kolmapäev, 26. detsember 2018

TÄIS HINGETÕMBEID EESTIMAINE ILU - Daivi Jõerand


 Ega ma siis öösel peale eelmise raamatu lugemist magama ei jäänud, lugesin lõpuni Daivi Jõeranna luuleraamatu "Täis hingetõmbeid Eestimaine ilu," mis on autori teine luuleraamat. Eelmine luuleraamat,"Armastuseks loodud" ilmus tal 2011. aastal (no minule kingitus pühendus on kirjutatud just sellel aastal, kahjuks ma mujalt aastaarvu välja ei loe.) ja hoopistükkis pseudonüümi alt -Ramona.

 See on selline luuleraamat, mida ei saa korraga läbi lugeda, läheb liiga magusaks. Sestap lugesingi seda koguni 3 päeva. Raamat sisaldab ka kahte sonetipärga, millest esimene - Täis hingetõmbeid Eestimaine ilu- on minu jaoks  vaieldamatult parim luuletus selles raamatus. See on nii hea ja isamaalik, et võibki lugema jääda. Tõsiselt.

 Daivi viljelebki riimiluulet. Mõnda luuletust hakkasin hoopis teistmoodi lugema, sest tundus, et tegu on vabavärsiga, aga siiski ei ole, ikka olid nendel ka riimuvad lõpud, aga rütm üldsegi mitte kohane riimiluuletusele, sestap ma isegi ei oska neid liigitada. Ehk oleks pidanud toimetaja neid veidi kohendama, loomulikult koostöös autoriga. See oli ka häiriv tegur raamatu juures. Aa, minu jaoks on kaanekujundus ka natuke liiga kirev ja illustratsioonid natuke liiga teemasse, samas Daivi luule ei ole väga realistlik, sestap võinuks illukad ka veidi "hajuvamad" olla. Natuke liiga magus raamat.

  Aga kahtlemata on Daivi üks Pärnumaa andekamaid poetesse ja üldse üks väga ilus ja üllas hing, nagu ka tema looming. Kui paljud tänapäeval üldse sonetipärgasid või sonette üldse kirjutavad? Ma ise olen vaid 2 sonetipärga elu jooksul kirjutanud, ühe lapsepõlves, seda häbenesin, rebisin paberi katki ning teine läks kolme aasta eest kolides kahjuks kaduma. Aga sonette olen kirjutanud hulgimas koguses. Paljud üldse ei oskagi sonette kirjutada, sestap minu ülisuur lugupidamine Daivile. Igale ühele jääb muidugi oma arvamus, aga minu jaoks pole need sõnaseadjad luuletajad, kes viljelevad ainult ühte luuležanri. Poetess või poeet peab oskama kirjutada erinevaid žanre. Nii on ja ma jään raudkindlalt oma arvamusele truuks.

 Igal juhul olen ülitänulik selle imearmsa raamatu eest sulle, kallis Daivi! Aitäh! Läheb ka eriliste raamatute riiulisse, kuna see on pühendusega raamat.





26. detsember. 2018.a.
Vana-Rääma

Rahva Raamatu lehelt:


Raamat

TÄIS HINGETÕMBEID EESTIMAINE ILU

 0 Google +0  0 Share0

Luulekogumik „Täis hingetõmbeid Eestimaine ilu“ koosneb kolmest osast.
Eesti 100. sünnipäeva nädalal loodud sonetipärja „Täis hingetõmbeid Eestimaine ilu“ loo keskne teema on laulupeo lõpulaulu ootus, kui laulukaare all on üles rivistunud ühendkoorid. Lehvib trikoloor ja taeva poole kumab veel laulupeo tuli.
„Sind Metsahaldjas usaldas mu kätte“ luulevalimik hõlmab luuletusi aastatest 2011-2018.
„Tule!“ on aprillis 2018 loodud sonetipärg, mis jutustab ühe elu, ühe paari lugu selle koiduhetkedest kuni hämarikuni. See on ühe naise jutustus mehele. Mosaiik, mille tükke süte paistel olnut meenutades kohtadele asetad.
ISBN 9789949581801
Ilmumisaasta 2018
Keel eestikeelne
Formaat Kõvakaaneline
Lehekülgi 80 lk
Mõõt 217x153x10 (mm)
Illustreerija(d) TIIU LEHISTE
Kirjastus HEA TEGU
Lisamise aeg: 30.11.2018
13.1512.49 €
Kaupluses püsikliendile: 12.49 €
Kaupluses: 13.15 €
Kaup kätte: Kiirtellimusega: homme, 27.12

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar