neljapäev, 28. detsember 2017

ELU PÄRAST ELU 3. (7.pt)


  1. peatükk

  „Wau, milline hubane ja stiilne kohake! Kas siin õhtuti ka elu keeb?“ oli Trevor vaimustuses kui nad Maxiga ühte kesklinna söögikohta jõudsid.
  „Ohh, sa ei kujuta ettegi milline elu siin õhtuti keeb! Muide, see ei ole ei klubi, ega pubi, see on ööpubi, nii nimetatakse rootsi keeles seda kohta. Õhtuti käib siin igasugust rahvast, ka karvaseid ja sulelisi. See on selliste eriliste, võib öelda, et kunstiinimeste, kohake. Ja turvamehed on tasemel. Nii naljalt ikka narkojoobes tegelsed siit uksest sisse ei astu. Tule, ma näitan, siin on rõdu ka.“ kutsus Max sõpra.
Vaade rõdult oli tõesti uhke, kogu linn oli justkui peopesal. Ilm pööras äkki väga tuuliskes ning mehed nägid rõdult kuidas tuul päevavarje ja isegi laudu ning pinke ümber lükkama hakkas.
  „See on nii tavaline! Sellised tuulehood käivad üle ja siis jääb taas kõik vaikseks. Kohalikud armastavad öelda, et surm käis üle, sest kunagi olla lausa kolm inimest sellise tuulise ilmaga surma saanud, kui metalltellingud suurehitise küljest alla kukkusid. Aga haiglasse olla lausa paarkümmend inimest tollel korral sattunud. Nii tugevad on siinsed tuuled. Ja sa ei kujuta ette mis toimub siis ehitusel! Tornkraana lausa kõigub ja kõigil, peale juhi, on hirm surma saada. Juhiks on üks norrakast naisterahvas, kes grammigi kõrgust ei karda. Ma ei tea kus kohast küll sellised inimesed tulevad! Vaadata on lausa jube!“ teadis Max pajatada.
  Kõhud täis söödud, liikusid mehed linnaga tutvuma. Peaaegu iga kolmas kes linnas vastu tuli oli moslem.
  „Naised on neil nagu sisse pakitud ja hirmul. Nagu imikud vene ajal, kelle käed ja jalad kinni tõmmati. Vaata, see võib iseenesest kena naine olla, aga nii sisse pakitud!“ näitas Max ühe moslemnaise suunas.
  „Kuss! Ära siis nii kõvasti ka räägi! Vennas, sa oled vist ära rootsistunud, üldse enam viiskakust pole või?“ tundis Trevor ennast halvasti, sest naine vaatas neid hirmunud näoga.
  „Ah, ära ole nii memmekas! Maailm valla ja meil on sõnavabdus! Rootsistunud või euroopastunud, vahet pole!“ nentus Max.
  „Maailm on ammu valla ja minu jaoks lausa sünnist saati, aga mulle meeldib siiski elementaarne viisakus. Nii õudne on kui keegi karjub näiteks sinust üle ja sa ei saa isegi kaaslasega rääkida. Ükskord sain ühe tüdrukuga suvises Pärnus kokku, ajal, mil Pärnu kubiseb turistidest. Istusime toonasesse City pubisse maha ning hakkasime menüüd uurima. Kõrvale lauda tulid kaks soomlasest naisterahvast istuma ning nad lärmasid nii, et meie ei saanud kaaslasega omavahel isegi rääkida. Kui kohutav see oli! Ei mingit viisakust! Peale selle olid nad keset päeva nii purjus ka, dressid seljas olid ka nii liibuvad, et kole oli. Me kaaslasega ei jõudnudki tellitud juustusnitslit ära oodata vaid lahkusime. Küll mul oli kaaslase ees häbi, sest mina kutsusin teda Citysse. Peale selle ma ei läinud kunagi sellesse pubisse, sest kui ma baaridaamile kurtma läksin, et me ei saa isegi omavahel rääkida, nähvas ta, et tema ei saa midagi teha, klient olla kuningas. See oli ikka väga ülbe ja madal suhtumine. Ja sõbra käest kuulsin, et enne kui pubi lõplikult suleti, olla selle maine alla käinud. Ise ma ei tea kas nii oli, aga ega ma ei imesta ka.“ jutustas Trevor.
  „Oi, sõbrake, millal sinust keelekandja saanud on? Olla või mitte olla, kui aga oma silmaga näinud ei ole, siis ei tasuks väita.“ pahandas Max.
  „No ma ju nägin oma silmaga ja mulle piisas juba sellest.“ vaidles Trevor vastu.
  „Olgu, olgu, mis me siin ikka vaidleme! Tahad vanalinna näha?“ vaehtas Max teemat.
  „Tahan põnevaid kohti näha ja oma ajutise kodulinnaga tutvuda.“ andis Trevor teada.
  „Ohh, mulle meenus, lähme!“ oli Max põnevil.
  „No mine sina ees, sa ju ei karda kõrgust!“ tögas Max, kui nad olid jõudnud puu otsas asetseva baari juurde.
  „Nalja teed või? Mis mõtet on sinna õlut jooma minna, kui pärast pehme sammuga alla tulla ei julge? Ja pealegi, issand, vaata, see lausa kõigub! Milline ajgeenius küll sellise asja peale tulla võis, et siia tuulte linna puu otsa baari ehitas? Täitsa pael!“ imestas Trevor.
  „Noh, ma mõtlesin, et sa oled ikka kõike näinud, maailmarändur!“ tegi Max omast arust nalja.
  „Kuule vennas, ma ei tulnud sinuga siia maid ja ilmu jagama. Mis sinuga lahti on? Tahad öelda, et sa pole siiani sellest üle saanud, et sinult Marise üle lõin? Marise väitel teie vahel ei olnudki midagi ning sellest on juba aastaid möödas. Kas sa tõesti vihkad mind nüüd?“ oli Trevor hämmingus.
  „Kui aus olla, siis ma armastan sind pigem selle pärast, et te enam koos ei ela! Ja kui veel ausam olla, siis olin ma tookord ikka pahane küll, sest Marist oli lausa võimatu enda poole võita ja ma polnud ainus poiss kes teda ihkas. Samas on mul ka hea meel, ma vist ei suudaks ühele naisele truu olla. Või, tegelt, talle ehk oleks suutnud, aga kuna ta nii pipar oli siis vast see muutiski mind pohuistiks, ei võta mina enam ühtegi naist tõsiselt. Tõsi küll, seksimiseks nad ju kõlbavad küll!“ tunnistas Max.
  „Oh sind! Aga mis teha, saatus on selline! Mina siiski arman, et naised on ühed head ja üllad hinged ja ma ei vaata neid kui seksobjekte. Tõsi küll, mõni tõmbab tõesti rohkem ligi kui teine. Aga minu jaoks on nad armsad, eriti veel siis kui pirisevad ja oma tahtmist nõuavad. Ausalt! Naisel peab olema iseloomu. Ma ei kujuta ette kui kogu vastutus langeks mehe turjale ja naisel ei oleks üldse oma arvamust. Ta peab olema isiksus, eriline, ligitõmbav ja karistmaatiline. Ja tead, kui ikka üks naine sulle armsaks saab, siis ei teki sellist tunnetki, et tahaks teda petta. No minul küll ei tekkinud. Meie vaheline klapp oli idealne, ka voodis. Kui elu tahab siis me saame uuesti kokku. Kas sina usud saatusesse, sõber?“ selgitas Trevor.
  „Niivõrd-kuivõrd! Tead sõber, tegelikult ma mõistan sind, sest minul pole ju suhete suhtes erilist kogemust, just kogemus on see mille põhjal on suhet võimalik analüüsida. Ja sinul on ju lausa kooselu seljataga. Sa väärid parimat, Trevor!“
  „Mis mõttes väärin parimat? Kas sinu arvates ei olnud Maris siis minu parim valiks?“ ei mõistnud Trevor.
  „Ma ei pidanud praegu Marist silmas, sa väärid parimat elu, sest sina oled suhteks küps, sinust saaks ka hea isa. Aga mina...kes mina sinu kõrval olen? Täna üks, homme teine ja ülehomme leian jälle ennast uhkest üksindusest. Maris oli kahtlemata sul hea valik, aga sa pole rääkinudki mis juhtus. Miks te lahku läksite?“ oli sõber mures.
  „Ah, pikk jutt-sitt jutt! Ma ei taha seda enam meenutada. Aga tead, sõber, mu sisetunne ütleb, et meil oli aega vaja. Ehk hakkasime liiga ruttu pereelu elama? Tahtsime seda jutegelikult mõlemad. Aga ausalt öeldes, ma vist ei taha kunagi isaks saada. Sa vist nüüd ehmatasid, sest just mainisid et minust saaks hea isa. Võimalik, et saaks, aga ikkagi, ma ei taha. Ära küsi miks.“pihtis Trevor.
  „Olgu, olgu, ma ei pinnigi. Las ta jääb. Ja tead, ma ei taha ise vist sellepärast ka suhet, et mul pole jalgu all, nagu mu kadunud ema armastas mainida. Aga nii see on. Kui ikka oma elamist pole ja sa ka majanduslikult kindlustatud ei ole, milleks siis peret luua? Võibolla ma tõesti kunagi saan oma kodu ja oma pere, aga praegu pole küll sihukest tunnet. Elu on nii kalliks läinud, et kuutasu lausa kaob kätte. Ma ei saagi aru kuhu raha kaob. Jah, ma ikka vaikselt panen kõrvale ka, aga see on nii minimaalne summa. Kuu lõpus lähen ikka kassapõrsalt laenu paluma. Lihtsalt ei oska elada! Ja kui veel naine ja väike vääks majas oleks, no nad jääks lihtsalt nälga!“ tunnistas Max.
  „Tõsi ta on. Tead, ega seda raha ülearu vaja polegi, suudaks vaid oma peregi ära toita, muu on teisejärguline. Eks ma ka laristasin, elasin laia elu siin vahepeal ja nüüd on näpud suht põhjas, aga tahan oma emat ja venda toetada, eks see oli ka üks suurim põhjus miks ma Rootsi riiki orjama tulin. Ja ega see kodus molutamine tüütab ka ära. Jah, ma olen teadlik, et kusagil ootab mind suurem summa, sugulaste pärandused ja asjad, aga ma olen seda meelt, et tahaks ikka oma kätega raha teenida, eks ole nooruses lähedaste kulul liugu lastud küll.“ tõdes Trevor, kes kõneles nagu elatanud inimene.
  „Sa kõlad nagu täiskasvanu! Mina olen ikka alles suhteliselt pubekas, ei suuda veel nii mõelda, aga täielik respekt minu poolt. Sa oled mul ikka väga hea sõber!“ tunnistas Max.
  Mehed lõid käsi kokku ning siis avastasid, et jalad olid neid iseenesest toonud Toomkiriku juurde. Küll oli võimas kirik.
  „Max, lähme sisse ka!“ oli Trevor vaimustuses sellest suurest hoonest.
  „Mis ajast sa jumalausklikuks hakanud oled? Sa ei taha ju ometi öelda, et...“
  „Lõpeta! Mulle lihtsalt meeldivad kirikud, ei ole ma ära pööranud, nagu sina arvad!“ tabas Trevor mida Max öelda tahtis.
  „Lähme vaatame korraks sisse ka. Tule, sõber!“ meelitas ta, ennast paganaks pidava Maxi kirikusse.
  „Vaata millised vitraasid! Ja kui võimas altar! Kui suured krutsifiksid! Super!“ ei suutnud Trevor oma vaimustust varjata ning aina klõpsis pilte teha.
  Mehed kondasid mõnda aega mööda pühamaja ja isegi Max ei jooksnud sealt minema. Ta oli Toomkirikust kordi möödunud, aga miksi ei tõmmanud teda seda seestpoolt imetelma. Tema jaoks olid kirikud siiani ühed mõttetud majad, mis rikkusid linna vaatevälja. Aga nüüd miski murdus ja puhastus tema sees. Ta oli sama vaimustuses nagu sõber. Eriti köitsid mehe tähelepanu vitraasid, mis ehkisid kõiki pühamaja aknaid. Need oli nii imelised ja läbi vitraaside kumav päike joonistas kiriku põrandale ja meestele sellised põnevaid siluettpilte, et Max imeteles neid lausa ammulisui.
  „Max, tule, lähme!“lausa hõikas Trevor oma sõpra, sest korraga hakkas kirikusse rahvast tekkima. Siis nägid nad pruutpaari ning lahkusid kiiresti majast, sest algamas oli laulatus. Oi, kuidas Trevor oleks tahtnud ennast kusagile ära peita ja sellest laulatusest osa saada, aga narriks ta ennast ometi tegema ei hakanud.
  „Võrratu“ Trev, millal sa enda jaoks kiriku avastasid?“ ei suutnud Max emotsioone varjata.
  „Minu jaoks on kirik kogu aeg olemas olnud, mis ei tähenda seda, et ma seal kogu aeg käiks. Vahel ikka satun, aga, ausalt öeldes, see siin on ikka võimas küll! Nagu Ameerikas või Inglismaal. Meie kirikud on päris armetud selle kõrval, aga ega ma sellega öeldes neid arvustada ei taha, lihtsalt tõin võrdluse. Mulle tõesti meeldivad kirikud ja ma isegi plaanisin Marisega laulatust, kuid...“ muutus Trevor nukraks.
  „Ära nüüd heida meelt, sõbrake! Küll elu saadab uue Marise su teele, küll siis üle saad! Aga ma mõistan, targemad räägivad, et esimene armastus jääb ka siis kui selle proau õige leiad. Aga las nad räägivad, kui neil muud teha pole. Ma olen tõesti sellest ilust lummatud, mis seespool püha maja oli. Ütlen ausalt- käisin elus esimest korda kirikus ja mulle see meeldis. Paluks mind enam mitte paganaks kutsuda!“ oli Maxis mingi muutus juba vaid ühest korrast kirikus käimisest tekkinud.
  „ Ega ma ei heidagi, aga sellise võimsa ja vaimse maja läheduses meenuvad alati hetked mis pisaravee silma toovad. Ei tea miks, aga nii on. Alati. Ehk siis jumala palge ees olles ongi nendel situatsioonidel oskus ennast ilmutada, mis seal muud olla saab.“ arvas Trevor.
  „Jah, eks ta ole!“ ei osanud või ei tahtnud sõber eriti sõna sekka öelda. Temast oleks nagu teine inimene saanud ja nüpüd ta mõistis miks Trevor nii elutark ja õiglane oli. Alles nüüd sai Max aru, et kiriku ukse taga ei peitugi koll, et seda pühamaja võivad külastada ka inimesed, kes ennast ekslikult paganaks peavad. Ja mitte midagi õudsat selles majas ei olnud, pigem vastupidi. Juba sõna kirik sai Maxi jaoks selle viivuga teise tähenduse.
  „Kas liigume edasi? Mul on millegipärast juba kõht tühajs läinud.“ andis Max teada.
  „Söödik!“ tögas Rinaldo.
  „Pisik!“ tögas sõber vastu.
  „Jajaa, need me oleme, Sööbik ja Pisik!“ naersid mõlemad.
  „Aga ära sa nüüd hamabaarsti teemadel ometi rääkima hakka, juba nende nägemine ajab kõik mu karvad turri!“ andis Max teada.
  „Heh, peab sulle teraapiakoera siis kaasa andma, vajadusel.“ tegi Trevor silma.
  „Tegelt naljakas on see, et Sööbik ja Pisik olid mu lapsepõlve lemmiktegelased ja ma ei suuda siiani mõista miks, kuna ma kardan hambaarsti rohkem kui surma,“ nentis Max.
  „Troll, Kremli-troll oled!“ tögas Trevor.
  „Ma sulle teen siin Kremli-trollis! Sina oled sellisel juhul Kremli-ööbik!“ ei jäänud Max vastust võlgu.
  „Ei, ei, Moskva pisaraid ei usu! Ja õpingud meid Moskvasse ei vii!“ meenusid Trevorile nende lapsepõlvenaljad. Neil oli nende jaoks eriline tähendus, millest kõrvalised isikud ei peagi aru saama.
  „Aga davaika, lähme nüüd koju!“ tegi Max ettepaneku.

  „Davaika!“löödi käed.  


28. detsember. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar