reede, 8. detsember 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (20.pt)

  1.   peatükk

  Laupäeviti toimuvad Portos laadad, kus ka kohalikud kunstnikud oma kunstiteoseid müüvad. Douro ääres toimuvad ka kalalaadad, kus saab maitsa erinevaid hõrgutisi.
  Maris lonkis linna sööma, sest külmkapp oli tühi ja kõht korises. Nii jõudiski ta kalalaadale ning tal läks kõht juba hõrdutiste lõhnast tühjaks. Naine tellis endale mingisuguse kalaprae, mille nime ta pähe õppida ei suutnud, sest kuulis selle kala olemasolust esmakordselt. Aga praad maitses hästi ning lisand, magusamaitseline salat, naise jaoks tundmatutest taimedest sobis selle kõrvale ideaalselt. Peale söömist võttiski ta tee käsitöö- ja kunstilaadale.
  Laadaplats, mis asus huvitavata pudelikujuliste puude juures, oli rahvast tulvil. Kõigil naerune nägu ees ja meel hea. Ka Marise suunurgad olid laadal kaupa piiludes ülespidi, sest see portugallaste positiivsus on justkui nakkav, muutud ise samasuguseks. Naine soetas endale lavendlilõhnalise kätekreemi, mis väljanägemiselt meenutab küünalt, sellel on isegi taht olemas, mis pannakse põlema ning kui kreem on purgis veidike sulanud, puhutakse leek ära ja määritakse endale peale. Naise jaoks oli see huvitav, ja pealegi meeldis talle lavendli lõhn väga. Ta tõmbas kreemi käeseljale ning lonkis edasi, kuna jõudis üha maailma suurema ja kuulsama raamatupoe juurde, mille lähedal asus Cafe Majetic kohvik.
  JK Rowling elas ja töötas Portugalis, Portos aastatel 1991-1993, ning sellel perioodil alustas ta Harry Potteri sarja kirjutamist, just seal samas Portos, sest just see linn inspireeris teda. Ta tegi Cafe Majestic´is kohvitades salvrätikule märke raamatute tarvis. See on üks uhkemaid ja säravamaid kohvikuid, mille laes ilutseb imekena hiigellühter.
  Kohviku kõrval asub Livraria Lello raamatupood, mida peetakse maailma ilusamaks raamatupoeks, mille sissepääsu juures on alati pikk järjekord ning sissepääsu eest küstakse 3 eurot, mille saad tagasi, kui seal midagi ostad. Maris ostis sealt peotäie pastapliiatseid ja Portugali kuke ning asi toimis. Seal müüakse ka Harry Potteri logoga kruuse, tsärke ja muud nänni.
  Olles kultuurist üleküllastunud, seadis Maris taas sammud oma lemmikkohta, Porto vaateplatvormile, sest miski kipitas ta sees, tahtis välja. Ega paljud naise tuttavatest ei teadnudki, et Maris armastab ennast aeg-ajalt luules väljendada. Nii sündiski tema sulest esimene luuletus Portos:

OO MU PORTO

oo mu imeline Porto
oo mu Belamonte
sinu õndsas iluduses
ma murran oma konte

las võtab päike mind
las piilub tõmmu kutt
ma olen sinu embuses
mul pole koju rutt

veel kohisevad kõrvus lennumürad
peal tänava kihutab las tõld
las hoovus Atlandilt toob merre mõrad
on ookeanil künda oma põld

oo mu Porto oo mu Belamonte
sa oled mulle nagu vana vein
mis iga päevaga on üha maitsvam
kui lähen siit jääb järele vaid lein...

  Aeg seistas Marise jaoks. Mingisugune kummaline tunne oli teda enesesse neelanud. Alati, kui ta luuletuse endast välja kirjutas, valdas teda müstiline sõnuseletamatu tunne, mis meenutas tühjust või vabanemist. Korraga meenus talle Miralda, meenusid kõik lähedased, kes kaugel Eestis elasid. Naine leidis ennast mõtlemast Trevorile, sest ta igatses teda endiselt, olgugi, et oli haiget saanud. Kes on ikka südame külge kasvanud, seda sealt eemaldada ei saa, arvas Maris.
  Naine võttis ridikülist fotoaparaadi ja jäädvustas imelise vaatega fotosid sellesse. Mahe tuuleiil, mida ta Portos harva tunda oli saanud, silitas naise poolpaljast turja ja tundis ennast erutatuna. Kui kaua polnud ta meesterahva intiimsemat lähedust tundnud! Kuigi ta oli põgenenud Eestis, põgenenud lähedaste eest ja ilmselt põgenenud ka iseenda eest, tundis ta just praegu puudust kodusest Eestist, aga naine ei plaaninud siiski tagasi kolida. Ta tahtis oma elu ja pere rajada just Portosse, eemal külmast kliimast, niiskusest ja minevikumälestustest, kuigi mälestused ei kao, need vaid tuhmuvad ajapikku. Minevik jooksis naise silme eest läbi kui turbokiirusel filmilint, ta ise jooksis sellega kaasa, kuni jõudis tagasi Portosse, oma lemmikriiki, lemmiklinna, kus ta ennast väga hästi tundis. Nii lühikese ajaga oli see mägine kultuurilinn talle omaks ja koduseks saanud. Kindlasti oli oma osa selles ka kodutööl, sest Maris elas Portot juba aastaid enne seda, kui ta reaalselt sinna kolis. Tänapäeval on ju lihtne juba guugeldades mõnda eset, maad, riiki, küla, inimest või linna armastama hakata. Tehnika ajastu.
  Pisarad voolasid mööda ta põski alla ja langesid vaateplatvormi metallist trellidele. Naine jälgis neid, nähes kuidas silmavesi mööda kivirahne alla vajus. Korraga tabas teda paanika, sest keegi toetas metallaiale ja naisele tundus, et see logises. Hirm sundis teda taganema ning Maris võttis istet laigulise ja jämeda tüvega puu juures asuval pingil, süda puperdamas sees. Olles mõnda aega ruhunenud, tundis ta, et keegi jälgib teda. Olgugi, et läheduses olid välikohvikud ja rahvast liikus pidevalt. Aga kui sa juba oled hirmu küüsis, ei ole sa päris sina ise, kardad igat krabinat ja isegi tuuleiili, siis sa ehmatad iga pisiasja peale ja võid mõne hirmu endale juurde mõelda.
  „Hei, miks nii üksinda?“ küsis üks blond vanem härrasmees, must king jalas ja ülikond seljas. Marise jaoks oli see müstika, sest Portos näeb harva pintsaklipslasi liikumas ja valdavalt on tegu turistidega. No turist ta ju oligi, sest hakkas naist inglise keeles kõnetama.
Marise sisetunne oli õige, olgugi, et ta vaid tunnetas, et keegi teda jälgib. Aga tihti oli ta tunnetustel tõepõhi all, nii ka seekord.
  „Tere. Ma ei ole üksinda, mul on mu mõtted ja mu luule, ja mu tunded ja mu mälestused. Ise olen ka endaga, seega...“ tahtis Maris edasi targutada, kuid leskmees katkestas ta jutu.
  „Ilm on ilus ja Porto on väga kaunis linn. Kas te ei tahaks minuga koos seda imekenat linna avastama tulla? Viiksin teid ka Atlandi ookeani äärsesse paradiisi. Ja Hispaania ei ole ka siit kaugel, vähem kui 200 km kaugusel, soovite ehk sinna minna?“ oli härrasmees eriti lahke.
  Maris oli hämmingus, sest väidetavalt pidavat mehed aru saama kui naine on erutatud. Naiste keha hoiak ja silmad pidavat seda reetma. Aga silmsidet ju ennist neil võõraga ei olnud. Kuid tõsi, kui tuuleiil naist silitas, painutas Maris peab kuklasse, pani käed kukla taha ja lasi ennast iilil võtta. See on piisavalt seksuaalne poos, ilmselt ka kõrvaltvaatajale. Ja ilmselgelt ei jäänud see ka võõrale märkamatuks.
  „Tänan pakkumast, ma juba olen kenas kohas ja just see koht siin on mu lemmik. Vaateplatvorm inspireerib mind, innustab ja julgustab. Just see koht on mulle kõige armsam. Hispaaniasse ma väga ei igatse, kuigi kunagi kindlasti tahaks ka seal ära käia. Ma armastan just seda linna ja seda kohta, sellepärast pean teile pettumuse valmistama.“ jäi Maris resoluutseks.
  „Te olete väga tark ja veetlev naine. Mina olen nii üksik, matsin poole aasta eest naise ning kolisin Portugali elama, et mälestustest eemale saada. Vajan enda kõrvale just teie sugust kaunitari, sest näen, et olete ka üksik.“ oli inglise leskmees nii kindel.
  „Hmm, ma tänan komplimendi eest! Kas ma tõesti näen välja üksik? Ma tänan tähelepanu eest, aga ma tõesti ei otsi meest! Pealegi kõlbate te mulle vanuselt isaks ja kindlasti on kusagil keegi kes teile palju paremini sobib. Loodan, et leiate otsitava.“ tõusis viisakas Maris pingilt, kiirendas sammu ja astus lähimal asuvasse kohvikusse, sest ta kartis, et tüütu leskmees võib teda jälitama hakata.
  Kohvikus oli kõik teisiti, taas tundis naine ennast turvaliselt, sest teenindajad naeratasid ja teretasid teda. Juba leti äärde minnes teadis kohvikupidaja mida Maris tellib. Maris armastas üle kõige neid suhkruvatti meenutavaid, õhulisi kalapirukaid, mis otse ahjust tulid. Need on ülimaitsvad ja lausa sulavad suus. Lisaks sellele nägi ta taas ühte kaubavedajast meesterahvast kes talle pidevalt silma tegi ning teda teretas. Too meesterahvas ei tundnud Marisele üldse nii ohtilku ja tüütuna, kui mesimagusat juttu ajav tüütu, surmtõsise ilmega inglise leskmees.
  „Obrigado, obrigado,“ jäid saatma Marist kohvikust naeratavad ja tänutundlikud silmapaarid. Ka naine ise oli selle tänusõna selgeks õppinud ja ei olnud selle kasutamisega kitsi.
  Maris otsustas, et läheb otse koju, sest vaateplatvorm oli selleks päevaks ennast ammendanud. Pealegi tundis naine, et tahab duši alt läbi käia ja väikse lõunauinaku teha, sest pikki tunde ja pikki kilomeetreid ringi lonkimine oli tekitanud temas väikese väsimuse. Ta vaatas hoolsalt ringi, et ometi kusagil see tüütu inglane ei passiks, sest tänav, mis tema koduni viis, oli suhteliselt kitsas ja mitte alati ei liikunud seal massiliselt rahvast. Tüütu mees aga liikles avatud suveautoga ja hirm elas endiselt naise sees. Õnneks oli õhk puhas. Iga käänaku ja kurvi peale jäi väike pood või kohvik ning naine oli nende müüjatega juba tuttav, vähemalt nägupidi. Kõik tervitasid ja naeratasid talle ning Maris armus iga hetkega rohkem ära sellesse linna, sellesse riiki, selle riigi inimestesse.
  Juba eemalt nägi naine, et keegi istub, pea norgus, selle maja trepil, kus asub tema üürikorter. See tekitas naises veidi kõhedust, kuigi majas elas palju üürilisi. Maris tahtis otsa ringi pöörata ja mööda Belamote tänavat uuesti Keskväljaku suunas liikuma hakata, kui istuja tõstis pea. Naine tundis istujas ära Rinaldo, ja see veidi ehmatas teda.
  „Hei, kallis!“ tõstis Rinaldo pea ja ta silmad särasid Marist nähes.
  „Ma olen sind juba mitu tundi oodanud. Hakkaski igav juba. Kus sa viibibud oled?“ oli noormees mures.
  Marisel oli küll hea meel, aga ta mõtted olid alles mujal, kinni hetk tagasi aset lednud intsidendis ja ta muheles vaid korraks. Pealegi ei meeldinud talle üldse küsimused, kuigi portugallane esitab neid pigem heast tahtest, kui uudishimust.
  „Noohh, tule siia!“ kallistas Rinaldo Marist ja Marisele oli see täitsa meeltmööda.
  „Mis ma selle eest saan, kui ütlen sulle kus ja kellega ma käisin?“ naljatas Maris. Aga Rinaldo ei osanud seda naljana tõlgendada, kuid vastas.
  „Ma võin enda sulle anda, sest muud mul hingetaga ei ole!“ omal silmad kurvad.
  „Heh, totu!“ naeratas Maris ja alles siis taipas noormees, et naine tegi nalja. Aga ega Rinaldolgi naljasoolikkas umbes ei olnud.
  „Ahnii, ah, et siis Totu ongi Temakese nimi? Oi, ma olen selle Totu peale päris armukade!“ lõõpis Rinaldo ja tegi Marisele silma.
  „Aga nüüd asjast. Mis on sinu tänased plaanid?“ muutus Rinaldo ühtäkki konkreetseks.
  „Sedand, noh, et, noh...tegelikult mul on väikesed plaanid küll lähiajaks, aga sina ei mahu nende sisse.“ teatas Maris ning Rinaldo tegi kurba nägu.
  „Ära nüüd pirise! Ma nimelt lähen nüüd pessu ja siis teen lõunauinaku, aga õhtuks mul plaane ei ole.“ selgitas Maris.
  Rinaldo haaras naise sülle ja keerutas teda nii kaua kui pea ringi käima hakkas, nii suur oli ta õnnesõnum.
  „Olgu, pane ennast õhtuks valmis, teen sulle üllatuse!“tegi Rinaldo Marisele silma, keeras kanna pealt ringi ja kadus mööda sillutatud tänavat üles nii kiiresti, et ei vaadanud isegi tagasi.
  Marisel oli korraga kahju, et nende pilgud enam ei kohtunud. Naine tundis Rinaldost puudust ja tal oli kahtlane tunne, et hakkab mehesse ära armuma, kuid see tunne tegi talle valu.



8. detsember. 2017.a.
Vana-Rääma


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar