reede, 15. detsember 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (25.pt)

  1.   peatükk

  „Sa võiks tihedamini mul külas käia. Ära sina ometi jäta vana inimest!“ palus Mathilde.
  Trevor oli tegelikult segaduses, ta tundis ennast halvasti, kuigi memmest oli tal kahju. Tegelikult plaanis Trevor mingiks ajaks Eestist lahkuda, minna Rootsi, sest sõber pakkus talle seal tasuvat tööd, olgugi, et Trevoril ei olnud suurt ehitustööde pagasit. Aga miski sundis teda mujale minema, samas see miski hoidis teda kodus kinni, kuid noore mehena tahtis ta ka maailma näha ning enda elu kindlustada, olla rahaliselt ka emale ja vennale toeks, kellel ei olnud just kerged ajad. Aga ta ei julenud sellest lähedastele isegi mainida, sest alles ta oli kaua orbiidilt ära ja nüüd kartis ta Mirellile uuesti haiget teha. Ema, ja ka enda tervis oli ka mingil määral takistuseks, aga eluga tuli ju edasi minna.
  „Jah, memm, jah, ma luban sind vahel külastada, kui töö mind kaugemale ei vii.“ lausus ta konkreetselt.
  „Ära sa ütle, et kavatsed ka Eestist jalga lasta? Kas siis tõesti mujal on parem kui siin? Samas ma mõistan, noored inimesed , maailm valla, õpid keeli ja näed teiste riikide elu-olu, mis tuleb kindlasti kasuks ja laiendab silmaringi. Oleks ma vaid noorem, küll siis ka läheks, aga mitte alatiseks. Oma kodu on ikka oma kodu.“ helkis vana naise silmas kurbus.
  „ Ega ma ei kavatsegi jäädavalt minna. Pigem töö pärast ja tegelikult tahaks natuke mälestuste eest ka põgeneda. Aga sellel teemal ma pikemalt ei peatuks, usun, et sa taipad millele vihjan. Pean ju minagi oma eluga edasi minema ning ema ja vend vajavad mu tuge. Ei ole neil ka kerge. Aga ma kindlasti hakkan tihti kodus käima, nii tihti, kui töö võimaldab.“ lubas Trevor kuid ei maininud memmele mis riiki ja millisesse linna ta emigreeruda või tööle minna kavatseb.
  „Jah, eks ta ole. Ei meie nõuka ajal kusagile pääsenud, hea, kui mingi valemiga mängisid tuusiku välja ja siis ka vaid Musta mere äärde. Seda võimalust sai ka tikutulega taga aetud. Nüüd on tõesti maailm valla, mine või teise maailma otsa, kui vaid kopikat ja tahtmist on. Sul on õigus, pojake, millal siis veel reisida ja olla, kui mitte nooruses! Vaata nüüd mind, olen pool santi ja pean koduseinte vahel istuma. Kellele sellist koormat küll vaja? Hea, et mul on vend, kes mind välja kannatab, muidu ootaksin ammu juba vanadekodus ilmselt surma. Aga hing on mul noor, ei mina veel minna taha. Kui saaks need koivad taas tagumiku alt välja, küll ma siis läheks. Näe, üks mu paadunud sõbranna, kes ennist pidevalt minu jaoks olemas oli, läks korra reisule ja nüüd on puhta sõltuvuses. Elab neli kuud aastast Tenerifel, nagu mõni Miška, naudib soojasid ilmasid ja on õnnelik. Liigesevalud, mis teda enne vaevasid, on nagu õhku haihtunud. Tunneb enda kehas nagu noor tüdruk. Ja tead, tal on isegi seal peika tekkinud ja ajavad isegi veel vanainimeste asja. Tõsi küll, peiks on viisteist aastat noorem, ei mina usu, et ta mu sõbrannat tõsiselt võtab. Aga kas peakski? Sõbranna naudib elu ja kõike mis elu alla kuulub, õigesti teeb kah. Eestis elades muudkui hädaldas, küll ei olnud üks asi hea ja küll oli teine asi mõttetu. Nüüd on nagu ümbervahetamiseni muutunud, pakatab positiivsusest ja muudkui kiidab kuidas kõrbes kaamelitega ralli ajab. No, kurja, ei mina seda kõike muidu ei usuks, aga tal on kohe fotosüüdistused nagu varnast võtta. Ja see kavaler, mingi muslim või moslem, kes ta on, no see on veel naa nägus mees, et paneb lausa imestama. Palestiinast vist olevat pärit, endine sõjapõgenik, kes on ennast Kanaaridel üles töödanud ja tema siis nüüd tahab mu sõbrannat. Oi, ei!“ torises Mathilde.
  „Memm, armastus ju ei pidavat küsima, ei vanust, ei rahvust, ei sugu. Ära alahinda oma sõpra! Ja ennegi on selliseid paarikesi olnud, kellel võib tunduda kõrvaltvaatajale drastiline vanusevahe, aga tegelikult suhe toimib ideaalselt. Minu kunagine klassivend elab endast poole vanema naisega kokku. Naine sünnitas talle veel 47. aastaselt tütre. Nad on väga õnnelikud, elavad Tais ega kavatsegi tagasi tulla. Imesid juhtub. Ja mainin ära ka, et nad ei soetanud last kunstviljastamise teel, see on puhas armastust, millest laps eostati.“ püüdis Trevor Mathilde meelt muuta.
  „Ah, ei mina sellesse usu! Küllap oli sinu klassivenna naisel juba siis kopsakas pangaarve, kui nad tutvusid. Mine neid mehi tea! Elavad veel välismaal ka. No siis peavad ikka väga rikkad olema!“ oli memm hämmingus.
  „Vastupidi, Tai elu on kordi odavam, kui Eestis. Pealegi soovitati neil riiki vahetada, kolida soojale maale, sest naisel oli astma. Uus, või ära usu, aga ta sai sellest haigusest priiks!“ kaitses trevor endiselt oma klassivenna peret.
  „No, võibolla tõesti. Võimalik, pojake, võimalik. Ega ma ei tahagi vaielda. Olen vist liiga vanamoeline inimene, et sellistesse asjadesse sukuda. Vabandust!“ leebus memm.
  „Ah, mis eal ikka, võõras mure!“ tõmbas Trevor selle teema lukku.
  „Kuhu sa siis ikka kavatsed minna? Kas ka sinna klassivenna juurde Taisse?“ vaatas memm nüüd juba suuril silmil noormeest.
  „Oh, ei! Rootsi ei ole kuigi kaugel ja sinna ma lähengi. Aga lubad, et räägin sellest kõigest ise emale? Ma lihtsalt ei taha, et ta mujalt kuuleb, sest niigi on valus oma otsusest teatada.“ palus Trevor.
  „Mina pole mingi keelekandja, räägi ise, pojake, räägi...“ muutus memme hing härdaks.
  „Aga olgu, oli tore sinuga aega veeta, kuid ma pean minema. Luban, et võõrsilt koju naastes külastan ka sind. Ma tõesti luban.“kallistas Trevor Mathildet ja juba oligi kuulda vaid eemalduva auto mürinat.
  „Ohjah, vist ei ole lootustki, et Trevor ja Maris ära lepiks. See on mu kõige suurem südame soov, aga tundub, et see soov tuleb maha matta. Revo-poiss vähemalt ei varja minu eest kuhu ta läheb, aga Maris...Huvitav kus riigis see tüdruk elada küll võib? Kes võib sellest küll teada? Aga mis sest ikka tolku kui saangi teada, mingeid kontakte nii kui nii tema kohta ei ole. Lausa nutt tuleb kurku, kui mõtlema hakata. Kas ta on ikka elavate kirjas? Mis küll nendele noortele sisse läinud on, et nad nii käituvad? Neil nagu ei oleks üldse vanemate inimese vastu austust. Põlvkonna kiiks? Kiiks kiiksuks, aga kas nad on siis südametud? Huvitab, kas mu lemmiksugulane minu peale ka mõtled? Kas tunneb igatsust? Süda tahab sees lõhkeda kui selle peale mõtlen. Ja mina ei suuda mõista mis moodi inimesed lennata julgevad? Sõbrannal on ka kogu aeg tuli takkus, tiivad küljes ja aina tuhiseb seal taeva all. Vana inimene, ei märka kodus surma oodata. Või tema veel seksib! Aga tegelikult, isegi tahaks veel meest endas tunda, aga kes minu sugust lombakat vanamutti ikka tahab? Aga võibolla mõni väljamaa mees isegi tahaks? Sõbranna ei ole üldse nii nägus nagu mina, minu peegelpilt on ikka kordi kenam. Kuidas tema küll nüüd, vanas eas, veel armastuse leidis ja mina kopitan siin metsade vahel ning olen erak. Kui õige helistaks talle? Ah õigus, ta ju palus veel vastamata kõne teha, helistab teine tagasi. Rikkuritel on ju omad seadused!“ pidas Mathilde endaga monoloogi, käis tualetis ja helistaski Tenerifele.
  Nagu kokkulepitult, vajutas Tilde sõbranna kõne kinni ja helistas tagasi.
  „Sa näed ja sa ei mürista! Mis putukas see sind nüüd küll hammustas, et mina sulle meelde tulin? Ega see pole ometi meessoost putukas? Ega sa ei taha ometi öelda, et oled endale ka jalgevahe harija leidnud?“ säras sõbranna teiselpool telefoni nagu jõuluehtes puu. Ta oli terve elu olnud sellise vürtsika jutuga, mille pärast Mathilde teda elueideks kutsus. Kas kadedusest või oli ta nõukaaegsetes väljandites kinni, seda ei tea, aga millegipärast ta nendest lahti ka ei lasknud. Olgugi, et ka Mathilde oli hea suhtleja ja armastas pidevalt tögada, mida mõni võib flirtimise alla liigitada, oli ta kunagi pidevalt sõbranna pärast valehäbi tundnud. Aga tegelt on see vale, sest osad inimesed lihtsalt ongi teise temperamandiga ja näevad elu läbi seksuaaenergia. Pole üldse ime, et must mees Mathilde sõbrannasse ära armus. Eks tahavad ju mehedki kuulda ilusaid sõnu. Ei ole alati nii, et naised armastavad kõrvadega ja mehed silmadega, või vastupidi. Armastus on pime ja armunud inimene veel pimedam, eriti partneri suhtes, sellepärast teeb armunud inimene tihti ka meeletusi, mille pärast ise hiljem häbi tunda saab.
  „Oh, mis sa nüüd! Mina ikka astun surma poole, kes mingusugust santi ikka tahab!? Ja sina lõpeta oma vulgaarsused, muidu vajutan kõne kinni!“ pahandas Mathilde taas.
  „Oh sa mu õrnahingeline memmekas küll! Olgu, olgu, tegelt olen ma väga õnnelik, et sulle meenusin. Kuidas siis käbarad käivad ja koivad kõnnivad? Tahad ehk ka paradiisi tulla? Mul siin ruumi küllalt ja küll ma siin sind ka mehele panen!“ tögas sõbranna ikka.
  „Ah, mis siin ikka! Lemps on mulle suureks toeks ja eks ka mina üritan endale toeks olla, nii palju kui tervis lubab. Aga räägi endast? Kas ma võin pulmakutset ootama jääda?“ ei pannud Mathilde enam sõbranna tögamist pahaks.
  „Sa ei kujuta ette millist elu ma siin elan! Hommikukohv ja puuviljavaagen tuuakse voodisse, kollased kardinad tõmmatakse magamistoa aknal eest, et päike mu pruuni ihu veel rohkem värvida saaks ja, et ma saaksin otse ookenaile vaadata. Miljoni vaade, ma ütlen, kui mitte triljoni. Ja, jah, sa said õigesti aru, me elame nüüd koos. Kihlusime möödunud reedel ja sa ei kujuta ette milline romantuk mu mees on! Jlautasime käsikäes rannaribal, kui ta korraga mind suudlema hakkas. No, eks ma ikka pisut häbenesin ka, sest rand oli rahvast tulvil. Siis mu prints kummardus mu lage ette, suudles mu paljaid varbaid ning pani sõrmusde varba külge. Kujutad sa ette!? Ma isegi ei osanud unes näha, et kihludes võib sõrmuse, mida ma hellitavalt varbuseks kutsun, vabasse panna. See oli nii eriline, nii romantiline ja nii teistsugune. Mul hakkasid pisarad lausa voolama, aga tema, teise temperamendiga ja teisest rahvusest mees, tema kartis, et pisarad tähendavad eitavat vastust ning lausa ehmatas ära ja jäi kurvaks. Jessukene, milline öö veel sellele järgnes! Ma...“tahtis noor pruut oma intiimsematest asjadest ilmselt pajatada, kuid Mathilde kõrvad ei tahtnud seda kõike mitte kuulda.
  „Oota, misasja? Kas nüüd siis kantakse kihlasõrmust varba küljes? No on ikka tegelased need pagulased küll!“ oli Mathilde hämmingus.
  „Ei, ei, sõbrannake, ta pole mingi pagulane, palun ära solva teda, nii solvad ka mind. No, ja mis seal siis imelikku on, et ma varbust kannan? Olgugi, et nüüd tõmban oma vanadele ja kortsus varvastele rohkem tähelepanu, aga olen sellest üle. Siin ei vaata mitte keegi sellele viltu. Olen ainulaadne ja erakodrne ilmselt, sest teistel ma pole varbarõngast näinud. Ja ausalt öeldes ma ei olegi uurinud enamat. Olen nii õnnelik, et ei oska oma emotsioone enam taltsutada. Sõbarnna, tule siia ometi elama, saad ka veel vanas eas tanu alla!“ ei suutnud ta tõesti oma emotsioone varjata.
  „Tead, mulle tuli väsimus peale. Revo-poiss käis mul külas ja just saatsin at ära. Teinekord suhtleme taas, lähen ja viskan praegu pikali.“ katkestas Mathilde kõne.

  Tenerife sõbranna lausa ehamtas, kartes, et läks tögamisega liiale, aga ta tahtis oma sõbrannale ju oma rõõmu jagada. Pealegi oli just Mathilde tema südamesõbranna, kellele ta omi asju vahel üksipulki lahti seletas, olgugi, et liiga intiimseid, aga tavaliselt Mathilde kuulas ta ära. See kõik tegi naise nukraks ja sõnatuks. Ta tõusis terrassitoolilt ja tahtus juba tulist kurja vanduma hakata, kui tundis suudlust kaelale ja sulas oma kallima käte vahele. Nad olid ainult kahekesi sellel rannal, selles kohas, sest teisi nende jaoks antud hetkest enam ei eksiteerinud. Noored ja armunud unustasid magamistuppa minnes isegi maja välisuksed pärani, sest nad ei tundnud häbi, ei enese ega ka kutsumata külaliste ees, kui need sisse oleks astunud. Tuttavad olid juba sellega harjunud, nad kas ootasid terrassil või õues millal armunud tagatoas armastsemise lõpetavad. See on teine ühiskond mis koosnes teisest rahvusest ning mitte keegi ei parastanud ega vihanud äsja sündinule. Pigem tuttavad ja sõbarad rõõmustasid, kui juhtysid sellisel momendil külla tulema. See on ju Tenerife, armunute paradiis!


15. detsember. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar