laupäev, 18. mai 2019

Tulin endokrinoloogi juurest, nüüd sain õige ravi peale


 Tallinna Endrokrinoloogia Kliiniku endokrinoloog Verner Fogel võtab Pärnus vastu laupäeviti, kuna Pärnu haiglal endal enam endokrinoloogi ei olegi. Sain tema juurde üsna ruttu aja, sest alles eelmisel kolmapäeval avastasin endal kõrge veresuhkru. Tänu mu perearst Anne Teeäärele, kellele saan vaid kiitvaid sõnu öelda. Olen kogu aeg öelnud, et mul on väga hea perearst, olen temaga 100% rahul.

 Täna kell 14.20 oli mu aeg dr. Fogeli juurde, kes võtab patsiente vastu Mai Apteegi majas, teisel korrusel, kabinetis nr 4.

 Metforal 850 mg, mida ma, tänu perearstile, võtsin, seda võtan ka edasi, ikka 2 korda päevas, hommikul ja õhtul peale sööki. See ei ravi suhkruhaigust, vaid aitab veresuhkru stabiilsena hoida. Aga algastuseks sobis ta mulle väga, sobib edaspidigi.
 Lisaks Metrofalile, kirjutati mulle veel 2 ravimit, Diaprel MR 60 mg, mida võtan Metrofalile lisaks ning 2 tabletti enne hommikusööki. See on ravim, mis hakkab varesuhkru taset alandama. Kui tase langeb 7,0 -ni, vähendame tablette 1,5 peale.
  Lisaks siis veel üks ravim, mis ka alandab veresuhkrut, see on Qtren 5mg710mg, seda võtan ka enne hommikusööki, aga 1 tableti.
  Kokku võtan siis hommikul lausa 5 tabletti, enne sööki vererõhurohtu Coveram (1 tablett), veresuhkru rohtusid Diaprel ( 2 tabletti), Qtren(1 tablett) ja peale sööki Metforal (1 tablett).

 Õhtuti peale sööki võtan  Metforali (1 tablett). Kokku siis 6 tabletti päevas, pluss lisaks toidulisandid Monacor forte( 1 kapsel), mida võtan õhtusöögi vahele ning Berberini kapsel, mida võtan kella 17.00 söögikorra vahele, ka ühe tableti. Kokku 8. Nendest võib kõhu täis saada :)

 Silmapõhjad kontrolliti ka ära, need olid korras. See, et ma viimasel ajal eriti ligidale ei näe, on tingitud mu kõrgest veresuhkru tasemest, see taastub.

 Ka kilpnääre kontrolliti ära. Seal on küll imepisikesed sõlmed, aga need on ohutud, ei vaja ravi, ka vereproov, mis näitab kilpnäärme talitlust, oli täiesti korras, kuid aasta pärast lähen dr. Fogeli juurde uuesti kontrolli, nii igal aastal. Kilpnäärmehaigus on päritav ning mu emal on seda opereeritud. Käin regulaarselt kontrollis. Sain teisipäeva hommikuks endokrinoloogi õele (diabeede- ja jalaõele) Kersti Saarele aja, tema jälgib mind igakuiselt ning tema vastuvõtule minnes pean viima ka uriiniproovi.

 Ma ei pea mõõtma oma varesuhkrut igapäevalselt, vaid korra nädalas, ühel kindlal päeval ja enne ning pärast igat söögikorda, nagu siiani tegin seda igapäevaselt. Ja alati arsti või õe vastuvõtule minnes võtan kaasa Diabeetiku päeviku.

 Nüüd aga ajaloost. Minu versuhkrutõus ehk diabeet võis alguse saada juba kahe aasta eest, siis kui ateroom, mis mu peas mädanema läks. Kõik ateroomid ja nahaabtsessid viitavad sellele, et veresuhkur ei ole korras. Üksikite proovidega ei saagi seda tuvastada, sest diabeetikul veresuhkur kõigub ja sellel ajal kui mõõdeti, võiksi see korras olla, mis ei tähenda, et ta näiteks õhtul juba kõrge ei ole.
  Umbes 2 aasta ees hakkas mul ka naisteasjades jama. Ei, ei, paptest on tänaseks tehtud, emakas ja emakakael on täiesti korras, aga pärmiseen, mis ei allunud ühelegi ravile, vohas, aeg-ajalt leebus ja siis hakkas taas. Just peale antibiootikumide ravi, mida ma viimasel aastal tihti vajanud olen, ei aita ka probiootikumid -  piimhappebakterid, mis peaks anitibiootikumide poolt lõhutud mikrofloora taastama. Antibiootikum ravim terveks vaid põletikulise koha, aga lõhub kahjuks kõik muu. Nii on.

 Ma ei häbene avalikult kirjutada sellest kõigest ning pealegi on mu blogi mu päevik, spikker, kus kohast saan vajadusel kasvõi jälgida kuidas mu ravi kulgeb.

 Teate mis või kes mind aitas selle pärmiseene puhul? Tahate teada? Ma tegin väga õigesti, et blogisin oma haigusest ja jagasin seda facebookis (nagu praegugi) sest sain väga palju abi.
 Hea meedik Piret soovitas mul osta kookusõli ja teepuuõli, et nendega pärmiseent vaheldusmisi ravida. Mina segasin mõlemad õlid kokku ning määrisin, sain aastaid vohanud, ravile (apteegirohtudele) allumatust haigusest priiks ja seda vaid kolme päevaga! Aitäh, hea Piret! Ja lisaks oli just Piret see, kes soovitas nädalajagu päevi tarbida igal päeval kasvõi terve küüslauk. Mina olen tarbinud iga päev (teisipäeval saab nädal) ja olen rõõmus, mis kuigi hingeaur ei ole meeldiv, aga mulle on enesetunne ja tervis tähtsamad.

 Kõik need ateroomid, nahaabtsessid ja pärmiseene vohamised annavad mõista, et veresuhkru tase on ületanud igausgused piirid, seega, kallid sõbrad, jälgige ja mõõtke oma varesuhkrut aeg-ajalt!

 Seega ma olen 2 aastat teinud aktiivset kepikõndi diabeetikuna, kaotanud kepikõnniga 30 kg ja ma elan, lausa helan. Jah, nüüd, viimaste kuudega tuli mul lausa 9 kg tagasi, see kõik on tingitud kõrgest veresuhkru tasemest. Aga olen nädala ja kahe päevaga kaotanud JUBA 3 kg. See näitab seda, et mu organism juba pareneb ja seda ka tänu toitumisele, olen oma toidusedeli täiesti ümber vahetanud ning söön kindlatel kellaaegadel.

 Nüüd veidike toitumisest. Ma ei tohi liigselt tarbida süsivesikuid, sest süsivesikud on diabeetikule sama mis suhkur, see tõstab veresuhkru taset. Seega ka kaerahelbepuder pole mulle, võin seda minimaalselt tarbida, kuna juba looduslikult on kaerahelvestes ülipalju suhkrut. Süüa võin kõike, mitte miski pole keelatud, aga pean kõike tarbima minimaalselt. Aga see on minu diabeedi eripära, ma ei saa seda soovitada teistele diabeetikutele.
  Mina põen 2. astme diabeeti, millest võin terveneda, kui saan kehakaalu 95 kg peale. Aga sinna on veel pikk maa. Kuid esmaspäeval olen juba taas rajal, kepikõndimas, kuid mitte enam nii pikki maid ja nii tempokalt. Liikuma (aktiivselt) pean vähemalt 3 päeva nädalas ja ajaliselt 50 minutit. Arvestsin, et 4 km võin ikka kepikõndida, aga iga muu liikumine tuleb alati kasuks, ka üleüldine füüsiline koormus, kuid võimete piires. Kui ikka väsin, pean lõpetama.

 Kellel on vererõhk, veresuhkur või kolesterool korrast ära, tarbigu tseiloni kaneeli. Ükski teine kaneel ei ravi, teised on vaid maitseks. Selle info eest tänud ikka ja jälle Urvele! Mina panen seda hommikupudrule ja näiteks eile õhtul lisasin ka keefiri sisse.

 Teate, ma tunnen ennast ikka väga hästi juba! Ja seda näitab ka JUBA mu veresuhkru näit, mis hetk tagasi oli JUBA 8,1 ja seda tänu sellele, et ma tahan terveneda, toitun tervislikult, pean kinni režiimist ning ravitsen ennast igas mõttes, sest elujanu on liiga suur. Kui veel mõelda, et ma pole veel ühtegi veresuhkrut alandavat tebletti suhu pannud. Näete, kõik on võimalik! Tahtejõudu on vaja ja seda mul jagub.

 Ja see, et mul on teine režiim (öölane) ei ole kohe kindlasti diabeedi põhjuseks! Doktor tõestas. Võin oma öist kirjanikuametit jätkata, mis tegi väga rõõmu :)

Ainult, et....ravimid on hirmkallid. Mul läheb ainuüksi enda ja Germo tablettide peale 100 euro ringis kuus...Aga ostes minu raamatuid otse minu käest, saate meid toetada, et me saaksime igakuiselt vajalikud ravimid kätte. Aitäh! 

 2. astme diabeeti ei ravita insuliilisüstidega!

Fotod:
lisaravimid, need, mis ravivad diabeeti
kallis  "lõbu"...
väike reklaam
mõõtma pean nädalas korra, terve päeva jooksul
oli 19,9 ja nüüd on juba 8,1


18. mai. 2019.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar