teisipäev, 11. detsember 2018

KÕRVALEPÕIGE- Holger Kaints


 Nonii, loetud ta saigi, Holger Kaintsi jutustus "Kõrvalepõige." Ma olen täielikus vaimustuses!

 Algul kui ma lugema hakkasin, olin päris skeptiline, sest arvasin et tegu on täieliku ulmeromaaniga. Ma ei ole just ulmeteoste kõige suurem fänn, aga loen neid ikka. Pisut ulmet ühes heas raamatus lisab vürtsi. Aga võta näpust, ulmeteosest on asi väga kaugel, kuigi sõna "nähtamatu" vihjab sellele otseselt. Ja just nähtamatuga selles loos tegemist tulebki. Muidu on tegu täiesti reaalse eluga, aga, uups! üks mees muutub ühel päeval nähtamatuks.

 Mina, elupõlise pärnakana tegelikult algul ehmatasin, et nii palju Tallinna kirjeldust, liiga palju kohe, algul see häiris mind, aga lõpus olin õnnelik, olen kindel, et tutvusin, tänu sellele raamatule, meie pealinnaga päris kenasti. Tegevus toimub Tallinnas, Tallinna tänavatel, Mustamel, Koidu tänaval ja ka Kiisa külas.

 Üks abielumees, kes ühel päeval avastab et ta ei näe enda varju, läheb ennast vaateaknast uurima ja siis avastab et ta on nähtamatu. Elu tuleb täiesti ümberkorraldada. On ju nähtamatul omad eelised ja omad puudused. Kui aga nähtamatuks muutub intelligentne ja haritud meesterahvas, saab sellest paras katsumus. Esiteks ei julge ta omadele seda situatsiooni tunnistada, kartes, et teeb ennast lolliks. Nii peitub ta hädavale taha, valetades et pidi ootamatult Ameerikasse sõitma. Mis aga saab edasi? Kas ta lähedased jäävad teda uskuma? Kas temast saab veel nähtav? Uhh, no oli tõesti ülipõnev lugemine. Aitäh!

 Kas miski häiris ka? Raamat on ülihea ja ma nautisin, aga häirivaks osutusid kirjavead, minule jäi neid silma lausa 7, kuigi võisin mõne ka kahe silma vahele jätta. Eks kirjavigu ikka lipsab sisse, aga siin on neid liiga palju, näiteks Lai tänav on väikese tähega kirjutatud, kummut on kuumut, burger on kord purger, kord burger jne...Aga see kõik tehbiline pool. Igal juhul loen selle autori raamatuid veel.

Rahva Raamatu lehelt:

Raamat

KÕRVALEPÕIGE

Autor: HOLGER KAINTS
 19 Google +0  0 Share0

Selle romaani minategelane avastab ühel ilusal suvepäeval keset Tallinna linna äkki, et ta on muutunud nähtamatuks. Tolle ebahariliku olukorraga kaasneb palju ebamugavusi, sest tavapärasel moel „nähtavate inimeste maailmaga” tal enam kontakteeruda võimalik ei ole. Samas avaneb seni igas mõttes küllaltki keskmist elu elanud, neljakümnele lähenevale mehele, kes oma olukorra tõttu on nüüd sunnitud elu kõrvaltvaatajaks, ja kellel äkki on aega vaadelda, mõtiskleda ja varemolnut meenutada, ümbritsevast maailmast hoopis teistsugune pilt. Ta näeb elu seda poolt, millest ta on varem küll teadlik olnud, aga millele tal pole oma senises igapäevarutiinis olnud tarvidust ega tahtmist tähelepanu pöörata. Oma seisundit ära kasutades püüab peategelane mõne väärnähtuse vastu isegi välja astuda, aga peab varsti tunnistama, et see on tulutu. Kokkuvõttes tõuseb tegelase ette (igavene?) küsimus, kuivõrd oluline on tegelikkuse pahupoole nägemine ja sellest teadmine, kui seda mõjutada ei suudeta, ja kas sellisel juhul pole lihtsam ebamugavad asjad unustada ja elada edasi  sellist elu, kus kõigest taolisest kergelt üle libisetakse.
ISBN 9789985326299
Ilmumisaasta 2012
Keel eestikeelne
Formaat Kõvakaaneline
Lehekülgi 368 lk
Mõõt 205x135x24 (mm)
Kirjastus VARRAK
Lisamise aeg: 30.04.2016
Kaupluses püsikliendile: 0.48 €
Kaupluses: 0.50 €




11. detsember. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar