neljapäev, 13. detsember 2018

KÜMME PÄEVA PAIDES- Heldur Lääne


 Vastu hommikut panin käest Heldur Lääne raamatu "Kümme päeva Paides." Ma olin ajast maha jäänud, ei teadnudki, et Heldur proosa kirjutamise peale üle läinud on, aga nüüd olen jälle targem.

  Heldur Lääne on ka minu korraldatud Pärnu Kirjandusõhtutel esinemas käinud ja alati esitlenud oma luuleraamatuid, sestap pidasin teda poeediks, aga samas ma tean mis tunne on kui luuletuse kirjutamine tundub liiga lühike, lühinovelli või jutukese kirjutamine samuti, käsi lausa sügeleb paksemat teost kirjutama. See on ju vaid tore. Kas see on neist kahest proosaraamatust esimene?

 Samas ma ei teagi mis žanri alla seda raamatut liigitada, romaani moodi on aga päris ei ole ka, ja jutustuseks ma ka seda ei liigitaks. Aga see polegi oluline, raamat on raamat ja tänapäeval ilmub palju selliseid raamatuid mille žanri ei oska või ei saagi määratleda. On lihtsalt üks lugu, pigem rohkem meeste lugu, sõja lugu. Minu jaoks natuke liiga palju erinevaid kirjeldusi jookseb sisse, jääb tunne nagu autor tahaks kõik situatsioonid  ühte raamatusse ära mahutada, sestap on see raamat minu jaoks natuke teemast liiga palju kõrvale kalduv, laiali valguv ja kuidagi väga teistsugune. Pigem meestekas, sest seda sõjateemat ja asja mina, kui õrnahingeline naisterahvas, ei valda, halda ega fänna. Aga samas on siin väga palju tarkust, mis minu jaoks on jah nagu raketiteadus ja mis võib just meesinimesele väga hingelähedane olla.

 Olgugi, et teos on laiali valguv, on siin ka palju elulikku, pisut ka psühholoogilist ja hingesõnu. Hingesõnu? Noh, truu abielumees, kes viibib 10 päeva koos naistega keldris, kordab kogu aeg kui truu ta oma naisele on, et tal pole plaanis oma naist petta, kuid teeb seda siiski. Muidugi ajab ta sujuvalt selle tegevuse ühe naise kaela, kes talle teki alla poeb .... aga edasi lugege ise. Difundeeruv raamat.

 Igal juhul tänud, Heldur, selle raamatu eest!

Jah, ma siin viimasel ajal vahetan autoritega raamatuid, nii saab odavamalt lugemiskirge rahuldada. Ka see raamat läheb eriliste raamatute riiulisse.

Rahva Raamatu lehelt:

Raamat

KÜMME PÄEVA PAIDES

 52 Google +0  0 Share0

Eestis on puhkenud kodusõda. Minategelane ei suuda jääda kõrvaltvaatajaks ja otsustab kaasa lüüa. Paraku on sõda väga ettearvamatu ja ebaõiglane. Nii satub kangelane nagu ta raamatu viimasel lehel ütleb, roosa põrgu eeskotta …
ISBN 9789949882670
Ilmumisaasta 2018
Keel eestikeelne
Formaat Pehmekaaneline
Lehekülgi 152 lk
Mõõt 210x147x12 (mm)
Lisamise aeg: 09.02.2018 






13. detsember. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar