veel au sees. Mehed käivad tormisest ookenaist kala püüdmas, kuigi see on väga eluohtlik, aga nii on see kestnud aegade algusest. Keset küla asub külaväljak, kus kehtib veel ahrailine pesupesemise komme, kus naised pesu pesemas käivad, kuigi aastate eest ehitati sinna Euroopa Liidu rahadega kaasaegne pesumaja, armastavad kohalikud siiski kivides vannides käsitsi pesu pesta ning kannavad pesukausse peas. Portugallane ei tunneta vanusevahet, isegi hambutud memmed fännavad, koos oma laste- ja lastelastega jalgpalli. Kuna staadionile kohalikele kuulsustele FC Portole kaasa elama on võimatu pääseda, sest piletid müüakse kohe välja. Nii saavad hõivatuks kõik kohalikud baarid ja pubid, kus mitte kedagi ei häiri, et vaevu jalgu järel vedav memm või taat hüppab ja elab mängule kaasa, nagu pubekas. Keegi ei näita näpuga ega vaata viltu.
  Juba jõudsid noored Afurada külast välja ning kulgesid mööda Atlandi ookeni äärt, kuni avastasid rannikuala kus kohalikud turistid lausa elasid. Ilmselt kolivad osad neist kivulinna korteritest suveks välja, veele läehdussse, et saaks ennast kuumal suvel vees jahutada. Tundus, et nad elavad seal mitte päevi, vaid kuid, sest kõik eluks vajalik oli kaasas, ka vanad supipajad ja osad olid telkidega, osad olid endale okstest onnid püsti ehitanud.
  Terve pärastlõuna oli kulunud jalutamiseks ning juba oligi õhtu käes. Rinaldo pakkus, et tellib takso, kuid Maris tahtis veel jalutada. Tundus, et naine ei väsigi ära ja ilmselt olid tal ka jalavajud õiged, rihmikud ei hõõrunud ja miski ei seganud kõndimist.
  Tagasiteel avastasid nad hiigelsuured viinamarjaistanudised tee äärest ning lasid nendel hea maitsta, nii saigi kõht täis.
  „Tead, Rinaldo. Ma olen nii õnnelik, et mu siia tõid. Ausalt.Aitäh!“nentis Maris.
  „Sinuga koos kuhu iganes!“ vaatas Rinaldo oma kaaslast armunud pilguga.
  Koju jõudes istusid noored veel kaua Marise maja trepil ja vestlesid. Kuidagi väga raske oli lahuku minna ning Marisel oli veel nii palju energiat, et talle meenus üks lugu, kuidas üks ta tuttav naisterahvas, kes oli sõbarannadega Portosse puhkama sõitnud, muljetas oma seiklusest. Maris hakkas sellest Rinaldole, kes ei näitanud ka ühtegi väsimuse märki, pajatama.
  Nimelt oli naine otsustanud omapead linnas ringi käia ning lõõgstuma minna. Lihtsalt naistekari, ehk siis seltskond kellega nad reisile olid tulnud, tüütas teda, ta oli kassi tüüpi naine, kes tahtis omapäi kõndida. Nii ta otsustas minna linna kaugemasse kõrtsu ja ka korra reisi aja jooksul endale hea tuju sisse võtta. Naine leidiski palju huvitavaid tuttavaid ja vastu hommikut, kui ta tahtis taksoga koju sõita, unustas ta kodu aadressi, pealegi oli keel päris pehme ning ta mäletas, et tänava nimi algab B tähega.Nii ta kordaski kogu aeg B ja B, kuni astus taksost välja ja lonkis, kogu tee, umbes 10 km, jalgsi koju. Enne kõrtsu minekujt teadis naine isegi une pealt kodutänava nime, aga alkoholil on võime meeli halvata ja siis ei tarvitse enam nimed meenuda. Nii olekski targem oma kodutänava nimi üles kirjutada, kui on reisile minek.
  Rinaldo muigas ja lausus;“ Eks minagi ole paljusid turiste öises Portos koju saatnud ja umbes sama sõnumiga. Kõigil meil võib juhtuda, elu on selline. Minuga on aga juhtunud selline lugu, et ma ei suuda sinu nime pigem unustada, ja neid silmi, need on niii...“ katkestas Maris Rinaldo jutu, kuigi talle tegelikult juba meeldisid noormehe meelitussõnad, sest Marise arvates tulid need hingest, mitte ei olnud suusoojaks või meelituseks öeldud.
  „Rinaldo! Lõpeta!“ tõstis naine häält.
  „Ma pole veel alustanudki!“ teatas noormees ja sulges naise suu suudlustega. Lembehetked öises Portos, Unesco maailmapärandi nimistusse kuuluvas vanalinnas, ühel tänaval, ühel trepil, ühel öösel ei tahtnud lõppedagi, sest noored tundsid ennast teineteise embuses õnnelikena.
  Alles vastu himmikut tuppa jõudnuna tigetses Maris, et oli taas oma arõhvatlustele alla andnud. Aga samas tundis ta ka ennast uhkena, et paolnud ennast üleni veel tõmmule kutile andnud.

  Varahommikuses Porto linnas, kus inimesed hakkasid juba tööle sättima ja linn ärkama, ei saanud kaks noort inimest und, üks mõtles viimasest suudlusest, millesse ta kinni jäi, teine mõtles möödunud päevast, sõbralikust kaaslasest ja uuest kohtumisest. Noored olid armunud, aga kumbki ei kiirustanud suhte edasi arendamisega, sest kiiret ju ei olnudki. Nad olid üllas hetkes, ühes linnas, ühel tänaval, aga erinevad elamises, erinevas voodis, aga unistused olid neil ühed, või siis mitte.  


13. detsember. 2017.a
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar