pühapäev, 12. mai 2019

BETOONHINGEDE AEGU - S.M.Rattiste


 Eile õhtul, peale mitmet päeva, võtsin ühe raamatu lugeda. No mul oli vahepeal keskendumisvõime täitsa nullis, ei suutnud lihtsalt...Aga nüüd suudan taas ja loetud sai S.M.Rattiste lühiromaan "Betoonhingede aegu," mis tugineb autori samanimelisele näidendile, mis märgiti ära Eesti Teatri Agentuuri 2017.aasta näidendivõistlusel.

 Raamat kõneleb Eesti meeste ehk Kalevipoegade elust Soomes. Jah, veidike meenutas algus mulle kunagist Kalevipoegade seriaali, mis jäi poolikuks, aga seriaal meeldis mulle kordi rohkem, sest seal oli kirge ja pidevalt toimus midagi. Mitte, et see raamat päriselt seriaaliga samastuks, kaugeltki mitte, aga väga palju vihjab küll sellele.

 Ma armastangi kirglikke ja haaravaid raamatuid lugeda. Või siis ajaloolisi, mis vajavad just palju süvenemist, ülelugemist ja ridade lahti mõtestamist. Sestap ei ole see raamat mulle ei kuulu just mu lemmikute hulka, kuigi autori käekiri on kordi paremaks muutunud, sisukamaks ja kujundlikumaks. No, selle raamatu on ju ka professionaal toimetanud, usun, et autoril ja toimetajal oli pingeline ja põnev koostöö. Aga see selleks...

 Jah, ma olen läbi lugenud ka sama autori esimese raamatu, neid kahte võrreldes on tuntav millist suurt tööd ja vaeva on just selle raamatu kallal nähtud, sest käekiri on tõesti väga hea. Aga...no ma ei nautinud süžeed eriti, sest selle Soome teema on tohutult hästi elavaks kirjutanud Mari Sajo ja Lea Jaanimaa, küllap veel mõned autorid, kes mulle kohe ei meenu. Nende autorite poole paksemates raamatutes toimub kogu aeg midagi, süžee ei veni ega muutu tüütult igavaks, nagu betoonhingede puhul. Mulle tõesti ei paku huvi Soome tööle asunud eestlastest kalevipoegade igav ja rutiinne elu, kus midagi eriti ei toimu. Ja see interneti jututubade teema, see aeg jääb juba eelmise sajandi lõppu...

 Küll aga viimane veerand raamatust muutus põnevaks, asjad hakkasid arenema, lausa haarama ja just siis, kui raamat põnevaks läks, sai see otsa.

 Liiga klišeelik pealekauba.

Rahva Raamatu lehelt:
Raamat

BETOONHINGEDE AEGU

Autor: S.M. RATTISTE
 1 Google +0  0 Share0
Eestimaa eri nurkadest pärit erineva taustaga inimesed teenivad võõrsil leiba. Sidet kodumaaga aitavad hoida telefon, arvuti ja interneti jututoad. Vahel elatakse topeltelugi ja muutuvas maailmas toimetulekuks tuleb naistel-meestel ületada nii väliseid takistusi kui sisemisi tõkkeid.
Lugu on fiktsioon elust enesest, raamatu tegevus toimub aastatel 2015–2016. Lühiromaan tugineb autori samanimelisele näidendile, mis märgiti ära Eesti Teatri Agentuuri 2017. aasta näidendivõistlusel.
ISBN 9789949581955
Ilmumisaasta 2019
Keel eestikeelne
Formaat Kõvakaaneline
Lehekülgi 144 lk
Mõõt 217x153x14 (mm)
Kirjastus HEA TEGU
Lisamise aeg: 06.05.2019 
18.80 17.86 €



12. mai. 2019.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar