kolmapäev, 13. detsember 2017

ELU PÄRAST ELU 2. (23.pt)


  1. peatükk

  „Tere, Tilde! Ma, ma, unustasin külakosti ostmata.“ koketeeris Trevor, sest Mathilde meenutas talle Marist. Pealegi tahtiski Trevor memmele meeldida, aga mitte edvistamise ega flirtimise eesmärgil, nagu seda sõna tõlgendada võib. Trevor austas ja armastas seda vana naist just sellepärast, et too oli Marise lemmik, ning tõesti, tõesti, isegi kõnemaneer ja miimika olid neil Marisega sarnased ja noormehele tundus, et iga aastaga muutusid naised üha sarnasemaks. Ta ulatas põrandaleiva Tildele, kuid viimane kirtsutas nina, kui leiba nägi. Nagu oleks mingi ebameeldiva asja osaliseks saanud. Tegelikult ta ju saigi, sest memm ju konkreetselt tellis Revo-poisi käest seakeeksi, mitte põrandaleiba. Igasugune leiva isu on nüüd tal kadunud ning ta ei mõistnud miks mehed ei armasta seakeeksi.
  Trevorile aga meenus üks pubekaaegne suhe. Ta oli neiusse väga kiindunud, lausa nii, et armus ära ka neiu õdedesse ja vanematesse, kuid see oli veidike teistsugune armumine. Nii neiu õed kui vanemad meenutasid Trevorile oma tüdrukut. Kord, kui ta kohtas alevis ühte neiu õdedest, läks ta nii põlemea, et tegi kallima õele hamburgeri välja, sest tahtis olla kõigega kursis, millega ta kallim tegeleb. Kallima õde oli sellest nii vaimustuses, et muudkui rääkis kuidas ta õde Trevorit armastab või koguni jumaldab. Kusagilt ilmus välja Trevori kallim, kes nägi kavaleri oma õega lustakalt aega viitmas ning hamburgerit söömas. Ta sai nii armukadedaks, et jättis seal samas kallima maha ning keeras kanna pealt ringi ja kadus. Sellega nende suhe lõppeski, kuigi pruudi suglastega suhtleb Trevor siiani ja peab neid oma perekonnaks. Sellised asjad teevad kurvaks. Kui inimene teist armastab, siis ta ei sea talle piire ega näita üles haiglaslikku armukadedust. Partner peab saama elada oma elu ja ka vabalt hingata, ilma, et suhe teda lämmataks ja ahistaks. Sellised suhted on määratud hukule. Kui ikka üks partneritest ei oska armastada, vaid põeb raskekujulist omamisinstikti, tuleb lahku minna. See teise elu elaja peab kõigepealt õppima ennast tundma, oma vigu nägema ja tunnistama, aga siis saab ta kellegagi suhtesse astuda. Alles siis õpib ta armastust tundma. Peale lahku minemist oli Trevor suhete loomisega väga ettevaatlik, sest tema tundis selle neiu vastu armastust, armastades eelkõige ka ennast sellisena, nagu ta on, kuid partner vaid armukadetses ja solvas noormees, nägemata, et viga peitus temas endas.
  „Heakene küll, astu edasi. Kuidas sul läheb?“ küsis memm nagu kohustusliku küsimuse, püüdes oma pettumust küsimuse taha peita, aga Trevor nägi teda läbi.
  „Tänan küsimast, minul läheb hästi! Aga Mathilde, räägi mis sind vaevab? Ma näen, et midagi on teistmoodi, et sa oled kuidagi äraolev, solvunud või masenduses. Kas asi on leivas? Ma ausõna tahtsin sulle seda sealeiba või seasaia tuua, aga mind naerdi poes välja ja saadeti loomapoodi, sest sellise nimelist toodet lihtsalt ei müüda toidupoodides. Või vähemalt selles poes mitte, kus mina käisin. Tegin endal margi täis, pehmelt öeldes. Kas sa heitsid nalja minu üle, Tilde?“ oli Trevor hämmingus.
„Ei, ei ole häda kedagist, pojake. Ei ole häda midagist! Nüüd ma ilmselt tean miks ka Lemps mulle igasuguseid imelikke leibu toob, kuigi soovin, et ka tema ostaks seakeeksi. Olgu, sina oled noorem põlvkond ja ilmselt oleksin sulle pidanud seletama milline seakees välja näeb. Aga Lembit, no ma ei mõista!“ ei varjanud Tilde enam oma pettumust ja tundis isegi häbi, et ta üldse noormehel oma lemmikleiba osta palus.
  „Ma ei saa millegist aru!“kurtis noormees.
  „Ei, ei, sa ei peagi saama. See on minu viga. Vabandan!“ vajus vana naine mõttesse.
„Olgu, las ta jääb!“ tahtis Trevor teemast kõrvale hiilida.
  „Ei jää siin midagi. Ma olen sulle selgituse võlgu. Võimalik, et teie, põlvkondi nooremad inimesed ei teagi misasi seakeeks on. Pean natuke selgitama. Seakeeks on kandiline leib, mitte ümar, nagu seda on põrandaleib. Mulle väga meeldib kandiline leib, mis on juba aastakümneid küpsetatud, kuid moodne aeg vajab moodsaid muutusi, nüüd topitakse leivasse tontteb mida, igasuguseid seemneid ja asju. Pole vormileibadel enam seda õiget maitset, seda hapusust ja kodusoojuse maitset. Vormileibu ei saagi enam süüa, need on mustad ja rasvased, seemned kipuvad hammaste vahele jääma ja ega need seedida ka ei taha. Nüüd solgivad nad veel rukkileiba nisu- ja maisijahuga, ei saagi aru kas sööd saia või leiba. Nojah, on isegi ju olemas saib, mis on nende kahe toote- saia ja leiva-ristsugutis, või vähemalt mulle tundub nii ja mul meeldib asju tihti oma sõnadega nimetada, kasvõi hübriidjahupätsiks kutsudes. Tegelikult vanasti saadi üldse õiget leivajahu üle veskikivide käinud teradest. Õige leib tehakse ainult rikkujahust, see kõlbab kenasti ka pudrude kõrvale süüa. Mis mõtet on süüa pudru kõrvale teraleiba, kui pudrus on juba terad sees? Ma ei mõista. Leivategmine on üldse suur kunst, millega osad perenaised ei kipu hakkam saama. Leivateo juures on ülitähtsalt kohal taigna sõtkumine, sest valesti sõtkutud taignast tuleb nii kõva leib, et sellega võid lausa naelu seina lüüa. Leiba ei küpsetata kunagi elektriahjus, vaid tehakse kas eraldi leivaahjus või puupliidiahjus. Või üldse ahjus sütede peal. Leiva e nõuab oskust, armastust ja kindlasti ka puuastjat, mis välimusest sarnaneb pesupaliga. Erinevaid astjaid on palju ja igal ühel neist on oma osa kanda. Ja üks tähtsamaid komponente on ka juuretis, ilma milleta head ja õiget leiba ei saa. Juuretist tehakse leotatud leivakooruikutest, muidugi lisatakse sinna juurde veel rukkijahu ja muid produkte, aga ma ei hakka sulle siin leivategu päris õpetama, juhtumisi, kui sul endal selle vastu huvi ei ole?“ vaatas memm uudishimulikult Revole otsa.
  „Las ta jääb, memm, las ta jääb! Olgugi, et see leivategu tundub huvitav protsess olevat, aga ma arvan, et mul ei lähe seda teadmist vaja. Ehk võtan endale kunagi naise, kes oskab ehedat leiba küpsetada.“ muigas Trevor.
  „On, on huvitav ja aega nõudev ka, sest protsess kestab lausa kaks päeva. Aga las ta siis tõesti jääb. Loodan, et seda iidset traditsiooni ei unustata ja et tõesti leiduks mõni virk ja hakkaja perenaine, kes ka sajandeid hiljem sellele rõhku paneb. Ja sinule kuluks marjaks ka üks selline, tõelina perenaine, sest oled seda väärt.“ oli Mathilde nii kindel.
  Trevorit pani vana naise vilumus ja entusiasm imestama. Ja pealegi tundus talle, et ta oli siiani Tildesse vääriti suhtunud, ei olnud tema vastu armuline olnud, vaid austas vähesel määrat teda, kui kõige kallima inimese lähisugulast, ei muud. Nüüd hakkas noormees taipama miks Maris oma vanatädisse nii kiindunud oli. Alles nüüd avanesid Trevori silmad Tilde suhtes, kuigi memm oli just maha pidanud loengu, justkui Trevor oleks tänapäeva „kiiksudes“ süüdi, küll ei küpsetata õiget leiba, küll ei oksa tänapäeva noored vanu traditsioone hinnata, küll ei osata õiget leiba teha, matsta, ega osta. Aga ega need teadmised ei jooksnud ometi mööda noormehe külgi alla, ta tegelikult kuulas suure hoole ja austusega Mathildet.
  „Aitäh, Tilde, aitäh! Ma olen sulle väga tänulik selle loengu eest. Tõsti aitäh! Tore, et ma ikka sulle külla tulin.“ tulid tänusõnad nagu laviinina Trevoril üle huulte.
„Ah, mis sa vanamutti ikka tänad. Pigem pean mina tänulik olema, et leidsid aega ja tahtmist siia tulla. Või, kui aus olla, siis ma ei jätnudki sulle valikut. Aga anna andeks, ma vahel tahan ka teistega suhelda, olengi Lempsiga siia kahekesi jäänud, ei ole enam Antsu ega kedagist. Maris on ka mind maha jätnud ja kuuldavasti emigreerus ta üldse teise riiki elama.“ valgustas memm Trevorit.
Trevor tegelikult igatses Marist ja tunnetas, et Mathildele külla sõites ei pääse ta minevikuvarjudest, ei pääse ta Marist meenutamast, aga austusest vana inimese vastu võttis ta küllakutse vastu. Ja tegelikult südamesopis ta tahtis nii ehk naa Marise käekäigust teada.
  „Ah, või sellised asjalood? Kuhu ta siis elama suundus? Või on see saladus ja sa ei tohi mind valgustada tema tegemistest? On ta ehk pere loonud? Kihlatud? Millal ta koju käima tulla lubas?“ muutus noormees kärsituks ja küsimusi sadas üksteise järel nii palju, et memmeml hakkas pea ringi käima. Aga ise ta oli selle teema algatanud, kuid nüüd oli vana naine lollis olukorras, sest ta ju ei teadnudki mis riigis ta lemmiksugulane elab, pealegi painas memme Marise lähiminevik, mille kohta ta oli valesti aru saanud ning kandis seda valet oma südame all, nagu elu suurimat taaka. Ühes oli ta kindel, et oma kahtlustest ja kõhklutest ta Trevorile rääkida ei tohi, sest õhkõrn lootus, mis vana naise hinges elas, et ühel päeval naaseb Maris koju tagasi, võis sellega puruneda, kui Maris tuleb ja ebameeldivaid külajutte enada kohta kuuleb ning saab teada, et nende levitajaks on tema lemmiksugulane, Tilde- memm.
  „Sellised lood jah...Aga paraku pean ma sind kurvastama, sest ma tõesti ei tea kuhu Maris suundus. Mul puudub kahjuks temaga igasugune kontakt ja see teeb hingele väga palju haiget. Pole mul aimu ka sellest mis, kus ja kuidas ta elab, kas on pere loonud või mitte. Kurb, kui ta seda võõrsil teeb, siis ei näekski ma vist järeltulevaid põlvkondi ega oskaks tema lastega suheldagi. Minu sugune vana naine ju enam ometi reisule ei lähe. Mu tervis ei peaks vastugi ja kellele ma ikka koormaks olla tahaks. Näe, oma venna elu olen ära rikkunud, elabki nüüd teine siin ja hooldab oma saamatut õde. Päris häbi on. Annaks jumal, et ta seal ometi kihlunud ega abiellunud ei oleks! Pthüi, pthüi, pthüi...“ sülitas Mathilde kolm korda üle õla.
  „Kurb. Väga kurb. Ma mõistaks, kui ta varjab ennast minu eest ja ehk ei taha minuga seotud minevikku mäletada. Aga, et ta oma sugulased ja lähedased unarusse jätab ning riiki vahetab, see ei ole üldse enam ilus ega viisakas. Kuigi see pole minu öelda, sest olen ise ka elus palju vigu teinud, mille tagajärgi üritan heastada. Aga loodame, et aeg teeb omad korrektuurid ja Maris hakkab mõtlema. Loodan, et see juhtub enne, kui on juba hilja. Ja seda igas mõttes. Aga ma ei soovi talle halba, ta on tegelikult hea ja kena naine. Lihtsalt mina olen ilmselgelt loll olnud ja ehk ei osanud ma teda nii hinnata nagu Maris seda soovis. Ehk ei olnud ma tema jaoks piisavalt mees. Aga iga ühe jaoks on kusagil keegi, see õige keegi, kes on ta ellu määratud, kuid kelle äratundmiseni võib pikka maa ja aeg kuluda. Ma siiralt loodan, et Maris leiab oma õnne, mille ta on igati välja teeninud.“ valgusid Trevori silmadesse pisarad.
  „Aga pojake, räägi kuidas sinul tervisega lood on? Kuidas emal ja vennal läheb? Pole teist ju enam ammu kippu ega kõppu. Vana naine tahab ikka teada kuidas ta kallitel läheb.“ muretses naine, püüdes oma suuremat muret väikse mure taha varjata.

  „Memmeke, minuga on kõik kõige paremas korras, olen terve. Aga emaga on natuke nutused lood, kuid ka tema tervis on kotrolli all, ei midagi hullu, millest võitu ei saa. Kusti, no tema on üks ninatark ja kaval vennake mul, nalja temaga ikka saab. Pealegi tundub mulle, et tänapäeva lapsed on kuidagi terasemad ja täiskasvanulikud. Olin ju temaga pikalt kahekesi, kui ema haiglas oma tevist turgutas. Ma ei jõudnud ära imestada kui terane ja nutikas ta on. Või hakkan ma vanaks jääma, ei mäleta oma lapepõlve enam nii selgelt. Igal juhul olen ma üliõnnelik, et mul Kusti taoline vennake on.“ andis Trevor teada. Samas ei mõsitnud mees miks Mathilde tema tervise kohta küsis. Mehel tekkis kahlus, et äkki on kusagilt mingi info lekkinud ja Mathilde juba teadlik, et Tervor vajab ka pidevat tervisekontrolli, kuid ta ei julenud memme käest seda ka küsida, kartes, et reedab küsimusega oma saladuse, oma taaga, mida ta peab elulõpuni endaga kandma. Noormehele võis vaid tunduda, et memm teab midagi, aga samas ka mitte. Trevor pidas õigemaks vaikida.  


13. detsember. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar